Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: povrat poreza - poslodavac nije placao...

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno povrat poreza - poslodavac nije placao...

znam da nije jos vrijeme za povrat poreza, ali kak svake godine bude zadnji tren gomile pitanja ja bi htjela rjesiti neke nedoumice sad.

situacija ovakva - radila sam kod poslodavca, prijavljena na neodredjeno, ali mi place nisu redovno stizale i nisu isle preko racuna firme jer je bila u blokadi neko duuuuulje vrijeme. promijenila posao i sad mi novi poslodavac redovno placa, ali mi je prijava manja :/

no, provjerila sam na regosu i meni ono sto sam bila u bivsoj firmi nije nista placano od doprinosa pa ne znam kakvo je stanje sa prijavom poreza...
    btw, placam si zivotno osiguranje sama i ne znam kakva je situacija s tim. ono, ako ga navedem u prijavi mogu dobiti povrat poreza sad, ali onda na kraju placam porez na nesto (ne kuzim tocno, ali tak mi je nseto ostalo u glavi ) ili ne moram navesti pa na kraju tog zivotnog ne placam porez na to isto nesto...

ako netko skuzi sto sam napisala i ima kakav savjet sta da radim prije nego sto zagusti sa prijavama vrlo bih rado cula

tnx

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

daj ti provjeri i svoj radni staž, da ti to ne bi pofalilo jednog dana!

ako se dobro sjećam - netko mi je rekao da je dobro dati poreznu prijavu ako si mijenjala firmu.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

staz mi ide dalje normalno - prijava kod novog poslodavca je prosla ok. naime, od kad ne ganja mirovinsko kn od dorpinosa ne rade ni probleme oko staza. po principu "poslodavca ce ionako vec porezna ganjati a njima novci onda moraju doci" sto ima smisla. prije je bilo frke i oko toga...

ma i meni negdje zvoni u glavi da je dobro podnijeti kod promjene prijavu poreza, ali me frka da na kraju jos ja ne ispadnem duzna...
    pogotovo sto ne mogu dobiti ni PK formular od bivseg poslodavca. ganjala ga za proslu prijavu i "nikako nije stigao do svoje racunovodkinje" dok nije bilo prekasno za prijavu poreza

zato sam i otisla..sve je to bilo mutno

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

PK moraš dobiti. to si trebala donijeti i u novu firmu koliko je meni poznato. i pusti to što će ga "porezna" ganjati... izbori se za sebe, a on nek se dalje bakće s poreznom oko drugih.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

imam svoju poreznu karticu, ali nemam formular koji se ja mislim zove PK1 ili nesto takvo - ono sto dobijes na kraju godine kad dajes poreznu prijavu gdje pise kolika ti je placa i koliki doprinosi su placeni za tebe. to su mi u drugim firmama za koje sam radila dali svaki put kad sam radila poreznu prijavu..cak su mi poslali i za ono sto je grad uplacivao mjesecno po 100kn jer je i to oporezivano...

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ne možeš dobiti svoj povrat dok poslodavac ne podmiridug poreznoj i ako imaš pravo,ali podnesi prijavu

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ne znam kako je sada no nekada se obvezno prijavljivalo ako postoje IP (bivše PK) kartice od više različitih frimi.

Također sam čula da sada ako je poslodavac dužan tj. ako ga je porezna blokirala da im program ne dopušta da obračunavaju povrat poreza radnicima tih firmi.

Ovo nisu provjerene informacije. A da odeš do svog referenta u poreznu?

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Sporo tipkam!

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Ako si radila kod dva poslodavca u jednoj godini, dužna si po zakonu podnijeti poreznu prijavu.

Pahuljica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Citiraj martinaP prvotno napisa
    Ako si radila kod dva poslodavca u jednoj godini, dužna si po zakonu podnijeti poreznu prijavu.
    Ne, obvezno podnosenje prijave je jedino kad se radi kod dva ili vise poslodavca istodobno, ali i u slucaju kada poslodavac, isplatitelj primitka ili sam porezni obveznik nije obračunao, obustavio i uplatio predujam poreza na dohodak i prirez porezu na dohodak.

Ako si sama uplacivala zivotno osiguranje mozes taj iznos koristiti kao osobni odbitak, ali najviše do 12.000,00 kuna godišnje (uključujući i uplaćene premije životnog osiguranja s obilježjem štednje, premije dopunskog i privatnoga zdravstvenog osiguranja i premije dobrovoljnoga mirovinskog osiguranja što su uplaćene tuzemnim osiguravateljima). Potrebno je p.p. priloziti potvrdu koju ti izdaje osiguravajuce drustvo o uplacenim iznosima.

Sve ostale potrebne informaciije oko ispunjavanja pp mozes dobiti na ovom linku http://ccenterclient.porezna-uprava.hr/

Provjeri ti u Regosu da li je 1. poslodavac predavao RSm obrasce za obracunate a neisplacene place, a trebao bi ti i dati potvrdu o neisplacenim placama. Taj dokument ti je vjerodostojan za kasnija potrazivanja (eventualno sudksim putem). Ovu informaciju treba samo provjeriti da nije u zadnje vrijeme mijenjana.

PK-1 kartice, odnosno IP karticu mozes traziti i ti direktno u racunovodstvu svog prijasnjeg poslodavca ako on vec 'ne stigne'. Svaki racunovoda bi ti trebao izaci u susret. Na koncu, svaki je poslodavac obvezan do 31.01. te iste kartice predati nadleznoj Poreznoj upravi, pa mozes i do njih. Reci da je nisi dobila i da trazis kopiju za pp.

Eto, mozda sam ti pomogla.

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Koliko ja znam, čim mijenjaš poslodavca u istoj godini, već postoji obveza podnošenja porezne prijave, tako godinama, osim ako se to nešto zadnjim zakonima nije izmjenilo, moram priznati, nisam baš proučavala.

Cure su svašta korisno rekle, da možda još dodam, čak i ako ne uspiješ dobiti PK (a mogla bi kopiju od porezne u najgorem slučaju), podnesi prijavu, porezna kaže da ionako velik dio ljudi koji podnesu prijavu, moraju kasnije kontaktirati jer im fali dio dokumentacije, pa zašto da propustiš to. A ne vidim kak se možeš zeznuti, osim eventualno dobiti povrat, ako ima mogućnosti za to...

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

izgleda da cu ja direktno u poreznu sa pitanjem sto tocno jer sam nakon svega ovog zbunjena

do racunovodje ne mogu jer ne znam tko je to. u regosu sam provjeravala samo sto mi je uplaceno od doprinosa, nisam i predaju RSm obrazaca jer 1. cula sam za njih ali nije moja struka pa se pogubimo u tome sto je sto..2. place su mi isplacene nakon sto je odblokirana firma, ali nisam dobila nikad nijednu platnu listu tak da ne znam sto bi tocno trazila...

hvala na savjetima anyway

mrizm takve situacije gdje bi sve trebalo biti regulirano ali se ne rpidrzavaju toga pa na kraju ja ispastam...vise ne znam sto da ocekujem - zbog poreznih prijava sam se vec miljon puta nasetavala kucala ganjala potvrde obracune i sl da vise nisam ziher da li se zelim uopce upustati u to ponovo... :/

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •