Znam napraviti bezbroj kolača i torti, ali baklavu se još nisam usudila :/
Ima li netko iskusan da mi objasni na malo jednostavniji način, za početnike![]()
Znam napraviti bezbroj kolača i torti, ali baklavu se još nisam usudila :/
Ima li netko iskusan da mi objasni na malo jednostavniji način, za početnike![]()
Kod mene je baklava (k'o i sve ostalo odokativno):
kupis kore - to je najbitniji dio (bez sale).
ja nikad baklavu ne punim samim orasima je r ne volim, nego stavim 1/4 tirita (sto ti je tvrdo tijesto zakuhano samo zumancetom i osuseno u rerni). Tirit mozes mljeti nakon toga ili ga mozes usitniti prije susenja - kako ti volja. U nadjev stavin saku secera. Dakle sad' imas kore i smjesu. Dalje ti jos trena puter (ne margarin). Istopis puter, skines pjenu i bacis, onaj talog na dnu isto bacis.
Sad' ti je sve spremno za baklavu. Mozes redati redove u tepsiju pa nadjev ... i tako naizmjence. Meni je puno 'elegantnije' praviti smotuljke. 2 kore na njih namazes topljeni puter (ja mazem samo na traju koji trebam zalijepiti) i posped nadjev. Smotas, izrezes na komadice i stavis u tepsiju. Ostavi malo razmaka medju komadicima da se lijepo ispece.
Onda ide pecenje i zaljev.
evo baklava i ostale bosanske delicije![]()
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...bajrmaski+meni
drži se wewinog recepta, ako ćeš moj savjet![]()
ja sam radila baklavu po receptu sa ovog portala http://www.kolaci.net/ i za par dana sam morala opet jer je mm sve pojeo i zahtjevao jos![]()
.
i meni je to bio prvi put da ju radim, isto sam mislila da je to nesto jako tesko ali uopce nije.
Čula sam da neke cure rade baklavu od višanja. Budući da je meni klasična preslatka ovo mi se čini zgodnim, ali nikako da mi netko da recept, a svi hvale jer su jeli kod nekog. Radi li to netko od vas???
Radim ja i od višanja i one što se u slavoniji prodaju u slastičarnama , recept od obične znam napamet a one sa višnjama moram naći u receptima kad dođem kući .
Baklava od višanja
1/2 kg kora
2 staklenke višanja(bez koščica)
Smjesa:
1 kiselo vrhnje(2 dl)
1 šalica ulja (2 dl)
3 cijela jaja
1 prašak za pecivo
Sve izmiksati.
U pleh slagati red kora, pa 2-3 žlice premaza ( premaz podijeliti podjednako za 6 kora). Nakon 6. kore staviti red višanja, pa koru, pa red višanja, i tako do kraja, završiti s korom. Peći 1 sat na 180 C (ja pečem kraće, cca 40 min).
Posebno prokuhati 2 šalice šećera s 2 šalice vode, hladnim preliti po kolaču.
Umjesto višanja može i neko drugo voće. Probali smo s jagodama i bilo je.
hmmm ja bi htjela napraviti domaćelejla prvotno napisa