Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 201

Tema: kako bi se osjećali da vam dijete konvertira?

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno kako bi se osjećali da vam dijete konvertira?

tj. da promjeni svoju vjersku pripadnost?

da li bi vam bio šok?

da li bi pokušali to spriječit?

da li bi vam bilo svejedno?

da li bi i sami pokušali upoznat taj "novi svijet" vašeg djeteta?

moja poznaica(roditelji ateisti) se ,nakon višemjesečnog boravka na Tibetu,odlučila da pristupi budističkoj vjeri.

Njeni roditelji su bili šokirani i nikako se ne mogu pomirit s tim i prave joj velike probleme

nisu joj dali šansu ni da ima pokuša objasnit svoje porive i ciljeve i želje i ...

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je, i to iskreno mislim, svejedno hoće li Ian u životu biti ateist, budist ili ljubičica

ja sam ateist, a on dok je "normalan" može biti što hoće

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja cu potpisat ninu
    bas me zabole ak su sretai i ak im to nece prouzrokovat neke opasnosti za zivot - sretno im bilo

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iskreno, najiskrenije, kao uvjerenom ateistu koji vjeruje samo u to da ljudi trebaju biti dobri jedni prema drugima jednostavno zbog vlastitog srca i savjesti, strana mi je ideja da me na "dobrom putu" drži strah od bilo kojeg Boga i njegovog konačnog suda ili pak njegov blagoslov kad radim dobro.

Nastojim dijete odgajati na taj način da sama sebi bude najveća potvrda i najveći kritičar i nemalo bi se iznenadila kad bi u njoj otkrila potrebu da se obraća nekom višem biću.
    Ali, ako bi do toga došlo, progutala bi svoje čuđenje i Leona bi imala u svojoj mami najveću podršku da se okrene kojoj god religiji, ako bi je to činilo sretnom

Neću napraviti grešku da njenu sreću krojim svojim metrom, neka bude sretna po svojim mjerilima, a ja ću se već obračunati sa svojim sumnjama tako da to neće imati negativnog odraza na njene odluke

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj kloklo prvotno napisa
    Iskreno, najiskrenije, kao uvjerenom ateistu koji vjeruje samo u to da ljudi trebaju biti dobri jedni prema drugima jednostavno zbog vlastitog srca i savjesti, strana mi je ideja da me na "dobrom putu" drži strah od bilo kojeg Boga i njegovog konačnog suda ili pak njegov blagoslov kad radim dobro.

Nastojim dijete odgajati na taj način da sama sebi bude najveća potvrda i najveći kritičar i nemalo bi se iznenadila kad bi u njoj otkrila potrebu da se obraća nekom višem biću.
    Ali, ako bi do toga došlo, progutala bi svoje čuđenje i Leona bi imala u svojoj mami najveću podršku da se okrene kojoj god religiji, ako bi je to činilo sretnom

Neću napraviti grešku da njenu sreću krojim svojim metrom, neka bude sretna po svojim mjerilima, a ja ću se već obračunati sa svojim sumnjama tako da to neće imati negativnog odraza na njene odluke
    Potpisujem od A-Z , uzela mi rijeci iz . . .tipkovnice

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Dok god se ne radi u nekoj sumnjivoj sekti,zašto ne?

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

sekte nisu sadržane u mom pitanju!
    dakle, odnosi se na neku od poznatih ,svjetskih religija

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj irenas prvotno napisa
    Dok god se ne radi u nekoj sumnjivoj sekti,zašto ne?
    to je malo teza i komplikovanija tema. Zaista je tesko odgovorit na nju.
    Cula sam za neke zastrasujuce slucaje gdje su djeca potpuno "zastranila"

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kloklo

I ostatak posta potpisujem, ali ovaj dio vrijedi dvaput istaknuti.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Hm mirisem komplikacije....Ko proglasava sekte sektama, ako ne pripadnici "najpoznatijih religija"...?
    Posto mi nismo religiozni, tako ni Viktor ne moze konvertirati, nego samo postati religiozan.
    I da parafraziram kloklo....samo da ne konvertira iz dobrog u zlo....ostalim ne bih opterecavala ni svoj, ni njegov um.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ninet,nisam mislila ništa loše

(molim sve cure da sad ne ulazimo u diskusiju o sektama,pliiiiiz)

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ali stvarno ne znam sto se osjecas prozvana.... :?
    Ovdje se pripadnici nekih od najstarijih religija (koje se samo nikad nisu prakticirale na ovom podneblju jer nas nisu osvajali u ratovima) nazivaju sektasima. Samo zato reagujem.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mislim da bi vjernicima smetalo da im dijete predje na drugu vjeru... Nekakva moja logika.
    S druge strane ateistima ne bi smetalo da im djeca postanu religiozna

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

hjedoh napisat ( a ne napisah) sta o ovoj temi misle vjernici. Uglavnom su se ateisti izjasnili

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Pa to sam i rekla,dok se ne radi o nekoj sekti,zašto ne? Ali što je nekom sekta nekom je religija,što je meni Kršćanstvo nekom je sekta koje vjeruje u nekog čovjeka koji je živio prije 2000 god............da ne duljim.
    dakle, odnosi se na neku od poznatih ,svjetskih religija
    Naravno da ne bih imala ništa protiv,ali to pričam sad,za 15-20 godina tko zna šta će biti ili šta ću ja misliti.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Nema to veze s tim jel se deklarises kao vjernik ili ateista Snorki. To je veoma, veoma individualna stvar.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moje dijete je konvertiralo (na svoju vjeru) . Prvo je imao vuka koji sve zna i koji je najveći. Sad ima konja koji je još veći od vuka i isto sve zna. Mene to veseli. Ako njemu pomaže, meni ne smeta. Ako jednom pronađe ono što mu treba u nekoj od religija, ja mu neću raditi probleme. Ionako ga odgajam da razmišlja svojom glavom.

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kloklo
    ni riječi ne treba dodati ili oduzeti.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj VedranaV prvotno napisa
    Moje dijete je konvertiralo (na svoju vjeru) . Prvo je imao vuka koji sve zna i koji je najveći. Sad ima konja koji je još veći od vuka i isto sve zna. Mene to veseli. Ako njemu pomaže, meni ne smeta. Ako jednom pronađe ono što mu treba u nekoj od religija, ja mu neću raditi probleme. Ionako ga odgajam da razmišlja svojom glavom.
    Divine Horse!

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ninet prvotno napisa
    Divine Horse!
    Nego što !

Početno

što su oni koje ja poznajem po uvriježenom imenu hari krišne?..sekta, pokret ili vjera?

moj prijatelj je sa kojih 18-19 godina konvertirao na to iz, koliko ih poznajem, ateističke obitelji. napustio studij. otišao u inozemstvo, zapadne europe i amerike. potrošio svu lovu koju je imao, zaradio i koju su mu slali roditelji za dobrobit svoje skupine. zametnuo sva "lokalna" prijateljstva koja je imao. nakon 15 godina shvatio da je bio, po njegovim riječima, zaveden višim idealima koji se nikako nisu realizirali. sad je nezaposlen. neugodno mu biti na skrbi roditelja pa se opet odmetnuo u svijet u potragu za kruhom. potpuno sam.

ja, da sam roditelj, ne bih bila totalno cool na ovakav razvoj situacije.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nema to veze s tim jel se deklarises kao vjernik ili ateista Snorki. To je veoma, veoma individualna stvar.
    za mene i za tebe koji nismo vjernici (ustvari, ja sam nesto izmedju )

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Virgo30 prvotno napisa
    što su oni koje ja poznajem po uvriježenom imenu hari krišne?..sekta, pokret ili vjera?

moj prijatelj je sa kojih 18-19 godina konvertirao na to iz, koliko ih poznajem, ateističke obitelji. napustio studij. otišao u inozemstvo, zapadne europe i amerike. potrošio svu lovu koju je imao, zaradio i koju su mu slali roditelji za dobrobit svoje skupine. zametnuo sva "lokalna" prijateljstva koja je imao. nakon 15 godina shvatio da je bio, po njegovim riječima, zaveden višim idealima koji se nikako nisu realizirali. sad je nezaposlen. neugodno mu biti na skrbi roditelja pa se opet odmetnuo u svijet u potragu za kruhom. potpuno sam.

ja, da sam roditelj, ne bih bila totalno cool na ovakav razvoj situacije.
    od tatinog prijatelja sin je poginuo za te necije ideale. daleko od svoje zemlje. Mozete mislit kako se osjecao covjek koji ne moze ni sahranit svoje dijete. Tijelo nikada nije nadjeno
    Vidio je sve sta se desava sa njegovim sinom, pokusao sprijeciti, ali....

Teska tema

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Luna Rocco prvotno napisa
    kloklo

I ostatak posta potpisujem, ali ovaj dio vrijedi dvaput istaknuti.
    ma, i triput!

a ja cu priznati da bi mi smetalo kad bi mi dijete postalo vjernik.
    Za sad me ne smeta sto toncek neke dane 'vjeruje' u boga a neke ne, ali ako odrastu, a vjera im bude vazan dio njihove licnosti i vazan faktor u donosenju odluka i oblikovanju pogleda na svijet (a svakom pravom i iskrenom vjerniku vjera to mora biti), to ce mi smetati.
    Ne zato jer ja mislim da je to strasno lose (zapravo mislim da nekim ljudima vjera u zivotu treba, ili bar da im dobro cini), nego zato sto mislim da bi se to na neki nacin isprijecilo izmedju nas.
    To je ono sto i inace osjecam, i kad se radi o ljudima-vjernicima koje jako volim i cijenim, da negdje izmedju nas ipak lezi neko temeljno nerazumijevanje. A ne bih voljela da mi se tako nesto dogodi s vlastitim djetetom.
    Ali ne, ne bih nista poduzimala da odvratim dijete od njegove odluke. Samo bih bila malcice nesretna

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Joj........za cije su ideale poginule hiljade sinova na nasim prostorima u proteklih 15 godina?
    Nemojte me nervirati

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    To je ono sto i inace osjecam, i kad se radi o ljudima-vjernicima koje jako volim i cijenim, da negdje izmedju nas ipak lezi neko temeljno nerazumijevanje.
    Ajd to malo razradi, pliz.. Osjećaš li to nerazumijevanje i kad ne znaš da je netko vjernik? Osjećaš li ga uvijek ili samo u nekim temama? O kojima ste već raspravljali ili još niste?

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

upravo ovako!

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ne bi mi bilo bas svejedno, ali ne bih dramila oko toga.
    Ne bih pokusavala sprijeciti, mozda samo kroz pokusaje svog razumijevanja pronaci i negativne strane tog neceg novog i na njih ljubazno ukazati (a barem sam iskrena ).
    Ono sto je najbitnije - definitivno ne bih dopustila da to utjece na nas odnos!
    Ono sto bi mi mozda u pocetku najvise smetalo je kada bi takva promjena pocela formirati njegovu osobnost.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Joj........za cije su ideale poginule hiljade sinova na nasim prostorima u proteklih 15 godina?
    Nemojte me nervirati
    ma postoji tu razlika, ali o tome na onome "tamo" forumu

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Mony prvotno napisa

Ono sto bi mi mozda u pocetku najvise smetalo je kada bi takva promjena pocela formirati njegovu osobnost.
    Do čega bi najvjerovatnije došlo je promijeniti vjeru ne znači "do jučer sam vjerovao u nešto a od danas u nešto drugo" ipak je to nešto dublje.Moj tetak se preobratio i postao nova neprepoznatljiva osoba.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj snorki prvotno napisa
    mislim da bi vjernicima smetalo da im dijete predje na drugu vjeru... Nekakva moja logika.
    Ja je mislim. Apsolutni sam vjernik, a vjera podrazumjevan razumjevanje i neosuđivanje, vjera je ljubav, pa ako mi mia prrijeđe bilo kamo, dok je za love, sve može.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mendula prvotno napisa
    Citiraj a zakaj prvotno napisa
    To je ono sto i inace osjecam, i kad se radi o ljudima-vjernicima koje jako volim i cijenim, da negdje izmedju nas ipak lezi neko temeljno nerazumijevanje.
    Ajd to malo razradi, pliz.. Osjećaš li to nerazumijevanje i kad ne znaš da je netko vjernik? Osjećaš li ga uvijek ili samo u nekim temama? O kojima ste već raspravljali ili još niste?
    mendula, ne znam ti tocno odgovoriti.
    Ono sto otprilike osjecam je da vjernici nemaju otvorenu opciju promjene svojih stavova i vrijednosti, niti potpuno slobodnog propitivanja stavova i vrijednosti jer su im pocetni postulati vec zadani. I onda se ja nekad ustrucavam, u nekim temama (ne svim, ali u nekima koje su meni bitne) iznijeti otvoreno svoje stavove. Sto je mozda i moj problem - mozda sam ja ta koja ima predrasude i zbog njih pogresno postupa. Ne tvrdim da sam ja tu u pravu. Samo kazem da, eto, imam odredjenih problema u komunikaciji s vjernicima, i da ne bih voljela da mi se to dogodi s vlastitim djetetom.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Konvertirati znači promijeniti vjeru. To znači da ateisti ne konvertiraju nego pronalaze vjeru, kako i s kojim motivima, to se jako razlikuje od slučaja do slučaja.

Oni koji mijenjaju vjeru čine to najčešće iz razloga koji baš i nemaju veze s vjerom - zbog braka s osobom druge vjere, sukoba s roditeljima koji se manifestira na takav način, neke potrage za sobom..

Vjernici koji doista odgajaju dijete u svojoj vjeri daju mu tu vjeru. Teško si mogu zamisliti da bi moj sin zamijenio vjeru u kojoj raste s nekom koja mu ne bi mogla biti ni izdaleka tako bliska. Kad bi to učinio bilo bi mi krivo, ali bih prihvatila njegov izbor, pod uvjetom da bi ga učinio kao zrela, odrasla osoba i da ga taj njegov novi izbor ne bi ni na koji način ugrožavao. (Pod tim npr. mislim na slučajeve kao što je bio onaj sa skupinom mladih ljudi u blizini Zagreba; jedan od njih bio je moj student, pa znam nesretne detalje tog slučaja.) Ne bih dopustila da mi dijete propada za ljubav neke apstraktne slobode mišljenja i tobožnje istovjetnosti svih odabira, kao ni to da ga netko na bilo koji način zloupotrebljava.

Osim toga, svaki vjernik na svom putu odrastanja prolazi i kroz krize vjere, a to može dovesti i do privremenog/trajnog otpadanja od vjere ili promjene vjere. Tu svom sinu mogu pomoći duhovnim savjetom, ali ne dalje od toga. Ja nudim ono što imam i u što vjerujem sada, a poslije, kad on bude odrasla osoba, svojim će odabirom potvrditi moj izbor ili će odabrati nešto drugo.

Kad bi moj sin konvertirao na neku drugu vjeru ne bi mi bilo svejedno na koju, to jest prihvatljivije bi mi bilo da to budu monoteističke religije koje sve izviru iz istog izvora.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Pa ako je s jedne strane dogma, a s druge nije....naravno da postoji problem u komunikaciji.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja sam sigurna da Samiju necu dati u vojsku

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

[quote="a zakaj
    Ono sto otprilike osjecam je da vjernici nemaju otvorenu opciju promjene svojih stavova i vrijednosti, niti potpuno slobodnog propitivanja stavova i vrijednosti jer su im pocetni postulati vec zadani. [/quote]

Ja sam se osvjedočila da nitko toliko ne propituje stavove i vrijednosti kao vjernici.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

[quote=Zdenka2]
    Citiraj "a zakaj
    Ono sto otprilike osjecam je da vjernici nemaju otvorenu opciju promjene svojih stavova i vrijednosti, niti potpuno slobodnog propitivanja stavova i vrijednosti jer su im pocetni postulati vec zadani. [/quote
    prvotno napisa

Ja sam se osvjedočila da nitko toliko ne propituje stavove i vrijednosti kao vjernici.
    Mozda sami sa sobom, no u razgovoru s ateistima....nikad.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

btw. ja sam od katolkinje postala agnostik. Pa mi bi mozda zato bilo zao da mi dijete podje obrnutim putem?

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

[quote=ninet]
    Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Citiraj "a zakaj
    Ono sto otprilike osjecam je da vjernici nemaju otvorenu opciju promjene svojih stavova i vrijednosti, niti potpuno slobodnog propitivanja stavova i vrijednosti jer su im pocetni postulati vec zadani. [/quote
    prvotno napisa

Zavisi o kojim se stavovima radi.
    O vjerskim osjecajima vjernik obicno razgovara samo sa samim sobom ili kakvim vjerskim autoritetom.
    A da je vjernik po defaultu konzervativan, kategorican ili nedajBoze uskogrud - ne bih rekla.

na temu ne znam sta bih rekla, dovoljno je tesko uopce zamisliti da imam dijete.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ja mislim iskljucivo na stavove vezane uz doticnu religiju....
    O vjerskim osjecajima vjernik obicno razgovara samo sa samim sobom ili kakvim vjerskim autoritetom.

Igzaktli!

Wewa....konvertiraces ti na podforume ispod i prije nego mislis....

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja mislim iskljucivo na stavove vezane uz doticnu religiju....

Igzaktli!

Wewa....konvertiraces ti na podforume ispod i prije nego mislis....

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

[quote=ninet]
    Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Citiraj "a zakaj
    prvotno napisa

To naprosto nije istina.

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mozda u tvom mikrokosmosu to naprosto nije istina Zdenka. Kao sto je u mom susta istina....

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ali stvarno ne znam sto se osjecas prozvana.... :?
    Ovdje se pripadnici nekih od najstarijih religija (koje se samo nikad nisu prakticirale na ovom podneblju jer nas nisu osvajali u ratovima) nazivaju sektasima. Samo zato reagujem.
    ne osjećam se prozvanom, nego mislim da si upravu

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj LeaB prvotno napisa
    Ja je mislim. Apsolutni sam vjernik, a vjera podrazumjevan razumjevanje i neosuđivanje, vjera je ljubav, pa ako mi mia prrijeđe bilo kamo, dok je za love, sve može.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ode Ninet na Tibet :D

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ode Ninet na Tibet :D

Gemini avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Naravno da bi mi smetalo!! White musk bi li tebi smetalo?

klia avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako se to dogodi, znat ću da moja duhovnost nije bila autentična, već tradicionalna i da im nisam uspjela prenijeti ogromno duhovno bogatstvo vjere koju nastojim živjeti.

Da, djeca propituju i prate našu duhovnost. Pitao me M neki dan: Mama, zašto ne vidim Boga?
    Puhnula sam mu u lice i rekla: Vidiš li vjetar? A ipak ga osjetiš.

Baka mu je rekla da je u kruhu dragi Bog. Pitao me - kako? Odgovorila sam da kad mu mama da kruh i kaže volim te, onda je u njemu Bog.

Dakle, boljelo bi me da konvertiraju, ali tu bol bih zadržala u sebi i vjerovala da je njihov put, iz nekoga razloga, drukčiji od onog koji sam vidjela u mašti. I ne bih ih zbog toga manje voljela.

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

potpisujem kloicu s tim da sam ja vjernik ali imamo iste poglede na svijet

Stranica 1 od 5 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •