Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 52

Tema: Prezime djeteta

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Prezime djeteta

Zadržala sam svoje prezime, pa me sad zanima koje prezime dati djetetu, čisto s pravne strane, da imam što manje administrativnih zavrzlama.
    Razmišljala sam o oba prezimena ali činilo mi se to previše. Zatim samo muževo, pa samo moje.
    Onda sam čula iskustva žene kojoj je dijete drugog prezimena i ima dosta administrativnih komplikacija i svuda nose matični list djeteta da dokažu da je to njihovo dijete.

Neka iskustva na tu temu?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

U maticnom cete djetetu dati prezime koje hocete, mi smo dali oba, nismo vjencani, to je bila jedna izjava vise, dakle nekoliko minuta. Nikada nisam imala nikakvih zavrzlama, a niti bi ih trebalo biti, jer je pravno omoguceno da dijete ima ono prezime na koje se roditelje odluce. Na stranu oni kojima je to cudno ili neprihvatljivo. A ima tu jos stvari za kriticki promisliti, prije svega cinjenica da djeca u braku rodjenjem dobivaju ocevo prezime, a tek ga se naknadno moze promijeniti.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

andrej ima samo tatino prezime i dosad nismo imali nikakvih poteškoća. doduše, ne znam na što točno misliš - mi smo izvadili putovnicu, otišli u sloveniju, upisali se u vrtić... i nitko nije pitao zašto imamo različita prezimena. osim ako kao poteškoću ne podrazumijevaš što te kod pedijatra zovu "gđa muževoprezime".

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad idemo preko granice nosim ivarov rodni list jer traze da dokazem da sam mu mama

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

znači, ipak?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da
    (nije trebalo za sloveniju npr, ali za njemacku su trazili)

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moze li se dijete staviti na svoju putovnicu, kao nekad, pa da stvar bude jasna?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    kad idemo preko granice nosim ivarov rodni list jer traze da dokazem da sam mu mama
    Meni nisu tražili, istina nismo išli u Njemačku, ali za Sloveniju, Italiju i Srbiju mi nisu tražili (ali ja ipak nosim).

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Konkretno čula sam i ja, kad se ide izvan zemlje mora se nositi rodni list a više se ne sjećam za što je jedna kolegica trebala pristanak muža/oca (mislim za putovnicu).

Pa me sad zanima ima li još takvih mjesta gdje se mora dokazivati majčinstvo.
    Jel' se sve rješava nošenjem rodnog lista? Pretpostavljam da ga onda treba vaditi svakih 6 mjeseci? Do sada kad god su tražili rodni list nije smio biti stariji od 6 mjeseci, kao da mi se roditelji ili datum rođenja mijenjaju svaki dan
    Odnosno ako dijete nosi oba prezimena onda pretpostavljam da ne treba?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

za putovnicu je ionako potreban potpis oba roditelja. što se tiče nošenja rodnog lista kad putuješ u inozemstvo, taj jedan papir nije teško ponijeti. mislim da ne mora biti noviji od 6 mjeseci, ja sam sve osim vjenčanja obavljala sa starim dokumentima.

i mene zanima je li različito prezime problem igdje osim na granici.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

e, pa zato Rok ima i mamino i tatino - a danas/sutra neka sam odluči kojim će se potpisivati, odnosno koje će zadržati...

naime, i meni je prvenstveno razlog bio prelazak granice, ali i općenito, htjela sam da se i iz imena vidi da je moj !

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

problema dosada nikakvih.
    ni na granici.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    za putovnicu je ionako potreban potpis oba roditelja. što se tiče nošenja rodnog lista kad putuješ u inozemstvo, taj jedan papir nije teško ponijeti. mislim da ne mora biti noviji od 6 mjeseci, ja sam sve osim vjenčanja obavljala sa starim dokumentima.

i mene zanima je li različito prezime problem igdje osim na granici.
    ja nosila rodni list star sedam godina.
    i dosad nigdje osim na granicama nije bilo nikakvih problema

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a dvoje djece, oba s razlicitim prezimenima 8)

Iva M. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj ovca_i_janje prvotno napisa
    Moze li se dijete staviti na svoju putovnicu, kao nekad, pa da stvar bude jasna?
    Toga više nema. Sada dijete ima svoju putovnicu od početka.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj egemama prvotno napisa
    a dvoje djece, oba s razlicitim prezimenima 8)
    nosis dva rodna lista

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

što se dešava u slučaju da MD želi sam sa djetetom preći granicu, a dijete nosi moje prezime? nosi rodni list ili ga optužuju da je dijete ukrao? to je apsurd. prema svemu ovome što čitam do sada, za dijete rođeno u izvanbračnoj zajednici najsigurniji način da prolazi bez problema te vrste je da nosi oba prezimena, što je meni osobno neprihvatljivo

Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Nije točno da djeca rođena u braku automatski dobiju suprugovo prezime. Kada samo mi prijavljivali svoje dijete matičarka nas je uredno pitala o djetetovu prezimenu. Ja imam i svoje i suprugovo i razmišljala sam intenzivno o prezimenu djeteta, činilo mi se prekomplicirano da mu dam dva (jer su duga svako 8 slova i znam kako je meni); a preradikalno da mu dam samo svoje!!! Ne pitajte me zašto!!! To mi je bila noćna mora. Posebno me povrijedilo kada sam na MUP-u prijavljivala prebivalište i zahtjev traži ime podnositelja, što sam bila ja, pa ime djeteta, pa ime djetetovog OCA!!! I na izlistanom obrazcu lijepo je pisalo ime mog djeteta u zagradama ime njegova oca, A MENE NIGDJE NIJE BILO!!!! Bilo mi je STRAŠNO!
    P.S:
    Malo ću otići s teme, ali prije par godina kada je moja mama dobila poziv na odtavinsku raspravu svog oca u pozivu je pisalo uz imena njene braće pok. N, a uz imena nje i sestre žena i imena muževa. Nisam mogla vjerovati, zar moja mama nije dijete svoga oca! Pazite to je službeni obrazac sa suda. Znači ja nisam kćerka svoga oca već žena svoga muža! STRAŠNO!!!!

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj khaa prvotno napisa
    što se dešava u slučaju da MD želi sam sa djetetom preći granicu, a dijete nosi moje prezime? nosi rodni list ili ga optužuju da je dijete ukrao? to je apsurd.
    Rastavljena sam i staratelj sam svom djetetu. Vratila sam svoje djevojačko prezime, a sin ima očevo. Zbog različitih prezimena ja mogu imati problema na granici (preporuka službene osobe je da sa sobom nosim sudsko rješenje o rastavi), a moj bivši muž sasvim sigurno neće imati problema kada granicu prelazi s malim jer nose isto prezime. Na moje pitanje u MUP-u jel' to znači da mi bivši može ukrasti dijete i odvesti ga preko granice baz da ga itko išta pita odgovorili su mi: DA. U teoriji bi za prelazak granice trebao imati moju dozvolu, ali je nitko neće tražiti.

P.S. U jako dobrim odnosima smo i sin i ja s bivšim. Ovo je samo primjer apsurda.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

khaa, ne kužim, što je apsurd?

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Minnie prvotno napisa
    Apsurdno je da ja kao staratelj mogu imati problema na granici, a bivši muž ne. Meni treba papir da potvrdim roditeljstvo, a njemu je dovoljno što imaju isto prezime.

mikonja avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

katastrofa.... :shock:

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj blis prvotno napisa
    Citiraj Minnie prvotno napisa
    Apsurdno je da ja kao staratelj mogu imati problema na granici, a bivši muž ne. Meni treba papir da potvrdim roditeljstvo, a njemu je dovoljno što imaju isto prezime.
    A joj, ovo je ful šugavo. I dobro kažeš, teoretski ti on može oteti dijete i nesmetano bi prešao granicu. :/

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

a onda s druge strane, sasvim nevini otac djeteta (sa drugim prezimenom) mora imati posebno odobrenje ili ga se može smatrati kriminalcem... :/

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ZJENA prvotno napisa
    Nije točno da djeca rođena u braku automatski dobiju suprugovo prezime. Kada samo mi prijavljivali svoje dijete matičarka nas je uredno pitala o djetetovu prezimenu. Ja imam i svoje i suprugovo i razmišljala sam intenzivno o prezimenu djeteta, činilo mi se prekomplicirano da mu dam dva (jer su duga svako 8 slova i znam kako je meni); a preradikalno da mu dam samo svoje!!! Ne pitajte me zašto!!! To mi je bila noćna mora. Posebno me povrijedilo kada sam na MUP-u prijavljivala prebivalište i zahtjev traži ime podnositelja, što sam bila ja, pa ime djeteta, pa ime djetetovog OCA!!! I na izlistanom obrazcu lijepo je pisalo ime mog djeteta u zagradama ime njegova oca, A MENE NIGDJE NIJE BILO!!!! Bilo mi je STRAŠNO!
    P.S:
    Malo ću otići s teme, ali prije par godina kada je moja mama dobila poziv na odtavinsku raspravu svog oca u pozivu je pisalo uz imena njene braće pok. N, a uz imena nje i sestre žena i imena muževa. Nisam mogla vjerovati, zar moja mama nije dijete svoga oca! Pazite to je službeni obrazac sa suda. Znači ja nisam kćerka svoga oca već žena svoga muža! STRAŠNO!!!!
    užas! za oba primjera
    patrijarhat je tvrdokoran, to znamo

Matovila avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno Koje prezime dati svojem djetetu?

Curke, ukljucujem se u raspravu.... moj suprug ima jako zvucno, kratko i neoubicajeno prezime koje se lako pamti. Ja sam isto imala kratko prezime ali koje je jako cesto. Nakon sto sam se udala odlucila sam svojemu prezimenu pridodati muzevo (nisam se zeljela odreci svojeg prezimena koje ipak nosim preko 2 desetljeca).
    Sad vodim raspravu sa mm oko prezimena naseg djeteta (kojeg jos nemamo, ali se nadamo u skorasnje vrijeme
    Ja zelim da dijete nosi moje sadasnje prezime (zo znaci moje+njegovo). On se zestoko tome protivi, naljuti se svaki put, pa onda malo glumi da je povrijedjen itd.... On zeli da dijete nosi samo njegovo prezime. Sto predlazete, dal da popustim ili??? ne zelim se natovariti sve ove probleme koje navodite oko rodnog lista, putovanja u inozemstvo, putovnice itd.....

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

matovila - to je malo preosobna odluka da bi ju donio bilo tko osim tebe, pogotovo hrpa stranaca što za tebe jesmo svi mi s foruma. uostalom, ratovati s mužem oko toga prije nego što je dijete uopće tu mislim da je potpuno besmisleno (bez uvrede).

a što se tiče mogućih komplikacija oko prelaska granice to u tvom slučaju (koja god varijanta na kraju bila) nema nikakve veze jer će dijete u svakom slučaju imati barem jedno prezime koje i ti nosiš...

npr. Rok ima 2 prezimena, a ja samo jedno od ta dva i stalno putujemo...

Matovila avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Ma kad kazem rasprava s mm to nije svadja i rat u pravom smislu rijeci sva sreca jer to ne bih niti zeljela.
    Kad sam vas pitala za savjet nisam mislila da vi stranci donesete odluku umjesto mene to cemo moj dragi i ja donijeti sami, ali da mi pomognete odvagnuti koliko si komliciram zivot ako ce dijete imati drugacije prezime od mm ili mene. U tome je kvaka 22
    Kuzis?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

i mi imamo razlicita prezimena, i nikad u dvije i pol godine nismo imali problema, isla sam sama s m. preko granice i nitko me nije trazio maticni list. prvi put da je to netko uopce registrirao je nedavno pri upisu u vrtic kad je ravnateljica trazila da i mm i ja potpisemo ugovor jer nemamo ista prezimena.
    jedino kad smo nedavno isli prijaviti novu bebu koja se rodila u rijeci situacija je stvarno bila smijesna...vjencani smo u americi, nemamo ista prezimena, dijete rodjeno u rijeci...ali ni tu nisu pravili problem, jedino su trazili da nas upisu i ovdje u maticni list vjencanih.

ivaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja imam i svoje i prezime od MM,
    beba će imati očevo prezime i mislim da to neće stvarati probleme nigdje!
    Na granici će ionako vidjeti iz dokumenata da je djetetovo prezime i moje "dodano2 prezime.
    pretpostavljam da na granici imaju problema roditelji sa potpuno različitim prezimenima, a ne oni sa dva!

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Matovila prvotno napisa
    ... da mi pomognete odvagnuti koliko si komliciram zivot ako ce dijete imati drugacije prezime od mm ili mene. U tome je kvaka 22
    Kuzis?
    naravno da kužim, ali jel kužiš ti?
    kakvo god prezime da date djetetu doći će ti na isto:
    1. može imati samo muževo
    2. može imati muževo i tvoje (koje je btw sastavljeno od muževog)

dakle, ne kužim u čemu vidiš moguće komplikacije?
    ovdje se govori o problemima koji nastupaju kada dijete ima tatino prezime, a mama samo svoje (dakle nema nikakve poveznice).
    kod vas bi do eventualnih (ali ne i nužnih) problema došlo samo ako biste djetetu dali neko treće prezime, a ne znam je li to uopće i moguće...

kužiš ?

tenshi avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

kako smo otac mog sina i ja prekinuli i prije nego se on rodio (no ostali smo u korektnim odnosima i on je tu za njega) zeljela sam dati djetetu svoje prezime, ne u smislu da zelim ista osporavati tati, vec bas zato jer sam pretpostavljala da ce nam biti puno lakse bas u takvim slucajevima, kad treba preci granicu i sl., jer sam znala da ce dijete uglavnom biti sa mnom.
    kad se sin tek rodio, njegov me je tata zamolio da nosi njegovo prezime. ja sam rekla da mislim da bi bilo bolje da ima moje, no kad sam ga pitala zeli li da mu objasnim zasto samo je kratko odrezao 'ne'. :?
    uglavnom, upisali smo moje prezime.
    no meni je smijesno, ili bolje reci, tragicno, kad sam ja jednom svratila nesto upitati u socijalni, da je sluzbenica izjavila 'kako to mislite, nema ocevo prezime? pa ako ga je priznao, MORA imati njegovo prezime'
    i drugo, kad smo se sin i ja selili, i prijavljivali promjenu adrese na formularu koji je trebalo ispuniti pisalo je IME (ime oca ili majke), na sto sam ja za njega na ovo drugo upisala svoje ime, no kad je sluzbenica to rjesavala na kompjuteru, to je svojevoljno promijenila i upisala ime oca. :shock: doista ne znam sto je time htjela postici.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mislim da tu ima i neka zakonska caka. Evo, nisam sigurna, ali mislim da to ide nekako ovako: Muškarac koji dokaže očinstvo, ili mu majka djeteta priznaje očinstvo, ima zakonom osigurano pravo da dijete nosi njegovo prezime do punoljetnosti, a to prezime se bilježi zadnje u nizu ako ima više prezimena. Mislim da to ulazi u ona rijetka očinska roditeljska prava. Neki ih očevi grčevito pokušavaju ostvariti ili upravo suprotno, neki od njih bježe.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

što se prelaska granice tiče, nisam 100% sigurna, ali mislim, da ako dijete ide s jednim od roditelja, mora za prelazak postojati pristanak (pismeni) onog roditelja koji ostaje u HR. Bez obzira radi li se o ocu ili majci...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj tinkie winkie prvotno napisa
    što se prelaska granice tiče, nisam 100% sigurna, ali mislim, da ako dijete ide s jednim od roditelja, mora za prelazak postojati pristanak (pismeni) onog roditelja koji ostaje u HR. Bez obzira radi li se o ocu ili majci...
    ne treba jer otac/majka daju suglasnost za takve situacije već pri izradi putovnice. naime, jedan roditelj mora predati zahtijev, a drugi podići putovnicu i to potvrditi potpisom.

a što se tiče ovoga što kaže ivana2... mislim da nije točno. nema zakonske cake...
    kad smo mi upisivali Rok-a pitali su nas koje od dva prezimena želimo, a mi smo odabrali varijantu da ima oba i tatino je prvo, a ne zadnje u nizu. dakle 'Rok Tatino-Mamino' prezime...

možda je to u slučaju kad cijela stvar završi na sudu, pa ako mama ne da da dijete ima tatino prezime, a tata podigne tužbu pa... ali takve slučajeve ne poznam...

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ime djeteta (a ime se sastoji od imena i prezimena) odreduju roditelji. prezime moze biti majcino, ocevo ili oba. ukoliko se roditelji ne mogu dogovoriti nadlezan je czss koji u tom slucaju odreduje ime tj. prezime djeteta.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Mi nismo vjenčani i ja imam naravno svoje prezime i ako se jednom odlučimo vjenčat zadržat ću ga (da li ću dodat MMovo još ne znam). Obje cure imaju samo tatino prezime.
    Nikad nikakvih problema nisam imala zbog toga osim što kod doktora zovu tatino prezime ali to me ne smeta- zovu dijete, a ne mene. Putovali smo za Švicarsku- znači nekoliko granica- sve 5
    Znam dosta ljudi različita prezimena i ne sjećam se da su imali problema.

Evo i ja npr. imam različito prezime i od mame i od tate (ja mamino djevojačko, tata svoje, mama očuhovo) pa se ne sjećam problema zbog toga što svatko od nas ima svoje prezime i jedno vrijeme sam pisala ime majke gdje piše roditelja, a kad bi pisalo ime oca- uredno bi precrtala oca, napisala iznad majke i upisala ime moje mame. Nikad mi nitko zbog toga nije pravio problem. Mislim da su mi možda jednom rekli "a ime oca", ja sam odgovorila ja pišem mamu i nikom ništa- upisali valjda tako

Matovila avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Tako treba

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

I ja nikad nisam imala problema, a puno smo putovali. Nikad se nisam niti sjetila ponijeti rodni list. Mislim da su na granicama toliko informatizirani da mogu u kratkom vremenu ustanoviti je li dijete s roditeljem ili ne, ako im nešto pobudi sumnju.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

moj sin nosi ocevo prezime a otac je strani drzavljanin. samo prvi put kad smo isli preko grane me frajer pitao jel imam rodni list, al ga nisam morala pokazati, vjerovao mi je kad sam rekla da imam. kasnije vise nismo imali nikakvih problema, a stvarno dosta putujemo.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj miha prvotno napisa
    Citiraj tinkie winkie prvotno napisa
    ne treba jer otac/majka daju suglasnost za takve situacije već pri izradi putovnice. naime, jedan roditelj mora predati zahtijev, a drugi podići putovnicu i to potvrditi potpisom.
    Ovo nije tocno jer se moze dogoditi da te ne puste zbog velikog broja otmica djece kod posvadanih roditelja. Mi, recimo, jednom skoro nismo stigli na (prekooceanski - Lufhtansa) avion jer nisam imala potvrdu od muza da je on upoznat s tim putovanjem u kojem sam vodila nasu djecu sa sobom. MM je morao slati faks (jer nije bio s nama na aerodromu - inace bi ga pitali, ne bi trazili pismenu potvrdu) na check-in s potvrdom prije nego su nas pustili na avion.

Svi nosimo isto prezime (MMovo).

anna-y avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pozdrav svima. evo po prvi put se uključujem, pa bi se nadovezala na ovu problematiku.
    ja sam još u fazi natezanja sa ocem radi priznanja djeteta. problem koji me još muči je to da ja mislim da dijete treba nositi oba prezimena, dok se otac za sada protivi dati mu svoje prezime.
    u principu radi se o njegovom kontriranju mojim željama, jer "dat će mu prezime onda kad on to odluči". no, to je malo dulja priča...
    da li netko zna tko ima pravo odlučiti kako će se dijete prezivati ukoliko se roditelji ne mogu složiti?
    nemojte me pitati zašto na tome inzistiram?moj je stav jednostavno takav: djetetu bi trebalo dati mogućnost da nosi prezimena oba roditelja.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

cao anna-y. dobro dosla na forum. ne bih znala pravni odgovor na tvoje pitanje, mislim da ne mozes dati ocevo prezime ako otac ne priznaje dijete. kasnije uvijek moze(s) promijeniti/dodati prezime, samo treba podnesti zahtjev u mup-u. imas web stranice maticnih ureda
    http://www.uprava.hr/index.cgi?A=P&S=U
    pa probaj tamo pitati, valjda ce oni znati.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

kad već širimo temu, zna li tko odgovor na ovo?

Kaže obiteljski zakon:
    Članak 145.

(1) Posvojitelji određuju osobno ime posvojeniku.

(2) Posvojenik dobiva zajedničko prezime posvojitelja. Ako posvojitelji nemaju zajedničko prezime, odredit će prezime posvojeniku u skladu s posebnim zakonom.
    Koji je to poseban zakon i što on kaže? :?
    Zar nije jedino ispravno da se posvojitelji dogovore na isti način kao i biološki roditelji u braku? Zašto zakon ovdje radi razliku?
    I kakva je zapravo?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja sam tražila taj posebni zakon, ali gle čuda, ne postoji. Pitam se po čemu se onda donose presude u takvim sporovima. Po nekom običajnom pravu? Možda roditelji igraju par-nepar ili kamen-škare-papir.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Pretpostavljam da im u praksi daju da se dogovore - te da se u praksi uzima ćaćino.
    No izgleda da pravno uopće nije predviđena:
    a) mogućnost dogovora
    b) mogućnost da dijete nosi prezime jednog ili oba roditelja ako ne postoji zajedničko

Mislim da ću morati otvoriti posebnu temu "Diskriminacija posvojiteljskih obitelji"...

anna-y avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

opet ja na svoj problem. tata će u konačnici priznati dijete, milom ili silom. plašim se da i dalje, zbog svoje tvrdoglavosti, neće odmah dati i prezime.
    šta meni vrijedi što će se on vjerojatno za koju godinu predomisliti (jer se već i sada topi kad ga vidi, a tek kad poraste i počne komunicirati kao pravi mali čovjek..)? meni će to onda samo biti silna zafrkancija miijenjati sve silne papire i dokumente. upravo to želim izbjeći, kao i onaj psihološki moment kad ću malom morati objasniti da tata NIJE DOZVOLIO da se on isto preziva. plašim se onog velikog ZAŠTO? u njegovoj glavici.
    tim više što GI već ima dvoje djece, jedno bračno i jedno vanbračno koje nosi prezime njega i svoje mame. a moje treba biti u tom slučaju diskriminirano.
    ne treba odgovor, samo malo izbacujem dušu. znate kako je

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

...nisam citala sve postove ali evo -Karlo ima samo prezime od MMa a ja imam duplo.Imam dvije prijateljice čija djeca imaju dupla prezimena-i njeno i od njezinog muža.neznam..... :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anna-y prvotno napisa
    ne treba odgovor, samo malo izbacujem dušu. znate kako je
    Draga Anna-y, na svu sreću ja ne znam kako je :/
    Ali moram priznati da mi nije jasno zašto forsiraš i djetetu silom želiš dati očevo prezime? Mislim, otac koji se koprca od priznavanja vlastitog djeteta i koji mu ne želi dati svoje prezime, po mom mišljenju nije ni zaslužio da ga se naziva ocem, a kamoli da dijete zbilja nosi njegovo prezime.
    Ako je riječ o "osveti", natjeraj ga da prizna dijete i plaća ti alimentaciju, a najveća će mu kazna biti upravo to što ti djetetu nećeš dati njegovo prezime. A imena i prezimena ostale njegove djece ionako nisu bitna jer nemaju veze s tobom.

But, that's just my humble opinion....

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj anna-y prvotno napisa
    upravo to želim izbjeći, kao i onaj psihološki moment kad ću malom morati objasniti da tata NIJE DOZVOLIO da se on isto preziva. plašim se onog velikog ZAŠTO? u njegovoj glavici.
    ne moras malom reci da tata nije dozvolio da se on tako preziva. mislim da bi to bilo frustrirajuce za dijete. nekako se nadam da tvoje dijete nece razmirice izmedu tebe i njegovog oca osjetiti na svojoj kozi. to ne bi bilo fer prema njemu.
    probaj s ocem naci kompromis koji je najmanje stetan za malog. ili, ako on ne zeli suradivati, napravi ono sto tebi najvise pase. zelim ti puno srece!

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •