Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: sto je to "klinicka procjena zrelosti" bebe?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno sto je to "klinicka procjena zrelosti" bebe?

m. je rodjena sa 38 tjedana trudnoce, a na "otpusnom listu za novorodjence" pise da je "klinicka procjena zrelosti" 39,7 tjedana. zanima me kako se tocno dolazi do te procjene?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

u mojem slučaju, tvrdili su da mi je doc krivo izračunao termin pa su umjesto 39 napisali 38+6. :kolutam do beskraja:

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ali meni nisu rekli da je doc krivo izracunao termin jer isto tako u otpusnom pismu pise da su tjedni trudnoce 38, a odmah nakon toga ova procjena na 39,7. dakle kao da je samo tri dana uranila, a zapravo je dva tjedna.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a zasto te to muci?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa zanima me

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

otislo, danas sam sve nesto nestrpljiva.
    recimo, Videku pise na otpusnom listu da je hipertrofican. valjda zato sta se rodio na termin s 4150g.
    mislim, to zapravo nista ne znaci osim u slucaju kad je dijete nedonosce.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i da je doktor imo vremena kad je pisao otpusno.
    recimo, na otpusnom od Andre, pisalo je musko novorodjence, 3850g, 54cm. jer im je bila guzva, subota, i ja zicala doktora da me puste.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Klinicka procjena zrelosti
    Gledaju se izgled koze,uske,prsne bradavicae,testisi,velike usne,brazde na tabanu. Izgled tih struktura se boduje od 0 do 2. Broj bodova + 30 daje gestacijsku dob u tjednima. Sluzi za orijentacijsku procjenu zrelosti djeteta.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

hvala racrima, upravo me to zanimalo. jel bi to onda moglo znaciti da neke bebe jednostavno ranije "dozore" ili da neke mame krace nose trudnocu?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koji je smisao procjene ako je dijete rodjeno u terminu? Radi statistike ili ima to nekakvu medicinsku/zdravstvenu vaznost?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pa ne znam, to i mene zanima...cak mi je kao staroj paranojicarki palo na pamet da se time ogradjuju ako su inducirali porod prerano

kikica2 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

33, pa zar si rodila? Čestitam ti od ! Jesi na kraju došla do Rijeke?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Leda se rodila s 36,5 tjedana, klinička procjena je bila 38,5.
    Imala je 3050 g o 49 cm, 10/10 ocijenjena i oni su procijenili da je
    ona tako zrela. Nikad nije tretirana kao nedonošče (što tehnički je).

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno Re:

I ja sam se pitala sta je to, kod H pisalo da se rodila sa 38 tj i 4 dana, a klinička procjena zrelosti 39 i 2 dana. To sam si i pretpostavljala da znaci.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj kikica2 prvotno napisa
    33, pa zar si rodila? Čestitam ti od ! Jesi na kraju došla do Rijeke?
    ma ne to mi je od prosli put, od prvog djeteta...porod se jos ceka, hvala bogu

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    hvala racrima, upravo me to zanimalo. jel bi to onda moglo znaciti da neke bebe jednostavno ranije "dozore" ili da neke mame krace nose trudnocu?
    Mislim da prije znaci pogresno izracunato trajanje trudnoce. ali...'ko zna..mozda

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni sigurno nije pgolesno izracunato jer znam u minutu kada sam zacela

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

pgolesno=pogresno

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

33, ja točno znam kad sam ostala trudna, a jedan dr me uvjeravao da sam ostala trudna tjedan dana kasnije (što je bilo moguće jedino po Duhu Svetome ). Moja gin se na to nije obazirala, i vodila mi je termin po mom računu.

Tek kad sam došla pred porod na ctg, jedan gin mi je rekao da su neke bebe zrele u 38, neke tek u 42. tjednu, a da začeće nije bilo ranije/kasnije u odnosu na uobičajeni račun. Ako si me razumjela šta hoću reći... Dvije bebe začete u istom trenutku neće biti "zrele" u istom trenutku, tu su moguća odstupanja i tjedan-dva.

Tada mi je tek bilo jasno kako je na UZV sa 6+2 trudnoća bila tek za 5 tjedana, a začeće je bilo za 6+2.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

kuzim, znaci bebe sazrijevaju u razlicito vrijeme, a ne da jedne mame nose duze, a druge krace. premda interesantno je da je moja sveky rodila mm-a 12 dana ranije, ja sam rodila m. 13 dana ranije, a i moja mama i sestre su radjale ponesto ranije, tako da mozda ipak ima nesto i u tome...

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

pa valjda ako neke bebe sazrevaju ranije, pa se onda i rode ranije, te mame nose bebice krace u stomaku!
    malo se salim, ali mislim da se moze desiti da ti i ova trudnoca traje koliko i predhodna. moja sveki je rodila oboje 12 dana pre tremina, recimo, a moja mama nas obe skoro pa na termin, jednu dan pre a drugu dan posle.
    novi je rodjen 40+4, a tako je i pisalo na otpusnosj listi. posle su mi sestre rekle da se po njemu vidi da je prenesen.

u svakom slucaju bolje sto ti je m. bila zrelija u odnosu na gestacijsku dob.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •