Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Mogući otkaz nakon porodiljnog

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Mogući otkaz nakon porodiljnog

Trebala bih informaciju, prijateljica koja živi u Splitu se vratila prije 3 dana na posao nakon porodiljnog, i dali su joj naslutiti da bi mogla dobiti otkaz pod isprikom "smanjenja obujma posla".
    Cura ima ugovor na neodređeno, u tvrtci su zaposlene ona i još jedna cura koja je došla nakon nje, no međutim kako je radila umjesto nje tih godinu dana, tiho se implicira da je jedna cura "višak" i ostavljeno joj je da u takvoj atmosferi razmišlja o tome da bi taj "višak" zapravo mogla biti ona. Radi se o mami djeteta koje ima godinu i dva mjeseca, s time da je rođen prijevremeno, i vodio se kao neurorizično dijete, te je sam porodiljni trajao stoga nekih 2 mjeseca duže, o čemu postoji pripadajuća dokumentacija i potvrde sa Mirovinskog.
    Zanima me konkretno, možete mi citirati neki članak zakona gdje su vidljiva njena prava da može šefu argumentirano pokazati moguću nezakonitost njenog otkaza. Dosta mi je hitno, zahvalna sam na svakoj informaciji.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Niko ne zna ništa o najosjetljivijoj temi na Pravu? :shock:

Molim moderatore da onda preseli temu na Prava trudnica i roditelja, možda tamo zalaze upućeniji u istu problematiku.
    Ili nam je država toliko uznapredovala da su ovakvi slučajevi endemska vrsta? Blago nama.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno RE:

Pa, ja ne znam koliko ima utjecaja ta situacija sa neurorizicnim djetetom, ali znam slijedece:

Poslodavac moze otkazati ugovor o radu 15 nakon isteka porodiljnog, odnosno nakon povratka na posao. Dakle, ake se vratila na posao, nakon 15 dana vise nije zasticena s te strane.

Nadalje, ukoliko se radi o maloj firmi, mislim koja ima ispod 10 ili 20 zaposlenih, ne znam tocno, onda poslodavac moze dati otkaz bez posebnog obrazlozenja, samo radi smanjenja opsega posla.

Dakle, u ovim slucajevima nema neke posebne zastite. Ne znam, ponavljam da li ima kakva prava kao majka neurorizičnog djeteta, ali bojim se da ukoliko se vratila na posao i porodiljni joj je zavrsio, da nema neka posebna prava. Ukoliko se radi o malom poslodavcu, on nije duzan uzeti u obzir neki "socijalni" moment, tako da mislim da to ovisi o njemu.

Ali, ja nisam pravnik, nadam se da ce ti se javiti netko bolje informiran.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Nazalost i ja mislim da je tako. . . . ako je porodiljni zavrsio, bojim se da ju nista vise "ne stiti". . . .

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne štiti ju .

Ja sam dobila otkaz u srednje velikoj firmi točno dva tjedna nakon povratka na posao.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Re: Mogući otkaz nakon porodiljnog

Citiraj Ita prvotno napisa
    no međutim kako je radila umjesto nje tih godinu dana, tiho se implicira da je jedna cura "višak" i ostavljeno joj je da u takvoj atmosferi razmišlja o tome da bi taj "višak" zapravo mogla biti ona.
    ako se otkazuje tzv. poslovno uvjetovanim otkazom onda se moraju poštivati određena pravila - tako da činjenica da je cura koja je mjenjala ženu tijekom porodiljnog ne može imati prvenstvo. ne mogu sad tražit po zakonu, ali zakon o radu točno navodi koje okolnosti se moraju uzeti u obzir kod otkaza (duljina staža, obveze uzdržavanja,...). dakle, ako je tvoja prijateljica s dužim stažom i još k tome ima neurorizično dijete onda bi to mogle biti okolnosti za pobijanje odluke o otkazu. plus što ako joj otakzuje zbog "smanjenja obujam posla" onda idućih, mislim, godinu dana ne smije nikoga zaposliti na tom radnom mjestu odnosno ona ima pravo prvenstva.

toliko ukratko

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Hvala svima na odgovoru, posebno Tomi.
    Ja isto mislim da se tu ne poštuje procedura otkazivanja, jer ona jest počela prva raditi. Ako netko ima neki primjer gdje je izbjegao otkaz
    zbog navedenih razloga, može ga podijeliti s nama.

Goga25 avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ja imam sličnu situaciju i isto trebam pravni savjet pa ću se malo tu ugurati da ne otvaram novi topic.

Dakle, radila sam u maloj privatnoj firmi od 10.mj.2003. i cijelo vrijeme bila prijavljena na određeno s tim da su mi samo produživali ugovor. Prošli mjesec je prošlo 3 godine od toga i sad bi me trebali prijeviti za stalno. Ja sam se na posao trebala vratiti 6.11. ali sam dobila informaciju da se nemoram vraćati jer je prestala potreba za mojim radnim mjestom.

Da produžim malo ostanak s bebačicom i izbjegnem burzu prije novog posla, otvorila sam od 6.11 bolovanje za dijete 14 dana, pa ga mislim produžiti još 14 dana kod svoje dokice.

Par dana prije isteka porodiljnog sam u firmu odnjela papir o bolovanju i sad dobivam povratnu informaciju da su mi planirali dati otkaz i da nemam pravo na bolovanje (pošto ga oni plaćaju-pa nedaj Bože...).

Nikakve papire ni radnu knjižicu nisam dobila i sad neznam što da radim. Porodiljni je prošao, papir o bolovanju je kod njih, kao i svi moji papiri, a meni se nitko ne javlja.

Molim vas, ako ima koji pravnik da mi pomogne koja su moja prava i što da radim ako stvarno nemam pravo na bolovanje.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •