Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: prljavština u vrtićkom wc-u

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno prljavština u vrtićkom wc-u

danas sam prvi put jurja odvela u vrtić, ostali smo samo sat-dva , da snimimo tetu, prostor i klince.
    teta ok, klinci kako koji, od medenih i umiljatih do agresivaca i svađalica, prostor primjeren svrsi, sve u skladu s mojim (ne prevelikim) očekivanjima.
    napominjem da se radi o grupi u kojoj je cca petnaestero djece u dobi od 3 do 4 i pol godine.
    ono što me osupnulo, bio je wc.
    naime, kad je bilo vrijeme za ići u šetnju, teta je klince redom uputila da idu piškiti prije izlaska.
    kako su vrata wc-a širom otvorena, vidjela sam da su tamo dvije wc školjke, obje zapiškene i zakakane, klinci nakon nužde nisu povlačili vodu i gotovo nitko nije oprao ruke. na umivaoniku stoji jedna čaša od jogurta i nekoliko ih je iz nje pilo vodu.
    nisam neka picajzla, ali tako nešto ni u snu nisam očekivala. čim sam to mužu prepričala, rekao mi je da nikako nije za to da juraj nastavi ići u taj vrtić. i meni je u najmanju ruku odbojna pomisao da moje, pa i bilo koje drugo dijete, dijeli čašu s još njih petnaestoro. o prljavim školjkama da ne govorim.
    interesira me kako je u drugim vrtićima. jesam li ja našla najprljaviji?

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

To nikako nije u redu. U našem vrtiću su wc-i čisti. I ruke se peru redovito.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nešto tu ne štima.
    u zarinom vrtiću (ona je u grupi 3godišnjaka), djeca uvijek puštaju vodu i uvijek peru ruke nakon wc (tete provjeravaju).
    također, svako dijete dobije svoju čašu ako je žedno (ali mi roditelji jednom mjesečno donosimo svaki po paket plastičnih čaša)

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni se isto ovo ne sviđa. Kod Svena u grupi wc je jako uredan iako i oni idu sami na wc. Ali primjetila sam da svi nakon wc-a vuku vodu i peru ruke. Mislim da je tu najvažniju ulogu imaju baš tete koje ih tome nauče (u vrtiću, doma su to, naravno, roditelji).
    Što se tiče čaša, kod njih u svakoj grupi na zidu kod vrata ima stalak sa hrpom čaša i djeca kada su žedna sama si ih uzmu i idu u kupaonu natočiti vode. nakon što popiju sami bacaju čaše u smeće.
    Vjerujem da su ih tete u početku dobro kontrolirale jer sada to klinci rade i bez njihove kontrole.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam bas jucer imala priliku navirivati se iza i oko wc skoljki u vrticu u noinom vrticu

dosla sam s idom i leom po njega, oni taman sjeli pogledat neki mali crtic dok su se spremali za spavanje, ida sjela s njima, tetama dosao paket s novim igrackama i wc daskama, i ja, ne budi mi dosadno - osla montirati daske 8)

uglavnom, wc je star, vristi za obnovom, plocice isto stare, sve je preko trideset godina (to ja po dezenu ), ali je cisto, uredno, bez i jedne greske

sto se tice casa - klinci piju u kuhinji (jedan objekt, jedna skupina, jedna soba, jedan hodnik, jedan wc i jedna kuhinja), iz plasticnih casa (onih od jogurta, teta spremacica im to pere), a u kupatilu imaju stalak s plasticnim casama ali u njima drze svaki svoju cetkicu, ne piju iz njih.

enivej, ja bi se jako pobunila i skrenula paznju da se to tako ne moze raditi i da se to ne tolerira. nije rjesenje u bjezanju iz vrtica, rijetki su savrseni u svemu, treba reci sto se smatra losim/nedovoljno dobrim/nepozeljnim, ponudit rjesenje ili nacin da se nesto izvede i voila' :D

svakako i pohvalit ono sto je dobro

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

nisam ni ja za bježanje, tim više što mi je svaki drugi vrtić prilično izvan ruke, a i jasno mi je da u svakom mogu naći nešto što mi se ne sviđa.
    međutim, ima stvari koje se mogu tolerirati, ali i onih koje ne, među koje definitivno spada nehigijena.
    naš vrtić je podružnica velikog gradskog vrtića i u njemu nema nikog osim dviju teta i kuharice. vjerojatno postoji i spremačica, ali nisam vidjela ni nju, ni rezultate njezina angažmana :?
    mislim da ću sutra razgovarati s tetom, a ako me ona izignorira, onda s medicinskom sestrom ili ravnateljicom, ali pomalo sam skeptična u ishod moje intervencije. hoće li teta odsad petnaestoro djece kontrolirati u potezanju vode, pranju ruku i posjedovanju zasebnih ili jednokratnih čaša samo zato što se jedna mama pobunila?
    ako da, onda je stvarno lako mijenjati svijet.
    ako ne, riskirat ću da me se percipira ko babarogu i svakodnevno ću obavit sanitarnu inspekciju i bunit se sve dok ne zavlada red.
    na porodiljnom sam, pa imam vremena, a ne fali mi no volje

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prestrašno, wc je definitivno znak da tu nešto ne štima.
    Je li to državni ili privatni vrtić?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

naš vrtić je podružnica velikog gradskog vrtića

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moj M. ide u gradski vrtić u širem centru grada. Mnogo puta sam svratila s njim u WC i uvijek je bilo čisto i pod i školjke i umivaonici, baš uvijek. Tete moraju naučiti djecu da povlače vodu i peru ruke, a što se tiče spremačice, nemam nikakvih prigovora. Svako dijete ima svoju čašu i četkicu za zube koje vise na zidu. Ne znam tko to i kako pere, pa ja uzimam tu čašu svakog petka i dobro je izribam u vrućoj vodi, a četkicu često mijenjam. I inače je čistoća u vrtiću na visini.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vjerovatno je teta kuharica (kako je ti zoves) i spremacica, jer po normativu bi to tako nekako moglo ici...mozda joj vise lezi kuhinja pa zanemaruje cistacke poslove, sto ju ne opravdava ali se zna desiti...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

flower, tetu zovem tetom, a kuharicu kuharicom (negdje si me krivo pročitala). nadam se samo da teta nije i kuharica i spremačica i domar
    danas idem ili uvest red ili ispisujem dijete iz vrtića, nema trećeg.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Flower je napisala da je kuharica ujedno i spremačica, ne da je teta kuharica i spremačica

Tak je to u malim podružnicama; znam da je i po malim područnim školama (s tek nekoliko đaka) jedno radno mjesto kuharica/spremačica, znači jedna osoba obavlja obje funkcije.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

je, tako je... ta tzv. kuharica je u biti pomocna kuharica i ona priprema dorucak, servira rucak (a rucak joj se donosi iz centralnog) i priprema marende...to je 1/2 radnog vremena, ostalo vrijeme brine o cistoci.
    nije to nikakva egzotika

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Blago vama koji ste zadovoljni higijenom u vrtićkim wc-ima. Ja koliko god puta sam bila s djetetom u njihovom wc-u, nisam bila. Ili voda nije bila puštena, ili je daska zapiškana, ili oboje.
    Tetu sam zamolila da ode s njom na wc barem kad kaka. I rekla je da ide.
    Ali dijete mi uvijek kaže da je sama bila. Ona je skoro najmlađa u grupi, pa se valjda očekuje da su djeca dovoljno velika da to sami obave. Dobro, piškenje još mogu razumjeti, ali kakanje nikako.
    Primijetila sam da moje dijete u vrtiću gotovo izbjegava kakanje. Najčešće kaka kući kad dođe iz vrtića.
    Mi smo bili promijenili vrtić jer nismo bili zadovoljni tetama, i s ovima smo zbilja zadovoljni, i dijete mi je sretno i veselo, i boljeg pokazatelja mi nema da joj je tamo dobro.
    Ali ovo je malo prevelika stavka da bih to zanemarila. Samo smišljam što taktičniji nastup. Ma još im moram reći i da je ona premala da sama oblači hlačice nakon spavanja, već sam je četiri puta našla s naopako obučenim hlačicama. Čak mi je rekla da joj je neka druga curica oblačila.
    Mislim, ok, nek oblači sama, oblači ih i kod kuće sama, ali ne zna procijeniti koja je prava strana.
    Juju, suosjećam, i mene čeka razgovor s tetama.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovako - kad bi teta isla sa djetetom na wc tada bi cca.20-tak djece ostalo samo, od djeteta starog 3 god. se ocekuje da se samo svlaci i djelomicno oblaci, naopake hlacice jesu propust, ali nisu opasnan propust - mozda da napravis lagani x koncem i da vjezbate kod kuce - pomoc druge djece se potice. i vjeruj da naopacke obuvene papucice/cipele, krivo obucena maja ili dolazak kuci u tudjim strmplicama su stvarno tako minorni propusti da ja ne vidim potrebe od toga raditi veliku pricu. vrlo brzo ce ona nauciti sve sama i cilj je upravo to...
    a popisani wc i pokakani - moguce je da se desi ako je npr. dijete prije tvoga upravo to napravilo pa cistacica jos nije stigla sve pocistiti, moze se desiti, ali ne smije biti nesto sto je konstanta.
    kakanje vecina djece obavlja kuci...i vecina odraslih voli kakati na poznatom mjestu u svojem miru

ovo je najbitnije
    i s ovima smo zbilja zadovoljni, i dijete mi je sretno i veselo, i boljeg pokazatelja mi nema da joj je tamo dobro.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, zara isto kaka samo doma, upravo zato jer ima svoj mir
    iako, bila sam prisutna kad je jedno dijete kakalo, i zvalo je tetu da mu obriše guzu i ona je došla i to i učinila.

što se tiče oblačenja nakon wc-a, vidjela sam da djeca kojoj je to problem uvijek dotrče u sobu i zamole tetu da ih obuče do kraja/ zakopča hlače. zara se zna sama obući, ali kad to sama radi, potkošulja joj ostane vani. međutim, kad dođem po nju u vrtić, potkošulja je uvijek u hlačama, pa mi je drago jer vidim da ih tete ipak malo "pregledaju" tokom dana i poprave što treba.

daska zna biti zapiškana, to mi je normalno - pa nema svaka soba robota koji konstantno stoji uz wc i briše svaku kapljicu. mene to stvarno ne smeta. ako je osoba zdrava, mokraća je sterilna, a i zara uvijek nakon wc-a opere ruke.

nakon spavanja nikad nitko nije naopako obučen, osim ako to ne naprave iz fore (jedan dan sam došla, a sve curke su si obukle papuče na krive noge i umirale od smijeha)

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

pa mi je drago jer vidim da ih tete ipak malo "pregledaju" tokom dana i poprave što treba.
    Eto, samo to bih i ja voljela. Možda tražim kruha iznad pogače? Moguće.
    Ali zamislim sebe da satima hodam u naopako obučenim hlačama. Doduše, pitala ja nju: Pa dobro, je li ti smetalo hodati u naopako obučenim hlačama. Ona: Ma, ne! To mi je super!
    Jasno mi je da je loša stvar što djeca ostaju sama dok teta pomaže jednom djetetu na wc-u. Ne znam kako to izvode tete u drugim vrtićima u kojima mame kažu da pomognu djetetu pri obavljanju nužde?
    Ma samo me to kakanje brine, jer si ona definitivno ne zna dobro obrisati guzu (može li 3-godišnje dijete shvatiti princip odozdo prema gore-možda i može, ja nisam pokušavala objasniti).

I na kraju krajeva, naopako obučene hlačice i jesu sasvim minoran problem, ako su uopće problem. A i to što kažeš, ušivanje križića bi i to moglo riješiti.

Lakše mi je kad kažete da i vaši uglavnom kakaju doma, jer ne znam procijeniti jel joj bila sila pa se suzdržavala ili nije ni trebala kakati.

A moram dodati i određenu količinu izmišljanja pa sve propitujem na više načina: Jučer: Jesi li kakala u vrtiću. Jesam. Tko ti je brisao guzu?
    Nitko. Nisam kakala.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali ni u zarinoj grupi teta ne pomaže djetetu kod kakanja - teta ostaje u sobi s drugom djecom, a npr. zara kaže "ja idem kakati", i teta kaže "dobro, pozovi me kad si gotova da ti obrišem guzu".
    a samo brisanje guze traje vrlo kratko pa nije da ostavlja ostalu djecu bez nadzora (jer kad bi sa zarom bila u wc dok ova kaka, to bi trajalo i trajalo ).

možda druge mame misle samo na takvo pomaganje?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja još samo moram naglasiti jednu stvar :
    u zarinoj grupi je samo 15 djece.
    to je vjerojatno važan podatak, ako ćemo uspoređivati

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

teta kaže "dobro, pozovi me kad si gotova da ti obrišem guzu".
    Pa jasno, i ja mislim samo na takvu vrstu pomoći. Ne stojim ni ja doma kraj nje dok kaka, a kamoli će teta koja pazi još na xy djece.

Ali, čini mi se da izostaje i to. Evo, to je zbilja jedina stvar koja mi smeta u tom vrtiću.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

gle, ona ti vjerojatno tamo ne kaka stvarno zato što svi kakamo doma jer nam je ljepše

a ako se i pokaka, lako ti je vidjeti je li joj guza/ gaćice prljava kad dođe doma ili nije.

zari do sada nikada nije bilo zmazano(ali ona i ne kaka u vrtiću... 2 puta je kakala kad smo došle prve prvcate, pa je još u sobi bio mrak i mir, a ona otrčala u wc i pokakala se)

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

a ako se i pokaka, lako ti je vidjeti je li joj guza/ gaćice prljava kad dođe doma ili nije.
    Dvaput sam našla pokakane gaćice.
    Tako da ima u tome nešto. Opet ću onak izokola priupitat tete kako je s odlascima na wc.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moj S. je i sa 5 godina znao ponekad doci doma s naopako obucenom trenirkom (da ne spominjem slape naopacke, pogotovo ako su bile one samo za navuci, bez cicaka da moze znati koja ide na koju nogu)
    meni je bilo vaznije da se sam obukao, nego da je bila prava strana

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj emily prvotno napisa
    meni je bilo vaznije da se sam obukao, nego da je bila prava strana
    isto.
    jednom smo poslije vrtica isli u grad, i on se satima setao okolo s hlacama naopacke obucenim, jer mu ja nisam imala srca reci da je fulao (u to vrijeme je bio jako ponosan na tu svoju novu sposobnost!)

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    Dvaput sam našla pokakane gaćice.
    Tako da ima u tome nešto. Opet ću onak izokola priupitat tete kako je s odlascima na wc.
    To se i mom M. događalo kad je imao jednu tetu koja nije htjela pomoći djeci u WC-u. Prvo sam govorila M. neka je pita, neka traži, međutim, vidjela sam da od toga ništa. Onda sam to iznijela na roditeljskom sastanku, razgovarala s tom tetom i nakon toga mu je pomagala. Neke stvari moraš ti riješiti, jer si dijete ne može samo pomoći.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

evo, moja priča oko prljavog vrtića već je dobila svoj kraj.
    danas smo opet bili, dva sata, djeca su piškila, nisu povlačila vodu (vodokotić je visoko i većina ne može dosegnuti, a nema nikakvog konopčića), nisu prala ruke (aparat s tekućim sapunom tako je krut da ja moram snažno pritisnuti kako bi iscurilo malo sapuna, a većina djece za to nema snagu), a papirnata rola stoji visoko na polici, djeca ju uopće ne mogu dohvatiti.
    ona ista jogurt-čaša od jučer i danas je bila na umivaoniku i djeca su pila iz nje.
    na sve to sam teti skrenula pažnju, a ona je slegnula ramenima i rekla: to vam je tako, dijete će se priviknuti.
    o da. moje bi se dijete moglo na štošta priviknuti, ako bi to bilo nužno. međutim, nije rat, nismo upravo preživjeli tsunami, nema izvanrednih uvjeta, ne vidim niti jedan razlog zašto mome sinu koji je doma stekao normalne higijenske navike, ne bi bilo omogućeno da ih provodi i u vrtiću.
    smatram osim toga nedopustivim da spremačica usisava prostor u trenutku kad u njemu boravi petnaestoro djece. a i tome sam danas svjedočila.
    dakle, nakon što je teta slijegala ramenima i kolutala očima, aja sam otišla u centralni vrtić, gdje je uprava, i zamolila glavnu medicinsku sestru za razgovor.
    žena me primila, bila je vrlo ljubazna, sve sam joj ispričala, pola mi nije vjerovala, za ostalu polovicu mi se zahvalila što sam joj "skrenula pažnju".
    rekla sam joj da su te stvari po meni neprihvatljive i da bih dijete htjela ispisati. ona je pak rekla da će odmah intervenirati, da na tome neće ostati.
    pitala sam: možete li mi garantirati da će vaša intervencija polučiti rezultate, u tom slučaju neću ispisati dijete?
    na to mi je otvoreno rekla: ma ispišite vi njega, vidim ja da vi imate izrazito visok prag tolerancije, preosjetljivi ste.
    pitala sam je zar joj se nitko dosad nije tužio na uvjete u toj vrtiću, na što mi je odgovorila: nikad nitko! znate, drugi roditelji su sretni da su im djeca zbrinuta i sita, a ne opterećuju se sitnicama kao što je jedna čaša iz koje svi piju :shock:
    eto. a sad bih ovo sve mogla preseliti u novu temu koju bih naslovila "vjerovali ili ne".
    pozdrav od preosjetljive majke

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Isusek, juju :shock: , ma prestrašno da jedna medicinska sestra misli da je pijenje iz iste čaše sitnica. Mi doma imamo svatko svoju čašu, ne očekujem ništa manje ni u vrtiću, i ne smatram da sam 'preosjetljiva', sigurno se bolesti brže rašire među djecom ako svi piju iz iste čaše. Kod nas u vrtiću svako dijete jednom u mjesecu donese paket od 100 čaša, to je desetak kuna, i stvar riješena. Meni je ovo za inspekciju, i uvjeti i stav 'educiranog' medicinskog osoblja.
    A što se zapišane daske tiče, možda dječja mokraća i jest sterilna ali ne mora moje dijete sjedati na mokro zato jer je netko bio lijen/zaigran/smatra da je normalno ostaviti nered za sobom, i nije počistio za sobom. Ja svoje dijete učim da pobriše dasku komadom papira prije nego sjedne, ali to ne znači da se za sobom ne treba čistiti. Po meni, tete bi češće djeci trebale napominjati da se ruke peru, voda pušta, daska čisti, jer ponavljam neki od njih su previše zaigrani, neki nisu donijeli takav odgoj od kuće, ali će svi poslušati tetu.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ma i ja ne mogu k sebi doći.
    razmišljam da napišem pismo toninu piculi, predizborna je godina, možda nešto poduzme.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

pitala sam: možete li mi garantirati da će vaša intervencija polučiti rezultate, u tom slučaju neću ispisati dijete?

juju, ovo joj možda nisi trebala reći, jer ruku na srce, briga njih hoćemo li mi ispisati dijete iz vrtića ili ne.
    Ja ne bih ispisivala dijete iz vrtića na tvom mjestu. Ono što tražiš je normala. Postoji i korak dalje od medicinske sestre, dakle ravnatelj.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Juju mislim da je vrijeme da pofotkaš WC i odeš sa slikama do ravnateljice.

Ja sam imala problem sa tetama u jednom vrtiću koje Danijelu nisu mijenjale pelene jer su imale previše djece i nisu stigle. Svaki dan je dolazio doma sa kakicom skorenom na koži. Kako su svi moji razgovori i pregovori sa tetama u vrtiću bili uzaludni, premjestila sam ga u drugi vrtić.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

dijelom se slažem s vama, ja sam postupila defanzivno.
    rekla svoje i otišla.
    ali kad glavna medicinska sestra reagira tako, tete slažu ramenima, a nitko se od roditalje nikad nije pobunio, onda sam ja iz njihove perspektive neka naporna cjepidlaka koja traži nerealno.
    znate kako se veli: jedan pijetao a milijun spavača.
    ne da mi se tamo upadat i fotkat, pa svatko zainteresiran može vidjeti da tamo trogodišnjak ne može dosegnuti ručicu na vodokotliću, da nema čaša, da nemaju čime brisati ruke jer papirnata rola stoji na visini od metar i pol itd.
    u tom je vrtiću problem puno dublji i možda će se malo trznuti kad im se javi netko iz gradonačelnikovog ureda.
    svoje ću pismo, naravno, potpisati.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •