Pokazuje rezultate 1 do 39 od 39

Tema: hsg

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno hsg

Hi,cure!
    Imam jedno pitanje.Je li neka od vas radila pretragu koju zovu hsg?Zanima gdje ste je privatno radile u zg,koliko košta i najvažnije od svega KOLIKO BOLI?Jer ja sam nešto načula da boli....,a možda bih je trebala napraviti,pa me malo frka Hvala vam unaprijed na odgovoru.
    I.da,~~~~~~~ za sve odbrojavalice i (ne)čekalice

bijeli ljiljan avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Hm, ja sam cula da boli, zapravo ovisno jesu li jajovodi zacepljeni ili ne. A isto tako sam cula da nekad HSG i nije najtocniji, tj. moze pokazati da je sve u redu, da bi se poslije npr.laparoskopski ustanovilo da jajovodi ipak nisu prohodni :/ . Al vjerujem da ce ti se javiti cure koje imaju ipak malo vise iskustva s time. Ja idem direktno na lpsc.

Sandrij2 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Hm, ja sam čula od nekih da boli, od nekih da ne. I ja sam trebala ići (još uvijek imam uputnicu), ali u čekanju M dobili smo plusić na testu (spontani). I sad ne znam da li ja ipak trebam ići na taj HSG ili je trudnoćom ipak dokazano da su jajovodi prohodni?
    Sorry Pepina, iskoristila sam tvoju temu. No, svaka informacija dobro će doći svima...

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Uh,ne znam sama,..našla sam u međuvremenu na potpomognutoj u jednom starom topicu kako je nekoliko žena kolabiralo od tog postupka;srušile su se u nesvijest.Kao,prvo je bilo užasno dok su im uvlačili kateter,pa su ih onda s tim svim unutra razvlačili po 2. odjelima do rentgena,pa je cijela priča trajala dugo i rezultat je bio da su se srušile :shock: ...malo obeshrabrujuće.Mislim,ja sam spremna na štošta da dobijemo malog ,ali ovog me malo frka...ako ne bude druge otići ću,ali se zato bavim mišlju da odem privatno,pa...bar će rentgen biti bliže ,ako ništa drugo.Dobra je vijest da kad ti to obave,ako ti je dobra prohodnost,žene često zatrudne uskoro. ....možda se onda isplati...

Sandrij2 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Pepina, sad sam se sjetila, jako je bitno da se HSG radi prije O, meni su rekli 8-9-10. dc. I moraš izvaditi sedimentaciju 2-3 dana prije M.

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

a moze jedno objasnjenje kaj je to hsg i sedimentacija i u kojem slucaju se rade te pretrage?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Ja sam radila hsg sredinom avgusta ove godine. Nalaz je pokazao da su jajovodi prohodni, a mene je boljelo. Ja sam vam veoma osjetljiva na bol, jer nikad nisam bila bolesna, ali mogu vam reći da se ta bol može podnijeti. Kod nas ti kateter uvode u rentgen sali, ubrizgaju ti kontrast i onda se povuku u svoju kabinicu, pa te snime. To urade dva puta odmah, i sav postupak traje oko 3-5 minuta. Boli, ali se da izdržati! Kada radite ovaj nalaz, dobro se naoružajte hrabrošću i samo sebe opominjite zbog čega to radite. Moja doc kaže da je bilo onih koje su odustale od hsg, tako da moje stenjanje i otpuhivanje nije bilo najgore. U BiH hsg u privatnoj režiji košta 200 KM (400 KN), a u bolnici, sa uputnicom je besplatno. Privatno si gotov odmah, a u bolnici odležiš nekoliko sati ili jedan dan. U svakom slučaju, kada bi mi sad rekli da ponovo moram ići na taj pregled, ja bih bez razmišljanja otišla. Zato, samo naprijed!

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Da, zaboravila sam dodati da se hsg radi između 7. i 11. dc, potrebni su svi brisevi, krvna slika, šećer, urin, sedimentacija. Sedimentacija zbog upala, jer ako je ona povišena u organizmu ima neka upala, pa vjerovatno tada ne rade ništa.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Pepina prvotno napisa
    Uh,ne znam sama,..našla sam u međuvremenu na potpomognutoj u jednom starom topicu kako je nekoliko žena kolabiralo od tog postupka;srušile su se u nesvijest.
    Ja sam jedna od njih . Ali da znate, nisam izgubila svijest od bola, nego zato sto su me svi isprepadali kako je to nesto strasno i kako je to gore od poroda itd... Nije uopste, boli, ali nije strasno. Meni su M bolovi puno gori npr. Sad razmisljam da probam jos jednom, posto ga zbog moje nesvjestice nisu zavrsili. Samo ovaj put necu dozvoliti doktoru da prica o tome sta mi radi, mislim da je to presudno. S tim da imate na umu da HSG nije potpuno pouzdan, nekih 60-70% - laparoskopija je puno sigurnija, ali to je vec operativni zahvat.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nije isto UZV ili RTG hsg
    ja sam išla na uzv i nije uopće boljelo
    navodno ima veze (iako nije uvijek tako) da boli kad su jajovodi začepljeni
    i puno cura ima skroz ok iskustva
    prekopaj još malo, puno se pisalo o tome na potpomognutoj, proljetos je bilo nekoliko tema s tim nazivom

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Pepina moja i meni je to idući korak, ali me muči šta puno njih piše da im je hsg bio dobar a laparaskopija je pokazala začepljenje :/ . :? .
    I užasno me frka jer mene i gin. pregled boli. Imam užasno bolne m i to mi nije problem istrpit jer mi to moje tijelo radi. Sama sebi bi čini mi se mogla ruku iščupat, ali kad mi neko drugi ide nešto radit.....užas.
    Ali sve se to da preživit.
    Ako mogu iskoristit ovaj topic da mi neko ko zna (može na pp) kaže koliko u poliklinici Cito košta hsg,a koliko laparo.
    Pepina, ~~~~~~~~~~~~~~~za što bezboliniji hsg

mamaShe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ljudi moji, nije da nisam čula, ali ipak ne znam pa me prosvjetlite: što je to laparoskopija i čemu služi?

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Laparoskopija je direktno promatranje trbušne šupljine, jajnika, vanjske strane jajovoda, maternice (a i svih ostalih organa u trbušnoj šupljini ukoliko se laparoskopija radi u ne-ginekološke svrhe) uporabom laparoskopa.
    Laparoskop je instrument nalik malom teleskopu koji pomoću optičkih vlakana dovodi svjetlo u trbuh. Širok je otprilike kao naliv-pero, a dvostruko duži od njega.
    Tijekom ovog zahvata u rodnicu se umetne instrument koji pomiče maternicu. Ugljik dioksid (CO2) se upuhuje u trbušnu šupljinu kroz posebnu iglu. Ovaj plin pomaže odvajanju organa u trbušnoj šupljini čime se olakšava njihovo promatranje. Na kraju zahvata plin se ukloni.

Najbolje ovako stručno da ne pametujem. Ako te više zanima imaš na:
    http://www.medicina.hr/clanci/lapara...nekologiji.htm

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo mene na ovom forumu, nakon jako puno godina MPO-a rekla "what the hell" pa idem i ja gledati po LH trakica kad mi je ovulacija, možda to upali kad ostalo nije (nada umire zadnja).

Pepina, pronašla si očito na potpomognutoj neki vrlo stari link (tipa od prije par godina) i priče iz splitske bolnice di se s tim kateterom navodno šeta preko pola bolnice pa je ženama to neugodno i sl. Ovisno koji te dr. uputi, HSG je ili ultrazvučni (puno manje boli) ili rendgenski. Mene je Lučinger s VV-a pred par godina uputio na rendgenski, ali čula sam da sad upućuje na ultrazvučni. Mene nije puno bolilo i trajalo je 10-tak minuta, više kao jedan menstrualni grč (bilo je sve ok, nisu bili zaštopani, rekli su mi da ako su zaštopani boli više). Sve se to apsolutno da izdržati. Ja sam to radila u Merkuru, ostala sam 3 dana u bolnici, ali 2 su bila čekanje. Nakon toga tjedan dana antibiotici (ako se dobro sjećam) - kad se dođe doma. I meni su bili rekli 3 mjeseca apstinencije, sad ko zna zašto su mi to rekli - ili je bio red za MPO veliki, ili se objektivno mora toliko čekati, ne znam. Cure koje su se nedavno raspitivale - posearchaj po podforumu potpomognute su bile našle neke priv. klinke u zg-u (da se izbjegne to naručivanje po bolnicama i čekanje), u kojima se radi ultrazvučni i bila je cijena mislim do 2000 kn, a pamtim post cura iz Splita koje su radile u priv. klinici CITO di mislim uopće nisu tamo noćile , nego su to obavljale ambulantno. Dakle - nije to uopće tako strašno.

Eh, sad, laparaskopija... Ja to nisam odradila, i sad mi je looking back žao što nisam doktore jače "izdrajvala" u tom smjeru, ali me nitko na to nije upućivao (liječim se kod dr. L-a na VV-u koji standardno, ako nema nekih specijalnih indikacija, uputi ženu na HSG, u paralelci sam i u Mariboru, i tamo dr. misli kao da ne treba sad to raditi "kad je već preskočeno"). Npr. jedino laparaskopija može lijepo prikazati endometriozu, može se napraviti i dijagnostička i operativna tako da ti problem riješe, vidjela sam na stranim forumima da je to osnovna pretraga u liječenju neplodnosti kod žene, ali ovdje u HRV te neće nitko kad mu dođeš prvi put s pričom da pokušavate raditi bebu godinu dana poslati odmah na to pa ćeš lakše moći odraditi HSG. Vjerojatno ću to ići odraditi nakon Maribora, ako ni tamo ne uspije.
    S druge strane, MM-a su rutinski poslali operirati varikokelu zbog malo lošijeg spermiograma prije nego što smo došli na VV (na VV-u i MB-u je proglašen OK plodnim) i operacija mu nije pomogla. Dr. iz Maribora isto nema neko mišljenje o toj operaciji, tj. ta operacija pomaže relativno malom broju muškaraca (mislim 30%, ako se dobro sjećam).
    Good luck to you i hrabro!

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa
    Evo mene na ovom forumu, nakon jako puno godina MPO-a rekla "what the hell" pa idem i ja gledati po LH trakica kad mi je ovulacija, možda to upali kad ostalo nije (nada umire zadnja).
    ina33, ja ti od želim da upale trakice :D

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Eh,sad kad neke od vas kažu da ih nije toliko bolilo,počinjem se malo ohrabrivati 8) ....nešto ću ipak napraviti, jedan od idućih ciklusa.I ja sam pročitala na potpomognutoj da se ne smije 3 mjeseca nakon hsg raditi ni inseminacija,ivf, niti neki 2. postupci.Ali,može se hopsati :D ...pa,možda to bude produktivo.Hvala cure na odgovorima

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

U principu vrlo cesto obicno hopsanje nakon HSG-a bude produktivno jer ti se tako malo prociste jajovodi :D.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ja ga nisam radila - UZV HSG - ali sam zvala privatnike. Cijene ti se kreću od cca 900 - 1500 kn u Zagrebu.

Sretno !

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj wonderwoman prvotno napisa
    U principu vrlo cesto obicno hopsanje nakon HSG-a bude produktivno jer ti se tako malo prociste jajovodi :D.
    potpisujem
    Moja prijateljica se dugo mučila(cca 6 god), operirala neke ciste i sl,ali beba nikako da se primi i nakon hsg-trudna :D . Rekao joj je i dr da se to zna često dogodit.

Početno dođoh, probah, preživih

alo žene, evo da se i ja prvi put javim na ovom forumu, dakle, prije par mjeseci učinih hsg, moram naglasiti da sam prošle godine zanjela i imala spontani nakon 6 tjedana, od tada, nikako opet. Hsg sam obavila odmah na radiologiji, dakle, nisu me okolo vozikali po bolnici, došetala sam tamo. Moralo me možda upozoriti to što su mi prije svega dali inekciju voltarena u guzu, preventivno, ali nije puno pomogao protiv boli. Uglavnom, može se izdržati, medjutim, zaista je bilo bolno, samo umetanje tih cijevi i nije bolno, više neugodno, ali kad ubacuju kontrast, e onda imaš osjećaj da će ti utroba puknuti, ne želim prepasti buduće kandidatkinje za taj zahvat, možda vama neće biti tako. Ali ipak, pohvalili su me i rekli da sam to dosad najbolje podnjela, al možda to kažu svima I rezultat svega je da je jedan jajovod prohodan, a drugi nisu mogli utvrditi sigurno, pa me šalju na lpsc. Tako da se čujemo za 10-ak dana, o tim iskustvima.

Suncem.m. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

sdrezga dobro nam došla :D i sretno na laparaskopiji.
    Nisam još obavila nijedno, ali kažu da je hsg bolniji., a da laparo malo boli par dana, ali ne tako strašno. Imaš dosta tema o tome, a vjerujem da si to već pregledala.
    Baci pogled na teme sa rimskim brojevima i na najfriškijoj nam se pridruži.
    Tamo ti je uvik veselo i napeto.
    Sretno!

Datum pristupanja
    May 2010

Početno prohodnost jajnika i jajovoda

cure,već 10mj. pokušavamo raditi na bebi,al eto za sada još ništa...ja sam bila kod ginekologa sve u redu,a moj mm još nije bio na nikakvim pretragama...zanima me kad se treba radiit pregled prohodnosti jajnika i jajovoda i dali se to plaća?mislila sam otići pa da vidim dali su mi prohodni,jer sam imala klamidiju,ali ne vjerujem da sam ju imala dugo,jer nisam imala simptome,a i izliječili jednom turom sumameda...nadam se da će mi netko od vas odgovoriti...

kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

mali anđeo...
    1. i obavezno,poslat muža na spermiogram...lakše i bezbolnije je to obaviti njemu nego tebi...ti imaš vremena...mene je na HSG poslao moj dr za potpomognutu oplodnju i to sam obavila na Sv,Duhu 6.-10dc. i radiš to na uputnicu-možeš i privatno platiti.
    ako imaš još kakvih pitanja slobodno pitaj...

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Poz curke!

Možete mi pliz reći koliko ste se ranije naručile za pretragu hsg i u kojoj bolnici je to najbolje obaviti?

i dal to moram raditi ujutro ili i popodne rade te pretrage?

hvala puno na odgovoru

beilana avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

e cure ja sam upravo došla s hsg-a!
    u pola 11 sam naručena, morala sam se prijaviti u bolnicu, smjestili su me u krevet i čekam. u 13h sestra dolazi po mene, krečemo. prosila sam nešt za bolove, dobila sam neku injekciju u guzu
    stavio mi gin kateter, bilo je bolno, ne mogu reči da nije al sam izdržala. lijevi jajnik prohodan, desni neprohodan, al nije bolio tak pre strašno, ko pms iako je začepljen.
    sve skupa je trajalo oko pola sata. mene je tek kasnije počelo jako boljeti dok sam legla, i tad mi je počeo djelovati lijek. do 17sati sam morala ležati u bolnici, izmjerili su mi tlak i išla sam doma. mislim da mi još lijek djeluje jer me sama malo zateže, nije strašno!
    jako sam se bojala, al nije bol dugo trajala

Datum pristupanja
    Jul 2010

Znam da se u Beogradu radi pod totalnom anesteziom. I ja sam trebala da idem, ali umeđuvremenu sam zatrudnela

OCUDITE avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ja bi tila opisati svoje iskustvo sa HSG-a :
    stavljanje katetera -nikakva bol, kao uobičajeni ginekološki pregled, samo malo duže traje
    UZV HSG malo boli (kao lagani PMS), meni nisu uspijeli viditi ništa pa sam morala na RTG
    RTG HSG boli nešto kao trudovi, izdržljivo. Nalaz je da je sve OK. U svakom slučaju-ništa strašno...

Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno "probuŠena" maternica

Pozdrav!!!
    Evo nova sam na ovom forumu...
    Danas sam bila na HSG-u. Da vidimo prohodnost jajovoda jer sam prije godinu i pol bila kiretirana, a sad godinu dana truda a ništa.
    Stavljanje instrumenata užasno boljelo, a ovo sve ostalo bilo za izdržat-neugodno više...
    e sad, jajovodi ok, al kontrast se nije izlijevao kroz njih van nego negdje kroz maternicu (rtg slika maternice nije bila onako srcolika, nego razmazano nekak.) piše na nalazu ovako: KROZ TUBE SE NE VIDI IZLAZAK KONTRASTA, NO OKO UTERUSA JE VIDLJIVA NEPRAVILNA NAKUPINA KONTRASTNOG SREDSTVA..
    dijagnozu nemam nikakvu -rekli su da mogu potražit drugo mišljenje, te bi bilo dobro napraviti laparoskopiju da se utvrdi u čem je problem...al vjerojatno je maternica probušena-il kako se već to kaže (sad dal uslijed kiretaže il ????) ak je rupa manja da se zašiti al oporavak traje 1-1.5 godina i ne smijem zatrudnit.... ak je veća ostaje nam posvajanje djeteta
    kaj da vam velim....
    išla sam puna optimizma tam, reko malo jajovode propušemo i ja planirala do kraja ove godine biti trudna... a sad...ovo me više boli nek dok sam bila na kiretaži jer sam mislila pa dobro, bude druga beba, a sad su mi šanse sve manje....
    dobro bum se malo i ja digla, treba mi vremena, možda se ipak da neš napravit, možda i ne bude tako strašno...budem išla u zg i na drugo mišljenje, nedamo se, idemo do kraja, makar trajalo par godina.

Zanima me ak zna koja za ovakav slučaj nek se javi!!
    I ako zna netko pod kojim nazivom tražit to na netu, ne mogu ništa pronać..
    Hvala!

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ja nemam nikakvu korisnu info, samo da ti kazem drzi se... Zar maternicu ne sijeku i tokom carskog, pa ta "rupa" zaraste? Potrazi drugo misljenje, pa ako moze i operacija, bolje cekat i godinu-dvije pa pokusati opet nego ne daj Boze da si recimo ostala trudna pa doslo do neke rupture ili pobacaja ili neceg treceg sto bi bilo opasno i po tvoje zdravlje

evo koja vibrica od mene

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Nala, probaj postavit pitanje na Potpomognutoj, tamo je puno cura išlo na HSG pa imaju više iskustva u tome.

Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Podižem temu..

zanima me gdje ste obavila HSG ja bi ga trebala obavitu u Vinograskoj u dogovoru sa dr Kunom ali mi je rekao da sama moram kupiti kontrast ako želim obaviti tu pretragu.Raspitala se košta 1000 kuna . Curke koje ste napravile HSG jeste same kupovale kontrast ili ne???

OCUDITE avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ja nisam ništa kupovala niti išta platila...

bebach avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

linaxx ja nisam ništa ni kupovala ni platila.... mislim da ni ti ne bi trebala...ne znam ...Vinogradska je u Zg.? onda pričekaj da ti se javi neka cura iz zg. koja zna više ili netko tko je bio tamo...
    Posljednje uređivanje od bebach : 23.09.2010. at 10:57

Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Joj... nadam se samo da su dobili kontrast u Vinogradskoj .Naime dr. Kuna je meni rekao da ga bolnica trenutno nema pa da bi ga trebala kupiti .Nadam se da se je nešto promnjenilo posljednja 2 mj. Strah me i zvati.

Cure javite se.....

Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

da Vinogradska ju u Zagrebu.

bebach avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

linaxx pitaj ga da li će ti vratiti novac ako ti kupiš, budući da bi oni to trebali imati? (barem mislim tako, pa to je bolnica, a ne privatna klinika)...a bo!

Šiškica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ak ideš u Vinogradsku oni bi ti trebali osigurati kontrast - jer ideš na uputnicu HZZo..
    (To su ti samo prodavanja znaš čega pod šta.. nemamo kontrasta.. )
    Zna se dogoditi da ga trenutno nemaju ..al dođe za par dana..
    I ja sam bila kod dr. Kune na HSG.. Bila na dogovoru, rekao dođite 11 dc, ja doša on kaže nema konasta dođite u petak(14dc) ja došla kontrasta bilo i za 2 min je obavljen HSG..
    Ne daj se navući na priču o kupovini kontrasne tekućine , ja sam nasjela u Petrovoj na tu priču .. Pljunula novce i za kateter i kontrast + donijela uputnicu i pametni dr. nije znao napraviti HSG - upropastio materijal a pretragu nije napravio i opet sam bila na početku.. Iza toga sam išla u Vinogradsku..

A ak se odlučiš ipak kupiti kontrast idi u ljekarnu na Dolcu - tamo je kontarst oko 600kn.

Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Šiškica...

molim te reci mi prije koliko si išla na hsg ko dr. Kune, jel i moja fendica jedna je šila prije nešto manje od 2 godine i bilo je tako da se io ona čudi. On mi nije rekao za nikakvo vraćanje novaca nego samo da moram sama kupiti kontrast i reko mi kako se zove "Echovist 2000" i zvala dolac koliko se sjećam košta 890 kn cca. Zatim sam zvala HZZO i pitala za povrat na što su se oni čudili kako to pa ta pretraga ide na uputnicu te da do sada nisu imali takvih zahtjeva gđa. bila jako ljubazna. Rekla mi je da dr. mora napisati na povijest bolesti da moram sam donjeti kontrast i da tek uz tu povjest bolesti ,med dokumentaciji i zamolbu mi bi trebao HZZO odobriti naravno "trebao" ali tko to zna.

Naravo dr. Kuna kad sam bila kod njega na prvom pregledu i dogovoru nije napisao nikakvu povijest bolesti ,ništa , samo smo se usmeno dogovorili kakv je postupak.Sve to je bilo u 5 mj. jel mi se odužilo zbog briseva koji su bili pozitvni na Ureaplasmu 10 na 5 . Sad kad vještica završi idem na kontrolne briseve i nadam se da sam se riješila beštije .

Valjda sad imaju kotrast.... Baš me zanima ??? Sve me je strah nazvat i pitati ...

Pozzzz

Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Evo zvala Vinogradsku prije par min... i nravano kontrast moram sama kupiti... oni ga ni nemaju... Rekla sam im za upute od HZZO pa je rekla da će mi dr napisati.

Bolje išta nego ništa ... bitno je da će se novac vratiti...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •