Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: Pir i proso

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Pir i proso

Molim sve mame koje su svojim bebicama davale pir i proso da mi pomognu oko nacina pripreme- skoro svi moji pokusaji dohrane su propali, pa polazem dosta nade u ovo. Probali smo kukuruzni griz, ali ne ide. Ima one neka sitna zrnca koja Mak nece da proguta...da li je i sa ovim isti slucaj?
    Unaprijed se izvinjavam ako ponavljam temu, ali na pretrazniku sam naisla samo na hvale koje se odnose na ove zitarice, ali ne na recepte za pripremu. Hvala!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Uglavnom ovisi o tome koliko dugo kuhaš. Imaj u vidu da je pir (krupnik, dinkel) prilično bogat glutenom i dobro je uvesti ga oprezno, a najbolje nakon 10 mj. života.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

s bioveginih stranica
    "Zanimljivo je da neki bolesnici koji su alergični na gluten iz ostalih žitarica podnose Dinkelovo brašno, iako i ono sadrži jednu slabiju vrstu glutena. Osim toga, ljudi koji su alergični na ostale komponente pšenice također ponekad toleriraju Dinkel, no, u tom slučaju treba paziti da se koristi čista kultura Dinkela. Zrno Dinkela sadrži vrijedne aminokiseline u odličnom sastavu, ugljikohidrate, masti, vitamine B skupine i vitamin E i K, te mnogobrojne minerale (željezo, fosfor, kalcij, magnezij, i mnoge druge). Ova je žitarica lako probavljiva, tako da je dobra za prehranu bolesnika i rekonvalescenta, te za prehranu djece i starijih osoba."

ako ti beba nije htjela kukuruzni griz, onda ti neće htjeti ni pir ni proso, osim ako ih ne samelješ u prah prije kuhanja

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno Re: Pir i proso

Citiraj Nica prvotno napisa
    Molim sve mame koje su svojim bebicama davale pir i proso da mi pomognu oko nacina pripreme- skoro svi moji pokusaji dohrane su propali, pa polazem dosta nade u ovo. Probali smo kukuruzni griz, ali ne ide. Ima one neka sitna zrnca koja Mak nece da proguta...da li je i sa ovim isti slucaj?
    jesi koristila baš kukuruzni griz ili krupicu (palentu?) griz je puno finije mljeven... moj F neće palentu, ali griz mu uspijem podvalit, mada ne obožava hranu koja je keljava/ljepljiva u ustima (griz, riža ako je sluzavija, keks u mlijeku...)

Datum pristupanja
    May 2006

Mi koristimo ovaj recept:
    -namoče se u vodi da malo nabubre
    -kuhaju se 5 min (od trenutka kad voda uzavre)
    -10 min odstoje u vodi
    -procijediti
    Dosta su mekane pa ne moraš miksati, al pomješaj sa tikvicama il korabicom,mrkvicom..i dobar tek!

Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

U mlincu za kavu samelješ proso (ja to radim i s integralnom rižom), i dobiješ nešto kao proseno brašno. To zakuham u vodi cca. 2 jušne žlice na 2-3 dcl vode i dobiješ nešto kao rižinu/prosenu kremu u koju onda dodaš voće ili povrće. Nama je upalilo.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Citiraj magriz prvotno napisa
    jesi koristila baš kukuruzni griz ili krupicu (palentu?) griz je puno finije mljeven... moj F neće palentu, ali griz mu uspijem podvalit, mada ne obožava hranu koja je keljava/ljepljiva u ustima (griz, riža ako je sluzavija, keks u mlijeku...)
    Magriz, nisi u pravu. Kukuruzni griz ili krupica je jedno te isto...za razliku od kukuruznog brašna koje je sitno mljeveno.
    Palenta koju mi kupujemo u trgovinama (npr. ona Instant palenta je kukuruzni griz (iliti krupica) koja se skuha za 2-3 min). Imaš i pakiranja palente koja se puno duže kuhaju tj. nisu instant i puno su ukusnija - na tim pakiranjima koja su obično u papirnim vrećicama piše Kukuruzni griz (krupica) bez onog "instant"...kod nas prolazi i ova brža verzija .

Nica, ne znam koliko ti je bebica stara, ali ako ne prolazi kukuruzni griz zbog zrnatosti možda da mu napraviš rjeđe nego što bi sebi npr. pravila ili da pokušaš ako ste na početku dohrane kupiti kukuruz od (kršitelj koda)-a npr. (taj sam ja na početku koristila), a onda s vremenom se beba navikava na nove teksture pa će tako prihvatiti i zrnatije, ne brini.
    Proso nisam nikad mljela - koristila sam ga u izvornom obliku, ali pokušaj kako ti cure kažu.
    Ne brini ako ti beba sad nešto ne prihvaća, nakon izvjesnog vremena vratiš se na tu namirnicu i ugodno se iznenadiš kako lijepo prihvate

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

[quote="ludovik"][quote="magriz"]
    početku dohrane kupiti kukuruz od (kršitelj koda)-a npr.
    Nemoj (kršitelj koda), oni ne mare ako njihova hrana sadrži gmo.
    Imaš u bio vio dućanu palentu u prozirnom pakiranju, jako je fino mljevena, i ukusna.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Međunarodni prerađivači hrane poput (kršitelj koda)a, šire svoja tržišta u Hrvatskoj, [b]ali ne i politiku hrane koja nije GM.[b] Dok u Švicarskoj i Velikoj Britaniji, (kršitelj koda) odgovara na zabrinutost potrošača za sigurnost hrane te im nudi samo proizvode koji nisu GM, na hrvatskom tržištu može plasirati što god želi budući s njega ne pristižu nikakve pritužbe.

sa stranice
    http://www.zelena-akcija.hr/ge/hrv/gmo.html

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Pa šta smo mi ovdje, odlagalište otpada?!

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Cure, hvala puno na savjetima. Probala sam pir (kuhala par minuta u vodi) i pomijesala sa **** kasicom od breskve. Poslije jedne kasicice odbio. Mislim da mu se upravo ne svidjaju ona zrnca. Ina66 mislim da bi rjesenje bilo mozda u mljevenju u sitni prah. Ali nemam mlin za kafu...mozda sad nabavim. Proso sam kuhala kao bubica27 (tako kazu i na etiketi), ali je proso jos krupniji od pira, tako da nije dosao u obzir. Ali je zato mama papala zdravu hranu :D Mozda s vremenom prihvati...za pocetak je prihvatio **** vocnu kasicu (samo vocnu i samo maaaalo). By the way, ima 8 mjeseci i 7 dana

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

s koliko mjeseci mogu pir i proso?

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Citiraj ludovik prvotno napisa
    Magriz, nisi u pravu. Kukuruzni griz ili krupica je jedno te isto...za razliku od kukuruznog brašna koje je sitno mljeveno.
    Palenta koju mi kupujemo u trgovinama (npr. ona Instant palenta je kukuruzni griz (iliti krupica) koja se skuha za 2-3 min). Imaš i pakiranja palente koja se puno duže kuhaju tj. nisu instant i puno su ukusnija - na tim pakiranjima koja su obično u papirnim vrećicama piše Kukuruzni griz (krupica) bez onog "instant"...kod nas prolazi i ova brža verzija .
    možda nisam u pravu, ali činjenica je da postoje 3 finoće mljevenja. moji deda i baka su sadili kukuruz i mljeli ga u brašno, krupicu i griz. dakle, kategorizirano u 3 kategorije. a isto tako i kupujem... krupicu za nas, griz na F, a brašno kad pečem kruh

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Proso praktično odmah, jer nema glutena, a pir (krupnik, dinkel) radi glutena kasnije - kad i "normalna" pšenica.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a to je sa 9 mj?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Recimo. Kod tablica dohrane uglavnom dolazi do odstupanja od +/- mjesec dana, a to je obično radi formulaša koji bi dohranu počeli što ranije. Nešto je sigurnije krenuti s 10 mjeseci, naravno uz oprez. Preosjetljivost na gluten se hoće manifestirati uz dosta "multimedije" pa ako dijete puno prducka, ima proljev i slično - odloži za kasnije.

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Proso praktično odmah, jer nema glutena, a pir (krupnik, dinkel) radi glutena kasnije - kad i "normalna" pšenica.
    Pa zar nije najnovija preporuka (pričamo o djeci isključivo dojenoj do 6. mj) da se namirnice koje sadrže gluten uvedu nešto ranije dok bebe još intenzivno doje.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Zapravo, je.

Ako dijete još uvijek intenzivno doji, nije nužno čekati do navršenih 10 mjeseci.
    Čini se da je bolje uvesti glutensku namirnicu nešto ranije, uz intenzivnije dojenje, nego čekati tih 10 mjeseci, a da je broj podoja znatno umanjen.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali ako dijete i sa 10 mjeseci i dalje intenzivno doji, onda se moze cekati i tih 10 mjeseci, ako sam dobro shvatila. nije vazna dob, nego intenzivno dojenje?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

OK, kao što reko' +/- mjesec dana
    Preosjetljivosti su gadna stvar.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Mamae jedno brzo pitanje kupila sam Pir, onaj Alnaturin u DM-u. Koliko se to mora kuhati?
    Ja inace Emi u domacu juhicu sa puno pasiranog povrca umijesam malo baby griza i to je gotovo za 2-3 min. Sad bi joj na isti nacin umijesala Pir.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Mame, jedno brzo pitanje. . . kupila sam Pir Griz, onaj Alnaturin u DM-u. Koliko se to mora kuhati?
    Ja inace Emi u domacu juhicu sa puno pasiranog povrca umijesam malo baby griza i to je gotovo za 2-3 min. Sad bi joj na isti nacin umijesala Pir.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Upss. . . otislo oba puta. . steka mi net Ispicavam se.

Leelee avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Dinkel se dosta dugo kuha - možeš ga namočiti preko noći i kad se kuha jedno 45 minuta - probaš. Ili, kao što sam znala raditi do prve godine, a vidim da i drugi rade isto tako: opereš ga, osušiš, samelješ u mlincu za kavu, i kuhaš jedno 15-tak minuta. Tako sam radila i sa smeđom rižom, ječmom,...

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Cak i onaj Dinkel Gris od Alnature? Taj je vec samljeven, nisam mislila na zrnje. . .

Leelee avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Dinkel Grisu je dosta 15-tak minuta (na početku dohrane možda 20-tak).
    Inače, Alnatura ima program i za djecu - tako da sam na početku dohrane davala bio baby dinkel pahuljice; ali, na žalost, kod nas se ne mogu kupiti - najbliže u Austriji.

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Kad se počne sa dohranom, da li kad vele da treba postupno uvoditi namirnica radi mogućih alergija onda to znači npr. da jedan tjedan samo mrkvu treba davati, pa npr. kukuruzni gris tek drugi tjedan, ili se žitarice mogu kombinirati s nekom novom namirnicom od početka? Znači da odmah dam mrkvicu s palenticom ili prvo jedno pa drugo?
    A kad se mogu početi uvoditi razne žitarice? Da li jedno dulje vrijeme prvo npr. kukuruzni gris pa nakon nekog vremena proso ili može jedAN DAN JEDNO A DRUGI DAN DRUGO?

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

dovoljno je 5 dana, ne mroas citavi tjedan. mozes npr 5 dana mrkvu, sesti dan palenta, sedmi dan palenta+mrkva, pa kad predes na nesto trece prvi dan to dajess samo i onda kombiniras sa vec uvedenim namirnicama

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Da ne otvaram novu temu, nemljeveni pir, kako spremiti za malo veću djecu

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ko i rižu samo malo dulje kuhaj cca minuta,napravi ko rižoto, ili umješaj skuhano s dinstanim mljevenim mesom i dodaj malo bučinog ulja.
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 30.01.2012. at 11:28

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Skuhala san na kraju samo u vodi pa posolila i zauljila, umiješala sa mrkvom, ko prilog djeci uz piletinu a nama sa još malo kapule

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Jeste vi miksale proso u pocetku? Ja ga malom skuhala, skroz je omeksao, nije da sam ga prvi put kuhala, ali njemu je strasno smetalo sto nije skroz miksano. A recimo pojest ce naribanu krusku.

acqua avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ja ga nisam miksala....

inace, procitala sam naslov topica "pir i poso" pa se pitah kakvo pitanje moze netko imati o poslu i vjencanju :D

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

I beba je jela bez problema ne miksanog?

A za ovo drugo mogu samo ovo stavit

acqua avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ja nisam nista miksala od samog pocetka. samo bi sve prekuhala tako da bi proso postao skroz kasast

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Pa radio je face ko da ce se udavit. Ono bas mu je bilo fuj i uzas! Samo je pljuvao nazad van. Tek kad sam izmiksala sve onda je pojeo al malo. Mozda je samo do prosa, mozda mu se ne svida okus.

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

imaš u dm-a kašicu od prosa, ala čokolino samo bez šećera i junka. možda to za početak dok se ne naviknu na teksture? ja tako planiram

acqua avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

mozda je samo do prosa. preskoci par dana pa opet probaj.
    btw ni meni se osobno ne svida previse

ili probaj u kombinaciji. ne znam sto je do sad jeo, ali mozda bude ok s recimo jabukom ili tikvicom.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Dala sam mu s tikvicom, nece. Jedino mu se svidaju jabuke i kruske. Al kako ima atopijski dermatitis, osipa se od jabuke...a bas da cu mu samo kruske svaki dan davat nema smisla. I palenta mu se svida.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •