LeaB je to krasno rekla
strah je korišten da bi se manipuliralo masom, i povaćavala vlastita moć
ja takvu kontrolu kroz vjeru zovem zlouporabom vjere
LeaB je to krasno rekla
strah je korišten da bi se manipuliralo masom, i povaćavala vlastita moć
ja takvu kontrolu kroz vjeru zovem zlouporabom vjere
Hvala!AdioMare prvotno napisa
Ovo je meni najdraža tema.![]()
[quote="LeaB"]Lea, bravo, bravo, bravo!brane prvotno napisa
Ja bih jos dodala da itekako osjetim razliku izmedju religiozne osobe i vjernika...
Religija i vjera su meni toliko razlicite...gotovo kao plitko i duboko.![]()
Nažalost, neki od najgorih licemjera koje sam upoznala bili su deklarirani vjernici, svaku nedjelju u crkvi. I izrazito moralne osobe baš među ateistima. Tako da ništa nije zagarantirano samo zato što je netko vjernik.
Mi nismo praktični vjernici - kitimo bor i farbamo jaja, djeca otprilike znaju što se slavi za Božić a Uskrs nismo baš objašnjavali, (malo je prebrutalan) ali ne idemo u crkvu. Mene bi smetalo da mi djeca odu u bilo koji ekstrem, dakle i u ekstremni ateizam kakav je bio službeni stav u doba socijalizma i u ekstrem bilo koje religije. Sve umjereno mi je ok, ne bi me puno pogodilo da odluči promijeniti vjeru. Imali bi fino duplo blagdana za slavit :D
Lea i Mamazika![]()
I ja glasam za umjerenost (u svemu zapravo)![]()
Vjerujete li u Boga oca svemogućega
Stvoritelja neba i zemlje
svega vidljivoga i nevidljivoga?
Paaa... umjereno!
dijanam prvotno napisa
Iz pogleda vjernika - vrlo umjereno.
E, sad, iz pogleda ateista - vjerojatno neprihvatljivo.![]()
U početku bijaše Riječ
i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog.
Ona bijaše u početku u Boga.
Sve postade po njoj
i bez nje ne postade ništa.
Svemu što postade
u njoj bijaše život
i život bijaše ljudima svjetlo;
svjetlo u tami svijetli
i tama ga ne obuze.
Evo ovo je meni vjera.
Ono što osjećam.
Evanđelje po Ivanu.![]()
mamazika, bas si me nasmijala.![]()
a i zrinka i dijanam. :D
a jos i da shvatim sto bi to bilo neekstremni ateizam?
Potpisujem! Bar se nadam da bih bila tolerantna. Vjerojatno bih trazila da mi obrazlozi svoju odluku.Pina prvotno napisa
A meni gotovo svejedno sekte ili vjere.
Osobno bi mi bilo nesto lakse da prihvati budizam nego krscanstvo. Krscanstvo-katolicanstvo (to bolje poznam) mi izgleda dosta optereceno nekim meni neprihvatljivim idejama, npr.nasljedjenog grijeha, krivnja, zrtvovanje, odnos prema seksualnosti, osobito nesputanoj, ljudi dusa-zivotinje bez duse... Mozda to sve nije dio Kristove rijeci, ali to je ono sto ja vidim promatrajuci krscanstvo izvana. Zato su mom osobnom promisljanju blize istocnjacke religije (hinduizam, budizam, shintoizam) koje manje razlikuju covjeka i ostali zivi svijet i vise pricaju o jedinstvu, te manje crno-bijelo gledaju dobro i zlo, a seks ima zasluzno znacajno i postovano mjesto.
MM je vjernik-katolik, iz tradicionalne katolicke obitelji gdje se o vjeri dosta razmisljalo i razgovaralo. Od kad smo skupa ne ide u crkvu-svojom voljom, meni je svejedno. Ono sto primjecujem je da ipak postoje neke stvari u koje on ne voli dirati-npr. naucila sam da on ne voli sale na racun pape ili spominjanje Krista kao mozebitnog seksualnog bica (pricali o Da Vincijevom Kodu), da smatra sekte necim groznim i sl. A kad shavti da ja stvarno nisam sigurna postoji li dobro i zlo ili su to samo izmisljeni koncepti-imam dojam da odbija u to povjerovati (ne da je istina, vec da to netko ozbiljno misli).
U tom sislu shvacam ninet kad kaze da dozivljava da vjernici manje preispituju osnovne hipoteze.
Kao i manje više svi iz tvog rodnog gradazrinka prvotno napisa
![]()
mene lično jaaako zaboli kad vidim kako sebi neki ljudi uzimaju za pravo da pričaju bajke o islamu,a to rade pogotovo , ma gotovo isključivo oni koji NEMAJU POJMA!
Pa ti ljudi padaju na prvom piitanju, a to je: a na kojem pisanom izvoru se temelji ta tvoja tvrdnja?dobijem :?
najtužnijeje što se u očima velike većine ljudi islam svodi na :
ne jedem svinjetinu(iako je puno gore piti alkohol, ali naši "muslimani" se poslije mjeseca posta(Ramazana) na bajramskom sjelu "oleše" alkoholom)![]()
nekad imam osjećaj da ljudi o islamu znaju samo da je to izuzetno primitivna vjera i da tu žene pate i da se ne jede svinjetinai da se jadna dječica obrezuju i ...ali ne krivim nikog, jer je izuzetno teško doći u kontakt sa čovjekom koji nešto,konkretno,zna o islamu, a da ne spominjem ko živi pravi islam(kao vjeru srednjeg puta)
Znam puno ljudi,stavrno puuuuno ljudi koji
-ne klanjaju ni jedan vakat
-piju alkohol
-ne pomažu sirotinju( a u mogućnosti su)
-drugi nisu sigurni od njihovg jezika i ruku
- ne održavaju rodbinske veze
-tuku djecu
-maltretiraju bračnog druga
- nisu ni u vjerskom braku
(sve jako važne stavri u islamu!)
ALI
-ne jedu svinjetinu![]()
i nema šanse da kažu da su nešto drugo nego muslimani
White musk, toliko te dobro razumijem!
Potpuno isto vrijedi i za kršćanstvo - neki ljudi nemaju pojma o onome o čemu govore, znaju samo neke površne, nebitne, često iskrivljene, nepotpune ili potpuno neistinite stvari, ali to ih ne sprečava u izljevima netolerancije...
joj cure, cistam vase postove i kontam "sto su ove napusene"(valjda se necete ljutit
)
Kaj biti vjernik znači biti kao napušen, drugim riječima, bez kontakta s realnošću ili lud? I ne znam što je u onom što smo napisale tako smiješno (a imam smisla za humor).snorki prvotno napisa
nema veze sa timZdenka2 prvotno napisa
. Nego ste se medjusobno pocele potpisivat, lete
, cmoke
![]()
zao mi je sto si to pogresno protumacila![]()
A to! Pale smo si na grudi, jer smo na ovom forumu konačno našle nekog tko nas razumije.
Snorki![]()
Pa... Swami Satchidananda je na Woodstocku propagirao yogu kao alternativu bolju od trave. A radi se samo o sekti. Moš' mislit na čemu su tek "oficijelni"snorki prvotno napisa
![]()
DAvore, super da si se barem ti javio. Ja bas volim Snorkin smisao za humor. Steta sto je tu ostao nezapazen.![]()
da se ponovimZdenka2 prvotno napisa
![]()
zdenka![]()
LeaB![]()
gledam ove naše postove i nešto kontam
otkud nekom pravo da kaže da se pripadnici različitih religija mrze,
ustvari mrze se "priučeni" i licimjerni pripadnici religija,
a mi previše volimo BOga i u ime Boga, da bi mogle mriziti, jer svaki vjernik(istinski predan) neće se trošit na mržnju kad u isto vrijeme može voljeti![]()
Smijem li ja samo dodati da ste mi vi pravi vjernici stvarno simpatični?![]()
Na žalost, malo takvih, iskrenih, sam susrela u životu (jedan jako, jako dobar prijatelj je pravi vjernik, jedan od najboljih osoba koje sam u životu upoznala - i bojim se da je to to), više je ovakvih kakve W_M opisuje. Nije ni čudo da sam puna predrasuda.
Whitemusk, Lea![]()
(da se i ja malo pridružim cmokanju, baš sam nešto raspoložena)
Khalil Gibran je napisao da su na vrhuncima molitve sve vjere jedno. A to pokazuju i znanstvena istraživanja mističkih tekstova iz svih religija - fascinantno su slični, i sadržajno, i u načinima na koji se u njima koristi jezik i općenito, ljudska misao o božanskome.
Molitva nije samo naučena formula niti zaziv nekoj sili da ti ispuni želju - ona ima snagu da mijenja molitelja.![]()
meni je tako zanimljivo kako neki ljudi ponekad percipiraju vjernike - kao ljude zatvorene u okvire, vjera im ne da slobodno misliti ni raditi a jos uz to se boje pakla i vjecnog ognja, za svaki grijeh ima troskovnik koja ce ga kazna snaci a uz sve to i djeluju otkaceno ali simpaticno
:D
pa to ti je slično kao percepcija ateista kao izgubljenih duša bez kompasa i sustava vrijednosti.
predrasuda, ali ponekad opravdana - ima nas svakakvih. ljude treba mjeriti nekim drugim metrom.![]()
Ja ne vjerujem da postoje ateisti.ms. ivy prvotno napisa
Postoje ljudi kojima ne odgovaraju pravila koje postavljaju institucije vezane uz religije.
Mislim da se svi ljudi sa toplim srcem zovu vjernici.
Vjerujemo da smo vrijedni ljubavi, kao i oni što nas okružuju, vjerujemo u svijet koji može biti bolji, vjerujemo u sutra, vjerujemo u svoja moralna načela, ideale...
Nadam se da sam objasnila što mislim.
Boga se može zvati kako želimo, poanta je vjera koju imamo kad ustanemo ujutro iz kreveta. Negdje u dubini nas samih postoji zrnce nečeg što nas pokreće. U svima. Da nije tako bili bi totalno izgubljeni.
Ne postoje ateisti.
![]()
Luna Rocco prvotno napisa
![]()
zrinka i meni je ta stalna priča o paklu tako smješna,
ja nemam vremena mislit o paklu,zato što se previše radujem i uživam u raju :D onom koji me ,inshAllah, čeka i ovozemaljskom raju kojeg nalazim u blizini onih koje volim.
ja bih,za sebe lično,još dodala jedan ajet:LeaB prvotno napisa
"Bog je lijep i voli ljepotu"![]()
Totalno smo se raspametile.
![]()
Tako me ponesu ova razmišljanja o vjeri.![]()
![]()
Ne slažem se s načinom kako si to opisala. Osim sretnika s izravnim uvidom, koji ne mogu negirati takvu spoznaju, za sve ostale je to pitanje vjerovanja (ili ne-vjerovanja). Zapravo slijepog vjerovanja.
Svima je uvid podjednako na raspolaganju. Ako si na TO mislila, onda te potpisujem u potpunosti.
Tjah, morat ću u buduće quotati, ovo se ticalo dijela gdje LeaB tvrdi da nema ateista.
Vjera je put do samospoznaje koji je poprilično dug. Oni koji se nazivaju ateistima, čini mi se samo da su na početku puta.Davor prvotno napisa
Pritom ne umanjujem njihovu vrijednost, niti uvjerenja.
Ah, šteta, onda te ne potpisujem. Vjerovanje nije isto što i spoznaja.
Negdje u srži svega su sve ove priče isprepletene, nespojive stvari se spajaju, kreacija podržava evoluciju i dok se ne nađeš na tom mjestu - sasvim je svejedno u što vjeruješ.
Pa nije ni rekla da je vjerovanje spoznaja, nego da je vjerovanje put (a ja bih rekla tool) ka spoznaji.
:D pa da, a u tom smislu je prilično svejedno o kakvom vjerovanju se radi.
evo, osim sto bi trebala biti izgubljena dusa bez kompasa i sustava vrijednosti, biti izuzetno pocascena sto sam i moralna osoba, posto su eto ateisti po defaultu nemoralni, jos se moram i upitati da li uopce i postojim.![]()
idem se ustipnuti u ovo rano jutro.![]()
kad sam bila u Juž.Afr.Republici slušala sam jednu divnu misu(katoličku) ,većina vjernika, koji su došli to jutro su bili crnci pa i sam svećenik, a ja te ljudi strašno volim, volim njihov osjećaj za božansku ljubav,njihovu spiritualnost ...
elem,tema je bila:svjetlo u nama
svećenik je divno pričao o Dobru u svakome čovjeku i kako se ljudi najčešće mogu oslonit na svoje srce.MEĐUTIm,šta kad tama otjera svjetlo,šta kad čovjek zastrani sa puta dobrog(dobrog čovjeka uopće,znači ne puta religije)i tad je rekao rečenicu,pod čijim sam utiskom još uvijek:
"Šta mislite,koliko bi djece voljelo da im se očevi koji ih tuku, prže cigaretama, prodaju drugima isl,koliko bi njih voljelo da ima se očevi BAREM Boga boje i da prestanu s tim.Da prestanu u ime BOga.Da im se majke prestanu prostituisati ,u ime Boga.Da ih silovatelji nikad nisu dotakli, u ime Boga.da otac nije u zatvoru ,u ime Boga.Da ne tuče majku, BAREM u ime Boga.da osjete ljubav,za ime BOga
Lako je ljudima, koji to radi ljepote svoje duše i svoga srca nikad ne bi uradili,ali šta je s ovima drugim.
I kazna, kazna nije smišljena da bi se prijetilo dobrim ljudima,nego onim kukavicama koje se ne boje NIKOGA
ondasmo svi vikali iz petnih žila :aleluja, svi, pa i ja :D
ah da, bila je još jedna djevojka iz USA i pitala ga,zašto on vjeruje,jer ona nikad ne bi mogla da se ponaša po zadatoj matrici ponašanja, na šta joj je on odgovorio:
"da li ti vjeruješ, da iz NIČEGA može nastat nešto:
djevojka:ne,kako to mislite
James:pa kad ideš kroz evoluciju,unazad,moraš doći do tačke,kad je bio početak
djevojka:pa , bavim se evolucijom i zaista, kao osobi koja je stručna na tom području, imam neke nedoumice, pogotovo što se tiče Velikog praska
James:upravo tamo,gdje DOKAZI o početku stvaranja svijeta prestaju, počinje vjera
djevojka:a čemu to slijepo vjerovanje i zašto slijedite slijepo pravila, bez ičeg individualnog
James:da li je bog stavorio ljude
djevojka:ne...ne znam...šta vi mislite
James:da! nađite mi biolo kojeg čovjeka koji može napravit novog čovjeka
djevojka:svjedeno,ali zašto slijepo slijedite...
james:kad kupiš neki uređaj, čitaš li uputstvo za upotrebu?
djevojka:da
james:i držiš ga se
djevojka(sa smješkom):da
james:a zašto? zašto ne radiš kako ti misliš da treba?zašto slijepo slijediš pravila za upotrebu?zašto u šporetu ne pereš veš?zašto ne muzeš mačku umjesto krave?zato što stvaralac najbolje zna kako će ono što je stvorio da funkcioniše!
djevojka:ima smisla
james:zašto ti ne odeš i ne ukradeš nešto?zašto ne udariš nekog? zašto ne uzmeš onoliko plaće koliko ti treba?zato što NE SMIJEŠ! i ako budeš iskrena prema sebi, vidjećeš da slijediš bezbroj matrica ponašanja u životu i da nikad nisi rekla : eh neću ja da živim ovdje jer ako budem radila šta hoću,morat ću u zatvor
djevojka:aha
James:znaš li koliko godina se pokušava napravit i snitetička krv i majčino mlijeko
djevojkaduvjek
James:i neće uspjet NIKAD!A zašto...
djevojkariginal može napravit samo "proizvođač" originala
![]()
James (I mi svi):haleluja :D
Vjernik jesam, religiozna nisam uopće.
Nemam potrebu dati ime tom Bogu, niti izvršavati određene rituale da bih pokazala svoju ljubav i predanost. Ako moje dijete to poželi, voljela bih znati što ga je tome privuklo (jer kritična mama je pronašla "manu" svakoj religiji s kojom se susrelaLeaB prvotno napisa
), ali ga ne bih pokušala spriječiti. To se donosi na velike svjetske religije. Hare Krišna i sl. - pitala bih se gdje sam pogriješila...
ti znaš da si mi jako draga i da ovo što ću reći nije ništa zlonamjerno,ali čovjek(AKO TRAŽI) u svemu može naći manu.mommy_plesačica prvotno napisa
![]()
što se rituala tiče,sigurno, nekom trebaju, a nekom ne
neko smatra da mu jutro treba kafa da ga pokrene,a meni je ista kontraproduktivna.
i na kraju ostaje,
da ljepota, ipak, leži u oku posmatrača![]()
Ni moj prijašnji post nije pisan zlonamjerno![]()
Uvijek ću se zalagati za kritičko razmišljanje i ne slažem se s tobom da se mana može naći u svemu ako se baš traži. "Mane" koje sam našla su bile dovoljno velike da me odbiju od toga da počnem prakticirati dotične religije. Ne mogu naći manu tome da se pokušava živjeti ispravno, ne nameće nikome svoja vjera/religija, da se nikoga ne povrijedi i da se život posveti istraživanju svega što stoji na putu do boljeg razumijevanja sebe (a time i drugih, ali to mi je sekundarno). Stvarno ne mogu.
Rituali... Sama si spomenula bajramsko slavlje na kojem se ljudi napiju, ovo što se događa za Božić je više cirkus nego slavljenje Isusova rođenja. Na takve rituale mislim. Meni je "ritual" i kada sam dovoljno pribrana da se posvetim kuhanju ukusnog ručka i da sam zahvalna na tome što imam sve što mi treba da ga mogu skuhati.
Budi mi se dijete, a taman sam htjela napisati nešto duboko![]()