Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 60 od 60

Tema: Porodiljna naknada

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pošaljite upit na direktora, pročelnika ili kakvu već funkciju ima HZZO-a (mislim da je gsp. Bergman). Tamo na njihovim stranicama ima e-mail adresa, odgovore uglavnom, iako ponekad nakon kojih mjesec, dva (valjda gužva).

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Baš to učinih jučer! 8)
    Poslala sam mail pa ćemo sad vidjeti koliko im treba.
    Uglavnom, javim čim odgovore.
    Nadam se prosvijetljenju!
    Ukoliko do tada netko bude imao kakvu korisnu informaciju, pls let me know.
    Thnx!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Samo da se pohvalim da sam danas OPET išla na HZZO sa frendicom koja ima isti termin kao i ja , samo što je ona na komplikacijama.
    Uglavnom, za promjenu je žena bila ljubazna i opet izjavila isto - što se tiče početka rodiljnog dopusta za zaposlene žene ne može se početi koristiti prije 28 od očekivanog termina.
    Eto, još uvijek mi stvari nisu jasne, ali nema veze. Neću riskirati pa da mi naknadu smanje na 1.600 kn umjesto 4.250 kn! Tih 17 dana razlike ću već nekako izgurat...valjda...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Tanjek, molim te, odnesi toj ženi isprintano sa njihovog web portala, uhhhh...:

Rodiljne naknade

Zaposlene majke

Zaposlena žena može početi koristiti rodiljni dopust 45 dana prije očekivanog poroda i može ga koristiti do godine dana djetetova života. ...
    http://www.hzzo-net.hr/obvezno/rodiljne_naknade.htm

i iz Zakona o radu:

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2004/2415.htm

Rodiljni dopust

Članak 66.

(1) Za vrijeme trudnoće, poroda i njege djeteta radnica ima pravo na rodiljni dopust.

(2) Radnica može početi koristiti rodiljni dopust 45 dana prije očekivanoga poroda i može ga koristiti do godine dana djetetova života.

(3) Dan očekivanoga poroda utvrđuje ovlašteni liječnik.

(4) Za blizance, treće i svako sljedeće dijete radnica može koristiti rodiljni dopust do navršene treće godine djetetova života.

(5) Radnica obvezno koristi rodiljni dopust u razdoblju od 28 dana prije poroda do šest mjeseci djetetova života (obvezni rodiljni dopust). Pravo na obvezni rodiljni dopust utvrđen prema odredbama ovoga Zakona koristi se u neprekinutom trajanju.

(6) Na vlastiti zahtjev, žena iznimno može početi raditi prije nego dijete navrši šest mjeseci života, ali ne prije isteka 42 dana poslije poroda.

(7) Ako je dijete prerano rođeno, produžuje se rodiljni dopust iz stavka 2. ovoga članka za toliko vremena za koliko je dijete prerano rođeno.

(8.) Nakon proteka obveznoga rodiljnog dopusta iz stavka 5. i 6. ovoga članka, ako se roditelji tako sporazumiju, pravo na rodiljni dopust može koristiti djetetov otac.

(9) Ako djetetov otac koristi pravo iz stavka 8. ovoga članka u trajanju od najmanje tri mjeseca, rodiljni dopust iz stavka 2. i 4. ovoga članka produžuje se za dva mjeseca.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam u prvoj trudnoći koristila porodiljni nekih 35 dana prije termina, ginekolog me nagovarao da krenem sa 45, ja se nisam dala, kao dobro se osjećam, mogu još raditi ... i onda mi je cca 40 dana prije termina bilo dosta, i jednostavno nisam mogla. Otišla sam i rekla da ne mogu više raditi, i počela koristiti porodiljni.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno 2 Minnie

Možda i odnesem isprintano sve ovo što si navela, mada mi se čini da neće biti od previše koristi...Javim čim dođe do bilo kakve promjene. Pozitivne ili negativne.
    Thnx anyway.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Samo da vam javim da sam danas (preko jedne poznanice) došla do broja telefona jedne od gđa na HZZO-u. S obzirom da je ista znala da ću je nazvati i kakvo će biti moje pitanjce bila je vrlo ljubazna i potvrdila da MOGU :D ići na rodiljni dopust 45 dana prije, a ne 28 kako su mi "neki" tvrdili!
    Bye!
    :D

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ajd da se tu priključim sa svojim pitanjem, odnosno da provjerim da ne bi bilo iznenađenja.
    Imam dosta veću plaću od maksimalnog iznosa koje isplaćuje HZZO. Pred 4 mjeseca sam bila na čuvanju trudnoće, koje je loše završila i taj mjesec dobila plaćeno od HZZO. Sad sam ponovno trudna (u zadnjih 6 mj mi je isplaćeno 5 mojih plaća + hzzo). Doktor me odmah pitao hoću li na čuvanje (zbog prethodne dijagnoze to je default), ali sam rekla da bih htjela pozavršavati još neke stvari na poslu pa onda otići. Tako razmišljam sad dok se osjećam 5+ i dok mi nisu striktno propisali mirovanje nego samo predložili. Ako dobro računam, bez obzira na taj mjesec od HZZO-a trebala bi dobivati maksimalni iznos.
    U slučaju da sad odem na komplikacije i za par mjeseci se vratim na posao i onda porodiljni kako će se onda računati osnovica (nadam se da neće uletiti još kakve komplikacije)? Samo iznosi plaće u zadnjih 6 mjeseci podijeljeno s 6? U tom slučaju neće biti veselo.
    E i još nešto, onih 4200 je li to maksimalna osnovica koja se može dobiti (pa to sjeckaju prema broju dana itd...) ili maksimalni iznos. Zadnji put su to računali kao osnovicu pa kako nije bila za cijeli mjesec umanjili je. Ja sam nekak zamislila da štogod izračunaju, ako bude veće od tog iznosa, dat će taj iznos.

corina avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno eh

koliko ja znam.... moraš biti u radnom odnosu najmanje 12 mjeseci u kontinuitetu, ili u dvije godine moraš imati najmanje godinu dana radnog staža, da bi stekla tih maximalnih 4260 kn. to je najveći iznos koji možeš dobiti.
    pozdravčić

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Staža neprekinutog imam 10 godina tako da to nije problem. Doduše ne kod istog poslodavca (kod zadnjeg 1 godina), ali mislim da to nije uvjet. Više me zanima kako će me dočekati komplikacije koje sam već odležala i komplikacije koje bi mogle slijediti. Odnosno gdje bi mogla biti caka da ipak ne dobijem taj maksimum.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •