Evo mene na ovom forumu, nakon jako puno godina MPO-a rekla "what the hell" pa idem i ja gledati po LH trakica kad mi je ovulacija, možda to upali kad ostalo nije (nada umire zadnja).

Pepina, pronašla si očito na potpomognutoj neki vrlo stari link (tipa od prije par godina) i priče iz splitske bolnice di se s tim kateterom navodno šeta preko pola bolnice pa je ženama to neugodno i sl. Ovisno koji te dr. uputi, HSG je ili ultrazvučni (puno manje boli) ili rendgenski. Mene je Lučinger s VV-a pred par godina uputio na rendgenski, ali čula sam da sad upućuje na ultrazvučni. Mene nije puno bolilo i trajalo je 10-tak minuta, više kao jedan menstrualni grč (bilo je sve ok, nisu bili zaštopani, rekli su mi da ako su zaštopani boli više). Sve se to apsolutno da izdržati. Ja sam to radila u Merkuru, ostala sam 3 dana u bolnici, ali 2 su bila čekanje. Nakon toga tjedan dana antibiotici (ako se dobro sjećam) - kad se dođe doma. I meni su bili rekli 3 mjeseca apstinencije, sad ko zna zašto su mi to rekli - ili je bio red za MPO veliki, ili se objektivno mora toliko čekati, ne znam. Cure koje su se nedavno raspitivale - posearchaj po podforumu potpomognute su bile našle neke priv. klinke u zg-u (da se izbjegne to naručivanje po bolnicama i čekanje), u kojima se radi ultrazvučni i bila je cijena mislim do 2000 kn, a pamtim post cura iz Splita koje su radile u priv. klinici CITO di mislim uopće nisu tamo noćile , nego su to obavljale ambulantno. Dakle - nije to uopće tako strašno.

Eh, sad, laparaskopija... Ja to nisam odradila, i sad mi je looking back žao što nisam doktore jače "izdrajvala" u tom smjeru, ali me nitko na to nije upućivao (liječim se kod dr. L-a na VV-u koji standardno, ako nema nekih specijalnih indikacija, uputi ženu na HSG, u paralelci sam i u Mariboru, i tamo dr. misli kao da ne treba sad to raditi "kad je već preskočeno"). Npr. jedino laparaskopija može lijepo prikazati endometriozu, može se napraviti i dijagnostička i operativna tako da ti problem riješe, vidjela sam na stranim forumima da je to osnovna pretraga u liječenju neplodnosti kod žene, ali ovdje u HRV te neće nitko kad mu dođeš prvi put s pričom da pokušavate raditi bebu godinu dana poslati odmah na to pa ćeš lakše moći odraditi HSG. Vjerojatno ću to ići odraditi nakon Maribora, ako ni tamo ne uspije.
S druge strane, MM-a su rutinski poslali operirati varikokelu zbog malo lošijeg spermiograma prije nego što smo došli na VV (na VV-u i MB-u je proglašen OK plodnim) i operacija mu nije pomogla. Dr. iz Maribora isto nema neko mišljenje o toj operaciji, tj. ta operacija pomaže relativno malom broju muškaraca (mislim 30%, ako se dobro sjećam).
Good luck to you i hrabro!