Drage moje…kako to izdržavate?
Jučer još jedan dječji rođendan…baš nas je zaredalo zadnjih tjedana…
Hana je izuzetno osjetljivo dijetekoje se neugodno osjeća u velikoj grupi djece, pomalo se boji…pogotovo velike galame i buke…i vrlo često traži da idemo doma. Nama je to normalno…vodimo je svejedno…gotovo cijelo vrijeme smo s njom i potičemo i upoznajemo sa drugom djecom, ponekad nam uspije da se zaigra s nekim (uglavnom kad se smanji gužva), a vrlo često se, ipak, mi igramo s njom. Naime, ne želimo joj stvarati/pojačavati traumu, ali želimo joj, ipak, pomoći u socijalizaciji, jer će se prije ili kasnije morati uključiti u neku socijalnu grupu (vrtić pokušali i odustali, vjerojatno ćemo morati pokušati slijedeće godine opet)…
Ali što me zapravo smeta i zašto se na kraju ja osjećam neugodno i nervozno na tim proslavama, gdje nisu nužno moji prijatelji, već, češće prijatelji mojih prijatelja ili, do tada meni nepoznati, roditelji pozvane djece…
1. Roditelji koji, blago rečeno, imaju drukčije stavove od mojih i onda mene (i moje dijete) pokušavaju savjetovati.
Primjer: Gledaju moju Hanu i njeno ponašanje…Da takva ti je zato što ne ide u vrtić…ostavi ti nju u vrtiću mora ona otplakati svoje…nakon toga će ti biti društvenija, nećeš više imati problema. Da kažem ja, ali vrlo je osjetljiva, uz problem prilagodbe, imamo i problem bolesti zbog kojih uvijek završimo, doslovno na infuziji i injekcijama. Slijedi klasičan odgovor…pa šta, mora to tako…par mjeseci će se mučiti i onda će očvrsnuti.![]()
Ili…šta si stalno tamo…dođi, sjedi s nama…pa smije ona malo plakati…(po sistemu…samo te voza).
2. Svi ti roditelji (ili većina) sjede u dnevnoj sobi (piju, jedu i puše) i očekuju da se njihova djeca igraju sama, tamo negdje, i tek s vremena na vrijeme povire što djeca rade…To, naravno, rezultira dodatnom bukom, svađom i tučnjavom, gdje moje dijete nenaviklo na te situacije izvuče deblji kraj…
Primjer1.: Hana, od hrpe balona, želi za sebe jedan balon. Sjedi u toj sobi za igranje čuvajući svoj balon…ja oko metar od nje, kao podrška…Djeca nekontrolirano galame i viču…penju se po namještaju…na kraju odluče ispucati sve balone…Hana sa strahom gleda…u jednom trenutku se i rasplače…ohrabrim ju, zagrlim i s veselim izrazom na licu ubijedim da to nije ništa strašno…ali onda žele njen balon…i njih deset navale na nju želeći joj oteti balon…naravno da interveniram…ali samo ja i mama male slavljenice (jer nikog drugog i nema u blizini)…Rezultat - Hani ostaje njen balon, ali je još uplašenija.
Primjer 2: Jedan dječak "terorizira" drugu djecu…otima im stvari i tuče ih…njegovi roditelji sjede i ne reagiraju (samo ga nekoliko puta iz daljine opomenu…onako preko volje). Nakon gotovo dva sata i nakon što je dječak prešao sve granice (ali nije bio prikladno opomenut, niti mu je posvećena dovoljna pažnja), njegov tata se diže, dođe do njega i bijesno ga povuče za uho :shock: (i to jako, i to dugo)…Strašno.
Primjer 3. Hana se jučer na kraju popodneva odlučila približiti jednoj djevojčici…nakon što ju je par puta zamolila da joj posudi kolica za bebu "da ih provoza samo do ulaznih vrata i onda će ih vratiti", a djevojčica joj ih nije dala, pita mene…"mama zašto mi ne da, jel' da da moramo dijeliti naše stvari". Ja kažem da, ali djevojčica odgovara…"ne, 'ko prvi njegovo je" :shock: ...Roditelja ni traga, a to je, vjerojatno, čula od njih…
U svim tim primjerima, to su isti oni što mene savjetuju, sjede, jedu i puše, a koliko se posvećuju svojoj djeci vidi se iz ponašanja te djece. A posebno mi je žao i njih, te dječice, koja se u većini slučajeva tako ponaša zbog toga što im se ne posvećuje dovoljno pozornosti i što se nedovoljno razgovara s njima…i onda još u najdrastičnijim slučajevima…umjesto bilo koje druge reakcije, izvuku batine.
3. Da i pitanje pušenja…ovo nije uvijek slučaj…ali jučer se dogodilo…roditelji slavljenice su nepušači…međutim našao se netko tko je zapalio (u prisutnosti 15-tak djece:shock: ), na što je puno drugih prihvatilo…za tren se stan napunio dimom i kad smo došli kuće sve na mom djetetu (i kosa) smrdilo je na dim. Da se razumijemo i ja sam umjereni pušač…ali nikad otkad se Hana rodila nisam zapalila u svom stanu, niti u tuđem stanu gdje ima djece (ili gdje se ne puši)…nisam pušila ni u trudnoći, niti dok god sam dojila…znači s još većom odgovornosti tvrdim da čovjek sebe može kontrolirati.
Dakle…s nekog rođendana mogu otići (kao što sam sinoć vrlo brzo otišla), na neki ne moram doći, ali ipak mislim da dijete moram voditi među drugu djecu, a gotovo na svakom od tih rođendana nađe se neki od gornjih primjera…
E sad, na kraju, ne Hani, nego meni polako postaje muka od tih rođendana…