Stomatolog moga sina mi je prepisao tablete fluora da mu dajem po jednu tab.dnevno jer ga u vodi nema dovoljno.Dajem mu prokuvanu vodu koja je kljucala5-10min.a ne flasiranu.Hvala
Stomatolog moga sina mi je prepisao tablete fluora da mu dajem po jednu tab.dnevno jer ga u vodi nema dovoljno.Dajem mu prokuvanu vodu koja je kljucala5-10min.a ne flasiranu.Hvala
Nama je nasa pedijatrica bila isto prepisala to. Ali zubarka rekla ne treba vec je dovoljno svakodnevno prati zube sa mrvicu elmex djecje paste za zube. Ali ono bas mrvicu, kuglicu velicine djecjeg malog nokta.
Koliko se sjećam, tabletice fluora su proglašene lošima prije godinu, dvije, a ne sjećam se kompletne argumentacije i ne znam jesu li loše samo za mame trudnice ili i za djecu![]()
Glasam za elmex
Mislim za obje skupine. Osim mozda za one koji se jako lose hrane i ne peru zube
Da, tablete su se pokazale nedjelotvornim za razliku od redovne higijene usne supljine i premazivanja kod zubara preparatima fluora.
A meni je stomatologica rekla da baš premazivanje nije učinkovito kod male djece jer se ono treba raditi na čiste i dobro oprane i iščetkane zube što je kod malenih teško dobro napraviti. Samim time mi je savjetovala uzimanje tabletica ali ja sam odustala od njih.
Ne kontam. Pa ako redovno cistis djetetu zube onda ce biti cisti. Nama je cak rekla da ni premazivanje ne treba, samo dobra ishrana i redovno pranje.
Sorry nisam vidila ovo da je malenima tesko ocistiti zube. Nije. Samo moras se potruditi da to postane rutina koju dijete prihvati i rijesen problem. Ako odbija prati zube, peri s njim, onda ce i dijete prihvatiti. INzistiraj, pravi grimase, pjevaj, sta god ti padne napamet i uspjet ces. Mozda ce biti dana kad ce totalno odbijati pranje, ali nema veze. Vazno da se svakodnevno taj ritual ponavlja i dijete ce kad tad poceti suradjivati.
Nemamo mi problema sa pranjem. Mi to kroz igru svakodnevno uspješno obavimo. I mislim da su mu čisti. Ali stomatologica ne misli da je kod njih to dovoljno dobro očišćeno. Morati ću ga otpeljati da ona pogleda da li su dovoljno dobro očišćeni. Znači od kaladontića jedino dječji elmex?
Tako kazu, da je najbolji elmex. A bas me zanima sta je to kod njih dovoljno cisto? Nasa kaze da je malo ocetkati sasvim ok. Pa nitko ne moze ni ocekivati da ce malo dijete pustiti da mu se cetka zub pet minuta.
U NL tablete su ukinute prije pet godina. Isto preporuka samo redovno prati zubice i posto su mali i ne znaju dobro to ispljunuti to malo pastice s fluorom im je dovoljno jer si to progutaju.Davor prvotno napisa
Ivan uziva u pranju zuba ali i pored pranja preporucen je fluor.
Čini mi se da je ovo otišlo predaleko. OK fluor je dobar za zube, ali koliko ga stvarno treba? Vjerujem da je pranje zubića pravom pastom dovoljno, a sve povrh toga je za štrebere.
Slične rasprave mogle bi se potegnuti o vitaminima, kalciju, željezu, povrću, mesu...
PotpisujemDavor prvotno napisa
![]()
Koliko su vaše bebice bile stare kad ste im počeli prati zubiće s pastom?
mi od kada su izasle prve jedinice, tamo negdje sa sedam mjeseci. Ali zaista minimalna kolicina paste, tockica jednaKasnije kad je doslo jos zubica, negdje oko godine dana smo mrvicu povecali kolicinu. Sada stavljam kuglicu mozda velicine polovine djecjeg malog nokta.
mi smo jedinice prali bez paste, a nju smo uveli negdje da 8-9 mjeseci. isto jako malu kolicinu stavljamo.
Ako perete zubice cesce trebali biste se pobrinuti za pastu za zube bez fluora jer bi to navodno bilo previse za malu djecu i bebe. U DM ima jedna takva pasta cini mi se od Velede, ali nisam sigurna. Mi peremo zube samo jednom dnevno s Elmexom i to navecer. Ponekad i dva puta. U vrticu su prali nakon svakog obroka.
Ozren ima 6 mjeseci i 6 malih zubica, ali ne peremo ih s pastom za zube nego samo s malo vodice.
Norvezani preporucuju tablete fluora i to ovdje sva djeca uzimaju.