Pokazuje rezultate 1 do 36 od 36

Tema: Integralna brasna i slatkisi

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Integralna brasna i slatkisi

Za one koji koriste integralna brasna kod pravljenja kolaca i keksa, zanima me koje brasno koristite i postoji li kakva razlika u proceduri pravljenja? (mislim na razliku izmedju koristenja integralnog i bijelog brasna)
    Ja sam dva-tri puta probala praviti keksice s integralnim brasnom, mislim da je bilo psenicno, i svaki put sam se zeznula u necemu??!
    Keksi ispadnu s donje strane zagoreni, iznutra se ne ispeku kako treba, a budu tvrdi ko kamen.
    Sta da radim, jel mozda treba napraviti rjedju smjesu? Konkretno, pravila sam Majine chocolate chip cookies koje pravimo vec dugo. I s bijelim brasnom su mi uvijek ok ispadali.

Sta je s obicnim kolacima tipa biskvit plus krema? Ima li koji trik kako da mi to tijesto ispadne ok i peceno kako treba, a da ga pravim s crnim brasnom?

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a ša si navalila bogati

ako hoćeš zdravo nema kolača bejbe
    i još bi kremu
    ma biž

šic

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Re: Integralna brasna i slatkisi

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Ja sam dva-tri puta probala praviti keksice s integralnim brasnom, mislim da je bilo psenicno, i svaki put sam se zeznula u necemu??!
    Keksi ispadnu s donje strane zagoreni, iznutra se ne ispeku kako treba, a budu tvrdi ko kamen.
    Ostavi ih da odstoje 1 dan.
    Ili zamješaj crno brašno s njima.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ovo je išlo za tvrdoću.

kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

zorana:
    Probaj peći na nižoj temperatiri duže vrijeme i sa više praška za pecivo ili soda b.b. koja će dati rahlost pecivu. ( Pecivo ne bi bilo pretvrdo ni ako bi se dodalo više masnoće, ali s obzirom na sastav peciva, bolje povećati sredstva za rahlenje.)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mamita ne kvari mi uzivljenje.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pišem ovo dok jedem mufine od mame san

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja vec godinama ne koristim bijelo brasno, niti bijeli secer (uglavnom koristim klasicno integralno graham brasno, kukuruzno, proseno, heljdino itd. od sladova med, jecmeni ili rizin slad, fruktozu itd.).
    kolace radim gotovo na svakodnevnoj bazi i svi mi super ispadaju, tako da ti uopce ne znam odgovoriti na pitanje. sigurno da postoje neki recepti koji bas ne valjaju ako nisu sa bijelim brasnom, ali mislim da ih nema tako puno, mozda si bas naletila...

a ovo:
    ako hoćeš zdravo nema kolača bejbe
    cista neistina, sorry mamita...

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

istina je da je neistina.
    ima
    al kakvih?

ma šalim se.
    meni je ok ko mora/želi paziti na zdravlje, ima dijabetes, voli raznolikost i sl. ja bih možda probala neki zdravi kolač tu i tamo, al moram biti iskrena i priznati da ih sama nikada ne radim.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tridesetri, moze koji recept?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mamita, ma nisam ni ja neki ekstrem, mi stvarno volimo fine i slatke kolace, upravo zato se trudim raditi ih sa sto boljim namirnicama jer ih jedemo gotovo svaki dan.

zorana, kakve kolace volis? daj mi barem neke smjernice, ne mogu sada prepisati cijelu kuharicu...

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ja sam ovaj vikend radila "kukije" sa zobenim pahuljicama ( recept sa foruma) u koje ide 1 salica brasna...stavila sam salicu integralnog psenicnog brasna...i bili su super do nedjelju nije bilo ni jednog vise ( napravljeni u petak navecer).
    trudim se sto je vise moguce izbaciti bijelo brasno iz upotrebe..pa malo "varam" ako pise 2 soljice brasna ja stavimjendu integralnog pogotovo u kolac od mrkve, keksice raznih vrsta, muffins itd.
    skuzila sam kad radim kruh da mi uvijek bolji bude kad pomjesam bijelo i integralno brasno. Kad koristim samo integralno onda imam slicne probleme kao Zorana.
    A sto se zdravih kolaca tice mene frednice zezaju da sam jedina koja pokusava raditi zdrave kolce ( bez bijlog secera, bez biljog brasan..sa sto vise zdravih dodataka razne pahuljice, svjeze i suho voce isl) i da je to suprotno samoj definicji kolaca...stagod...njihovi klinci jako vole moje kolace ( malo samopromocije )

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

MoMo, koje kukije? ajde pliz link

uglavnom integralno pšenično miješam s raženim, ono je finije mljeveno i hoće narasti
    Citiraj tridesetri prvotno napisa
    ne mogu sada prepisati cijelu kuharicu...
    misliš na neku knjigu ili svoju tekicu?
    meni je "prirodno i slatko" od Boban-Pejić zakon :D

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Metvica prvotno napisa
    ne mogu sada prepisati cijelu kuharicu...
    misliš na neku knjigu ili svoju tekicu?
    ma da, mislim opcenito na sve recepte od integralnog brasna koje ja koristim, a ima ih gomila...bilo iz svoje tekice, bilo iz razlicitih kuharica, web kuharica itd.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj MoMo prvotno napisa
    A sto se zdravih kolaca tice mene frednice zezaju da sam jedina koja pokusava raditi zdrave kolce ( bez bijlog secera, bez biljog brasan..sa sto vise zdravih dodataka razne pahuljice, svjeze i suho voce isl) i da je to suprotno samoj definicji kolaca...stagod...njihovi klinci jako vole moje kolace ( malo samopromocije )
    i moji kolaci su nasiroko omiljeni i kod ljudi koji inace ne briju na zdravu hranu. zaista tvrdim da fini kolaci uopce ne moraju biti nezdravi. stovise meni "nezdravi" kolaci uopce nisu fini, recimo vincekovi kolaci su mi koma, umjetni su, krcati margarinom i nekim meni totalno bljak stvarima.
    ne volim ni onu drugu krajnost, ne volim recimo bas sve makrobioticke kolace, probala sam ali vrlo cesto mi neki tako super zdravi suopce nisu fini.
    ja sam negdje izmedju, ne koristim bijelo brasno, bijeli secer, margarin i sl. ali koristim cokoladu (kvalitetnu i bez dodataka).
    evo recimo u kuharici "hrana za dusu i tijelo" aine mcateer, ima prefinih recepata za slatkise, a sve prema pravilima makrobiotike. preporucam nabaviti knjigu, tipican primjer izuzetno profinjenih i prefinih slastica, a sve zdravo!

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ja sam negdje izmedju, ne koristim bijelo brasno, bijeli secer, margarin i sl. ali koristim cokoladu (kvalitetnu i bez dodataka).
    Evo i ja bas ovako.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tridesetri, djeca mi vole keksice tipa chocolate chip cookies i oni zobeni keksici s portala.
    Starija kcer voli kolace ako ukljucuju cokoladu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

chocolate chip cookies

1 1/2 salica integralnog brasna
    1 1/2 salica zobenog brasna (ja to radim tako da u mlincu za kavu sameljem zobene pahuljice, ali malo grublje)
    prasak za pecivo (ja kupujem onaj iz bio&bio, staviti oko 2 male zlicice)
    mrvicu soli
    salica putra
    1/2 smedjeg secera
    1 salica jecmenog slada (ili nekog drugog slada)
    1 jaje
    vanilija
    1 salica chocolate chips
    1/2 salice grubo mljevenih (ili sjeckanih) oraha (moze i badema, suncokretovih, bundevinih sjemenki i sl.)

napraviti tijesto, zamotati u plasticnu foliju i pustiti dva sata da stoji. ostalo sve znas, peci 10-12 minuta.

od cokoladnih kolaca, mi prvo padaju na pamet klasicne kakao snite i chocolate brownies, recepata za to na internetu imas gomilu, ja oba ta kolaca radim sa integralnim brasnom i ispadaju super!

imam i recept za makrobioticki cokoladni mousse, prefino, ali to je s agar agar algama, reci ako te i to zanima.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Metvica

nemam vremena traziti recept na forumu a i losa sam sa linkovima

ali ide recept

Keksi od zobenih pahuljica

Sastojci:
    3 salice zobenih pahuljica
    1 salica (200 g) margarina
    1 salica secera
    1 salica brasna
    2 zlice mlijeka
    1 vrecica vanilin-secera
    1 zlicica praska za pecivo
    1 salica grozdjica (ili nekog drugog sitnog ili isjeckanog suhog voca)

Postupak:
    1. Zagrijati pecnicu na 175° C.
    2. Kremasto izmijesati hladni margarin, secer i vanilin-secer.
    3. Umijesati mlijeko.
    4. U posebnoj posudi izmijesati brasno s praskom za pecivo, pahuljicama i grozdjicama.
    5. Dobro pomijesati obje smjese.
    6. Oblikovati kolacice velicine otprilike koliko stane u zlicu.
    7. Peci 15-20 minuta.
    8. Vruce pecene kolacice, jer su jako krhki, vaditi jednog po jednog lopaticom za kolace i pustiti da se ohlade i skrutnu na ravnoj povrsini.

Napomene:
    Volumne mjere, izrazene u salicama (cups), u metricki sustav preracunavaju se po pravilu: 1 salica = 2.366 dl. Nemojte se zbuniti jer izmijesana masa ne izgleda kompaktno - svaki kolacic se pojedinacno oblikuje stiskanjem u rukama. Inace, u originalnom receptu je vrijeme pecenja bilo 10-ak minuta, po meni je to premalo.

ja sam stavila salicu integralnog brasna i bili su fini, cak je moj dragi rekao da slijedeci put ne stavljam chocolate chips koje sam samoincijativno stavila u ovaj recept...i nisam stavljala salicu secera vec dvije zlice nerafiniranog secera od trske ( i to ne pune dvije i bili su fini) sad se spremamo napraviti iste kekse sa susenim marelicama i grozdjicama....
    doduse u ove kukije/kekse ide margarin
    tirdesetri, cime zamjenis margarin u receptu? jer ni ja ga ne volim, mada sam ove kekse radila sa rama margranim za kolace i bili su mi fini. i thnx za recept svakako cu probati pa javim.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

margarin zamjenim putrom. eventualno moze pola putra, a pola nekog zdravijeg biljnog ulja. cak sam ponekad znala napraviti kolace sa maslinovim uljem, netko bi se zgrozio ali uopce se ne osjeti. uostalom kazu da u dalmaciji nekada nisu ni znali za druga ulja, pa su cak i fritule pekli na maslinovom. e da, koristim i ghi - ajurvedski maslac tj. procisceni maslac, ima ga za kupiti u ducanima zdrave hrane, a ja ga radim sama.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ove se sama sebi smijem....puter je bio logican odgovor...
    ja doma nemam nikakvo drugo ulje sem malsinovg..tako da ga vec dugo koristim za sve ( ali ne govorim bas ljudima koji nam dolaze u posjet )
    i sve sto kuhamo ispadne ok. samo kad pravimo palacinke ( a to nije uopce cesto...odna trcimo posuditi malo ulja od susjede navikla zena vec)
    thnx tridestetri.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

imam i recept za makrobioticki cokoladni mousse, prefino, ali to je s agar agar algama, reci ako te i to zanima.
    ajde daj molim te, mene zanima!

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

cokoladni mousse s bademima

2 salice jabucnog soka
    2 zlice listica alge agar-agar
    prstohvat morske soli
    pola salice tamne cokolade bez mlijeka ili cetvrt salice organskog kakao praha
    2 zlice rizinog slada
    1 zlica bademovog maslaca

sok, algu i sol zakuhati u loncu, smanjiti vatru pa kuhati 5-7 minuta dok se listici alge ne otope. dodati cokoladu ili kakao pa opet prokuhati. dodati slad i bademov maslac pa dobro promijesati.
    uliti mjesavinu u posudu i ostaviti da se ohladi. nakon toga jos hladiti u hladnjaku najmanje dva sata.
    prije posluzivanja napraviti glatki pire (izmiksati).
    posluziti u casi ukraseno oguljenim bademima.

jabucni sok se moze zamijeniti i nekim drugim, npr. sokom od kruske ili marelice.
    javorov sirup, jecmeni slad i med mogu zamijeniti rizin slad.
    za malo jacu aromu moze se dodati i malo naribane korice narance.

to je iz one kuharice koju sam prije spomenula. na poledjini knjige pise:

"hraniti se zdravo ne znaci zrtvovati okuse" :D

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zvuci odlicno (i recept i poruka s kraja knjige), hvala! :D

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj MoMo prvotno napisa
    Metvica
    ali ide recept
    Hvala MoMo!
    obožavam kolače, u zadnje vrijeme radim samo zdrave, ali mi je repertoar još uvijek jako ograničen (čitaj: jednoznamenkast, na prste jedne ruke )

tridesettri, javljam se za volonterku za prepisivanje na forum tvoje teke s receptima

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

tridestri,

bile bismo ti zahvalne za recept za ajurvedski maslac

metivca
    no frx...ako stignem vecersa stavim par receptici zdravih kolaca sa mog repertoara. ali sad brzinski...recept za temljene rodine muffine je super i onda se igras sa zdravim kombinacijama...svjeze ili suho voce ( i zaledjeno dolazi u obzir...ali ja konzervirano obilazim u velikom luku, integralno brasno bilo koje vrste umjesto bijelog ja koristim smedji nerafinirani secer od trske, ali ce me na temi seceri slad med isl. uviejriti da su svi seceri losi...pa kercem u potragu za adekvatnim sladom...zobene pahuljice, razne pahulijice isl. sve to mozes dodavati u muffine i kukije da ih prilagodis svom ukusu...ali cim uhvatim vremena stavim par receptica..)

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Dobre stare PALACINKE:

2 jaja
    1/2 l mleka
    100gr integralnog brasna
    100gr belog brasna
    kasicica secera
    malo soli

Sto se nadeva tice pustimo masti na volju (slano ili slatko-ko sta voli)

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Paz' vamo: zvao sam Podravku i doznao da njihovo graham brašno ima ukupni rok trajanja 6 mjeseci i da je mljeveno od cijelog zrna, zajedno s klicom. Skužio sam da mi brašno (3 mjeseca prije isteka roka trajanja) ima nekako uljasti miris pa sam zaključio da je vjerojatno zaistač integralno, a miris dolazi od klica. Znatiželja mi nije dala mira pa sam nazvao.
    Graham brašno ne dobiva na kvaliteti ležanjem pa je dobro kupovati ga što svježije.
    Najviše ga trpam u čapatije. Mljacccc.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Davore,kako radiš čapatije i sa čime ih jedeš?Danas sam gledala Dobro jutro Hrvatska,radili su čapatije,zapisala sam,ali me zanima tvoj recept.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ako sam dobro shvatio, na DJH je nastupila Tamara koja vodi tečajeve indijske kuhinje, a u tom slučaju - radim jednako kao ona. Imao sam neke svoje "škerce" pa su mi ispadali presuhi, a onda sam pokupio Tamarine trikove i sada su mi super 8)
    Elem, jedna šalica crnog brašna i dvije i pol grahama + jedna šalica vode, izmijesiš u čvrsto tijesto (sol po receptu ne ide, ali možeš staviti). Tijesto odleži koji sat, a može i noćiti u frigiću.
    Razvaljaš u tanku palačinku, baciš u suhu tavu i peče se malo na jednoj strani, nešto više na drugoj, tako da vidiš da se rade mjehurići, okreneš i uz rotaciju tri put stisneš krpom, od čega se krene napuhivati. Potom oprezno pritišćeš napola napuhnuti čapati da se skroz odlijepi do rubova i u vidu velikog mjehura ga frkneš van iz tave.
    Jede se kao prilog uz variva, juhe...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

a dok su vruci, mozes ih premazati manjom kolicinom ghija

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Danas planiram napraviti posnu maneštru od mahunarki,recept sam uzela sa www.coolinarika.com i uz to čapatije.Već mi idu sline....

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj metvica prvotno napisa
    uglavnom integralno pšenično miješam s raženim, ono je finije mljeveno i hoće narasti
    Ja imam problema s kruhom. Prije sam ga radila od kombinacije bijelog, pšeničnog punozrnatog, raženog i kukuruznog brašna. Bijelog sam stavljala najviše. Ispadao je fenomenalan. Sad sam izbacila iz igre bijelo brašno pa sam nedavno napravila kombinaciju raženog i pšenič. punozrnatog. Ispao je božesačuvaj. Tanak i tvrd, da sam nekog gađala, mogla sam ga ozlijediti. Sad stavljam još i polubijelo brašno ali nisam zadovoljna. Mislim da ću se ipak vratiti bijelom.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

fritulica, uopse ne moras da se vracas belom!
    ja stavim 5 kasika belog i pola kilograma ostalog i ispadne super.
    ostavljam i podkvas, i upravo u njemu je ovo belo brasno, sto je jako bitno da bi ti kvasac proradio.
    kad pravim pizzu ne stavljam uopste belo, ali stavim normalnu kolicinu kvasca i ispadne super. pravim je od psenicnog integralnog.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj fritulica prvotno napisa
    mislim da ću se ipak vratiti bijelom.
    Citiraj kli_kli prvotno napisa
    fritulica, uopšte ne moraš da se vraćaš belom!
    Da nas čuju neki koji ne znaju o kojem se forumu radi, pitali bi se na čemu su ovi..

Ali znači...ipak se mora staviti malo bijelog. I meni je pizza super ispala samo s raženim i poluzrnatim, za razl. od kruha. Kli_kli, što je to podkvas? Hvala ti!

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

na topicima o hlebu iz pekaca imas davorov recept za hleb sa bigom ili podkvasom, pa da ne kvarim jer je legendaran.

a za belo
    samo pop radi *op

belo mozes i da zamenis sa polubelim, ali kapiram da ga onda treba malo vise.

za pizzu nije toliko bitno da naraste kad se pece, a i bude mokro odozgo, valjda je to razlog zasto za pizzu moze i samo od integralnog.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •