Drage moje Rode danas sam bila neugodno iznenađena razmišljanjima žena/majki o rooming-in mogućnosti u bolnici. Dok sam čekala ultrazvuk sa mnom je u hodniku sjedilo 10 žena od čega 6 trudnica. Žena čiju dob sam odokativno procijenila na 40 i nešto započela je priču o rooming-inu riječima:"Jako mi se ne sviđa što je kod nas u bolnici (VK rodilište) beba stalno uz mamu..."
Iznenađena onim što čujem (a dobrim dijelom i izazvana) odmah sam rekla da je meni to prekrasno i iznijela svoje argumente "ZA". Moje su riječi na moje opće iznenađenje pokrenule buru argumenata u kojima su me one koje su već rađale pokušavale uvjeriti kako je moje razmišljanje pogrešno i glupo. Prema mišljenju tih žena rooming-in je promašaj i velika nepravda za mame jer im se bebe stalno deru pored glave. :shock: Te žene su strastveno zagovarale vraćanje na stari sistem rada i izbacivanje beba iz soba. Nakon što su mi iznijele većinu argumenata kojima su me pokušale "preobratiti" pitala sam ih gdje budu njihove bebe kad se vrate kući iz rodilišta. Zbunjeno su me pogledale, a ja sam na to komentirala da sam stekla dojam kako djecu rađaju susjedima i da im djeca nakon odlaska iz rodilišta borave u šupi ili smočnici kako majke ne bi bile uznemirene njihovim prisustvom. Kao i obično čula sam komentar:"Vidjet ćeš kad rodiš..."
Ne zabrinjava me to što su one pokušale utjecati na mene, nego činjenica da su taj razgovor slušale još tri veoma mlade trudnice kojima je ovo prva trudnoća. Boraveći na ovom portalu naučila sam puno i učvrstila neke svoje stavove (i odluke), pa na moj izbor ne mogu utjecati neke "informirane i dobro upućene" žene koje misle da sve znaju i da je baš njihovo mišljenje najkvalitetnije i najispravnije.
Pitam se na koji način "razbiti" taj sebični i zastarjeli način razmišljanja i kako se boriti protiv takvih stavova? Osim toga kako mlade trudnice koje nemaju iskustva informirati o predostima roomig-ina prije nego što dođu na obradu "dobro informiranima"?