Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: Med, smedji secer, sladovi itd.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Med, smedji secer, sladovi itd.

Sto najcesce koristite za pravljenje kolaca i keksa, a da nije bijeli secer?
    Zasto med nije dobar za pecenje kolaca? (ako je to uopce tocno?)
    Vi koji koristite smedji secer, zasto ga koristite?
    Jel netko koristi fruktozu za kolace i kekse i ima li uopce smisla to koristiti?
    Blize se blagdani pa me hvata groznica.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koristi li itko sladove za kolace?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Koji slad? Ja sam jednom probala i rizin i bilo mi je fuj.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ima više vrsta rižinih sladova.Meni je bljak onaj skroz tamni,gusti,mislim da je Lima proizvođač.Daje čudnu aromu i teksturu kolačima.
    Za deserte su ti najbolji ječmeni i kukuruzni slad.
    Rižin je fin,samo svijetli,jako tekući

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Evo ja!
    Koristim uglavnom jecmeni slad, ali ne pravim ne znam koliko vrsta kolaca. Uglavnom su to muffini, pa onda neka kao torta kojoj je osnov masa za medenjake gde umesto meda i secera stavim slad, zatim pite-kolaci od jabuka i tako to...
    e da, pravim i razne kuglice, to mi je super brzo, a jako su zasicujuce.
    npr. badem, bundevine semenke i sirovi kikiriki + slad, pa onda badem, kokos, cimet + slad...
    To je ono cega mogu da se setim iz prve...

Npr. ova masa za medenjake ide:
    3.5 solja integralnog brasna
    1 prasak za pecivo
    1 i jos malo solja vode
    1 solja slada.

Nauljim formu za tortu pa ispecem (pece se nesto duze nego obicni biskvit). Posle taj "biskvit" ili izrezem kao kore, ili na kockice, pa onda smislajm totru. U poslednja vreme sve je nesto bazirano na bademovom mleku.
    E da, nekad u biskvit dodam anis ili majcinu dusicu...

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja isto ne koristim rizin jer sam ga uglavnom pronalazila sa jecmom, znaci da nije bas cist, a nije mi bio neki ukus...
    A za zuti secer, stavim kad moram, nisam bas ljubitelj. Moram onda kad se plasim da ce biti suvise vodenasto zbog slada.
    E da, ja slad stavljam i u hleb!

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ja korisitm smedji secer, i to nerafinrani od secerne trske...ne znam toko je proizvodjac...ali je jako smedji skoro kao kako...i puno ga manje treba nego obicnog ili onog "zutog secera"

a za mjere koristim "odokativne metode"
    a probat cu i slad cure hvala na idejama

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Re: Med, smedji secer, sladovi itd.

koristim ječmeni slad ili rižin (tekući, blaži okus, ali skuplji), kao i grožđice - ako ne želim cijele, prokuham i izmiksam
    mislim da med nije loš za kolače, ali se ono što valja u njemu raspada na visokoj temperaturi, pa mi je to šteta
    smeđi šećer smatram marketinškom forom, jer ono malo više minerala što ga sadrži od bijelog nije vrijedno spomena, a efekti na organizam su isti - nagli skok i pad šećera u krvi
    zbog istih razloga ne koristim fruktozu - ona je ok u voću jer je zajedno s celulozom, pa polako dospijeva u krv, u čistom stanju mi se čini besmislena
    nemam iskustva sa stevijom - navodno je to neki prirodni zaslađivač
    umjetne ne trošim

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Izbjegavam rafinirani šećer, ali isto tako i fermentirane proizvode pa mi se izbor sužava na demerara šećer od trske. On nije rafiniran nego samo filtriran, dolazi u kristalnom i manje-više suhom obliku, a miriši nekako po suhim šljivama.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

smeđi šećer smatram marketinškom forom, jer ono malo više minerala što ga sadrži od bijelog nije vrijedno spomena, a efekti na organizam su isti - nagli skok i pad šećera u krvi
    znaci, po tvom misljenju svejedno je (tj. jednako lose) koristiti bijeli ili smedji secer?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ne pravim kolkace, ali za druge stvari upotrebljavam ahorn sirup, jecmeni slad i ovo sto davor napisa- rohrohrzuker.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj emily prvotno napisa
    znaci, po tvom misljenju svejedno je (tj. jednako lose) koristiti bijeli ili smedji secer?
    to je meni se cini tocno, cime opet dolazimo na to, da je u puno stvari sve pitanje mjere.

MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

davor taj sam i ja nedavno pocela korsititi ( nisam sigurna da je isti brand) ali kao da mirise po suhim sljivama, i stvarno ga ne treba puno da bi stvari bile slatke ( ili sam se ja vec naucila na reducirane kolicine slatkog u svim sasticima koje pravim)

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj emily prvotno napisa
    čitala sam to na par mjesta, a kaže i dr. Marilyn Glennville (www.marilynglenville.com) u "Povećajte svoju plodnost"
    Pravilo "smeđe je najbolje" ne odnosi se na šećer. Sve boje šećera čine jednaku štetu ravnoteži šećera u vašoj krvi!

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam jednom davno radila nešto u jednoj tvornici šećera (bili smo konzultanti stranim klijentima) i onda je taj neki stranac koji je došao iz velike internacionalne tvrtke koja se bavi proizvodnjom i prodajom šećera rekao da se smeđi od bijelog šećera razlikuje samo po čistoći - smeđi je manje pročišćen, ali da su to sve marketinške fore, dižu mu cijenu i da njima to kao proizvođačima sasvim odgovara pa se ne bune.

Nakon toga nisam čula baš neko jako uvjerljivo objašnjenje da je smeđi šećer bolji (osim što neki i meni osobno ljepše miriše i sitniji je, finiji...), pa me zanima ako netko ima uvjerljivo objašnjenje, zanima me što ima u smeđem da je općenito poznat kao zdraviji..

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ništa - šećer je šećer.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Šećer od trske se dobije od sirupa šećerne trske koji je sasvim OK za jesti (zapravo sisati) takav kakav je, a minimalnom obradom postane šećer. Dakle samo filtracija i sušenje.

Bijeli šećer pobijeli tek nakon obrade krečom i koliko god je kemijski čišći od smeđeg trščanog šećera, svejedno je prilično kemijski silovana namirnica.

Slad nastaje konverzijom kompliciranih šećera u jednostavnije postupkom koji je sasvim prirodan, ali nažalost najčešće završi djelomičnom fermentacijom, što nije posebno zdravo za jetru.

Med nije preporučljiv za malu djecu radi mogućeg trovanja botulinom. Vjerojatnost je mala, ali zašto riskirati?

Zdravojelci često imaju problem shvatiti da namirnica ne mora grozno izgledati da bi bila organička. Zapravo je najfiniji šećer na svijetu, kokosov šećer, organička namirnica, a nije ni nalik smeđem šećeru. Uz kraljevsku kvalitetu ide i adekvatna cijena

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Izbjegavam rafinirani šećer, ali isto tako i fermentirane proizvode pa mi se izbor sužava na demerara šećer od trske. On nije rafiniran nego samo filtriran, dolazi u kristalnom i manje-više suhom obliku, a miriši nekako po suhim šljivama.
    a di se on moze kupiti??

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Praktično svugdje. Od stranih firmi imaš Billingtons, a od domaćih Lara. Domaći je upol cijene, a isto je porijeklo - Mauricijus.
    Prepoznaje se po krupnim kristalima žuto-smećkaste boje.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Slad nastaje konverzijom kompliciranih šećera u jednostavnije postupkom koji je sasvim prirodan, ali nažalost najčešće završi djelomičnom fermentacijom, što nije posebno zdravo za jetru.
    davore, molim te, mozes li mi to podrobnije objasniti - tu djelomicnu fermentaciju, kako, kada i zasto?
    (ali molim te fino i jasno, nemoj u svom krizarskom stilu )

i sto bi to bio kokosov secer? gdje ga ima? nisam jos nikad cula za to.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Dovoljno detalja o proizvodnji slada naći ćeš na http://www.brewery.org/brewery/library/Malt.html. Opisan je postupak dobivanja ječmenog slada, ali je postupak dovoljno sličan i za drugo zrnje.
    Klijanje zrnja traje sasvim dovoljno dugo da se u dovoljnoj mjeri razviju plijesni. Među toksinima koje plijesni stvaraju posebno su nezgodni aflatoksini, a pečenjem slada (~100°C) oni ne nadrapaju. Korištenje tekućih varijanti slada stvari čini još problematičnijima.

Citiraj seni prvotno napisa
    i sto bi to bio kokosov secer? gdje ga ima? nisam jos nikad cula za to.
    Mi smo ti ovdje prevelika sirotinja da bi o tome uopće išta čuli, a kamoli kupovali. Ja sam dobio vrlo malu količinu palminog (ne kokosovog) šećera od jednog pajde iz Indonezije pa ćeš mi morati vjerovati na riječ: ukusan je. Dobiva se zarezivanjem cvijetnih pupova palmi i dehidriranjem dobivenog soka.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

znaš li jesu li palmin i kokosov šećer složeni ili jednostavni ugljikohidrati?
    tj. imaju li efekte sličnije šećeru ili sladu?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Stvarno nemam pojma. Najveća razlika je svakako to što se niti u jednom trenutku ne obrađuju industrijski. Vjerojatno kad bi bili dostupni širem krugu ne bi imali ovako glorificirani status.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

da li je to po slicnom principu kao ahorn sirup - sirup od jasena (mislim :/ ). zareze se kora drveta i to sto iscuri bi trebao biti taj sirup. dakle takode neobraden.
    (ali sad nakon one spiruline, ni u sto vise nisam sigurna)

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ahorn na njemački ti je isto što i maple na engleski i isto što i javor na 'rvacki. S tim sirupom radim američke palačinke
    Javorov sirup mi je svakako bliži prehrani djece nego slad, a odlično zamjenjuje med, koji je isto problematičan za djecu.
    Obzirom na cijenu - smeđi šećer od trske je i dalje moj izbor. Osim u specijalne svrhe.
    Nisam probao javorov šećer (kao takav) pa ti ne znam usporediti s palminim.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sudeci po ovom navedenom, upotreba fruktoze ima smisla ako se npr stavlja u kolac od integralnog brasna? ono ima celuloze, ne?

ako je odgovor negativan, meni opet dobro. ja bas osjecam porast inzulina i slabost nakon slatkisa, no kad su s fruktozom, sve ok
    naravno, i mjera je vazna.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

naravno javor, ne jasen. (glava mi je na sto strana, pa brljavima)

moja cura normalne palacinke umjesto s marmeladom maze sa javorovim sirupom. i fine su. i meni.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

E vidiš, a američne palačinke dobiješ tako da u nešto gušću smjesu staviš malo praška za pecivo, natočiš cca 4 puta više smjese u tavu i pečeš na obje strane. Služi se tako da se prvo ispika vilicom gornja površina i potom se zalije javorovim sirupom. Naravno, glikemijski indeks je poput rakete Apolo 13 - šećer visoko leti i potom nisko pada
    Ali je fiiinoooo.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

znam, znam, pravio jednom mm sa inom po receptu j. olivera.
    ali smo na kraju kolektivno zakljucili da su nama nase europske nekako bolje.

(majke mi, nije zbog busha )

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

seni, da te utješim - ja imam skoro identičan recept pod nazivom FINSKE palačinke 8) (čak je i recept na forumu)

davore, super info o smeđem šećeru!

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Jucer je bio prilog o smedjem seceru u Potrosackom kodu, ali dosla sam na sredinu priloga... pa ne znam kako je pocelo...
    Komentirali su smedji secer hrv proizvodjaca i da je analiza pokazala da je identican bijelom seceru (mozda pofarban?)
    Sad nisam skuzila jel to samo taj nas prodaje maglu, tj pofarbani secer ili je sav smedji secer isti kao bijeli?

Kad sam zivjela vani kupovala sam demerara neki secer... e sad ne znam jel to drukcije od smedjeg i ima li ga i kod nas...

Mi pola kile secera jedemo godinu dana, pa mi nije neka frka... ali opet nekako ne volim bijeli ni secer ni brasno...

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Smeđi šećer je saharoza (disaharid) samo bez dodatne obrade izbjeljivanja.

Glukoza i fruktoza (monosaharidi) se brže apsorbiraju u krv. Saharoza ili obični šećer ( disaharid ) se u organizmu razlaže opet na glukozu i fruktozu (na monosaharide ).

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

... a dobar smeđi šećer od trske ne treba izbjeljivati.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

neki dan su u Potrosackom kodu strucnjaci govorili o bijelom/smeđem seceru i rekli da nema bitne razlike između njih ossim ako se kupuje "pravi" smeđi secer koji ne izgleda bas najljepse i jako, jako je skup!!
    ja trenutno koristim rapaduru iz bio bio ducana i bas me zanima sto bi strucnjaci o njemu rekli!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Rapadura je nerafinirani šećer u bloku. Ako odgovara opisu onda je OK.

Apsolutno nemam ništa protiv da "analitičari" i dalje pričaju bajke o smeđem šećeru. Saharoza je jedina zajednička komponenta u bijelom i smeđem šećeru, a razliku čini onaj mali udio svega ostalog.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Uzgred, na temu zašto fruktoza ništa ne valja - ispada da ne stimulira lučenje inzulina, ali potiče lučenje hormona ghrelina (vidi http://en.wikipedia.org/wiki/Ghrelin ) koji je odgovoran za osjećaj gladi i istovremeno smanjuje razinu leptina odgovornog za osjećaj sitosti.
    Dakle, radi se o supstanci koja (poput MSG-a) potiče žderanje.
    Bujrum.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •