Ja bi samo napisala da ovo sasvim sigurno nije jedina tema oko koje se razilaze misljenja strucnjaka, tj. ginekologa.
Mene npr. u Austriji nimalo ne bi bilo strah roditi doma jer je logisticka podrska jako dobro razvijena. I znam da se rodilja, u slucaju potrebe, stvarno jako brzo nadje u bolnici. Babice koje prisustvuju kucnim porodima su jako dobro obucene itd.
Doktori s kojima sam ja dolazila u kontakt tijekom svojih trudnoca nisu se nikada izjasnili o asistiranom porodu doma kao o necemu rizicnom. Pod uvjetom da je sve ok. Istina da se puno toga uzima kao faktor povecanja rizika komplikacija, npr. pusenje je jedan od njih. (slicno vrijedi i za porode u vodi)

Ako je nesto zakonom omoguceno, ne mislim da je bas toliko rizicno kako skeptici misle. Da uvijek nesto moze krenuti po zlu, moze. Ali, moze isto tako i u bolnici.
Npr. babica koja je meni dolazila doma nakon ambulantnog poroda rodila je svojih troje djece doma. I prisustvovala je mnogim kucnim porodima. Nikad nista nije krenulo po zlu, niti ona zna za slucajeve svojih kolegica koje su prisustvovale porodu na kojem je nesto po zlu krenulo. Jel bi se sada i to moglo uzeti za mjerodavno ili ne?? Jer puno puta se desi da u bolnici nesto po zlu krene.
Ja sam uvijek za to da se kucni porod omoguci zenama koje bi se odlucile za taj korak. I, ako se oko kucnog poroda stvori dobra "podrska", ne mislim da je nista rizicniji od bolnickog poroda. Cak naprotiv.

Mislim da je to sve stvar gledista. Navodi se usporedba kucnog poroda sa prelazenjem ceste zavezanih ociju. Ali, ako uzmemo u obzir koliko strah, neizvijesnost, ili kako moja babica kaze cak i sami prijevoz do bolnice, nepovoljno mogu utjecati na tijek poroda, sta je onda ustvari povezivanje ociju??
Koliko samo bolnickih poroda zavrsi raznoraznim intervencijama jednostavno zato sto se, htjeli mi to priznati ili ne, covjek previse uplece u prirodni tijek ovog procesa?
Ja nisam a priori za kucni porod. BIlo tko, ako se iz bilo kojeg razloga osjeca bolje u bolnici, trebao bi u bolnicu ici. Ali, ako jedna majka zeli donijeti na svijet dijete u svom domu, trebalo bi joj se to omoguciti. Uz osiguranje kvalitetne skrbi i potpore za slucaj da nesto krene kako ne treba.
I ne radi se samo o osiguranju potpore kucnim porodima....u Austriji su popularne tzv. kuce za porode. U kojima isto lijecnici nisu prisutni na porodima. A sve jako fino funkcionira, nesto na tragu kucnog poroda. Mozda bi se Felix mogla javiti....njezina prica o porodu u jednoj od takvih kuca je jako lijepa. Jel se i to moze nazvati setnjom preko ceste zavezanih ociju?
Cisto ne vjerujem da nesto sto je zakonski i svakako odobreno i podrzano u nekim drzavama moze biti toliko rizicno koliko pojedini lijecnici nastoje to prikazati. A nesto moze ama bas uvijek poci po zlu.

Inace, svidja mi se post koji je napisala fancy usisavac.