Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 124

Tema: povrat poreza

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno povrat poreza

Da li netko zna jel se ima pravo na povrat poreza ako cijelu godinu nisi radila(6 mj. na bolovanju radi održavanja trudnoće, a 6 na porodiljnom), sve isplate išle preko hzzo-a, ? Jedna roilja u rodilištu mi je rekla da je ona dobila porat. Ima li neka iskustva u tome??

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

mislim da imaš pravo na povrat poreza. Ja sam radila do sedmog mjeseca i onda išla na komplikacije pa na porodiljni i dobila sam povrat..

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Meni su u poreznoj rekli da je porodiljni neoporeziv, znači ništa za porodiljni, a ako mi je naknadu plačao hzzo , a ne polodavac, da ne dobivam ništa. Da su oporezive samo stambena, životno i još nešto, ne sjećam se. S druge strane mi cure pričaju drugačije, pa bi voljela znati o čemu je riječ, da ne pošaljem prijavu i još ja moram platiti.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Mislim da ako si platila neki porez na dohodak u 2006. onda imaš i pravo na povrat, ali ako si cijelu godinu na porodiljnom i komplikacijama, onda nisi ni platila ništa pa ti se ništa ni ne može vratiti. Poslodavac ce ti dati PK karticu i na njoj se vidi jesi li platila išta poreza.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

frogica, rodiljna naknada jest neoporeziva, ali nije u tome stvar: za mjesece u kojima nisi dobila plaću od poslodavca (nego rodiljnu naknadu od HZZO ili do drž.proračuna) imaš pravo na osobne odbitke. Oni ti uzrokuju povrat poreza kojeg ti je poslodavac obustavio, onog od isplaćenih plaća u toj godini, a ne od rodiljnog dopusta.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da, ako cijelu godinu nisi radila, onda poslodavac nije za tebe niti uplatio porez državi, pa prema tome ne možeš dobiti povrat. I moja će situacija iduće godine biti takva -od početka do kraja godine bit ću na porodiljskom. Nasuprot tome da porodiljski počinje sredinom godine i završava sredinom iduće, dobila bih povrat poreza za dvije godine uzastopno (pod uvjetom da prije toga nema komplikacija).
    Eto, još jedan apsurd našeg zakonodavstva, još jedna nepravda...

Pahuljica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno Re: povrat poreza

Citiraj frogica prvotno napisa
    Da li netko zna jel se ima pravo na povrat poreza ako cijelu godinu nisi radila(6 mj. na bolovanju radi održavanja trudnoće, a 6 na porodiljnom), sve isplate išle preko hzzo-a, ? Jedna roilja u rodilištu mi je rekla da je ona dobila porat. Ima li neka iskustva u tome??
    Ta rodilja je mozda dobila povrat poreza ako je uplacivala porez po nekoj drugoj osnovi, ali ne po osnovi nesamostalnog rada. U tom slucaju je mogla iskoristiti godisnji osobni odbitak na obracunati dohodak, pa tako i ostvariti povrat uplacenog poreza i prireza.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Podižem.
    Zanima me da li mi se isplati predati za povrat poreza.
    Na komplikacijama sam bila od kraja ožujka 2006., rodila krajem listopada.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Pouzdano znam, jer i ja sam prošle godine bila u istoj situaciji od 01.11.2004.-30.03.2005. na komplikacijama, od 31.03.2005.-10.05.2006. na porodiljskom, da ako si primala isključivo naknadu za bolovanje odnosno porodiljni dopust od HZZO-a koje su neoporezive (i nisi imala nikakvih drugih oporezivih primanja) - cijelu godinu nisi plaćala porez, te nemaš pravo niti povrata jer ga u toj godini nisi ni plaćala - pojednostavljeno: od kud bi ti ga vratili kad im ga ti nisi ni platila, jer radi se o povratu preplaćenog poreza na dohodak (ovo je ukratko pojašnjenje koje sam dobila od savjetnika na telefonu porezne uprave koji sam upravo zbog toga zvala).
    Pravo povrata imaš samo i isključivo ako si uz naknadu HZZO-a imala i neki drugi oporezivi dohodak i poslodavac ti je uplaćivao porez.
    Ja sam npr. na ovaj način prošle godine "popušila" 12.000,00 kn olakšice za kamate na stambeni kredit i to bez obzira što je MM suvlasnik stana za koji se kredit otplaćuje i sudužnik za isti - nema pravo prijaviti olakšicu jer korisnik kredita sam ja, a nisam imala nikakvog dohotka i nisam plaćala porez čitavu godinu, te ih si nisam imala od čega odbiti. Ovako je, pouzdano znam bilo prošle godine, a je li se ove godine što mijenjalo ne znam, ali pretpostavljam da nije jer već bismo nešto načuli o tome....

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Tashunica, prema tvom postu (radila do kraja ožujka 2006., pa komplikacije, pa porodiljni), tebi se svakako isplati predati prijavu poreza.

Naime, osobni odbitak koristiš za cijelu godinu (1600 Kn mjesečno), a dobila si (valjda) tri plaće na koje je plaćen porez.

Onako, odoka, bez uvida u brojke, mogla bi dobiti vraćeno sve kaj je poslodavac platio na ime poreza (vidjet ćeš kad popuniš prijavu).

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Moj post je bio upućen na ono što je pisala frogica (isključivo bolovanje i porodiljski čitavu godinu), jer ako je uz porodiljski ili bolovanje primljena bar jedna plaća u prošloj godini isplati se predati porezna prijava, jer svakako moraju vratiti iznos preplaćenog poreza

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Hvala na odgovorima .

Vodenjak avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Minnie prvotno napisa
    frogica, rodiljna naknada jest neoporeziva, ali nije u tome stvar: za mjesece u kojima nisi dobila plaću od poslodavca (nego rodiljnu naknadu od HZZO ili do drž.proračuna) imaš pravo na osobne odbitke. Oni ti uzrokuju povrat poreza kojeg ti je poslodavac obustavio, onog od isplaćenih plaća u toj godini, a ne od rodiljnog dopusta.
    I ove godine sam zapela kod prijave poreza pa molim pomoć!
    Prvih osam mjeseci prošle godine sam bila na porodiljnom i sad kad ispunjavam prijavu imam ukupni osobni odbitak veći nego sveukupni godišnji dohodak. Znači ja upisujem pod osobni odbitak koliki sam imala i dohodak?????

Juroslav avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ne, Vodenjak, pišeš odbitak onoliki koliki ti je, nema veze kaj je veći od prihoda.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Da li se negdje u poreznoj prijavi upisuje kao dobitak ili tak nekaj naknada za bolovanje zbog komplikacija u trudnoći i naknada za porodiljni? Treba li poreznoj prijavi priložiti neko uvjerenje da sam na porodiljnom?

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

..do kad je rok za predaju poreznih prijava?kao i lani?Do kraja veljače?...jeli se za posv. dopust treba predavati nešto posebno ili je dovoljno ono izvješće o prihodima za prošlu godinu ( prosvjeta)?

diči avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja samo znam da je rok za predaju poreznih prijava kraj veljače...i nadam se povratu upravo radi komplikacija tj. bolovanja jer je moj poslodavac nekakav porez plaćao i zato mi šalje PK1!

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Da vam malo pomognem, jer to mi je struka...mislim jedan dio mog posla se odnosi i na porezne prijave.
    Dakle rok je 28.02.2007., promjena nema nikakvih, i cure su u pravu ako porez nije uplaćen, neće biti ni vraćen.
    Zapravo mislila sam vam dati jedno pojašnjenje, za one koje imaju pravo povrata.
    Dakle ako je dohodak u 2006 manji od ukupnog osobnog odbitka
    Npr. dohodak - 10000,00
    odbitak - 19200,00 ( to je odbitak samo na vas )

U tom slučaju porezna osnovica nije razlika u minusu ( -9200,00 ), nego je 0. i Sve daljnje rubrike su vam 0 do rubrike uplaćeno poreza. I naravno sav uplaćen porez vam je u povratu.
    Mislim vjerujem da većina to zna, ali često me pitaju pa eto.....

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj enela prvotno napisa
    Da li se negdje u poreznoj prijavi upisuje kao dobitak ili tak nekaj naknada za bolovanje zbog komplikacija u trudnoći i naknada za porodiljni? Treba li poreznoj prijavi priložiti neko uvjerenje da sam na porodiljnom?
    Ne, to je neoporeziva naknada i od HZZO se ništa ne dobiva (ja pitala prošle godine jer se nisam mogla pomiriti s tim da nemam od čega odbiti 12.000,00 kn kamata za stambeni kredit), tako da se prijavljuju samo oporezivi dohotci za koje je i uplaćen porez i za koje je poslodavac dužan dati potvrdu o uplaćenom porezu, odnosno poslodavac - onaj obrazac (ne znam više kak se zove jer to stalno mijenjaju)

paws avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Prvih 7 mjeseci u ovoj godini sam radila i to sam dobila poreznu karticu od poslodavca. Od 7 mjeseca do 12.12. sam bila na komplikacijama, a od 12.12. do kraja godine na porodiljnom. Kako onda za taj ostatak godine, jel mi to izdaje HZZO i na koji način? :? :? :?

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ne, ništa ti ne izdaje HZZO (ko što već napisah) nego u prijavu upisuješ samo iznos dohotka, odnosno poreza za koji ti je poslodavac izdao potvrdu, kao i ukupni iznos osobnog odbitka za cijelu godinu bez obzira što si plaću primala samo za 7 mjeseci - u tome je caka za povrat

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Tnx!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj nevera prvotno napisa
    Da vam malo pomognem, jer to mi je struka...mislim jedan dio mog posla se odnosi i na porezne prijave.
    Dakle rok je 28.02.2007., promjena nema nikakvih, i cure su u pravu ako porez nije uplaćen, neće biti ni vraćen.
    Zapravo mislila sam vam dati jedno pojašnjenje, za one koje imaju pravo povrata.
    Npr. dohodak - 10000,00

U tom slučaju porezna osnovica nije razlika u minusu ( -9200,00 ), nego je 0. i Sve daljnje rubrike su vam 0 do rubrike uplaćeno poreza. I naravno sav uplaćen porez vam je u povratu.
    Hvala!

Moram li prijaviti i sve autorske ugovore - honorare?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj nevera prvotno napisa
    Npr. dohodak - 10000,00

A ako imam, npr. viška kamata od stambenog kredita, tj. povrat bi trebao biti veći od uplaćenog poreza, mogu li dio kamata prebaciti u muževu prijavu? Uz vjenčani list? Kredit glasi na mene.

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

martinaP,
    mislim da ne - vidi jedan od ranijih postova (Stijena).

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj Stijena prvotno napisa
    Ja sam npr. na ovaj način prošle godine "popušila" 12.000,00 kn olakšice za kamate na stambeni kredit i to bez obzira što je MM suvlasnik stana za koji se kredit otplaćuje i sudužnik za isti - nema pravo prijaviti olakšicu jer korisnik kredita sam ja, a nisam imala nikakvog dohotka i nisam plaćala porez čitavu godinu, te ih si nisam imala od čega odbiti.
    Nije ista situacija, ja sam radila između komplikacija i porodiljnog, od 17.01.2006. do 15.06.2006.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    A ako imam, npr. viška kamata od stambenog kredita, tj. povrat bi trebao biti veći od uplaćenog poreza, mogu li dio kamata prebaciti u muževu prijavu? Uz vjenčani list? Kredit glasi na mene.
    Nije isti primjer, ali pretprosle godine kad smo sređivali stan i imali više od 12000 kuna po osobi, kad sam predavala pitala sam jesmo li to mogli podijeliti .. radilo se o 25 000 kn (od cega 22%pdv) na jednom računu. Uglavnom, čovjek mi je rekao da smo mogli zatražiti 2 računa na odgovarajuće iznose i temeljem vjenčanog lista (bez obzira što stan nije na oboje) se taj porez mogao povratiti u cjelosti da smo napisali dvije prijave s dva računa znači.

Teoretski, onda moze i ovo tvoje! Ma nazovi ih i pitaj! Ako nisu ljubazni u Zg.. nazovi u bilo kojem drugom gradu, pravila su ista.

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Citiraj Anita-AZ prvotno napisa
    Ne da moraš, nego ti se to i isplati (barem se meni isplatilo jer nemam neku preveliku redovnu plaću).

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ne da moraš, nego ti se to i isplati (barem se meni isplatilo jer nemam neku preveliku redovnu plaću).
    Nadam se da ce tako ispasti. A ako skuzim da mi se ipak ne isplati, moram li ... ili mogu njih preskočiti?

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Ovo ti je s http://ccenterclient.porezna-uprava.hr/

17. Može li po podnesenoj godišnjoj prijavi poreza na dohodak pravo na uvećanje osobnog odbitka temeljem plaćenih kamata za namjenski stambeni kredit pri kupnji ili gradnji prvoga stambenog prostora iskoristiti bračni drug koji je vlasnik/suvlasnik nekretnine, a nije nositelj namjenskog stambenog kredita?

Odgovor
    Ne može. Bračni drug, nositelj namjenskog stambenog kredita, može koristiti pravo na uvećanje osobnog odbitka za stambene potrebe putem namjenskog stambenog kredita po podnesenoj godišnjoj prijavi poreza na dohodak ako ispunjava ostale uvjete propisane Zakonom.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nadam se da ce tako ispasti. A ako skuzim da mi se ipak ne isplati, moram li ... ili mogu njih preskočiti?
    Ako podnosiš poreznu prijavu moraš sve prijaviti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

po zakonu ne smiješ preskočiti
    odnosno obavezna si podnijeti poreznu prijavu ako imaš bilo kakvu zaradu
    osim redovne plaće kod jednog poslodavca

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

martinaP, točno je ovo što je izvadila Balarosa jer su to identično rekli meni na info telefonu PU kad sam ih prošle godine zvala, ali nekako mi se čini da kad je uopće donešen taj propis o olakšicama - da je to bilo moguće i da su čak to isticali, ali sada kad su ga promijenili - da sveukupno možeš koristiti olakšice u iznosu 12.000 kn, to supravo da suprug isto može koristiti dio koji prelazi 12.000 (ili čak sve ako supruga nije imala dohotka te godine) ukinuli.....bravo za njih :D

Rency avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

ja imam pitanje
    ja na komplikacijama bila skroz od pocetka trudnoce tj.od 20.11.05 pa sve do pocetka porodiljnog,jel imam ja pravo na povrat,knjigovoda od poslodavca mi je katastrofa pa ne znam dal ima smisla da je zovem u vezi PK kartice,hvala

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ako nisi radila ništa honorarno, nisi uplaćivala porez, nema ti se šta ni vratiti!

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Meni bi trebao onaj obrazac u Excellu za izračun povrata poreza, gdje ga mogu naći?

Datum pristupanja
    May 2005

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Hvala, Minnie.

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

....što treba predati prilikom porezne prijave a radim u skoli?Imam izvjestaj od skole za prva 5 mj lani a dali treba i neka potvrda o primitku naknade za posvojiteljski dopust???
    kako se točno računa koliki povrat će se dobiti?

enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Meni rekli da priložim samo to od škole. Popuni prijavu u excellu i vidjet ćeš koliko će ti vratiti. Možda sve. Ako si plaćala dopunsko zdr. možeš i to priložiti.

LeeLoo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

hvala..auuu,koliko toga ima za ispunjavati....huh....

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Možemo li na neki način u povrat poreza uvrstiti silne račune od privatnog dermatologa za dvogodišnju bebu .

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

mi smo upravo pokušavali nazvati poreznu da to pitamo jer imamo pun .... privatnih računa za razne briseve za P., pa ako je već prijavljeno dijete na MM-a može li on to iskoristiti kao svoju olakšicu, ali nismo uspjeli dobiti jer je stalno zauzeto, zna li netko pouzdano, može li roditelj na kojeg je dijete prijavljeno na zdravstveno iskoristiti račune od privatnog doktora kao svoju olakšicu

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

I ja sam htjela isto napraviti, međutim dobila sam informaciju da se to ne može - šta i nije logično obzirom da moja kćer to ne plaća iz svog džepa, već ja plaćam, a ona je moj uzdržavani član.

Kad smo već na ovoj temi...
    Znate li može li se priložiti račun za dioptrijske naočale od cca 1000,00 kuna? Čula sam da priznaju samo do svote koju daje socijalno, a šta je to nekih 100-200 kuna?
    Moj brat ima ženu i ona ne radi, zaboravili su je staviti na poreznu karticu kad su se oženili i sad ih zanima može li je staviti sada pa da mu se isto uzme u obzir i na nju odbitak za uzdržavanog člana ali retroaktivno?

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Citiraj Pingu prvotno napisa
    Možemo li na neki način u povrat poreza uvrstiti silne račune od privatnog dermatologa za dvogodišnju bebu .
    Ne, na njihovim stranicama jasno piše:
    Rezident koji je isključivo za sebe (ne i za uzdržavane članove) u Republici Hrvatskoj iz vlastitih sredstava platio:
    - zdravstvene usluge u svrhu liječenja što su obavljene u zdravstvenim ustanovama ili od strane ovlaštenih i registriranih zdravstvenih radnika privatne prakse u RH, i/ili
    - nabavu lijekova, i/ili
    - nabavu ortopedskih pomagala,
    a što nije podmireno iz osnovnog, dopunskog ili privatnog zdravstvenog osiguranja ili iz dobivenih darovanja za te namjene.
    Citiraj marena prvotno napisa
    Znate li može li se priložiti račun za dioptrijske naočale od cca 1000,00 kuna? Čula sam da priznaju samo do svote koju daje socijalno, a šta je to nekih 100-200 kuna?
    Moj brat ima ženu i ona ne radi, zaboravili su je staviti na poreznu karticu kad su se oženili i sad ih zanima može li je staviti sada pa da mu se isto uzme u obzir i na nju odbitak za uzdržavanog člana ali retroaktivno?
    Prolazi i račun za fensišmensi naočale, glavno da je na ime. Pa priznaju i leće (i tekućinu za održavanje, posudice za čuvanje...), a toga uopće nema na socijalnom meniju.
    Ženu može prijaviti retroaktivno (uz neke prateće dokumente, ne znam točno koje), ali samo za prošlu godinu.
    -----------------------
    Inače, dobro je prvo pogledati ima li odgovor na ono što vas zanima u rubrici "Najćešća pitanja" na njhovom webu (većinom ima), pa tek zvati.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

je li točno da ako prijaviš i životno osiguranje, da za 20ak god kad ti se ono isplaćuje bude umanjeno za iznose koji si dobila povratom poreza protekih godina i zašto je to tako?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

jel se isplati predati prijavu ako imam dodati samo racun za naocale? (oko 2000kn)

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Isplati ako ti je povrat poreza veći od poštarine

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa to pitam , jel povrat poreza u tom slucaju veci od postarine (15kn)?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    pa to pitam , jel povrat poreza u tom slucaju veci od postarine (15kn)?
    plus kave s prijateljicom koja to ZNA napraviti

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •