-
Moja mama isto ima ostoporozu i pije fosamax. U principu, nebi smjela uopce piti kravlje mlijeko jer ono odmaze apsorpciji kalcija. Bilo bi dobro da jede zrele sireve i puno povrca bogatog kalcijem, biljna "mlijeka" obogacena kalcijem (zobeno, rizino). Mora takodjer puno hodati, moja mama svaki dan sece po sat-dva iako ju bole noge.
Ovo sam skinula s "Prijatelja životinja":
Zablude o mlijeku
Zašto mlijeko nije zdravo?
U svom životu ste sigurno čuli i vidjeli brojne propagandne materijale i programe koji reklamiraju važnost, neophodnost i dobrobiti korištenja mlijeka i mliječnih proizvoda u našoj prehrani. Zahvaljujući veličini i financijskoj moći, kao i utjecaju mliječne industrije, ona je uspjela u naše umove usaditi lažna uvjerenja kako bez njenih proizvoda nema zdravlja, nema rasta i razvoja, nema 'čvrstih kostiju' i tome slično.
Danas, kada su po cijelom svijetu aktualne afere o kravljem ludilu, počinjemo shvaćati pravu istinu - onu koju godinama nepotkupljivi stručnjaci i nutricionisti pokušavaju iznijeti javnosti: Mlijeko i mliječni proizvodi, ne samo da nisu neophodni u prehrani djece i odraslih (osim u dojenačkom periodu, i to u prvom redu majčinim mlijekom ili eventualno punovrijednim zamjenama, bez primjesa kravljeg mlijeka), nego su sve opasniji za uporabu.
Prema riječima R. Katačić, dr. med., bolesti koje se na neki način dovode u vezu sa upotrebom kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda su slijedeće:
nepodnošljivost laktoze (mliječnog šećera) radi nedostatka enzima laktaze (statistički gledano narodi Europe puno manje obolijevaju od ostalih naroda svijeta). Simptomi intolerancije laktoze očituju se kao nadutost i pojačani 'plinovi', bolovi i grčevi u trbuhu, vodenasti proljevi, mučnina i 'krčanje' u trbuhu
povećana sklonost arteriosklerozi i posljedicama - kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti
povećani rizik za obolijevanjem od pojedinih vrsta raka - posebno se spominju rak prostate, rektuma i dojke
za neke teške neurološke bolesti poput amiotrofične lateralne skleroze smatra se da bi mogle biti povezane s upotrebom mlijeka
alergijske reakcije ne samo na mliječne bjelančevine, nego i na moguća zagađenja unutar mlijeka
zarazne bolesti uzrokovane raznim vrstama bakterija (Salmonella, Yersinia, Campylobacter, Listeria) i virusa i drugih mikroorganizama, kojima mlijeko i mliječni proizvodi mogu ponekad biti zaraženi
'bolest kravljeg ludila' - Goveđa spongiformna encefalopatija
rezistencija na antibiotike radi učestale izloženosti antibioticima iz kravljeg mlijeka
utjecaj hormona, nataloženih pesticida i ostalog zagađenja
osteoporoza
moguća povezanost raznih vrsta leukemija sa kravljim virusom leukemije, kao i brojna druga stanja.
U djetinjstvu također postoji čitav niz stanja uz koja bismo mogli povezati upotrebu kravljeg mlijeka: alergije, sideropenična anemija i posljedična nešto niža inteligencija, rani početak arteriosklerotičnih promjena na krvnim žilama, juvenilni dijabetes (tip I) - iz tog razloga 'American Academy of Pediatrics' preporučuje da se upotreba kravljeg mlijeka započinje najranije u dobi od 12 mjeseci, akne, reumatoidni artritis, karijes, zarazne bolesti.
Kako bi se poštedjeli svih gore navedenih bolesti i opasnosti vezanih uz mlijeko i mliječnu prehranu, R. Katačić nas dalje poziva da otkrijemo i oduševimo se ukusnim zamjenama za mlijeko i mliječne proizvode iz široke palete vegetarijanskih proizvoda kao što su sojino mlijeko, rižino mlijeko, mlijeko iz orašastih plodova, sojin sir, sir raznih orašastih plodova itd. Juvenilni dijabetes ili dijabetes tipa I jest teška bolest od koje obolijevaju djeca i mlade osobe koje su kasnije doživotno vezana za inzulin.
Posljednjih godina brojne studije pokušavaju shvatiti povezanost te bolesti sa prehranom. Rezultati govore kako postoji velika vjerojatnost da upotreba kravljeg mlijeka u prehrani djece (naročito ako se ono koristi u prvim mjesecima života djeteta, ili ako se obilno upotrebljava) jako povećava rizik za obolijevanjem od te bolesti.
Naime, u kravljem je mlijeku određeni peptid građen od 17 aminokiselina veoma sličan jednom peptidu našega tijela, koji se nalazi u stanicama naše gušterače koje proizvode inzulin. Budući da naše tijelo često taj kravlji protein prepoznaje kao strano tijelo, naš imunološki sustav stvori antitijela na njega. Kasnije, ta ista antitijela napadaju naš protein iz gušterače, čime nastaje tzv. autoimuna reakcija na dio naše vlastite gušterače, koji se time uništi. Nema više biosinteze inzulina, i pacijent ga mora doživotno uzimati izvana.
Juvenilni dijabetes, bez obzira na redovito uzimanje inzulina, naročito ako se ne tretira najpravilnijom vegetarijanskom prehranom, potiče razvoj mnogih komplikacija kod bolesnika.
Kao česti razlog neophodnosti upotrebe kravljeg mlijeka navodi se sprječavanje osteoporotičnih promjena na kostima. Brojna novija istraživanja, međutim, iznose sasvim suprotne činjenice. Kravlje mlijeko je visokoproteinska namirnica, prebogata bjelančevinama, a upravo previsok unos koncentriranih bjelančevina kroz upotrebu hrane životinjskog podrijetla (mesa i prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda i jaja) dovodi do gubitka kalcija iz kostiju. To se 'korištenje kalcija iz kostiju' događa zato što je taj kalcij potreban za neutralizaciju aminokiselina - kiselih 'građevnih jedinica' bjelančevina. Bogatstvo kalcija u mlijeku tu ne pomaže mnogo.Epidemiološke studije nad mnogim narodima svijeta potvrđuju spomenute činjenice. Naime, što više ti ljudi koriste životinjske bjelančevine u prehrani, više obolijevaju od osteoporoze, bez obzira na količinu unijetog kalcija.
Klasičan primjer su Eskimi s Aljaske i to zahvaljujući svojoj specifičnoj prehrani. Ti ljudi jedu izrazito visoke količine kalcija dnevno (kroz ribu i riblje kosti), ali istodobno i jako puno životinjskih bjelančevina (ribe, morževi, kitovi). Taj im kalcij ne pomaže puno, budući da su Eskimi vodeći u svijetu po obolijevanju od osteoporoze, što se posebno očituje jako povećanom sklonošću za lomovima kosti.
Godinama smo učeni kako ćemo izbjeći probleme osteoporoze konzumiranjem mlijeka, sireva i jogurta. No, uz izobilnu upotrebu tih namirnica bogatima kalcijem, preostaje povišeni rizik za dobivanjem osteoporoze zbog obilja bjelančevina koje su nam kroz njih servirane!
Još samo jedan podatak - meso također povisuje rizik za obolijevanjem od osteoporoze i to ne samo zbog velike koncentracije bjelančevina, već i zbog povišenog unosa fosfora i sumpora kroz tu namirnicu. Vegetarijanska prehrana u sebi sadrži obilje kalcija, bez štetnosti visokoproteinske prehrane, koje su mnogo šire od spomenutog gubitka kalcija.
Kalcij u biljkama (mg u 100g)
OSUŠENI PERŠIN 1467 ORAH 129
MAK SJEMENKE 1460 ŠPINAT 126
SEZAM 783 SUNCOKRETOVE SJEMENKE 116
SUHA KORA LIMUNA 765 SLANUTAK 110
OSUŠENI CELER 645 HREN 105
SUHI ŠIPAK BEZ SJEMENJA 310 MARINIRANE MASLINE 96
ROGAČ BRAŠNO 279 SUHE MARELICE 82
TEKSTURIRANA SOJA 270 SUHA LEĆA 79
INDIJSKI KEŠU ORAH 267 SUHI BOB 74
OSUŠENI CRVENI LUK 257 SUHE PŠENIČNE KLICE 69
SVJEŽI ŠIPAK 257 KORABA KORIJEN 68
BADEM 252 CELER KORIJEN 68
PERŠIN 245 SALATA GLAVATICA 65
PINJOLI SUŠENI 233 PORILUK 65
LJEŠNJAK 226 RAŽ 64
SOJA OBIČNA 225 DATULJA SVJEŽA 63
KELJ 212 TREŠNJA SVJEŽA 63
ZELENA SOJA 197 KIKIRIKI 59
SUHE SMOKVE 193 ŽUTI SUHI GRAŠAK 59
BIJELI LUK 181 ŽUTI SUHI GRAŠAK 59
SVJEŽA NARANČINA KORA 161 ZELENE MAHUNE 57
PISTACCIO 138 ENDIVIJA 54
BUČINE SJEMENKE 135 SMOKVA 54
SUHI GRAH 135 ZOBENE PAHULJICE 54
ZAČINSKA PAPRIKA SLATKA 134 PASTRNJAK 51
SVJEŽA KORA LIMUNA 134
Za usporedbu: 100 ml kravljeg mlijeka ima nešto manje od 110 mg kalcija....................
.............................
.... Propaganda mliječne industrije nas uvjerava da kravlje mlijeko trebamo piti zbog kalcija. To je najobičnija laž. Kao prvo, krave dobivaju kalcij jedući biljke. Kao drugo, krave mogu upiti sav taj kalcij u tijelo jer imaju isto tako velike količine magnezija. Da bi tijelo upilo kalcij i koristilo ga, mora se imati isto toliko magnezija. Pijenje mlijeka onda nema nikakvog učinka jer se i magnezij dobiva isključivo iz biljki.
Mlijeko sadrži velike količine proteina pa ga zato mnogi nazivaju tekuće meso. A dokazano je da taj protein izvlači kalcij iz ljudskoga tijela. Dakle, konzumirajući mlijeko ne samo da ne dobivamo kalcij nego još iz tijela gubimo kalcij koji dobivamo iz drugih izvora. Dokaz? Zemlje sa najvećom upotrebom mesa, mliječnih proizvoda i jaja imaju najviše slučajeva osteoporoze.
Velik broj žena kaže da se osjećaju manje napuhnute nakon što se odreknu mliječnih proizvoda. Onaj poznati osjećaj nadutosti u trbuhu prema kraju dana nestaje prilično brzo nakon prestanka pijenja životinjskog mlijeka..............................
Nadam se da će barem malo pomoći. Ja još uvijek (bezuspješno) pokušavam uvjeriti mamu da nebi trebala piti mlijeko.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma