Pokazuje rezultate 1 do 18 od 18

Tema: komplikacije ponovo na teret poslodavaca??

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno komplikacije ponovo na teret poslodavaca??

Evo upravo sam razgovarala sa ženom koja ima obrt i rekla mi je da naknade za komplikacije u trudnoći ponovo isplaćuju poslodavci.
    Problem je u tome što hzzo ne refundira isplaćeni iznos (već im duguju za unatrag 6 mj za druga bolovanja) i oni neće moći isplaćivati te naknade.
    Očito hzzo nema novaca i svoju odgovornost prebacuje na druge, pitanje je koliko još ima pslodavaca koji neće moći isplaćivati te naknade.
    Ova žena razmišlja i o tome da zatvori obrt.
    Ako je to točno koliko će žena na komplikacijama ostati bez svoje naknade?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

otkad to?

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Sorry, ipak nije istina-na sreću.Rekla sam joj da pošalje računovođu na hzzo nek se bolje raspita i ipak isplaćuje hzzo, ali u novom RRIF-u piše da
    isplaćuje poslodavac.
    Malo sam prebrzo reagirala-molim administratora da briše topic da ne stvaram paniku

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

od 1. 10. isplaćuje poslodavac a refundira HZZO
    moja majka je knjigovođa

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tako je bilo odlučeno krajem srpnja, a onda je opet vraćeno na staro.
    dakle, ipak isplaćuje hzzo.
    meni su uredno uzeli doznake za 10.mjesec

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ovo je izmjena zakona iz 11mj:

Članak 2.

U članku 33. stavak 3. mijenja se i glasi:
    »Naknadu plaće za vrijeme bolovanja iz članka 32. točke 1. i 2. ovoga Zakona od 43. dana, odnosno 8. dana bolovanja obračunava i isplaćuje pravna, odnosno fizička osoba – poslodavac, s time da je Zavod obvezan vratiti isplaćenu naknadu u roku od 45 dana od dana primitka zahtjeva za povrat.«
    Iza stavka 3. dodaju se novi stavci 4. i 5. koji glase:
    »Naknadu plaće za vrijeme bolovanja iz članka 31. točke 4. i 5. ovoga Zakona od prvog dana bolovanja obračunava i isplaćuje pravna, odnosno fizička osoba – poslodavac, s time da je Zavod obvezan vratiti isplaćenu naknadu u roku od 30 dana od dana primitka zahtjeva za povrat.
    U slučaju kada pravna, odnosno fizička osoba nije u mogućnosti, iz razloga nelikvidnosti, isplatiti plaću, odnosno naknadu plaće u trajanju od najmanje tri kalendarska mjeseca, isplatu naknade plaće iz stavka 3. i 4. ovoga članka izvršit će Zavod.«
    Dosadašnji stavak 4. postaje stavak 6.

a ovo je orginal iz srpnja:
    Članak 31.

Pravo na naknadu plaće pripada osiguraniku u svezi s korištenjem zdravstvene zaštite, odnosno drugih okolnosti ako je:
    ....
    6. privremeno nesposobna za rad zbog bolesti i komplikacija u svezi s trudnoćom i porođajem,
    ....

Članak 32.

Naknadu plaće u svezi s korištenjem zdravstvene zaštite iz članka 31. točke 1. i 2. ovoga Zakona isplaćuje osiguraniku iz svojih sredstava:
    1. pravna ili fizička osoba za prvih 42 dana bolovanja kao i za vrijeme dok se osiguranik nalazi na radu u inozemstvu na koji ga je uputila pravna ili fizička osoba ili je sam zaposlen u inozemstvu,
    2. pravna osoba za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, odnosno pravna ili fizička osoba, za osiguranika – invalida rada za prvih 7 dana bolovanja.

Članak 33.

Naknada plaće za vrijeme bolovanja iz članka 31. točke 3. do 7. ovoga Zakona isplaćuje se osiguraniku na teret sredstava Zavoda od prvog dana korištenja prava.
    Naknadu plaće iz članka 31. točke 8. do 13. ovoga Zakona Zavod isplaćuje osiguraniku na teret sredstava državnog proračuna.
    Naknadu plaće za vrijeme bolovanja iz članka 32. točke 1. i 2. ovog Zakona od 43. dana, odnosno 8. dana bolovanja, te točke 4., 5. i 6. članka 31. ovoga Zakona od prvog dana bolovanja obračunava i isplaćuje pravna, odnosno fizička osoba – poslodavac, s time da je Zavod obvezan vratiti isplaćenu naknadu u roku od 45 dana od dana primitka zahtjeva za povrat.
    Provedbene propise o načinu ostvarivanja prava na naknadu plaće donijet će Zavod.

ja čitam i čitam i ne vidim di to piše da isplaćuje HZZO
    (nisam pravnik)

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Knjigovođa žene s početka priče je bila danas na hzzo-u i ipak plaća hzzo, i sad ona veli da je to već treća promjena:poslodavci-hzzo, pa hzzo-poslodavci i onda opet poslodavci-hzzo.A za ovu zadnju nije znala do danas budući da su joj najnovije upute koje ima da isplatu vrši poslodavac, a hzzo refundira (tj. ne refundira i to je problem tog zakona)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

čekam da se javi i naša pravnica

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Promjena je stupila na snagu, opet je sve po starom: naknadu isplaćuje HZZO.

Neka vas ne zbuni RRIF, oni su pripremali broj i pisali tekstove prije zadnje izmjene.

To da trudničko bolovanje isplaćuju poslodavci, pa kasnije refundiraju od HZZO nije ni zaživjelo u praksi, ali sad je to potvrđeno i službeno (izašlo je u NN).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala Minnie!

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Ovo je izvorni članak 33. Zakona:

Članak 33.

Naknada plaće za vrijeme bolovanja iz članka 31. točke 3. do 7. ovoga Zakona isplaćuje se osiguraniku na teret sredstava Zavoda od prvog dana korištenja prava.

Naknadu plaće iz članka 31. točke 8. do 13. ovoga Zakona Zavod isplaćuje osiguraniku na teret sredstava državnog proračuna.

Naknadu plaće za vrijeme bolovanja iz članka 32. točke 1. i 2. ovog Zakona od 43. dana, odnosno 8. dana bolovanja, te točke 4., 5. i 6. članka 31. ovoga Zakona od prvog dana bolovanja obračunava i isplaćuje pravna, odnosno fizička osoba – poslodavac, s time da je Zavod obvezan vratiti isplaćenu naknadu u roku od 45 dana od dana primitka zahtjeva za povrat. (točka 6. članka 31. Zakona je bolovanje zbog komplikacija u trudnoći, opaska Minnie) Provedbene propise o načinu ostvarivanja prava na naknadu plaće donijet će Zavod.
    a nakon izmjene on izgleda ovako:

U članku 33. stavak 3. mijenja se i glasi:

"Naknadu plaće za vrijeme bolovanja iz članka 32. točke 1. i 2. ovoga Zakona od 43. dana, odnosno 8. dana bolovanja obračunava i isplaćuje pravna, odnosno fizička osoba – poslodavac, s time da je Zavod obvezan vratiti isplaćenu naknadu u roku od 45 dana od dana primitka zahtjeva za povrat."

Iza stavka 3. dodaju se novi stavci 4. i 5. koji glase:

"Naknadu plaće za vrijeme bolovanja iz članka 31. točke 4. i 5. ovoga Zakona od prvog dana bolovanja obračunava i isplaćuje pravna, odnosno fizička osoba – poslodavac, s time da je Zavod obvezan vratiti isplaćenu naknadu u roku od 30 dana od dana primitka zahtjeva za povrat.

U slučaju kada pravna, odnosno fizička osoba nije u mogućnosti, iz razloga nelikvidnosti, isplatiti plaću, odnosno naknadu plaće u trajanju od najmanje tri kalendarska mjeseca, isplatu naknade plaće iz stavka 3. i 4. ovoga članka izvršit će Zavod."

Iz stavka 3. članka 33. izbačen je stavak 6. iz boldanog dijela. Stavak 6. (trudničko bolovanje) obuhvaćeno je u početku članka 33. (stavak 1.) kao vrsta bolovanja koja se isplaćuje na teret Zavoda od prvpg dana bolvoanja, a u nabrajanju koja bolovanja koja su na teret Zavoda isplaćuje poslodavac (a poslije od Zavoda traži refundaciju) izostavljeno je trudničko.

Nema izričite rečenice da to bolovanje isplaćuje Zavod, nego ne pripada bolovanjima koje isplaćuje poslodavac na teret Zavoda (iz čega proizlazi da ga isplaćuje HZZO).

Malo komplicirano za objasniti, kako uvijeno pišu članke Zakona nije ni čudo da su u novom Zakonu provukli tu izmjenu na štetu trudnica.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Hvala Minnie

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

e sada malo ja sa pitanjem:
    sa 3.11. sam prijavljena na 3400 kn i i u 2 mjesecu (tri place ) cu otici na komplikacije u trudnoci. Koliko cu dobivati bolovanja, a kolika cemi biti naknada po rodjenju djeteta????

laky avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006
    vječita lutalica......na samom jugu ,srcem u Slavoniji

Početno pitanje?

Koliki su doprinosi na taj iznos 3400 ?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

1400 kn su doprinosi

Blanka

Početno

Moju jednu frendicu su danas otposlali iz HZZO i rekli da poslodavac isplaćuje. Nosila je doznaku za 11 mjesec, a na bolovanju je od 02.10.2006. Pa ja sad više ne znamo tko kome šta !!! Ma stvarno sramota !!!

Blanka

Početno

A sad sam zvala u HZZO i rekli su da nije istina da isplaćuje poslodavac. Znači žena na šalteru je rekla jedno, a žena preko telefona je rekla drugo. Uh kako sam ljuta !!!!

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj loo prvotno napisa
    e sada malo ja sa pitanjem:
    sa 3.11. sam prijavljena na 3400 kn i i u 2 mjesecu (tri place ) cu otici na komplikacije u trudnoci. Koliko cu dobivati bolovanja, a kolika cemi biti naknada po rodjenju djeteta????
    Oprosti, al kako vec sada znas da ces u 2. mj imati komplikacije u trudnoci?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •