Čičoka Svi ju jako volimo i zato je već 10 godina stalna postava u našem bio vrtu.

the enchantress ja ju ne bi davala jer čičoka zna dosta napuhnut pa da ne bi i beba i ti s njom prolazile kalvariju. No, pričekaj još koje mišljenje vezano za to.

Ovo su moji recepti, pa ko voli nek izvoli. Nadam se da će čičokoljupcima koristiti :

Juha od čičoke
Oko 1/2 kg gomolja se opere i sa korom stavi kuhati u slanu vodu. Kuhane gomolje ohladiti i po želji skinuti im koru. Ja ju skinem jer kora daje intenzivniji okus koji mojima baš i ne paše. Ispasiram ju u multipraktiku (ili vilicom) i razrijedim vodom.
U posudi na malo ulja napravim laganu zapršku i dodam prethodno pripremljenu čičoku. Ako je pregusto dodam još vode. Kad zakipi, ubacim kocku za juhu (ja koristim povrtnu), po potrebi posolim, pobiberim....pustim da kratko kuha i to je to.

Salata sa čičokom
Naribam jabuku, malo crne rotkve, mrkvu i čičoku. Pomiješam i tamanim uz bilo koje jelo.

Čičoka u umaku od rajčice
Čičoku oprati i narezati na tanke ploške. Na ulju propirjati usitnjeni luk, češnjak i rajčicu (svježu ili pasiranu). Podliti vodom, dodati kocku za juhu i kuhati 10-ak minuta. Umiješati čičoku i začine (sol, papar, korijandar, kim) i kuhati još 10-15 minuta i poslužiti uz tjesteninu.

Pogačice od čičoke i crvene leće - ovo je prava poslastica (nama) i vrlo često je na meniu
Izribati nekoliko gomolja čičoke i pomiješati sa kuhanom crvenom lećom. Dodati jaje, suncokretovih sjemenki, sjeckanog peršinovog lista i krušnih mrvica. Sve promiješati. Ako vam je ispalo presuho dodajte ili jaje ili kiselog vrhnja, a ako je premekano onda još malo mrvica. Rukama raditi pogačice (ne prevelike) i pržiti na ulju!
Ponekad znam dodati i sitno sjeckanog poriluka ili šampinjona.....samo pustite mašti na volju