MGrubi prvotno napisa
Koristila sam samo vodu i čaj od kadulje (doma) za ispiranje. Pomoglo ili ne, ja sam zadovoljna :D
MGrubi prvotno napisa
Koristila sam samo vodu i čaj od kadulje (doma) za ispiranje. Pomoglo ili ne, ja sam zadovoljna :D
Jel to onda znaci da nikakvi preparati za intimnu njegu ne dolaze u obzir nakon epiziotomije (ili vaginalnog porodjaja opcenito). Lactacyd npr... I do kad bi se tako trebalo prati cistom vodom??
YoungMummy:
Savjet sestre u bolnici bio je: može neki gel za intimnu njegu, ali ga treba doooobro isprati, tak da ja nisam koristila ništa, ali sam se dva-tri puta dnevno tuširala. I ne boj se lagano prstićima dirati ranu (ako ćeš imati epi) kod tuširanja. Vjeruj mi, nisam smrdila niti sebi (a imam hipersenzibilan njuh) bez obzira na nekorištenje gelova za intimnu njegu. Naravno ostatak tijela tuširaš uz dodatak raznoraznih pomada![]()
![]()
![]()
Sretno!
Definitivno sam da sve prođe prirodno ali da malo umirim cure kojima će ovo biti prvi porod, ne mora svaka epi zvršiti 2 mj. oporavkom. Ja svoje šavove nisam uopće osjetila, niti kad su me šivali, niti ikad kasnije. Mislim da to sve oisi o docu koji to zna ili nezna raditi.
Ma nije epi TOLIKO strašna. Mene su rezali oba puta, iako to nije običaj u dubrovačkoj bolnici.
1. put sam rodila bebu od 2600g, uz pritiskanje trbuha, drip i 6 vanjskih šavova = šivanje me dosta bolilo, šavovi me prestali zatezati kad su mi ih digli nakon 5 dana na moj zahtjev, a sjediti sam mogla nakon 15 dana
2. put sam rodila bebu od 4050 g, uz pritiskanje trbuha, pri kraju drip i 4 vanjska šava = šivanje dosta bolilo, 1 konac otpao 2. dan, 2 skinula 4. dan kad sam išla kući, a zadnji skroz unutra otpao 17 dan. Ovaj put sam sjedila već 9-ti dan.
Mene su rezali i ležali mi po trbuhu jer nisam znala pravilno tiskati (tiskala licem).
Prala sam se Avonovi sapunom za intimnu njegu i 2. put sam se od 8-og dana prskala Octanoseptom nakon svakog mokrenja (prvo bi se obrisala mokrim papirom).
Ovaj put je od poroda prošlo 28 dana i ja se osjećam puno bolje nego nakon prvog poroda.
Mislim da je razlika u mjestu reza. Ne znam kako se koji zove. Prvi put je išao koso prema bedru, a ovaj put skoro uzduž prema čmaru.
A gdje ima kupit taj čaj od hrastove kore?
Pretpostavljam da to ima u svakoj biljnoj ljekarni ili? :?
Ja sam popucala onoliko koliko žena uopće može popucati (IV gr)
Oporavak je bio podnošljiv;nekakvih 7 dana je zatezalo.Jako mi je pomogla lavanda,prala sam se po 4-5 puta dnevno toplom vodom i sušila fenom.Nisam željela koristiti Bivacyn.
Kako mi je nažalost skroz puknuo mišić anusa,i dan danas mi tvrda stolica tjera suze na oči kako peče.
I ja sam imala epi iako sam rodila sina od 2,5 kg. Šavovi (2) su mi popucali pa me sad dosta boli. Kaj se radi kad šavovi popucaju? Kada se ide ponovno na šivanje?
Kad se smije kupati u kadi :? obzirom na ranu?
odi sto prije kod svoga ginekologa da ti ona/on pogleda u kojem je stanju rana i kaze sto trebas s tim![]()
Za pucanje savova kod ginekologa da ti ne bi ostao nepravilan oziljak ili neka infekcija.Ja sam na ranu stavljala jod(preporucujem), i tusiranje,tusiranje
Tuširanje, tuširanje i Octenisept!
Evo da malo podigne temu.
Ja sam rodila prije 8 dana i epi mi je ostala u užasnom sječanju.Prva beba i to velika 4200.Popucala unutra u više slojeva a načinjen i vanjski rez sa tri ponta. Unutarnje ne osječam uopće jedino kada imam stolicu.
Ali ta tri vanjska reza su pakao.U bolnici sam 3. dan plakala ko kiša da mi nešto stave na ranu jer nisam mogla ni hodati ni spavati.Bila sam uvjerena da se rana upalila i kada su mi rekli da idem doma pitala sam sve doktore na viziti da mi pogledaju dobro šavove, je li sve uredu. Rekli su da jest ali sam umirala doma.
Htjela sam reći sljedeće: u bolnici su strašno proti byvacina u spreju jer jako stiska ranu i da više boli.Stavljali su mi obloge od rivanola ali ne previše jer navodno omekšavaju šavove.Tuširanje obavezno ali bez pretjerivanja jer rana slabije zarasta zbog stalnog kvašenja. Vrlo bitno dobro posušiti. Nakon 5-6 dana koristim byvacin u PRAHU, ne steže kao u spreju a osuši ranu i čini da prije zaraste.
Danas nakon 8 dana, puno je bolje, iako se jako moram paziti da slučajno ništa ne popuca. Po onome što mogu viditi na ogledalcu, neki je šav već otpao.
Sada je problem u tome da imam veliki pritisak na ranu kao da će se sve opet otvoriti i zbog toga imam potrebu da dosta ležim.
Eto toliko o mome iskustvu o rezanju i oporavku.
meni je isto u bolnici propisan rivanol, ali mi je poceo smetati jer mi je sav malo popustio (dobro sam se osjecala i nisam mirovala koliko sam trebala, pa sam se zeznula - jucer mi je bilo 9 dana od poroda, i nastali su problemi). uglavnom, nema vise sjedenja ni postrance, tipkam lezeci na boku... probala sam jednom nasprejati bivacin ali mi nije odgovarao.
srecom, patronazna mi je pregledala ranu i savjetovala da je 2 put dnevno ispirem vodik-peroksidom (istim kao za njegu pupka), te da nakon toga stavim na ulozak betadin mast. kaze da od toga i rane koje se u potpunosti otvore, nakon 10 dana zarastu... javim vam rezultat.
Tuširanje, tuširanje i opet tuširanje + poslije svakog mokrenja sam se brisala sa vlažnim maramicama i time hladila ranu i koristila sam byvacin u spreju (nakon tri dana užasnih bolova odlučila sam ga staviti i preporodila sam se).
nisam imala epiziotomiju, samo vanjsko malo napuknuće- 2 šava, samo tuširanje i ništa drugo
eto informacija za one koje se ipak odlučuju spremiti sprej u torbu za rađaonu (mislim da su ljetne rodilje podložnije infekcijama budući da nema klima uređaja u sobama) Bivacyn - spreja i praška NEMA više u prodaji! Ukoliko ste brze možda naiđete na zalihe po manje frekventnim apotekama
ja sam ovaj put odlučila inzistirati da me ne režu, a od bivacyna sam odustala još prošli put kad me rana rastezala više od dva tjedna - čak mi ga je i patronažna savjetovala![]()
ovaj put ako će nedajbože trebat, samo voda i eventualno octenisept (čak ga imam i doma), a kad dođem doma, ispirat ću žalfijom.......
Ja, tuka, koristila Bivacyn jednom dnevno 4 dana i sad izgleda da imam gljivice. Rana mi još zarasta, tek je 9 dana od poroda.
Smijem li koristiti Plimycol kremu pored rane?
Na uputama za uporabu ništa ne piše. Ima li netko iskustva s gljivicama neposredno nakon poroda.
Zvala sam ljekarnu, može se koristiti Plymicol krema 2 puta dnevno. Preporučili su Lactagyn tablete koje uspostavljaju ravnotežu vaginalne flore. To su neke nove tablete. Naravno, treba piti što više fermentiranih mliječnih proizvoda.
Čini mi se da je ovdje vrijedno spomenuti ionsko (ili koloidno) srebro. Dezinficira.
Meni u rodilištu rekli ništa koristiti,samo ispirati u toploj vodi!
Gdje se kupuje? Ljekarna? Ubija li gljivice?Davor prvotno napisa
Ja nisam nista koristila, tj. mozda sam se svega 3-4 puta lagano pospricala Octeniseptom. Ostalo vrijeme samo ispirala vodom nakon svakog mokrenja. Super je zaraslo![]()
Imaš cijeli topic ovdje, samo ubaci "srebro" u tražilicu.slava prvotno napisa
Naše patronažne savjetuju ispiranje hrastovim čajem (pazite jer ostaju mrlje od njega na odjeći) i nakon toga mazanje kantarionovim uljem + što više prozračivati da se rana suši. Mojim prijateljicama je to dosta pomoglo.
Davore tema je jako zanimljiva. Thx![]()
Koristim hrastovu koru, ispirem se ujutro i navečer, zaista pomaže. Osim za ranu, odlična je i za hemeroide, iako su mi nakon ovog poroda vrlo mali i povlače se, ne prave mi nikakve probleme. Nakon prvog poroda hemići su bili pravi horor :shock: .
prvi porod, curica 3500, i imala sam epi... nakon par dana nesnosnih bolova, otišla na odjel i dijagnoza- jedan je sav popustio, a rana se upalila (do tada sam se samo tusirala u toploj vodi i ponekad nivea intimo...)
popreporuci ginekologice, sada se otusiram, ranu posusim, a nakon toga octanisept, a kad se on posusi betrion mast i sterini tufer na to..
uh, Bog dao sve najbolje onome ko je izmislio octanisept i betrion, spasilo me....
meni epiziotomija nije bila uopće strašna, boljelo me malo i zatezalo kojih tjedan dana a nakon toga sam mogla normalno sjesti, očito je doktorica koja me šivala napravila dobar posao![]()
pitanje malo OT: svi za ranu od epi i nakon poroda preporučuju vatene uloške (VIR, VEO), samo ne znam do kad? sve dok traje iscjedak ili?
meni je skoro mjesec dana nakon poroda, mogu li početi koristiti dnevne uloške, iscjedak je skroz mali?
lohije su jako infektivne pa se preporucaju potuno pamucni, jer su prozracniji, a samim time manja je mogucnost da preneses kakvu bakteriju natrag u rodnicu...
ako ces preci na dnevni, obavezno ih mjenjaj svakih par sati, bez obzira jeli prisutan na njima iscjedak...
thanks, ipak ću onda još neko vrijeme ostati na Veo i Vir, bolje da ne riskiram neku infekciju :shock: