Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: prava budućih mama studentica

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno prava budućih mama studentica

Da li mi netko može točno objasniti što to znači "mirovanje obaveza studenta"?
    Konkretno: obzirom na starosnu dob iznad 27 godina zdravstveno osiguranje mi teče preko fakulteta, da li se ono u mirovanju ukida?
    I da li u tom slučaju imam pravo na rodiljnu naknadu?
    Što se tiče druge mogućnosti, tj. rodiljnog dopusta od dana rođenja djeteta do navršene godine dana života djeteta, u tekstu se ne navodi kome se podnosi zahtjev, fakultetu ili direktno zavodu?
    Već sam postavila ovo pitanje na topicu "prava studenata", ali vjerojatno nitko nije vidio, osim anki koja je u gabuli skup samnom

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Bez obzira na starosnu dob, ti i dalje imaš status redovnog studenta (imaš zdravstveno osiguranje na toj osnovi).

Dok si redovan student, možeš koristiti sva prava studenata za koja pitaš (mirovanje godine i rodiljni dopust).

Zahtjev za mirovanjem godine podnosiš u referadu faksa, a zahtjev za rodiljnim dopustom podnosiš HZZO-u. Oni uglavnom imaju svoj forumular kojeg ispuniš i priložiš potrebne potvrde (kopija rodnog lista djeteta, potvrda od faksa da si redovan student...)

Zdravstvo ti se ne ukida radi mirovanja godine. Ukinuti će ti se istekom školske (akademske) godine u kojoj završavaš faks:

1. OSIGURANICI

Članak 5.

Status osiguranika prema ovom Zakonu stječu:

...

11. učenici srednjih škola i redoviti studenti visokih učilišta koji su državljani Republike Hrvatske i imaju prebivalište, odnosno boravište u Republici Hrvatskoj, te stranci s odobrenim stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj, a nisu zdravstveno osigurani kao članovi obitelji osiguranika, s time da to pravo mogu koristiti najduže do isteka školske godine u kojoj su završili redovito školovanje,

...
    ili, ako prekineš redovni studij, nakon 30 dana od prekida redovnog studiranja:

1. OSIGURANICI

Članak 5.

Status osiguranika prema ovom Zakonu stječu:

...

12. osobe s prebivalištem u Republici Hrvatskoj koje su prema propisima o školovanju izgubile status učenika, odnosno redovitog studenta ako su se prijavile Zavodu u roku od 30 dana od dana gubitka statusa učenika ili redovitog studenta i ako pravo na zdravstveno osiguranje ne mogu ostvariti po drugoj osnovi, s tim da to pravo mogu koristiti najduže dvije godine od dana prijave Zavodu,

...
    Koliko vidim, nigdje se ne spominju godine.

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

hvala na odgovoru!!
    :D

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

još nešto mi nije do kraja jasno: da li iz mirovanja mogu ostvariti pravo na rodiljni dopust ili je potrebno prvo prekinuti mirovanje?

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

tebi mirovanje traje do djetetove prve godine (odnosno tu akad. godinu.) a i porodiljni takodjer

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

hvala! :D

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

a šta kad istekne akademska godina i ukinu mi zdravstveno? kako onda primam porodiljnu naknadu kad za nju moraš biti zdravstveno osiguran, a ako se prijavim na biro gubim prava redovnog studenta :/ :/ :? :?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •