Pokazuje rezultate 1 do 14 od 14

Tema: Jedna ili obadvije strane po podoju ?!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Jedna ili obadvije strane po podoju ?!

Bog i pozdrav svima , ja sam nova na forumu ovdje ali vas vec par dana citam i ponesto jos naucim od iskusnijih mama a i nadje se pokoja utjeha kod pojedinacnih problema ( ono " uh dobro je da nije samo kod mene tako ") . Evo za pocetak imam jedno pitanje , naime, procitah nekoliko puta ovdje da neke iskusnije mame ovdje tvrde da bebi treba dati samo jednu dojku po podoju pa drugi put drugu i sve tako... Cini mi se to logicno ali ipak prvi put cujem , jer ovdje bar u njemackoj je tako ( a nevjerujem da bebe i kod nas drugacije doje ) - da se forsira i uvijek opominje da se daju obadvije dojke po podoju - osim ako beba ne zeli drugu . Pitala sam vec babice koja se brine o porodiljama i bebama ( a i sama je dojila svojih cetvoro ) - ona kaze da po mogucnosti stvarno treba dati obadvije strane po podoju - jer ako se daje samo jedna - to je dobra šansa da se upravo na taj način zaradi mastitis . U svakom slučaju ponuditi i drugu stranu - pa makar beba iz nje popila 3-4 gutljaja da se malo isprazni . Moja beba ( druga po redu ) nije baš neka proždrljiva , jedva da nekad isprazni i jednu - sisa najviše 5 minuta i gotovo - kako onda da isprazni i drugu :/ . Cak sam morala unajmit električnu pumpu ( ili kako vi kažete - izdajalicu ) da povremeno ispumpam višak jer se katkad dojka pretvori u kamen pošto mali ne vuče sve van ( star je 5 tjedana ) , tako da se i ja pitam kako onda mame koje doje samo jednu stranu - što je s onom drugom pošto ipak zna proći nekih 5-6 sati ( možda i više ) dok ona opet dođe na red .
    ....jesam sad zapetljala...

Ok , i što je sad ispravno ???

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja sam davala jednu sisu unutar 2-3 sata, razlog je ono masnije mljeko jer u početku podoja ide vodenkasto mljeko za žeđ i onda masno za glad, i ako prebrzo promjeniš sise beba neće dobiti ono masno nego samo vodenkasto iz obje sise pa će slabo napredovati
    sad mi je mala velika 9mj i isprazni obje u podoju
    i vidi ovo:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=239&Show=1795

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

razlog je masno mlijeko .... ali ako beba sisa samo 3 - 4 ili 5 minuta ... opet nije došla do onog " masnog" mlijeka ...znači nudim ponovo za 3 sata opet tu istu dojku da bi napokon došla do masnog mlijeka ( a nije li u međuvremenu u toj ostoj dojci za 3 sata došlo ponovo " vodenkasto" mlijeko naprijed u sisu ) - i što je onda sa onom stranom koja čeka već 6 sati na podoj ? :shock: Osim toga ja nebi sama od sebe promijenila stranu u toku podoja nego čekam da mali sam od sebe pusti - znači onda ga dignem da podrigne i ponudim ponovo još uvijek istu stranu - tek ako neće nudim drugu ( a većinom neće ni nju ) znači ostajemo na tih 3- 4 Minute po podoju i dojci !

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja sam dojila svakih 1,5 sati , svaki put drugu ali znalo bi se desiti da posiše 5-6 min (jer nije još kakala) pa za 0,5-1 sat traži onda sam davala istu

makka avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Ja nisam nikada gledala na sat, a dojku sam mijenjala kad bi prvu pustio i počeo se meškoljiti i negodovati.
    Sikio je dosta često, često je volio mjenjati stranu, i napredovao je super.

To što su ti ponekad tvrde mislim da nije problem jer je bebe tek 5 tjedana.
    Tako je i meni bilo u početku, ali jednom kada se uspostavila pravilna ponuda i potražnja sve je bilo ok.
    Pazi koliko izdojiš s tom pumpicom, jer što više izdajaš to više mlijeka ti se stvara. Izdoji tek toliko da popusti napetost.

I meni su u rodilištu rekli da beba mora izvući svo mlijeko iz dojke, a ako ne da moram izdojiti do kraja. Nikada to nisam radila i nikada nisam imala problema sa dojenjem. I još uvijek ih nemam 8)

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Često se put od kako imam djecu uvjerim u to da ono što kažu u porodilištu i kod pedijatra nema veze sa realnošću , bar kod mojih dvoje ( o tom ću otvorit novu temu ) , zato ne znam ni sama dali uopće poštovat bilo koja pravila osim onoga da pravila nema :?

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

KillBill, nudi jednu cicu unutar 2-3 sata, ponudi drugu ako ti se počne migoljiti na prvoj. Ako su ti cice tvrde, izdoji samo malo, koliko treba da popusti napetost.

Bebica ti je još mala, nemoj čekati da traži jesti, nudi joj ciku što češće. Što se tiče duljine podoja, to ti je individualno. Andrija ni u početku nije cikio dulje od 10 minuta, sada ciki maksimalno 5 minuta, ali on jako efikasno cica i to mu je dovoljno da se najede. Super napreduje.

Inače, ako ti bebica neće povući do kraja masno mlijeko, probaj raditi kompresije, imaš o tome na portalu:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=111&Show=669

Imaš o dojenju puno na portalu, pročitaj ako imaš vremena.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne vrijedi njemu nuditi ako ne traži sam , probala sam par put , nema šanse da će prihvatit, ni u snu da ga prevariš ni kad je budan onda izbacuje jezikom sisu . Osim toga ovdje se pedijatri zgražavaju roditelja koji pokušavaju djecu hranit varanjem i nuđenjem ako se samo od sebe ne javlja. Ja sam sa starijom ćerkom zbog takvih stvari kad je bila beba završila u bolnici , jer kad je primjetila da joj se nudi kad ona nije stvarno gladna - onda je tek počela namjerno odbijat i kad je gladna i na kraju završila na infuziji jer je bila dehidrirala štrajkujući . Ali to je duga priča o njoj o kojoj bi se mogla napisat knjiga debela kao biblija Mali je dosta sličan njoj - nema šanse ulit mu ni 10 ml mlijeka u njega ako neće sam - niti voli toliko sisu da ga se prevari u snu - samo me gleda jednim pogledom koji kao da kaže : " E NEĆU SAD SISAT PA CRKNI " . Njegovi podoji ne traju duže od 3- 4 Minute ( a zna proći i 4 sata ) i izgleda ću morat i njega akceptirat da je takav kakav je .

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

prilagodiš se djetetu
    eto ja imam malog žderu (na mamu )
    glavno da beba napreduje

Ivke avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ja sam prvom djetetu davala obje a sada drugom dajem jednu stranu i čini mi se da je to kod nas bilo jednako, tj. obojica su se brzo udebeljuškili.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

KillBill, to je jako individualno. neke mame imaju u početku više a neke manje mlijeka.
    Ako imaš više mlijeka u jednoj dojci nego što ga tvoj maleni posiše nikako nemoj tu dojku nakon podoja još izdajati. Tako šalješ krivi signal i stvarat će ti se još više mlijeka. Pusti da maleni sam izregulira ponudu i potražnju. Pošto si ti mama sa očito više mlijeka nego njemu treba, nema potrebe nuditi drugu cicu. Ako ta druga do slijedećeg podoja bude prepunjena i napeta, izdoji ju tek toliko da popusti napetost i slijedeće hranjenje ponudi tu drugu.
    Mame koje u početku imaju manje mlijeka će nakon što beba skroz isprazni prvu cicu ponuditi i drugu. Slijedeći podoj mogu onda početi sa tom drugom ili unutar 2-3 sata nuditi onu prvu da bi povećale proizvodnju i došle do toga da bebi jedna cica bude dovoljna za jedan podoj. Ako u drugom podoju ponude drugu cicu (onu s kojom su završile prošli podoj), nakon što je beba isprazni opet će ponuditi onu prvu. No, da sad ne duljim o tome pošto to kod tebe nije problem.
    Znači, slobodno neka jede samo iz jedne u jednom podoju, a višak iz te ne izdajaj. Izdajaš eventualno onu drugu ako osjetiš da je prepunjena i napeta, i to tek toliko da popusti ta napetost. Kroz neko vrijeme će se to sve ustabiliti i mlijeka će se stvarati točno toliko koliko tvom bebaču treba, tj. koliko je mozak dobio informaciju da beba pojede. Sretno!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala Brunda na savjetu , uzet ću to sve u obzir... no mali mi pije više krvi na slamku nego što doji - tako da mi je i dosadilo razmišljat više kako i zašto - nek radi kako hoće , što mu ja više mogu - eto mu sisa pa ako voli nek izvoli - naišla mi je trenutno faza nemoći kad mi je svejedno manje-više ...što više razmišljam - manje znam ! :/

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Evo malo da dignem ovaj post jer imamo dilemu i savjeti su poželjni. Naime, naša mrvica ima 13 dana i do sada smo se dojili obje cike po podoju. Super napredujemo, dobivamo na težini, pelene su popišane i pokakane svaki put, super spavamo pogotovo po noći odvalimo i po 4 h, ma sve 5. E sad, na zadnjem posjetu patronažne rekla mi je da sad već mogu preći na samo jednu ciku po podoju ako želim, ali da mogu nastaviti i ovako jer ona odlično napreduje. Da li djetetu mijenjati ritam kad ovako funkcioniramo?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

zašto mijenjati kad očito vam ide i više no dobro
    ma pusti patronažnu, morala je nešto reći da ispadne pametna
    odakle ona zna koliko beba popije i kad se beba napapa , pa nema neke telepatske moći da s bebom o tome popriča

slušaj svoje malo zlato

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •