Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Tata na porodiljnom, mama nezaposlena - moguće?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Tata na porodiljnom, mama nezaposlena - moguće?

Evo, ovakva je situacija. Ja se vodim ka nezaposlena, prijavljena sam na biro, jos uvik studiram (izvanredno, naravno). MM radi u privatnoj firmi kojih 6 miseci. Buduci da mi je termin za manje od misec dana, 10.12., a biti cu u zadru (tamo cu roditi, inace smo oboje iz sibenika), necu moc sama. Ima vec skoro 2 miseca da sam i otvorena 1 prst, tako da mi je ginekolog pripisa mirovanje. Da li MM moze odma na startu uzet porodiljni ili kako? Kako se moze pravno izvest da bude s nama doma sada do poroda i nakon njega, dok ja ne stanen na noge, a po mogucnosti i duze???

Minnie smanjila slova u naslovu.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Nisam pravnica pa svaku moju info uzmi sa rezervom i provjeri, a vjerojatno ce ti jos netko odgovoriti.
    Koliko ja znam ne moze. Po zakonu poslije poroda majka mora biti 45 dana na bolovanju tek nakon toga moze raditi. Da li otac moze odmah uzeti porodiljni to ne znam. S obzirom da si nezaposlena imas za vrijeme porodiljnog pravo na staz i naknadu, a on ima pravo mislim na nekih 7 dana dopusta po rodjenju djeteta

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Možda se do poroda može uzeti njega bolesnog člana obitelji - ali lova je mizerna (max. 70% od 4250, a ako je plaća manja onda još manje). I ne znam koliko dugo bi mu doktor to dao. Mislim da je u tim slučajevima doktorska logika mirovanje u bolnici.
    Nakon carskog sigurno znam da može dobiti te dane za njegu, mislim 7 dana, možda ide nešto i za obični porod - to plus dani od firme (dopust) - skrpaš nekako...

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Rodiljni ne može dobiti jer ti ne radiš, ali svakako pokušaj ovo što predlaže mamazika: možda se može dobit bolovanje za njegu člana obitelji (jer ako moraš mirovati, onda ti treba pomoć). Neka pita svog doca opće prakse.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ja sam nezaposlena, korisnica rodiljnih naknada preko hzzo-a i naknade za nezaposlene preko zavoda za zapošljavanje. dijete mi ima 10 mjeseci, dobila sam poziv za posao.
    Muž mi je zaposlen i zanima me može li ikako on otići na porodiljni do kraja. Ima li neka caka ili nešto, bilo što, prema čemu bi on mogao ostati doma sa djecom mjesec dana?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tonija27 prvotno napisa
    ja sam nezaposlena, korisnica rodiljnih naknada preko hzzo-a i naknade za nezaposlene preko zavoda za zapošljavanje. dijete mi ima 10 mjeseci, dobila sam poziv za posao.
    Muž mi je zaposlen i zanima me može li ikako on otići na porodiljni do kraja. Ima li neka caka ili nešto, bilo što, prema čemu bi on mogao ostati doma sa djecom mjesec dana?
    Za tatu sa stranica HZZO-a:

Korištenje rodiljnog dopusta oca djeteta

1. Nakon isteka obveznog rodiljnog dopusta zaposlene žene, majke koje obavlja samostalnu profesionalnu ili drugu djelatnost, te poljoprivrednice koja je po osnovi svog rada obvezno osigurana na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ako se roditelji djeteta tako suglase, djetetov otac može koristiti pravo na rodiljni dopust do godine, odnosno tri godine pod uvjetom da je i on zaposlen, odnosno da obavlja samostalnu profesionalnu ili drugu djelatnost odnosno da je poljoprivrednik

2. Ako nakon isteka obveznog rodiljnog dopusta zaposlene žene, otac djeteta koristi pravo na rodiljni dopust u trajanju od najmanje tri mjeseca, rodiljni dopust se produžuje za dva mjeseca.

Potrebni dokumenti:

- potvrda o plaći R-1 koju daje poslodavac ili, za obrtnike, potvrda o osnovicama osiguranja
    - zahtjev za otvaranjem rodiljnog dopusta (tiskanicu daje HZZO)
    - izjava majke djeteta da se vraća na posao.

Za ostale info nazovi besplatni telefon HZZO 0800 79 79.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

znači ništa .... :/
    hvala ti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne kužim, kako ništa?

Pa jasno ti piše! Ako se ti zaposliš, tata može ići na porodiljni. Pročitaj još jednom!!!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I još ti piše, da ako tata bude na porodiljnom barem 3 mjeseca, porodiljni se produžuje za još dva (znači do 14. mjeseca). I tu razliku može koristiti bilo otac ili majka.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

aha!!!!!!!!! sad u ovom trenutku sam nezaposlena, a za deset dana ću raditi! Pa da! Hej, hvala ti puno puno puno ...
    Ma na tri mjesta su mi rekli da ne može, pa sam bila skroz jadna..

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

ajme mamma san, bojim se da ipak ne mogu
    bitno je po kojoj osnovici se isplaćuje rodiljna naknada (ili tako nešto..) u biti ne može zato jer sam ja otišla na rodiljni kao nezaposlena i po toj osnovici se obračunava ... i sad moj zaposleni muž ne može preuzeti taj rodiljni .....

stvarno nam država ima dobar poticaj za rodilje i za majke i obitelj i egzistenciju
    i ................

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tonija27 prvotno napisa
    ajme mamma san, bojim se da ipak ne mogu
    bitno je po kojoj osnovici se isplaćuje rodiljna naknada (ili tako nešto..) u biti ne može zato jer sam ja otišla na rodiljni kao nezaposlena i po toj osnovici se obračunava ... i sad moj zaposleni muž ne može preuzeti taj rodiljni .....

stvarno nam država ima dobar poticaj za rodilje i za majke i obitelj i egzistenciju
    i ................
    ughhh....baš mi je žao.

Ali hvala na informaciji.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •