naravno da ne. ne pada mi na pamet da nekome to sugeriram, a već sam jednom rekla da nema nikakve bojazni da to postane masovna pojava.neces valjda reci da je neasistirani porod doma nesto sto trebamo raditi??
mislim da sam ja jedna od onih marginalki koje je u citatu negdje gore spomenula saradadevii, koje to mogu.
nije to nikakav programski ni politički čin u svrhu dokazivanja ovog ili onog, nego moje intimno iskustvo i intimna odluka, o kojoj inače nemam ni neku potrebu pričati, ni objašnjavati zašto sam tako postupila.
ovdje to ipak činim, jer se ne moram predstaviti imenom i prezimenom i jer mi je tema poticajna, a i razmišljanja pojedinih forumašica su takva da mi je od njih toplo oko srca.
znatiželjna sam, da li se nekad u praksi dogodilo da se kazneno goni takva žena koja je rodila zdravo dijete i normalno ga došla prijaviti?citiram izvadak iz clanka Kaznenog zakona i kazem ti kako se tumaci kad je rijec o neasistiranom porodu doma.
ja nisam imala nikakvih problema i ne mislim da takav porod uopće ima što tražiti u bilo kakvom tumačenju kaznenog zakona.
štoviše, dok sam još bila trudna, našla sam na službenim stranicama slijedeće:
meni se iz ovog čini da je predviđena mogućnost rođenja bez nazočnosti liječnika.a) Prijava rođenja
Rođenje djeteta prijavljuje se, u roku od 15 dana od dana rođenja, matičaru kojem pripada mjesto gdje se dijete rodilo. Kada je dijete rođeno na putu, rođenje se upisuje u maticu mjesta u kojem je putovanje završilo.
Rođenje djeteta u zdravstvenoj ustanovi dužna je prijaviti zdravstvena ustanova. Rođenje djeteta izvan zdravstvene ustanove dužan je prijaviti djetetov otac, odnosno osoba u čijem je stanu dijete rođeno ili majka, kad za to bude sposobna, ili babica, odnosno liječnik koji je sudjelovao u porodu. Kad nema tih osoba ili one ne mogu prijaviti rođenje, to je dužna učiniti osoba koja je saznala za rođenje djeteta.
ne samo da znam za ovo, nego mi se upravo to i desilo. ali me nije pokolebalo.Ukljucivo i mogucnost da ces ici u zatvor ili platiti novcanu kaznu ako ga ne cijepis.