Litala:
Ovdje se varas, jer u ustanovi u kojoj radim najvise odstetnih zahtjeva i tuzbi ima upravo prema ginekolozima, samo sto za prosjecnog hrvatskog gradjanina postoji samo ono sto se pojavilo na naslovnici novina i to se broji. A nije bas tako. Ima toga puno vise no sto mislite, dio zavrsi vansudskom nagodbom, dio u sudskom postupku koji kao sto znamo traje i traje nazalost.mozda sam offtopic (ustvari, znam da jesam) - ali i na asistiranom bolnickom porodu u velikom se broju slucajeva dogadja da se dijete dovodi u opasnost, a to cine strucnjaci, i mahom za to ne odgovaraju
Vani kad rodis kod kuce asistirano imas odgovarajucu skrb za bebu nakon rodjenja. Recimo, cure su ovdje spominjale da im se bebi dodje doma izvaditi krv iz pete. Sta mislite zasto to rade??? zbog screeninga nekih bolesti koji se inace redovito obavlja u rodilistu i nije nikakva zafrkancija. Ja sam za to da se zakonski stisne neodgovorne roditelje (cak i ako je porod prosao o.k) jer recimo bebi nisu radjeni ti screening testovi koji su propisani. problem je da ce se neodgovorni roditelji uvijek moci izvuci na cinjenicu da nisu planirali roditi doma, da im se tako dogodilo ako bi doslo do bilo cega nezeljenog tijekom takvog poroda. Onda im je tesko dokazati krivicu.
TinnaZ:
To se uci i dan danas,vanjski pregled trudnice, znaci moras vanjskim pipanjem trbuha znati odrediti glavicu, guzu, itd. znaci prije poroda, izvana. Ubite me sad, ali mislim da se ti hvatovi tijekom pregleda zovu Leopold Pavlikovi hvatovi. Kad nije bilo UZV imao si samo njih.Mene fascinira da je tvoja prabaka radila vanjski okret bebe koje su okrenute zatkom, a kako je uopće znala da je beba zatkom bez ultrazvuka ... kaj se uopće nešto može znati bez ultrazvuka, dripa i ostalih tehno-medikalija
Kad se cerviks otvori onda je lako.
Nego sad cu ja vodje nesto pitati a palo mi je napamet u kontekstu onog zvanja hitne i policije. Pod uvjetom da smo u HR, znaci ne negdje u NL i li Svedskoj, vec kod nas gdje nema asistiranog poroda kod kuce kao opcije: da li biste zvali hitnu, policiju bilo koga da vam se ucini da cujete da netko radja u stanu pored vas, nije bitno gdje??? Pitam zbog potencijalnig cedomorstva. Cinjenica jest u HR da je prosle i ove godine otkriveno dosta slucajeva cedomorstva i uglavnom nije bio slucaj da je netko rodio u bolnici, otisao doma pa ona ubio vlastito dijete. Uglavnom se radilo o bebi rodjenoj u tajnosti. E sad u svjetlu te cinjenice ja kad bi cula ili bi mi se ucinilo da netko u blizini radja mogu pomislit samodvije stvari: ili se odlucio na porod doma neasistirano ili zeli roditi u tajnosti i rijesiti se djeteta. Ja bi zbog ove druge mogucnosti zvala policiju. Znam da ce ovo vjerojatno naici na opcu osudu ali pitam vas o konkretnoj situaciji i kako biste postupili. Bas me zanima. Cisto jer me ova zamisljena situacija natjerala na razmisljanje sto ucinit. Nakon onog dvostrukog cedomorstva u Gradisci, sigurna sam da se ne bi pravila da nisam nista cula.