Pokazuje rezultate 1 do 47 od 47

Tema: Šta sve ženama ne padne na pamet?!

Datum pristupanja
    May 2004

Početno Šta sve ženama ne padne na pamet?!

Ne znam ni gdje staviti ovu temu, pod dojenje nemam srca...
    Zgrožena sam, već dugo nešto tako grozno nisam čula.
    Pričam sa poznanicom o dojenju i ona puna iskustva meni ispriča svoju priču :
    " Morala sam ga odbiti od cice imao je već šest mjeseci , a on neće , pa neće. Sve živo sam isprobala. Stavljala sam ( joj srce me boli kad samo pišem ovo ) i papriku i ljutu papriku i hren i senf na bradavice, ali ništa" :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
    Mislim da dalje nisam ni čula šta je govorila, brzo sam okončala razgovor i pobjegla. Ne mogu si izbaciti sliku iz glave tog malog nedužnog djeteta. Pa kako to nekome može pasti na pamet, još uvijek ne vjerujem da je to moguće, da netko tako nešto može napraviti svom djetetu. Zamisli dijete ti se privine , hoće svoju mamu, svoje mlijeko, a dobi ljutu papriku :shock: :shock: A fuj, fuj. Toliko sam ljuta na tu ženu

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

ovo je jaaaaaaaaaaako tužno

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

čula sam već takve priče, ali mislim da ipak sa starijom djecom.

Jadna dječica

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I ja sam čula takve horrore
    Netko je nedavno napisao na forumu da je pedjatar dao savjet mami da proba s nekom gorkom tinkturom iz ljekarne

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Je, bilo je sličnih priča - nivea, pa na nju sitno mrvljeni papar i horori te vrste. :/

Nemam komentara osim za dječicu (bez obzira na dob).

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Joj, kad tako nesto procitam uvijek se zapitam da li je to ipak pokvareni telefon ili tako nesto.. jednostavno ne mogu vjerovati da je istina! Ali ovako direktno... ma uzas...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

A da samo znate koliko toga ima.
    Neki stvarno nisu vrijedni biti roditelji.

Adrijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

stvarno žalosno

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Žalosno je da je to visoko obrazovana žena, tridesetih godina, sa pristupom internetu i svim informacijama, zato me valjda to još više šokiralo jer ne bi to nikada očekivala od nje. Ja sam stvarno prvi put čula za tako nešto, a da sam i čula prije pomislila bi da su to bapske priče.
    Isto tako sam ostala zatečena da netko još hrani dojenče sa prežganim brašnomu današnje vrijeme

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Katastrofa

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

je, moja poznanica je to napravila, i to po savjetu SVOJE MAME, MEDICINSKE SESTRE.
    eto ti.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nedavno sam procitala clanak o nekom africkom plemenu kod kojeg je obicaj da mame odvikavaju djecu od dojenja tako da crvenim lakom za nokte premazu bradavice ili zalijepe zavoje preko njih. Pretvaraju se da su im bradavice ranjene.
    Znaci, ideja je univerzalno prihvacena

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Veki, sljedeci put kad ces vidjeti tvoju poznanicu pitaj je jos jednom da li je uistinu to ucinila, a ako ona kaze da je, onda joj pokazi svoje zgrazanje. Zasto bi ti bjezala s mjesta nesrece ni kriva ni duzna dok se krivac uopce ne osjeca krivim?

Goge avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    nedavno sam procitala clanak o nekom africkom plemenu kod kojeg je obicaj da mame odvikavaju djecu od dojenja tako da crvenim lakom za nokte premazu bradavice ili zalijepe zavoje preko njih. Pretvaraju se da su im bradavice ranjene.
    Znaci, ideja je univerzalno prihvacena
    Ma, otkuda njima crveni lak za nokte :?

deedee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno Re: Šta sve ženama ne padne na pamet?!

Citiraj Veki prvotno napisa
    Mislim da dalje nisam ni čula šta je govorila, brzo sam okončala razgovor i pobjegla.
    Zasto bjezati? Ako takvim ljudima kazes sto mislis o tome, postoji mala, ali ipak nekakva sansa da ce se zamisliti nad sobom. Ako ne kazes, nema sanse.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Goge prvotno napisa
    e to ne znam. Mozda nisu bas izolirani, ili sami rade lak za nokte?

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam čula da su i rakijom mazali grudi

Goge avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Zamisli ti ljudske gluposti, u onom siromaštvu i neimaštini odbijati dijete od cice

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Zamisli ti ljudske gluposti, u onom siromaštvu i neimaštini odbijati dijete od cice
    Bas tako! Ja cak u ovo ni ne vjerujem.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

isuse, srce me zabolilo.....

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Anita-AZ prvotno napisa
    Kakvi su vam to komentari?!

Radi se o recenziranom antropoloskom istrazivanju objavljenom u uglednom casopisu - sazetak je ovdje

citat:
    The farmer mothers who weaned their children during the study period used a technique that entailed painting their nipples with red fingernail polish to resemble a wound. Tbe majority of mothers reported that they had used this method when weaning their previous children as well. Less frequently reported methods involved putting bandages over the nipples (also to simulate a wound) and allowing children to stop nursing on their own. Farmer parents felt that pretending to have injured nipples was effective because it frightened children and thus reduced their desire to nurse. All farmer mothers reported that rice or rice gruels were prepared specially for ehildren being weaned. Weaning among the farmers took place between 18 and 27 months of age. Farmer parents unanimously agreed that weaning was conducted at the age of two, when the teeth were fully in. Onee mothers initiated weaning by covering their nipples, children were considered "heing weaned" for approximately a week. Parents felt that late weaning led children to he inactive and lazy. They felt that it was important to initiate weaning hy two years of age to prevent these consequences. Rice gruels were seen as an essential part of weaning, without which children migbt cry incessantly. The Bofi farmer weaning technique, causing children to be afraid to continue nursing, is quite consistent with overall earegiving themes and cultural schemas.
    ako netko hoce vidjeti svojim ocima, nek mi posalje mail, pa cu poslati citav clanak.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo anita sad možeš vjerovat, al meni je još uvijek glupo 8) koliko sam shvatila letimičnim čitanjem oni smatraju da djeca od 2 godine koja doje postanu lijena

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo da vas uveselim, moja baka bi napazala siku pekmezom od sljiva, kad je pokusavala nagovoriti moju tetku da odustane. i onda bi joj rekla, pa vidis da sa sikom nesto ne valja, vidi kakva je. a tetka se zagledala, zamislila i osla po krpu.

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    evo da vas uveselim, moja baka bi napazala siku pekmezom od sljiva, kad je pokusavala nagovoriti moju tetku da odustane. i onda bi joj rekla, pa vidis da sa sikom nesto ne valja, vidi kakva je. a tetka se zagledala, zamislila i osla po krpu.
    8)

Goge avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Teta ti je genijalka

yasmin avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

moja ujna je mojoj sestrični (imala je skoro 4godine) rekla da ju je svinja ugrizla i da je jako boli i malla odustala
    nikada neću zaboraviti kak si je sestrična svako malo uzimala predahe i sa livade ispred kuće gdje se igrala sa klincima utrčavala u kuću, malo posisala i nazad na igru

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj ninochka prvotno napisa
    evo anita sad možeš vjerovat, al meni je još uvijek glupo 8)
    pa nisam ja rekla da je pametno. ali mi je bilo jako zanimljivo za procitati.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Weaning among the farmers took place between 18 and 27 months of age.

gdje je granica odbijanja od cice u nasem podneblju neovisno o metodi...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kakvi su vam to komentari?!
    Ma ok je clanak i nisam rekla da ne vjerujem tebi, ali clanak uopce ne govori o kojem "plemenu" se radi. Kako svakakve gluposti rade u Hr i svugdje, tako rade i u africkim plemenima, ali zato se valjda ne bude pisao članak: "Hrvatice uvjeravaju djecu da su ih svinje ugrizle kako bi ih odbile od dojke".. Ok, nasla se tamo grupa, selo, pleme koje tako radi... ali ovako je zvucalo kako se to provodi u svakom africkom selu, grupi i plemenu, a u to cisto sumnjam. Nekako se nadam da mogu vjerovati da su bar u plemenima neke prirodne stvari ostale prirodnima.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

a kako se lijepo kaze 'odbijanje od cice'? Jel ima neki uvrijezeni termin, poput weaning na engleskom?

Datum pristupanja
    May 2004

Citiraj deedee prvotno napisa
    Mislim da dalje nisam ni čula šta je govorila, brzo sam okončala razgovor i pobjegla.
    Zasto bjezati? Ako takvim ljudima kazes sto mislis o tome, postoji mala, ali ipak nekakva sansa da ce se zamisliti nad sobom. Ako ne kazes, nema sanse.
    Slažem se sa ovime. Kakva korist od toga da se tu zgražaš nad ženom na forumu, a u lice joj nisi rekla ni riječi. Trebala si joj reči direktno u lice da njezino ponašanje smatraš lošim.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj kloklo prvotno napisa
    I ja sam čula takve horrore
    Netko je nedavno napisao na forumu da je pedjatar dao savjet mami da proba s nekom gorkom tinkturom iz ljekarne
    Meni! Na pregledu godinu dana nakon poroda. Poznati splitski privatnik!

Prijateljica je maloj stavila sol (mala je tad imala 18 mjeseci).

Tužno i žalosno, zamisli, dijete si, dođeš doma na ručak, stol postavljen, a umjesto slasne hrane mama na tvoj pjat stavi ljutu papriku. Il papar, il tinkturu...
    Mama kojoj vjeruješ, koja ima lijepi ručak u drugom loncu, al tebi, svom suncu nudi ove grozote.
    Jel da da nije normalno?
    Zašto je ovo sa mazanjem bradavica praksa???

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nekako se nadam da mogu vjerovati da su bar u plemenima neke prirodne stvari ostale prirodnima.
    Ne mozes.
    Ja sam naisla na ovaj clanak kad sam pretrazivala literaturu kako bih nasla informaciju o tome kako se 'prirodno' odbija dijete od cice (joj, ovo mi je fakat grozna terminologija, koristit cu weaning dok mi ne predlozite neki lijepi prijedlog). Zanimalo me da li je prirodno da dijete samo prestane dojiti ili je prirodno da mu majka to uskrati (naglo ili postepeno). Isto to me zanimalo i u zivotinjskom svijetu, ali nema bas previse informacija o tome, odn. nije ih lako pronaci.
    A ovaj clanak me bas odusevio, jer opisuje slucaj africkog plemena, oba plemena pripadaju istom narodu (Bofi), govore istim jezikom i zive jedni do drugih, samo sto su jedni farmeri a drugi lovci/sakupljaci.
    Cjelokupan odnos prema djeci, ukljucujuci nacin weaning-a im je potpuno razlicit.
    Sakupljaci su 'Rode': drustvo im je egalitaristicko, djecu priznaju kao sebi ravne, ne kaznjavaju ih, ne govore 'ne', bebe nose stalno sa sobom u slingovima, doje na zahtjev, dok god djeca zele (obicno to bude do oko 4 godine, ali djeci prepustaju odluku), odgovaraju na plac.
    Farmeri su drukciji: drustvo postuje starije (pa se zna gdje je djeci mjesto), djecu cesto plase i kaznjavaju (i fizicki), nose ih u nosiljkama na ledjima i rijetko odgovaraju na plac. Weaning se odvija na gore opisani nacin.

Razlika se objasnjava razlikom u cjelokupnoj kulturi ta dva plemena - dakle radi se o razlicitim kulturama, a ne o prirodnom i neprirodnom (iako je vjerojatno daje onaj rodasti nacin 'primitivniji' odn. prirodniji, jer je i sakupljacki nacin zivota primitivniji od farmerskog).

Zar vama takve stvari nisu zanimljive?
    Meni je to strasno zanimljivo.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa farmeri su oni koji mjenjaju prirodu i kontroliraju

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Koliko god tuzno zvucali neki "eksperimenti", mislim da je dobar dio majki to cinio ne samo iz neznanja, nego iz ocaja i duboke zelje da doje svoje bebe.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

... kako se 'prirodno' odbija dijete od cice.
    Zanimalo me da li je prirodno da dijete samo prestane dojiti ili je prirodno da mu majka to uskrati (naglo ili postepeno). Isto to me zanimalo i u zivotinjskom svijetu, ali nema bas previse informacija o tome, odn. nije ih lako pronaci.
    I ja bih platila za ovu informaciju.
    Ako negdje ipak nabasaš na nešto, baš podijeli s nama!

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mazanja

Datum pristupanja
    May 2004

Citiraj brigita2 prvotno napisa
    Citiraj deedee prvotno napisa
    Slažem se sa ovime. Kakva korist od toga da se tu zgražaš nad ženom na forumu, a u lice joj nisi rekla ni riječi. Trebala si joj reči direktno u lice da njezino ponašanje smatraš lošim.
    Znam da sam joj trebala odmah reći svoje mišljenje o tome i uuuuuuuuuuužasno mi je žao da nisam,ali tak sam se zblesirala od šoka ( jedino objašnjenje) da sam samo otišla ne upuštajući se u raspravu šta mi inače nije običaj

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Veki sve je to za ljude, ali kad je ponovno sretnes pitaj je fakat jel je to ozbiljno i napravila?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Meni je poznanica iz ulice savjetovala da Tinu odbijem od prsa s tri mjeseca, kao ona je tako, pa joj je mala fino napredovala na (kršitelj koda)u. Sva sreća, znam je dovoljno dugo da kod mene nema neki kredibilitet (a i dugo sam ovdje s vama), pa sam je samo zabezeknuto pitala "A zašto?". Rekla je - da joj se cicie ne objese :? . Mogu reći da joj sad vise gore nego meni :smajlić koji se zlobno smije:

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Imam i ja jednu tužnu priču ; frizerka kod koje sam se išla šišati ( ima tri sina 4, 8 i 10 godina) kaže:"Ja sam sve svoje troje djece odbila s 6 mj. a ovaj najmlađi i dan danas spava u sobi s nama u svom kinderbetu, tako da ga ja ostavim samog dok su njegova braća preko puta u svojoj sobi i igraju se. Plakao je par dana kada je bio par mjeseci i otada nemam problema sa spavanjem. Budi i ti pametna pa i ti svoga odbij tako, tako si jako neispavana i umorna." Više nikada nisam otišla kod nje, našla sam si frizerku koja ima dvoje djece kojih je dojila do 2,5 godine. Živjelo dojenje i sve dojilje , žene svaka vam čast treba slušati iz dana u dan sve te gluposti.

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

tebala si joj ispričati priču kako je jedna beba jako se zaplakala i ostla bez daha, izgubila svjest, i da nije bila u rukama tate koji ju je dozvao svjesti bi danas bila s anđelima
    i nakon toga rečeš da je imala sriče (više neg pameti - to u sebi)

DaDo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

moram se zgroziti zajedno sa svima vama..baš je gadura iako mislim da bih joj ja rekla što mislim pa kud puklo da puklo. moj sinak je jeo cicu do 15 mjeseci, i to je sam jednog dana odlučio da više neće. najeo se i više nikad nije pitao..ni s jednim ni drugim nikad nikakvih problema, dapače dojenje je jedno od mojih najdražih iskustava u životu. i doru ću dojiti dok god bude htjela..

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj ornela_m prvotno napisa
    Koliko god tuzno zvucali neki "eksperimenti", mislim da je dobar dio majki to cinio ne samo iz neznanja, nego iz ocaja i duboke zelje da doje svoje bebe.
    UPS!

Tek sad skuzih da sam ja totalno promasila par kljucnih rijeci iz uvoda teme. Ne znam zasto, ali ja sam shvatila da je zena zeljela dojiti dijete i da je zato pribjegavala svim onim trikovima :/

Dakle, isprike na mom prethodnom komentaru koji nadam se nije bio shvacen kao odobravanje ovakvih bedastoca, ja sebi mogu taj "nesporazum" sa samom sobom objasniti samo kao totalnu blokadu prema svakoj misli da je ovakav nacin postupka s djecom uopce moguc i razmisljanjem, kao sam prvi put napisala, da bi svaka ocajna majka napravila bilo sto samo da beba i dalje doji...

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Vjerojatno će se nać neko da me poklopi jer ja nemam starije dijete koje doji (još) ali nema veze.

Ne mogu a da se ne upitam čemu cijela zbrka oko odbijanja od cice? I ne nema neki bolji izraz, jer prestanak dojenja i odbijanje od cice su dvije različite stvari. Jedna je dobrovoljna a druga više manje nasilna.

Ružno je što mnogi ljudi rade kojekakve guposti ali to možemo mijenjati jedino tako da svaki put pokušamo bar malo utjecati na osobu koja to čini. Da promijeni način razmišljanja. I da postane svjesna težine svojih postupaka.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Tiwi prvotno napisa
    Ne mogu a da se ne upitam čemu cijela zbrka oko odbijanja od cice? I ne nema neki bolji izraz, jer prestanak dojenja i odbijanje od cice su dvije različite stvari. Jedna je dobrovoljna a druga više manje nasilna.
    engleska rijec weaning oznacava prestanak dojenja, ne specificira se kakav. moze biti nasilan, moze biti nenasilan ali ipak na inicijativu majke, moze biti na inicijativu djeteta, moze biti postupan, moze biti nagao... dakle termin je neutralan, i ja mislim da bi najbolji prijevod bio 'prestanak dojenja' (samo sto time gubimo svu onu divotu stvaranja slozenica koja u eng. postoji - npr. weanling je dijete koje prestaje dojiti)

ovo nema veze s tim sto ja imam starije dijete (zapravo i nije puno starije, i vjerojatno je jos daleko od weaninga), ali mogu zamisliti puno razlicitih situacija u kojima bih mozda na vlastitu inicijativu isla okoncati dojenje (razlozi mogu biti od vlastite komocije, zasicenosti, obaveza, zivotnih okolnosti, zdravstvenih teskoca....).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •