Pokazuje rezultate 1 do 45 od 45

Tema: MESNA PITA SA ŠPINATOM - ovo je super!!

  1. #1

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno MESNA PITA SA ŠPINATOM - ovo je super!!

    e ovo morate isprobati;
    tako je jednostavno za pripremiti, a prefino, a osim toga i totalno impresivno na stolu kad se nareže
    ja sam pripremila jučer navečer, a danas kad sam došla s posla ispekla,
    i bilo je fantastično.

    dakle, ide ovako:

    MESNA PITA SA ŠPINATOM

    za 4 osobe

    450 g krumpira narezanog na ploške
    4 žlice mlijeka
    30 g maslaca
    sol, papar
    400 g špinata, blanširanog
    1/4 čajne žličice ribanog muškatnog oraščića
    450 g nemasne mljevene govedine
    /ja sam napravila sa mljevenom puretinom /
    3 žlice krušnih mrvica
    1 jaje
    1 češanj češnjaka
    1 čajna žličica origana
    225 g rajčice narezane na ploškice
    / ili pelata iz konzerve, ali bez tekućine/
    175 g tvrdog sira, naribati

    zagrijte pećnicu na 180.
    skuhajte krumpir, ocijedite i dodajte mlijeko, maslac, sol i dosta papra. napravite kremasti pire od krumpira.

    ocijedite blanširani špinat i krupnije nasjeckajte, pomiješajte sa muškatnim oraščićem. u drugoj posudi pomiješajte mljeveno meso, jaje, češnjak, origano i posolite.
    u namašćeni okrugli kalup promjera 23-28 cm položite mljeveno meso i utisnite ga prstima uz rubove.
    na meso složite rajčicu, pa sloj ribanog sira, pa sloj špinata, a onda sve prekrijte pireom od krumpira. poravnajte gornju plohu i prošarajte vilicom.

    pitu pecite u sredini pećnice 30-40 minuta, tj. dok se lagano ne odvoji od kalupa, a pire krumpir ne porumeni.
    poslužite sa zelenom salatom.

    dobar teeek

  2. #2
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    aaaa-haaaa
    prenoćio ti je krumpir


    šalim se
    zvuči božanstveno

  3. #3

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    Citiraj Mamita prvotno napisa
    aaaa-haaaa
    prenoćio ti je krumpir


    ma znaš šta, dobila sam jučer u sitnim večernjim satima inspiraciju za današnji ručak, i tako sam odlučila to isprobati.
    a inače sam i ja u klubu "krumpir-jedemo-samo-svježe-pripremljen"

  4. #4
    Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,931

    Početno

    ma znam čitala sam te danas na što kuhate
    pa sam te čekala

  5. #5
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    E ovo će biti u subotu na jelovniku , moramo probati.

  6. #6
    saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    1,051

    Početno

    U što idu krušne mrvice? Na kalup, u meso ili špinat?

  7. #7

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    Citiraj saška prvotno napisa
    U što idu krušne mrvice? Na kalup, u meso ili špinat?
    fakat..nisam napisala
    idu u meso!

  8. #8

    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Postovi
    173

    Početno

    Ovo radim obavezno u subotu, bit će za nedelju, a isto sam

    i ja u klubu "krumpir-jedemo-samo-svježe-pripremljen" [/quote]

    ali idemo na rockas u nedelju u jutarnjim satima, pa kad se vratimo samo ću staviti da se peče.

  9. #9

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    Citiraj naty prvotno napisa
    Ovo radim obavezno u subotu, bit će za nedelju, a isto sam

    i ja u klubu "krumpir-jedemo-samo-svježe-pripremljen"
    ali idemo na rockas u nedelju u jutarnjim satima, pa kad se vratimo samo ću staviti da se peče.[/quote]

    ajde javi kako vam se svidjelo

  10. #10

    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    849

    Početno

    Napravila danas....

  11. #11
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    400 grama svježeg špinata blanširati, ili nakon čišćenja i blanširanja ga bude 400 gr?

  12. #12

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    400 grama svježeg špinata blanširati, ili nakon čišćenja i blanširanja ga bude 400 gr?
    400 g svježeg blanširaš.

  13. #13
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    jaaako fino! samo ću idući put staviti manje mesa (i ja sam radila s puretinom), 300g uvrh glave.

  14. #14
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Ne znam jel problem u tome što nisam stavila krušne mrvice u meso (kad sam već naribala sir, skužila sam da gore u popisu namirnica stoje mrvice, ali ih nema u procesu izrade pa jednostavno nisam registrirala :/ ili u tome da sam pekla u vatrostalnoj posudi, ali nije da mi je bilo loše, nego jednostavno nije baš bilo sad turbo-hiper-super fino, nego dobro.

    Ugl., meso mi se maltene skuhalo, bila je hrpa tekućine koju sam izlijevala, pire se po strani raspadao od te tekućine i tak...

    Možda se jednom odvažim i probam ponovno, ali s mrvicama

  15. #15

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    Ne znam jel problem u tome što nisam stavila krušne mrvice u meso (kad sam već naribala sir, skužila sam da gore u popisu namirnica stoje mrvice, ali ih nema u procesu izrade pa jednostavno nisam registrirala :/ ili u tome da sam pekla u vatrostalnoj posudi, ali nije da mi je bilo loše, nego jednostavno nije baš bilo sad turbo-hiper-super fino, nego dobro.

    Ugl., meso mi se maltene skuhalo, bila je hrpa tekućine koju sam izlijevala, pire se po strani raspadao od te tekućine i tak...

    Možda se jednom odvažim i probam ponovno, ali s mrvicama
    neeee,
    ne smije biti nikakve tekućine i skuhanog mesa, to nije to kaj treba biti, i definitivno je zbog vatrostalne.
    moraš to raditi u okruglom nazubljenom kalupu za pite, inače to uopće nije to.
    to ti se nakon pečenja "stisne", meso na dnu ti bude totalno kompaktno, i sve skupa režeš ko neku torticu, ništa tekućina, raspadanje i sl.

  16. #16

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    Možda se jednom odvažim i probam ponovno, ali s mrvicama
    ..i još važnije: sa kalupom za pitu!

  17. #17
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    meni je tako ispalo i u vatrostalnoj

  18. #18

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    pa kak možete bez tog kalupa u kuhinji
    super je i za slatke i za slane stvari, ja ga obožavam i dosta koristim, imam promjera 28 cm.

  19. #19
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Nije se meni raspalo meso, sve je bilo na svom okupu i moglo se rezati, ali mi okus mesa nije bio fini, a ta voda koju je pustilo meso je krčkala sa strane uz rubove posude pa je rastapala taj pire na rubovima.

    Mislim da mi se ne sviđa niti taj origano u mesu pa ću morati nešto smisliti s tim

  20. #20

    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Postovi
    173

    Početno

    Ne znam kaj bih rekla, total dizastr

    Meso mi je ostalo sirovo, a sir se cijedio kroz kalup.....
    Uglavnom nedeljni ručak sam bacila u kantu za smeće, a nakon toga sam imala posla sa ribanjem pećnice. Što reći nikad više, možda sam ja negdje pogriješila ili je do recepta :?

  21. #21

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    Citiraj naty prvotno napisa
    Ne znam kaj bih rekla, total dizastr

    Meso mi je ostalo sirovo, a sir se cijedio kroz kalup.....
    Uglavnom nedeljni ručak sam bacila u kantu za smeće, a nakon toga sam imala posla sa ribanjem pećnice. Što reći nikad više, možda sam ja negdje pogriješila ili je do recepta :?
    pa kako??

    ivyci je ispalo dobro, i to čak u vatrostalnoj.. :/

    ako si napravila sve TOČNO kako piše, trebalo je ispasti dobro.

  22. #22

    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Postovi
    173

    Početno

    [quote="anek)

    pa kako??

    ivyci je ispalo dobro, i to čak u vatrostalnoj.. :/

    ako si napravila sve TOČNO kako piše, trebalo je ispasti dobro.[/quote]

    Pa ne znam, napravila sam sve točno kako piše, ja sam stavljala mljeveno miješano meso i za 40 min se nije uspjelo ispeći, dobro pisalo je tvrdi sir, a ja sam stavila podravec koji baš i nije tako tvrdi pa je on curio kroz kalup, ali kažem ti totalna katastrofa.

    Ali nemoj se zamarati ni prvi ni zadnji put da mi je nešto loše ispalo

  23. #23
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    [quote=naty]
    Citiraj "anek)

    pa kako??

    ivyci je ispalo dobro, i to čak u vatrostalnoj.. :/

    ako si napravila sve TOČNO kako piše, trebalo je ispasti dobro.[/quote
    prvotno napisa

    Pa ne znam, napravila sam sve točno kako piše, ja sam stavljala mljeveno miješano meso i za 40 min se nije uspjelo ispeći, dobro pisalo je tvrdi sir, a ja sam stavila podravec koji baš i nije tako tvrdi pa je on curio kroz kalup, ali kažem ti totalna katastrofa.

    Ali nemoj se zamarati ni prvi ni zadnji put da mi je nešto loše ispalo
    Sad ću ja pitati - kako ti je sir curio kroz kalup??? Pogotovo zato što se nalazi između mesa i špinata i pirea?? I ja sam koristila podravec i nije bilo nikakve frke.

    Inače, zaboravila sam napisati, ja sam pekla na najdonjoj rešetki jer da sam pekla na sredini, pire bi mi zagorio, a meso ostalo sirovo.

  24. #24

    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Postovi
    849

    Početno

    Ja sam pekla u limenom kalupu za torte, promjera 28 cm, miješano mljeveno, ništa nije curilo, jedino mi je bilo previše mesa (stavila pola kg). Meso je izgledalo kao mesna štruca, kompaktno i zapečeno. Meni je bilo super, ali MM se nije svidio špinat i stalno se bunio što ne vidi sir

  25. #25

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    ja sam naribala parmezan /onaj Gran Padana sir/, ja to ribam u sve živo gdje treba ići ribani sir. Pekla sam na srednjoj rešetki 10 min. sa folijom preko, i još 30 bez folije, i ispalo je super, ali to ovisi kakvu tko ima pećnicu..

  26. #26

    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Postovi
    173

    Početno

    [quote="MalaSirena"][quote=naty][quote="anek)

    Sad ću ja pitati - kako ti je sir curio kroz kalup??? Pogotovo zato što se nalazi između mesa i špinata i pirea?? I ja sam koristila podravec i nije bilo nikakve frke.

    Inače, zaboravila sam napisati, ja sam pekla na najdonjoj rešetki jer da sam pekla na sredini, pire bi mi zagorio, a meso ostalo sirovo.[/quote]

    Pekla sam u kalupu za torte i sir je curio, ne znam kako, ali je

    Očito sam trebala još peći, ali kad sam izvadila iz pećnice i otvorila kalup :shock: više nije bilo povratka u pećnicu

  27. #27
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Citiraj naty prvotno napisa
    Pekla sam u kalupu za torte i sir je curio, ne znam kako, ali je

    Očito sam trebala još peći, ali kad sam izvadila iz pećnice i otvorila kalup :shock: više nije bilo povratka u pećnicu
    Možda nisi digla meso da bude uz rubove pa da kao neka zdjela drži nadjev??

  28. #28

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    evo ja danas opet radila; evo kako je izgledalo, ispalo mi još bolje nego prvi put :


    http://i10.tinypic.com/2rq2fpj.jpg

    http://i7.tinypic.com/403zq00.jpg

  29. #29
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    vau, to suuper izgleda

  30. #30
    aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005
    Postovi
    2,089

    Početno

    imam takav kalup, ali pohrđavio mi je mjestimice :/
    ista stvar i s kalupom za tortu, nakon 1. pranja
    mislim da su marka zenker, kupljeno u metrou

    neki savjet za nešto kvalitetnije?

  31. #31
    Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,700

    Početno

    i j asam pekla u istom kalupu danas, ali bilo mi je dosta tekućine. Ipak, i uz to je sve bilo dovoljno kompaktno i slasno.

    ipak, volila bi da slijedeci puta izbjegnem tu tekucinu :/

  32. #32
    MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Maksimir, Zagreb
    Postovi
    2,715

    Početno

    Citiraj Bubica prvotno napisa
    i j asam pekla u istom kalupu danas, ali bilo mi je dosta tekućine. Ipak, i uz to je sve bilo dovoljno kompaktno i slasno.

    ipak, volila bi da slijedeci puta izbjegnem tu tekucinu :/
    Jesi li možda i ti zaboravila ubaciti krušne mrvice u meso?

  33. #33
    lidac2004

    Početno

    da li se meso prije dinsta (da izadje tekucina ) ili ide sirovo?

  34. #34

    Datum pristupanja
    Jun 2004
    Lokacija
    Zagreb, Centar
    Postovi
    2,295

    Početno

    Citiraj lidac2004 prvotno napisa
    da li se meso prije dinsta (da izadje tekucina ) ili ide sirovo?
    ide sirovo.

  35. #35

    Datum pristupanja
    May 2004
    Lokacija
    varaždin
    Postovi
    1,226

    Početno

    Citiraj Bubica prvotno napisa
    i j asam pekla u istom kalupu danas, ali bilo mi je dosta tekućine. Ipak, i uz to je sve bilo dovoljno kompaktno i slasno.

    ipak, volila bi da slijedeci puta izbjegnem tu tekucinu :/
    Jel meso bilo svježe ili si odmrzla zmrznuto. Meni zmrznuto nakon odmrzavanja uvijek pušta vodu, a svježe ne pušta. Kak sam to lijepo objasnila.

  36. #36

    Datum pristupanja
    Dec 2004
    Postovi
    173

    Početno

    [quote="anek"]evo ja danas opet radila; evo kako je izgledalo, ispalo mi još bolje nego prvi put :


    znači ipak nisam pogriješila u ničemu, i moje je izgledalo identično, samo kaj je meso bilo sirovo

  37. #37
    Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    4,700

    Početno

    nisam zaboravila krušne mrvice.

    odmrznula sam meso, mozda je u tome kvaka.

    Da sam imala vremena pekla bi ja to jos pola sata (onda bi sve skupa bilo skoro sat i pol) ali sam morala žuriti

  38. #38
    Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Vž županija
    Postovi
    509

    Početno

    Ja radila neki dan i to u podosta visokoj (ovalnoj) vatrostalnoj posudi i bilo je super.

    Meso je bilo odmrznuto pureće (i to onaj paket od 1/2kg, vindijin), ali sam ga utisnula ful sve sastrane do skoro uz rub i sve se ispeklo jer je bio tanak sloj, možda ne bi kad bi bio deblji, a inače to ne pušta tekućinu kad se odmrzne.

    Špinat sam koristila smrznuti - pustila da se odmrzne da ga mogu izdrobiti vilicom, ovaj nije puštao tekućinu, ali sam mu dodala žlicu griza i žlicu mrvica. Pošto smo mi navalili na to dok je bilo vrelo sasvim, špinat je puštao malo tekućinu, ali to nije uopće smetalo okusu. A kad je malo odstajalo (jer nismo mogli nas dvoje sve potamanit), više nije puštao ni tekućinu.

    Inače, ja imam dosta dugo zenker kalup za tortu, često u upotrebi i pranju i skoro kao nov je još uvijek.

  39. #39
    a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,149

    Početno

    i ja sam neki dan napravila pitu, i mislim da mi je dobro ispala, nije nista curilo, meso je bilo peceno, sve OK.
    radila sam popodne, pa sam prije posla sve pripremila i ostavila cuvalici da tutne u pecnicu, da bude toplo kad MM i toncek dodju doma.
    Djeca nisu htjela ni probati.
    Muz je jeo, i taj dan je rekao da je fino (ali onak nekak jako suzdrzano ), ali da mu je malo cudan taj pire gore.
    A dan poslije uzeo si je pjesnicku slobodu i razvezao u kritiku - zakljucak je da je to nakaradno jelo, i da nema nikakve veze s hrvatskom gastronomskom tradicijom - i da se ne moram previse truditi kuhati to ponovo (ovo sto sam ispricala je samo sazetak, citava tirada i podhebavanje na racun pite trajala je bar pola sata). Sva sreca da mi tad jos nije poceo PMS jer bi mi djeca ostala sirocad.

    A meni je zapravo bilo fino, cak i hladno kad sam dosla doma. Iako je pire i meni bio malo cudan. I fali mi odozgora malo zapecenog sira. Pa sam zakljucila da cu sljedeci put umjesto pirea staviti besamel i naribani sir. A ispod jos mozda malo dinstanih gljiva, kad djeca vec ionako nece jesti. Muz je amenovao ideju o besamelu. Uf...

    Samo jos da napomenem, dan nakon fijaska s pitom, clafouti su dozivjeli ovacije!

  40. #40
    ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003
    Postovi
    12,890

    Početno

    valjda zato što je to tradicionalna hrvatska slastica

  41. #41
    a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    zagreb
    Postovi
    2,149

    Početno

    Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    valjda zato što je to tradicionalna hrvatska slastica

    vjerojatno je presudno bilo to sto su u clafoutima bile domace nespricane jabuke iz vocnjaka NJEGOVE MAME
    a i naravno da nisam rekla kako se kolac zove - morala bih odslusati jos bar pola sata zahebancije na racun imena (bojim se i pomisliti kakvih bi tu sve bilo asocijacija)

  42. #42

    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    204

    Početno Problem sa odstajalim špinatom!!!

    Znate li da špinat stajanjem postaje kancerogen? Špinat treba pojesti ODMAH nakon kuhanja i ostatak baciti. Pokušat ću naći kako se točno zove taj sastojak špinata koji postaje kancerogen... Davno sam čitala o tome.

  43. #43

    Datum pristupanja
    Oct 2006
    Postovi
    204

    Početno Špinat

    Dakle, nitrati iz špinata stajanjem i podgrijavanjem pretvaraju se u nitrite koji su opasni po zdravlje. Isto je s blitvom. Špinat definitivno treba pripremiti svježe ubran, i pojesti odmah nakon kuhanja - nikako ostavljati stajati, podgrijavati, pogotovo ne ostavljati za sljedeći dan.
    Mislim da smrznuti špinat nije opcija.

  44. #44
    Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    2,210

    Početno Re: Problem sa odstajalim špinatom!!!

    Citiraj Lovorka prvotno napisa
    Znate li da špinat stajanjem postaje kancerogen? Špinat treba pojesti ODMAH nakon kuhanja i ostatak baciti. Pokušat ću naći kako se točno zove taj sastojak špinata koji postaje kancerogen... Davno sam čitala o tome.
    "Kancerogen" je tako teška, a opet, tako popularna riječ.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Spinach

    "Reheating spinach leftovers may cause the formation of poisonous compounds by certain bacteria that thrive on prepared nitrate-rich foods, such as spinach and many other green vegetables. These bacteria can convert the nitrates into nitrites, which may be especially harmful to infants younger than six months. The nitrate-converting enzymes produced by the bacteria can convert even more at elevated temperatures during the second heating. For older children and adults, small concentrations of nitrites are harmless, although formation of nitrosamine compounds from the nitrites could be of concern for adults as well"

  45. #45
    saška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    1,051

    Početno

    Meni je super po originalnom receptu, ali drugi sam put pravila bez pelata, muškata i origana i sa lisnatim tjestom gore (nije mi se dalo praviti krumpir). Odlično je!
    Iako je dosta 350-ak g mesa, ja koristim ona pureća pakovanja od pola kg i nikada mi se ne da odvojiti 100-150 grama...

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •