Results 1 to 40 of 40

Thread: Pir i proso

  1. #1

    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    20

    Default Pir i proso

    Molim sve mame koje su svojim bebicama davale pir i proso da mi pomognu oko nacina pripreme- skoro svi moji pokusaji dohrane su propali, pa polazem dosta nade u ovo. Probali smo kukuruzni griz, ali ne ide. Ima one neka sitna zrnca koja Mak nece da proguta...da li je i sa ovim isti slucaj?
    Unaprijed se izvinjavam ako ponavljam temu, ali na pretrazniku sam naisla samo na hvale koje se odnose na ove zitarice, ali ne na recepte za pripremu. Hvala!

  2. #2
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Uglavnom ovisi o tome koliko dugo kuhaš. Imaj u vidu da je pir (krupnik, dinkel) prilično bogat glutenom i dobro je uvesti ga oprezno, a najbolje nakon 10 mj. života.

  3. #3

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    82

    Default

    s bioveginih stranica
    "Zanimljivo je da neki bolesnici koji su alergični na gluten iz ostalih žitarica podnose Dinkelovo brašno, iako i ono sadrži jednu slabiju vrstu glutena. Osim toga, ljudi koji su alergični na ostale komponente pšenice također ponekad toleriraju Dinkel, no, u tom slučaju treba paziti da se koristi čista kultura Dinkela. Zrno Dinkela sadrži vrijedne aminokiseline u odličnom sastavu, ugljikohidrate, masti, vitamine B skupine i vitamin E i K, te mnogobrojne minerale (željezo, fosfor, kalcij, magnezij, i mnoge druge). Ova je žitarica lako probavljiva, tako da je dobra za prehranu bolesnika i rekonvalescenta, te za prehranu djece i starijih osoba."

    ako ti beba nije htjela kukuruzni griz, onda ti neće htjeti ni pir ni proso, osim ako ih ne samelješ u prah prije kuhanja

  4. #4
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default Re: Pir i proso

    Quote Originally Posted by Nica
    Molim sve mame koje su svojim bebicama davale pir i proso da mi pomognu oko nacina pripreme- skoro svi moji pokusaji dohrane su propali, pa polazem dosta nade u ovo. Probali smo kukuruzni griz, ali ne ide. Ima one neka sitna zrnca koja Mak nece da proguta...da li je i sa ovim isti slucaj?
    jesi koristila baš kukuruzni griz ili krupicu (palentu?) griz je puno finije mljeven... moj F neće palentu, ali griz mu uspijem podvalit, mada ne obožava hranu koja je keljava/ljepljiva u ustima (griz, riža ako je sluzavija, keks u mlijeku...)

  5. #5

    Join Date
    May 2006
    Location
    na pravom mjestu
    Posts
    1,774

    Default Re: Pir i proso

    Mi koristimo ovaj recept:
    -namoče se u vodi da malo nabubre
    -kuhaju se 5 min (od trenutka kad voda uzavre)
    -10 min odstoje u vodi
    -procijediti
    Dosta su mekane pa ne moraš miksati, al pomješaj sa tikvicama il korabicom,mrkvicom..i dobar tek!

  6. #6

    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    34

    Default

    U mlincu za kavu samelješ proso (ja to radim i s integralnom rižom), i dobiješ nešto kao proseno brašno. To zakuham u vodi cca. 2 jušne žlice na 2-3 dcl vode i dobiješ nešto kao rižinu/prosenu kremu u koju onda dodaš voće ili povrće. Nama je upalilo.

  7. #7

    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    50

    Default Re: Pir i proso

    Quote Originally Posted by magriz
    Quote Originally Posted by Nica
    Molim sve mame koje su svojim bebicama davale pir i proso da mi pomognu oko nacina pripreme- skoro svi moji pokusaji dohrane su propali, pa polazem dosta nade u ovo. Probali smo kukuruzni griz, ali ne ide. Ima one neka sitna zrnca koja Mak nece da proguta...da li je i sa ovim isti slucaj?
    jesi koristila baš kukuruzni griz ili krupicu (palentu?) griz je puno finije mljeven... moj F neće palentu, ali griz mu uspijem podvalit, mada ne obožava hranu koja je keljava/ljepljiva u ustima (griz, riža ako je sluzavija, keks u mlijeku...)
    Magriz, nisi u pravu. Kukuruzni griz ili krupica je jedno te isto...za razliku od kukuruznog brašna koje je sitno mljeveno.
    Palenta koju mi kupujemo u trgovinama (npr. ona Instant palenta je kukuruzni griz (iliti krupica) koja se skuha za 2-3 min). Imaš i pakiranja palente koja se puno duže kuhaju tj. nisu instant i puno su ukusnija - na tim pakiranjima koja su obično u papirnim vrećicama piše Kukuruzni griz (krupica) bez onog "instant"...kod nas prolazi i ova brža verzija .

    Nica, ne znam koliko ti je bebica stara, ali ako ne prolazi kukuruzni griz zbog zrnatosti možda da mu napraviš rjeđe nego što bi sebi npr. pravila ili da pokušaš ako ste na početku dohrane kupiti kukuruz od (kršitelj koda)-a npr. (taj sam ja na početku koristila), a onda s vremenom se beba navikava na nove teksture pa će tako prihvatiti i zrnatije, ne brini.
    Proso nisam nikad mljela - koristila sam ga u izvornom obliku, ali pokušaj kako ti cure kažu.
    Ne brini ako ti beba sad nešto ne prihvaća, nakon izvjesnog vremena vratiš se na tu namirnicu i ugodno se iznenadiš kako lijepo prihvate

  8. #8
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default Re: Pir i proso

    [quote="ludovik"][quote="magriz"]
    Quote Originally Posted by Nica
    početku dohrane kupiti kukuruz od (kršitelj koda)-a npr.
    Nemoj (kršitelj koda), oni ne mare ako njihova hrana sadrži gmo.
    Imaš u bio vio dućanu palentu u prozirnom pakiranju, jako je fino mljevena, i ukusna.

  9. #9
    LeaB's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,656

    Default

    Međunarodni prerađivači hrane poput (kršitelj koda)a, šire svoja tržišta u Hrvatskoj, [b]ali ne i politiku hrane koja nije GM.[b] Dok u Švicarskoj i Velikoj Britaniji, (kršitelj koda) odgovara na zabrinutost potrošača za sigurnost hrane te im nudi samo proizvode koji nisu GM, na hrvatskom tržištu može plasirati što god želi budući s njega ne pristižu nikakve pritužbe.

    sa stranice
    http://www.zelena-akcija.hr/ge/hrv/gmo.html

  10. #10

    Join Date
    Sep 2006
    Posts
    50

    Default

    Pa šta smo mi ovdje, odlagalište otpada?!

  11. #11

    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    20

    Default

    Cure, hvala puno na savjetima. Probala sam pir (kuhala par minuta u vodi) i pomijesala sa **** kasicom od breskve. Poslije jedne kasicice odbio. Mislim da mu se upravo ne svidjaju ona zrnca. Ina66 mislim da bi rjesenje bilo mozda u mljevenju u sitni prah. Ali nemam mlin za kafu...mozda sad nabavim. Proso sam kuhala kao bubica27 (tako kazu i na etiketi), ali je proso jos krupniji od pira, tako da nije dosao u obzir. Ali je zato mama papala zdravu hranu :D Mozda s vremenom prihvati...za pocetak je prihvatio **** vocnu kasicu (samo vocnu i samo maaaalo). By the way, ima 8 mjeseci i 7 dana

  12. #12
    Felix's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,219

    Default

    s koliko mjeseci mogu pir i proso?

  13. #13
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default Re: Pir i proso

    Quote Originally Posted by ludovik
    Magriz, nisi u pravu. Kukuruzni griz ili krupica je jedno te isto...za razliku od kukuruznog brašna koje je sitno mljeveno.
    Palenta koju mi kupujemo u trgovinama (npr. ona Instant palenta je kukuruzni griz (iliti krupica) koja se skuha za 2-3 min). Imaš i pakiranja palente koja se puno duže kuhaju tj. nisu instant i puno su ukusnija - na tim pakiranjima koja su obično u papirnim vrećicama piše Kukuruzni griz (krupica) bez onog "instant"...kod nas prolazi i ova brža verzija .
    možda nisam u pravu, ali činjenica je da postoje 3 finoće mljevenja. moji deda i baka su sadili kukuruz i mljeli ga u brašno, krupicu i griz. dakle, kategorizirano u 3 kategorije. a isto tako i kupujem... krupicu za nas, griz na F, a brašno kad pečem kruh

  14. #14
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Proso praktično odmah, jer nema glutena, a pir (krupnik, dinkel) radi glutena kasnije - kad i "normalna" pšenica.

  15. #15
    Felix's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,219

    Default

    a to je sa 9 mj?

  16. #16
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Recimo. Kod tablica dohrane uglavnom dolazi do odstupanja od +/- mjesec dana, a to je obično radi formulaša koji bi dohranu počeli što ranije. Nešto je sigurnije krenuti s 10 mjeseci, naravno uz oprez. Preosjetljivost na gluten se hoće manifestirati uz dosta "multimedije" pa ako dijete puno prducka, ima proljev i slično - odloži za kasnije.

  17. #17
    Irchi's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,219

    Default

    Quote Originally Posted by Davor
    Proso praktično odmah, jer nema glutena, a pir (krupnik, dinkel) radi glutena kasnije - kad i "normalna" pšenica.
    Pa zar nije najnovija preporuka (pričamo o djeci isključivo dojenoj do 6. mj) da se namirnice koje sadrže gluten uvedu nešto ranije dok bebe još intenzivno doje.

  18. #18
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    Ne.

  19. #19
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Zapravo, je.

    Ako dijete još uvijek intenzivno doji, nije nužno čekati do navršenih 10 mjeseci.
    Čini se da je bolje uvesti glutensku namirnicu nešto ranije, uz intenzivnije dojenje, nego čekati tih 10 mjeseci, a da je broj podoja znatno umanjen.

  20. #20
    Felix's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,219

    Default

    ali ako dijete i sa 10 mjeseci i dalje intenzivno doji, onda se moze cekati i tih 10 mjeseci, ako sam dobro shvatila. nije vazna dob, nego intenzivno dojenje?

  21. #21
    Davor's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    8,984

    Default

    OK, kao što reko' +/- mjesec dana
    Preosjetljivosti su gadna stvar.

  22. #22

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Zagreb/Tresnjevka
    Posts
    867

    Default

    Mamae jedno brzo pitanje kupila sam Pir, onaj Alnaturin u DM-u. Koliko se to mora kuhati?
    Ja inace Emi u domacu juhicu sa puno pasiranog povrca umijesam malo baby griza i to je gotovo za 2-3 min. Sad bi joj na isti nacin umijesala Pir.

  23. #23

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Zagreb/Tresnjevka
    Posts
    867

    Default

    Mame, jedno brzo pitanje. . . kupila sam Pir Griz, onaj Alnaturin u DM-u. Koliko se to mora kuhati?
    Ja inace Emi u domacu juhicu sa puno pasiranog povrca umijesam malo baby griza i to je gotovo za 2-3 min. Sad bi joj na isti nacin umijesala Pir.

  24. #24

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Zagreb/Tresnjevka
    Posts
    867

    Default

    Upss. . . otislo oba puta. . steka mi net Ispicavam se.

  25. #25
    Leelee's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Agram
    Posts
    228

    Default

    Dinkel se dosta dugo kuha - možeš ga namočiti preko noći i kad se kuha jedno 45 minuta - probaš. Ili, kao što sam znala raditi do prve godine, a vidim da i drugi rade isto tako: opereš ga, osušiš, samelješ u mlincu za kavu, i kuhaš jedno 15-tak minuta. Tako sam radila i sa smeđom rižom, ječmom,...

  26. #26

    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Zagreb/Tresnjevka
    Posts
    867

    Default

    Cak i onaj Dinkel Gris od Alnature? Taj je vec samljeven, nisam mislila na zrnje. . .

  27. #27
    Leelee's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Agram
    Posts
    228

    Default

    Dinkel Grisu je dosta 15-tak minuta (na početku dohrane možda 20-tak).
    Inače, Alnatura ima program i za djecu - tako da sam na početku dohrane davala bio baby dinkel pahuljice; ali, na žalost, kod nas se ne mogu kupiti - najbliže u Austriji.

  28. #28

    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    338

    Default

    Kad se počne sa dohranom, da li kad vele da treba postupno uvoditi namirnica radi mogućih alergija onda to znači npr. da jedan tjedan samo mrkvu treba davati, pa npr. kukuruzni gris tek drugi tjedan, ili se žitarice mogu kombinirati s nekom novom namirnicom od početka? Znači da odmah dam mrkvicu s palenticom ili prvo jedno pa drugo?
    A kad se mogu početi uvoditi razne žitarice? Da li jedno dulje vrijeme prvo npr. kukuruzni gris pa nakon nekog vremena proso ili može jedAN DAN JEDNO A DRUGI DAN DRUGO?

  29. #29

    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    684

    Default

    dovoljno je 5 dana, ne mroas citavi tjedan. mozes npr 5 dana mrkvu, sesti dan palenta, sedmi dan palenta+mrkva, pa kad predes na nesto trece prvi dan to dajess samo i onda kombiniras sa vec uvedenim namirnicama

  30. #30

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Da ne otvaram novu temu, nemljeveni pir, kako spremiti za malo veću djecu

  31. #31
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,187

    Default

    ko i rižu samo malo dulje kuhaj cca minuta,napravi ko rižoto, ili umješaj skuhano s dinstanim mljevenim mesom i dodaj malo bučinog ulja.
    Last edited by jelena.O; 30.01.2012 at 11:28.

  32. #32

    Join Date
    May 2006
    Location
    Split
    Posts
    3,209

    Default

    Skuhala san na kraju samo u vodi pa posolila i zauljila, umiješala sa mrkvom, ko prilog djeci uz piletinu a nama sa još malo kapule

  33. #33
    koksy's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Samobor
    Posts
    5,491

    Default

    Jeste vi miksale proso u pocetku? Ja ga malom skuhala, skroz je omeksao, nije da sam ga prvi put kuhala, ali njemu je strasno smetalo sto nije skroz miksano. A recimo pojest ce naribanu krusku.

  34. #34
    acqua's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    333

    Default

    ja ga nisam miksala....

    inace, procitala sam naslov topica "pir i poso" pa se pitah kakvo pitanje moze netko imati o poslu i vjencanju :D

  35. #35
    koksy's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Samobor
    Posts
    5,491

    Default

    I beba je jela bez problema ne miksanog?

    A za ovo drugo mogu samo ovo stavit

  36. #36
    acqua's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    333

    Default

    ja nisam nista miksala od samog pocetka. samo bi sve prekuhala tako da bi proso postao skroz kasast

  37. #37
    koksy's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Samobor
    Posts
    5,491

    Default

    Pa radio je face ko da ce se udavit. Ono bas mu je bilo fuj i uzas! Samo je pljuvao nazad van. Tek kad sam izmiksala sve onda je pojeo al malo. Mozda je samo do prosa, mozda mu se ne svida okus.

  38. #38
    Pinky's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Dalmacija
    Posts
    5,498

    Default

    imaš u dm-a kašicu od prosa, ala čokolino samo bez šećera i junka. možda to za početak dok se ne naviknu na teksture? ja tako planiram

  39. #39
    acqua's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    333

    Default

    mozda je samo do prosa. preskoci par dana pa opet probaj.
    btw ni meni se osobno ne svida previse

    ili probaj u kombinaciji. ne znam sto je do sad jeo, ali mozda bude ok s recimo jabukom ili tikvicom.

  40. #40
    koksy's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Samobor
    Posts
    5,491

    Default

    Dala sam mu s tikvicom, nece. Jedino mu se svidaju jabuke i kruske. Al kako ima atopijski dermatitis, osipa se od jabuke...a bas da cu mu samo kruske svaki dan davat nema smisla. I palenta mu se svida.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •