Hiperprodukcija mleka je svakako jedan od uobičajenih uzroka.
Drugi čest uzrok je pritisak na dojke. Pritisak bilo čega: deteta koje dugo nosiš uz sebe, grudnjaka, tašne, uske majice danju, pidžame noću, ili ako si zaspala tako da si svojom težinom pritisnula makar i mikro delić tkiva dojke... kod žena koje su sklone zastojima bukvalno i najblaži pritisak može biti okidač.
Postojanje adenofibroma u grudima pre trudnoće isto može biti jedan od uzroka, jer neki od njih mogu fizički blokirati kanaliće u kombinaciji sa pritiskom na grudi.
Veliki razmaci između podoja takođe, npr. ako dete prespava dva sata duže od uobičajenog ritma...ili kombinacija kao kod Bubilo, par sati na sisi, pa devet sati spavanja, to je garantovan preduslov za prepunjenost mlekom.
Soor isto može biti uzrok, koliko se sećam, i verovatno još ponešto. Meni je uzrok uvek bila kombinacija adenofibromi+nezgodna poza pri spavanju+neočekivan razmak među podojima. Slično kao i ostale na temi, prvu godinu dojenja sam provela u konstantnim zastojima i kvrgama...Nije to toliko neuobičajeno.
Ako ti zastoji mahom prolaze bez temperature i relativno se lako rešavaju, nemoj biti obeshrabrena. Što je beba starija i krupnija, jače će vući mleko i zastoji će se lakše i brže rešavati, a učestalost će se značajno smanjiti. Ono što uvek možeš da uradiš je da izbegavaš pritisak na grudi koliko možeš, izbegavaš prevelike razmake između podoja, a koliko se sećam bio je na Rodinoj stranici i neki savet u unošenju dodatnog lecitina kao preventive zastojima, ja nisam nikad probala tako da svog iskustva o tome nemam.
U svakom slučaju, daj sebi i bebi šansu još mesec-dva, ukoliko zastoji nisu suviše dramatični, dosta beba naglo izraste nakon šestog sedmog meseca i mogu puno pomoći mami u rešavanju zastoja.