Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Svirajte mi...

  1. #1
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno Svirajte mi...

    no uglavnom

    što s dunjama?

    molim neki receptić za nešto fino i trajno

  2. #2
    Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    10,959

    Početno

    Moja mama radi savršeno slatko od dunja...ali nemam pojma kako...

  3. #3
    Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Vž županija
    Postovi
    509

    Početno

    Meni je uvijek bio super kompot od dunja, po želji dodati šećera ili vanilije...

    Evo, našla neki recept za SIR OD DUNJA, pa ako ti se svidi....

    2 kg dunja
    2 kg šećera
    2 limuna
    1/2 l vode
    50g badema ili oraha sjeckanih na rezance.

    Zdrave i neoštećene dunje obrišite papirnatom salvetom, operite ih, pa rasijecite na četiri dijela.

    Stavite u čistu i neoštećenu emajliranu posudu, prelijte vodom, poklopite poklopcem i kuhajte dok sasvim ne omekšaju.

    Skuhane dunje protisnite, pa smjesu stavite u čistu posudu i kuhajte na vatri.

    Tijekom kuhanja postupno dodavajte šećer i limunov sok.

    Kad smjesa počne padati s kuhače u čvrstim komadima, sklonite posudu s vatre, dodajte poparene, oljuštene i na rezance sjeckane bademe ili orahe, dobro promiješajte, smjesu ulijte u čiste i vodom isprane limene kalupe ili šalice, pa ostavite da se ohladi.

    Kad je smjesa ohlađena, izvadite je iz kalupa, položite na čisti poslužavnik, pa ostavite da se suđi prekrivena čistom gazom na propuhu.

    Sušenje na propuhu traje 3 do 7 dana. Nakon toga, svaki komad sira od dunja uvaljajte u kristal šećer, zavijte u foliju i držite u limenoj kutiji na hladnom do posluživanja.

    Režite režnjeve i poslužite kao desert ili ukras pripremljenih poslastica.

    Dobar tek!

  4. #4
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    Citiraj mamma san prvotno napisa
    Moja mama radi savršeno slatko od dunja...ali nemam pojma kako...
    ma nek si se ti nama javila

  5. #5
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    hera zvuči super

  6. #6
    Deja2 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005
    Postovi
    792

    Početno

    Sir od dunja je super stvar!
    jedna mi je gospođa rekla da je najbolje da su dunje od kojih se radi kitenkez taj dan ubrane, ja ih poberem u vikendici i onda radim.

    Ali, kod mene, osim mene, to nitko ne voli , tako da sam ove godine preskočila!

  7. #7

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Zaprešić
    Postovi
    1,609

    Početno

    I ja sam ove godine napravila sir od dunja samo sam ga izlila u protvan od pećnice i izrezala ga na kockice. I kad dođe Božić lijepo ću iha zapakirati i pokloniti prijateljima.

  8. #8
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    radim ovaj sir
    evo dva i po sata na šporetu na laganoj
    poludila sam
    bolje bi mu bilo da se ne pretvori u plemeniti dok bude na propuhu

  9. #9

    Datum pristupanja
    Feb 2005
    Lokacija
    Zaprešić
    Postovi
    1,609

    Početno

    He, he i ja sam ga kuhala dva puta. Prvi puta je bio poput pekmeza pa sam drugi dan ponovno kuhala uz dodatak još šećera

  10. #10
    Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Viškovo-Rijeka
    Postovi
    847

    Početno

    Trebam malu pomoć vezanu uz ovaj recept
    Citiraj Hera prvotno napisa
    Zdrave i neoštećene dunje ...
    moje su natučene mogu li ipak ovo raditi i s takvima?

    Citiraj Hera prvotno napisa
    Stavite u čistu i neoštećenu emajliranu posudu ...
    sve posude koje imam su od inoxa. Može li to?

    Citiraj Hera prvotno napisa
    Sušenje na propuhu traje 3 do 7 dana. ...
    Može li to u hladnijoj prostoriji?

    I da ako je odgovor na prvo pitanje negativan,
    što mogu raditi s dunjama koje su u lošijem stanju (pored pekmeza i kompota)?

  11. #11

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    mjesto pod suncem
    Postovi
    2,786

    Početno

    Sir od dunja je super stvar!
    To se u Dalmaciji zove kotonjada. Evo receptic.

  12. #12
    Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Viškovo-Rijeka
    Postovi
    847

    Početno

    Odlučila sam pokušati pa što bude.
    Javim rezultat

  13. #13

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    moja baka zna raditi i slatko od dunja i sir od dunja, a ja nemam pojma
    ..ali javih se samo da napišem da mi je super naziv ovog posta

  14. #14
    NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    12,705

    Početno

    kitnkes (naravno od njemačke riječi) je okus mog djetinjstva. Otkada nema bake nema niti njega pa ako mi netko želi donirati koji komadić, rado prihvaćam.

    U Zgb-u ga ima za kupili u slastičarnici Princess, Gajve, ali nije to onaj moje bake

  15. #15
    white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,838

    Početno

    ja imam sljedeće recepte, pa ti reci šta te zanima:

    -sočni tarte od dunja

    -mirisni kolač od kestena i dunja

    -žele od dunja i vanilije

    -kocke od dunja(nešto između želea i rahatlokuma )

    -slani relish od dunja(jede se uz meso)

    et

  16. #16

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Zgb
    Postovi
    472

    Početno

    mene interesira sljedeće:
    -sočni tarte od dunja
    -kocke od dunja(nešto između želea i rahatlokuma )
    -slani relish od dunja(jede se uz meso)

    naročito ovo zadnje

  17. #17
    Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Viškovo-Rijeka
    Postovi
    847

    Početno

    Upravo sam izlila i sad sljedi čekanje da se stisne.

    Izgleda mi lijepo jer je crvenkasto. Stavila sam sjeckanih mendula. Malo sam izmijenila recept pa kad se uvjerim da je ok napišem.

    White_musk mene interesira, žele od dunja i vanilije i kocke od dunja.

    Ipak mi je ostalo još jedno 2 kile dunja, pa bi bilo šeteta da to ne napravim.

  18. #18
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    ja pravila ovo prošle godine
    i bilo premljac

  19. #19
    Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    2,720

    Početno

    Ovaj sir od dunja mi se čini malo kompliciranim - vi koje ste pravile da li je bilo komplicirano? I gdje ste našle propuh?

    Imate li neki receptić sa malo oštećenim dunjama?

  20. #20
    Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Viškovo-Rijeka
    Postovi
    847

    Početno

    nisam našla propuh ali se sušilo u hladnijoj prostoriji

  21. #21
    Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004
    Lokacija
    Viškovo-Rijeka
    Postovi
    847

    Početno

    moje su bile malkoc oštećene no sir je ispao ok.
    Radila sam dvije verzije u jednu sam stavila sjeckane mendule a u drugu cimet

  22. #22

    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Postovi
    2,709

    Početno

    Pekmez od dunja, jabuka i krušaka, a mogu se jednostavno skuhati kao kompot (rezane na vrlo male komadiće), ali u manje vode i više šećera, u to se doda limun rezan na kolutove, malo narančine korice, klinčić i spremi se za zimu. Nama je to mrak otvoriti negdje u 2. mjesecu i najesti se. Jako fino miriši. Isti taj kompot ja koristim i za kolače: dodam odokativno u pite, u kuglofe...Ma, dunje.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •