Evo mi ti imamo isti problem ... napisat ću ti ukratko šta se nama događalo...
Uglavnom, u 34 tjednu trudnoće ginekolog je isto našao nešto na bubrežiću i isto tako rekao da se to može i povući do poroda, ali u našem slučaju nije. Poslali su nas u dječju bolnicu kod nefrologa na ultrazvuk i ustanovili da se radi o zadebljanju desnog bubrega koje je nastalo zbog suženog kanala kojim prolazi mokraća od bubrega... (inače postoji i mogućnost da se to dogodi ako se mokraća vraća u bubrege, a to je valjda lošija dijagnoza, pa su nas poslali i na ultrazvuk mokraćnog mjehura da odbace tu mogućnost i hvala Bogu to je u redu...). Sada šta nam je raditi je redovito kontrolirati urin i ići svaka tri mjeseca na ultrazvuk (prvo smo išli nakon mjesec dana, pa nakon dva) i pratiti šta se s tim događa. U većini slučajeva kako dijete raste to i nestane.
Mi nismo baš bili zadovoljni sa njihovim pojašnjenjima tj. odgovorima na naša pitanja, jer su i sami bili neodlučni da li dati jedan ili možda drugi lijek za prevenciju da ne bi došlo do nekakve upale, da li dijete možda poslati na još koju pretragu ili ne (točnije na scintigrafiju bubrega koja se radi na nuklearnoj medicini, a meni i mm-u se to baš i ne sviđa, pogotovo iz razloga njihovog premišljanja da li tako malo dijete izlagati nepotrebnom zračenju :shock: ... ma uglavnom katastrofa...). I tako smo otišli u Zagreb na privatnu polikliniku da vidimo njihovo mišljenje i doktorica nam je napravila ultrazvuk i rekla da prekinemo sa davanjem lijeka jer smatra da je nepotreban s obzirom da nam je nalaz do sada svaki put bio isti, pa da taj lijek može više štetiti nego da pomaže... ali nam je isto savjetovala obaveznu kontrolu urina i ultrazvuka. Malo nam je detaljnije objasnila tj. nacrtala šta se događa i rekla da u 90% slučajeva to s vremenom nestaje, ali da u onih 10% dolazi do povećanja tog zadebljanja i potrebna je operacija. A meni je već sad dosta bolnica i operacija jer mi je P već na jednoj bio kad je imao mjesec i pol .
Od jedne sam poznanice saznala da je tako bilo i sa njenim sinom i da se u dobi od cca godine dana to samo povuklo!
Iskreno se nadam da će tvojoj bebici to nestati i prije rođenja!!