Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Koliko treba dobivati na težini moja isključivo dojena beba?

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno Koliko treba dobivati na težini moja isključivo dojena beba?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

evo prvi komentar

prvo pohvale za informativnost i preglednost

zatim primjedbe:

prva, nije dobar link na ovu temu na dnu teksta na portalu - vraca opet na isti tekst.

a druga - ovo mi bas nije logicno
    Prosječna dojena beba će udvostručiti svoju težinu do 3. – 4. mjeseca.
    kako? u tablici pise da je prosjecno dobijanje na tezini dojenih beba 680 g mjesecno u razdoblju od 0-4 mjeseca. a ako prosjecna beba pri porodu tezi nekih 3 - 3.5 kg (otprilike, ako se dobro sjecam), jednostavan racun kazuje da ni sa 4 mjeseca jos nece imati udvostrucenu tezinu.

osim ako sam u krivu s pretpostavljenom prosjecnom tezinom beba pri porodu, pa ta tezina zapravo iznosi 2720 g ili manje :?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

sad sam vidjela da je link ispravljen

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ni meni nije jasno ovo o cemu wf pise....Racunica ne stima. Osim toga, do sad sam na nekoliko mjesta nasla da se tezina udvostruci oko 5-6 mjeseca. OK razumijem da se standardi rasta mijenjaju...no sta sad...Jel ovako ili onako....to bas zna zbuniti i uplasiti mlade mame....a to nije cilj ovog teksta.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

možda je čisto štamparska greška

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dojena/ nedojena beba, sasvim svejedno, uglavnom udvostruči porođajnu težinu do 6 mjeseci starosti.

Moja prva isključivo dojena beba udvostručila je sa 3 mjeseca porođajnu težinu. Moja druga isključivo dojena beba to neće ni sa 6 mjeseci (osim ako dobije kilu u naredna dva tjedna što sumnjam ).
    Hoću reći- to je tako relativno,

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Upravo zato sto su to relativne stvari ja mrzim tablice. I sveta slova....
    Ono ispod tablica je mnogo, mnogo vaznije od gramaze.

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Upravo tako Ninet

Tablica je pokušaj da se brojčano prikaže prosječan, ponavljam prosječan napredak u težini malenog živog bića. Niti jedna tablica ne može u tom smislu biti savršena jer su brojevi koji se nalaze u njoj kruti, a život se razvija u toliko nijansi i finesa i podložan je svakodnevnim promjenama. Svi mi roditelji smo itekako toga svjesni

Tablica nikako nema za cilj tvrditi da bi tvoje, moje ili bilo čije dijete trebalo ostvariti upravo taj - "prosječan" prirast u težini da bismo ga mogli smatrati normalnim i zdravim. Biti van "prosječnih" parametara također se ubraja u zdravo i normalno, jer ljudi jednostavno nisu isti i to je također normalno. Mnoga, mnoga djeca dobivaju daleko manje nego je prosjek (ali su također zdrava, normalna) jednako kao i ona koja dobivaju daleko više nego je prosjek. Eto, i moja curica je od početka bila na donjoj granici onoga što zovemo "prihvatljivim prirastom", dakle uopće nije ostvarivala "prosječan" napredak u težini, ali je svejedno: bila i jest normalna, zdrava beba (tj. sad već djevojčica). Ni danas nije "u prosjeku" i whatever, prekrasna je

Da se vratim na tekst... Svojedobno je bilo upita na forumu zašto negdje nemamo neku tablicu s tim prosječnim prirastima u težini, ono - koliko bi beba trebala dobivati na težini.
    Eto, osvanula je, bez obzira na tu svoju nesavršenost. Brojke, istina, zaista mogu zbuniti, ali se ipak nadam - ne i zabrinuti mlade mame kao što je to Ninet napisala.

Dojena/ nedojena beba, sasvim svejedno, uglavnom udvostruči porođajnu težinu do 6 mjeseci starosti.
    Moja prva isključivo dojena beba udvostručila je sa 3 mjeseca porođajnu težinu. Moja druga isključivo dojena beba to neće ni sa 6 mjeseci. Hoću reći- to je tako relativno
    Ovo što kaže Barbi je u stvari puka istina i bit : i duboko vjerujem da tako trebamo svi razmišljati.

kako? u tablici pise da je prosjecno dobijanje na tezini dojenih beba 680 g mjesecno u razdoblju od 0-4 mjeseca. a ako prosjecna beba pri porodu tezi nekih 3 - 3.5 kg (otprilike, ako se dobro sjecam), jednostavan racun kazuje da ni sa 4 mjeseca jos nece imati udvostrucenu tezinu.
    A sad računica
    Ove brojke gore nisu "štamparska greška", one su, opet ponavljam, samo prikaz "prosječnih vrijednosti".
    Uf, morat ću si odrezat prste što ću sad ići pisati ovaj apsurd :mlotek :
    ali, prosto matematički:
    ako beba dobiva PROSJEČNO 170 grama tjedno, to je 24,285714 grama dnevno
    U 4 mjeseca imamo 30+31+30+31 dana = 122 dana
    122 x 24,285714 = 2962,85 grama

Ako je beba rođena s PROSJEČNOM težinom od 3 kile onda je u 4 mjeseca zaista i udvostručila svoju težinu

Međutim, ovih "oko 680 grama mjesečno" je broj koji je nastao iz računice 170 grama x 4 tjedna (ali svi znamo da samo 1 mjesec u godini ima 28 dana i da takvim nesavršenim izračunom zapravo izgubimo gotovo tjedan dana u našoj računici)

Sorry, cure što sam odužila

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

[quote] Do godine dana prosječna dojena beba će povećati svoju porođajnu težinu za 2

IrenaZG

Početno Bravo!

Drago mi je sto se pocelo pisati o novim tablicama rasti SZO jer sto vise mama bude upoznato s njima to ce vise ocekivati od svojih pedijatara da ih primjenjuju i to ce onda rezultirati manjimn brojem pretile djece i vise zadovoljnih mama/dojilja.
    Samo bih spomenula jos tri stvari:
    1) osim mekoce i vlaznost koze, vazno je kod ocijenjivanja stupanj hidracije djeteta i elasticnost koze. Naime, kada lagano ustipnete kozu treba se odmah vratiti, a ne nabirati.
    2) vazno je napomenuti za nove roditelje da dijete cesto place i zbog umora, tj., ne samo zbog gladi.
    3)ajmo izbaciti izraz 'dobro dijete' (cak i u navodnim znakovima) jer znamo da su sva djeca dobra i tim etiketiranjem samo stetimo djeci koja su po prirodi zivlja/znatizeljnija/budnija ili mozda malo nesigurnija zbog trauma/stresova koja su dozivljeli tijekom trudnoce, poroda ili poslije.

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Hvala Irena na dobrim sugestijama .
    I sama se slažem u vezi ovoga "dobra djeca". Bit će ispravljeno!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Kako se izracunava BMI?

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naguglaj BMI calculator ili BMI kalkulator. Jedino, ne znam je li jednak izracun za djecu i odrasle.

Mamica Marica

Početno Re: Koliko treba dobivati na težini moja isključivo dojena b

Moja djevojčica rođena je sa 3150g i 50cm u rodilištu Sv. Duh. Prvi put je stavljena na prsa niti minutu nakon rođenja i na moje i suprugovo iznenađenje, istog trena je prihvatila bradavicu i počela sisati, a mlijeko sam već tada imala. Tijekom boravka u rodilištu beba je cijelo vrijeme bila uz mene i jela kad je to sama htjela. Po dolasku kući nastavila sam dojiti na bebin zahtjev. Moja djevojčica je sada stara 17 tjedana i isključivo je dojena beba koja ne dobiva ni vodu ni čaj i kao takva sada već teži 7800g i dugačka je 67cm. Porođajnu težinu udvostručila je sa 2,5 mjeseca i tijekom prva dva mjeseca života dobivala je 1600g mjesečno!
    Za usporedbu, dječak koji je rođen sa 500g više nego moje dijete i ohranjivan od prvog mjeseca života, teži 5600g i dobiva na težini oko 500g mjesečno.
    Dojena beba ili ne, bilo kakvo svrstavanje u tablice, potpuno je nemoguće i nepotrebno. Nemojte se uzrujavati ukoliko vaše dijete na bilo koji način odstupa od navedenih brojki, one su zaista samo statistika...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •