Pouzdano znam, jer i ja sam prošle godine bila u istoj situaciji od 01.11.2004.-30.03.2005. na komplikacijama, od 31.03.2005.-10.05.2006. na porodiljskom, da ako si primala isključivo naknadu za bolovanje odnosno porodiljni dopust od HZZO-a koje su neoporezive (i nisi imala nikakvih drugih oporezivih primanja) - cijelu godinu nisi plaćala porez, te nemaš pravo niti povrata jer ga u toj godini nisi ni plaćala - pojednostavljeno: od kud bi ti ga vratili kad im ga ti nisi ni platila, jer radi se o povratu preplaćenog poreza na dohodak (ovo je ukratko pojašnjenje koje sam dobila od savjetnika na telefonu porezne uprave koji sam upravo zbog toga zvala).
Pravo povrata imaš samo i isključivo ako si uz naknadu HZZO-a imala i neki drugi oporezivi dohodak i poslodavac ti je uplaćivao porez.
Ja sam npr. na ovaj način prošle godine "popušila" 12.000,00 kn olakšice za kamate na stambeni kredit i to bez obzira što je MM suvlasnik stana za koji se kredit otplaćuje i sudužnik za isti - nema pravo prijaviti olakšicu jer korisnik kredita sam ja, a nisam imala nikakvog dohotka i nisam plaćala porez čitavu godinu, te ih si nisam imala od čega odbiti. Ovako je, pouzdano znam bilo prošle godine, a je li se ove godine što mijenjalo ne znam, ali pretpostavljam da nije jer već bismo nešto načuli o tome....