-
Obnavljanje starog namještaja
Imam tri komada starog namještaja koje bih htjela obnoviti; stara singerica sa kovanim postoljem, drvena škrinja i mali kantunal. Sve je dosta staro i trošno. Na nekim mjestima je drvo i ispucalo.
Da li netko ima iskustva sa obnovom starog namještaja i što koristiti pri obnovi???
-
MM se nedavno uhvatio restauracije jednog prekrasnog stolića sa mramornom ploćom gore. Bio je sav izjeden od crva i pronašli smo ga na tavanu kao ostavštinu moje prabake. Prvo ga je cijelog prešmirglao i potom ga premazao nekim sredstvom protiv crvića. Onda je na dublje ogrebotine nanio stolarski kit i na kraju sev premazao lazurom u boji. Ispao je prekrasno!
-
Ukoliko ti se sviđa baš to što je staro, ne bih preporučila kitanje, jer time gubi ONO nešto.
Premazati tekućinom protiv crvića, nakon temeljitog čišćenja.
lakirati bezbojnim lakom , sjajnim ili mat, već prema ukusu.
-
ako hoćeš pravu restauraciju, onda odnesi stručnjaku, a ako hoćeš da ti izgleda ko novo, onda šmirglaj.... :/
sve ovisi o tome kaj imaš doma...opis "drveno" nije dovoljan; da li se radi o polituri, intarzijama.....u tom slučaju šmirglanje bi samo sve upropastilo!
-
Obzirom da mi je to struka da se i ja javim...Možeš se sama primiti posla ako imaš dosta živaca i vremena i mjesta gdje to možeš raditi. Bilo bi ti najbolje prvo napraviti dezinsekciju tj. ubiti crve jer ak to ne napraviš niš drugo nema smisla. To se radi ili s drvocidom ili sl.tekućinom za dezinsekciju koja se uštrcava u rupice od crva (od premazivanja nema puno koristi), ili možeš odnijeti "pod plin" ak si u Zagrebu, to je čišće i puno sigurnije za tebe.
Što se samog restauriranja tiče anki ti je dobro rekla-ak je nešto kompliciranije, ak fali furnira, ima intarzija i sl. bolje da sama to ne radiš jer možeš upropastiti. Ak ćeš šmirglati skinuti ćeš dole svu patinu, a to je ono što komadu daje čar. A možeš i odšmirglati komad furnira...
Da ne duljim, za više informacija imaš moj pp.
-
annar, kaj si ti restauratorica?
-
MM je započeo sa škrinjom. Kupio je drvocid i premazao je. Škrinju će cijelu izbrusiti jer nam se ne sviđa boja (zelena) pa ćemo je obojati u drugu. Nju smo odlučili "modernizirati".
Za kantunal želimo da ostane u starom štihu pa ćemo ga (nakon što smo skupili savjete) dobro pobrisati, premazati drvocidom i nakon toga premazati mat lakom.
Anki što je politura i intarzija? Škrinja je od "drva" i kantunal je od "drva" - valjda.
-
škrinju ne trebate šmirglati; ako je uljana boja, imate posebna sredstva za skidanje boje (lavacol, hempel...); samo su malo otrovna pa nek radi s tim na zraku.
intarzija je kada je više furnira (različitih vrsta drva) spojeno u neku šaru, a politura je poseban oblik lakiranja, npr. kak su stari klaviri rađeni, ili stari stilski namještaj....
-
Jesam. Namještaja
-
Annar prvotno napisa
Jesam. Namještaja

možda smo kolegice! koji fax si završila?
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma