Vidim da ovdje ima puno forumašica od kojih bih mogla dobiti izvorni recept za tufahije... a jedu mi se jaaaaaaaaaaaaaako![]()
Vidim da ovdje ima puno forumašica od kojih bih mogla dobiti izvorni recept za tufahije... a jedu mi se jaaaaaaaaaaaaaako![]()
Imam neki blagi osjecaj da li nisi imala mene na umu, ali posto vidim da je panika 8) ovako ih ja pravim:
mjere - odokativne
1. Jabukama izdubis sredinu i skuhas ih u slatkoj vodi (koliko slatka - stvar ukusa, meni su neki recepti bili prejaki i jednostavno sam presla na navedene odokativne mjere). Takodjer pazi da se jabuke ne raspadnu, zato biraj neke kisele i tvrde jer su takve najbolje. Neka se ohlade prije punjenja.
2. Samelji orahe, pomijesaj sa secerom i onda vrelim mlijekom, tako da se napravi cvrsta smjesa (konziztenciju fila odredi sama, samo pazi da ne bude predijetko je ronda curi iz jabuka).
3. Napuni jabuke filom, odozgo tuceno vrhnje i uzivaj.
p.s.
Inace, hvala za ideju, danasnji desert smo i mi ovime rijesili :D
Jabuke ogulis,izdubis i kuhas u slatkoj vodi.Izvadis iz vode i punis mljevenim orasima i posipas ih sokom koji je ostao od kuhanja,i na kraju slag ili slatko vrhnje ,bolje je.Mislim da je ovo izvornije recept,tako je moja mama pravila,a i ja pravim i stvarno su![]()
![]()
zaboravile ste da ih je nakon punjenja dobro malo zapeći.
Da li bi bile dobre s bademima?
Ja ne volim orahe ali mi ove tufahije dobro zvuče.Šteta što nemam doma slatkog vrhnja, baš mi se jede nešto slatko.
devet moja mama pravi smjesu tako da samelje orahe i pomješa ih sa marmeladom, budu puno bolje, bar meni
a onda stavi onaj šlag zbregov taj je meni najbolji i pospe sa mrvicama čokolade
ja sam se davila u njima
sto me to preduhitriMamita prvotno napisa
![]()
a gdje vam je agda???
SNORKI ,ja naspisah sok od kuhanja jabuka,mislim da mozda neko ne zna sta zanci agda.Tufahije bez agde,ne znam kako to izgleda?
Ja nisam znala što je agda.![]()
Nego, koliko se toga stavi? Pretpostavljam da agde ima ko u priči jer se sigurno jabuke ne kuhaju u malo vode...
ma na kraju kraje ne moraš iskoristiti svu agdu, jer bi ti jabukice plivale. A da se zapeku ja to još nisam radila i ne znam za taj fol. Apricot kada se zapeku nakon punjena prije šlaga jel? Ja u agdu dodam sok jednog limuna, tako da agda dođe kao limunada extra ako ne voliš previše slatko, inače ni ta agda ne mora bash biti previše slatka niti gusta kao npr. za baklave
Ne bih ti znala tacno reci,ja to odokativno.Uglavnom kad pravim baklavu ili hurmasice onda ide kg secera i vode da ga pokrije i jos oko 1 cm vode preko secera,a za tufahije ide manje secera,ali vise vode,sve zavisi koliko ces ih praviti,ja pravim manje,jer nas je dvoje.Ali ni slucajno ne mijesaj orahe sa secerom kasnije,jer ce onda biti preslatko.
Evo sam nasla na kilogram jabuka ide 1/2 kg secera i 4 dl vode.
zapeče se da ne bi bilo mekano kao jabuka u kompotu. ovako se napravi kao korica.bera prvotno napisa
da, poslije punjenja, a prije šlaga (ja šlag uvijek stavim neposredno prije posluživanja, da se ne sljuhne)
moja mama ako pravi sa orasima , onda mješa sa marmeladom od jagodadisciplina prvotno napisa
ako pravi sa lješnjacima, onda sa marmeladom od marelica,
a ako pravi sa bademima onda sa marmeladom od malina
vrhnje je dukatovo
ostalo isto kao kod discipline i meni su takve najbolje![]()
(a ni ja nisam znala da se zapeku :? )
ma to da se zapeče to ti je sad izmislila na licu mjesta
ms. ivy prvotno napisa
![]()
(prvo sam pročitala tuhanifa)
tu-ćenifa
Ja sam znala da moja mama ne radi tufahije na uobičajan način, a to mi je i sama rekla.
Dakle, za one koje ne koriste pečnice, moja mama radi ovako:
Jabuke oguli, izdubi, napuni filom (orasi, šećer + marmelada od marelica) i poslaže u malo dublju tepsiju. Sve skupa podlije s vodom (čini mi se oko prst vode) i peče dok jabuke ne omekšaju. Kad su gotove, stavi šlag.
To je otprilike to, detalje ne znam. Jako su fine, ali nisu prave tufahije. I zato sam tražila recept da vidim kako se zapravo rade.![]()