Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 129

Tema: razlika izmedju beba rodjenih "njezno" i onih drug

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno razlika izmedju beba rodjenih "njezno" i onih drug

vidim da na forumu ima puno mama koje su prvi porod imale carski, inducirani i slicni nacini koji su "manje dobri" za bebe, a da su se za drugi porod izborile za "njezni" porod kao sto su potpuno prirodni porod, porod u vodi i sl.

zanima me da li primjecujete razlike izmedju beba ovisno o tome na koji nacin su dolse na svijet?

moja m. se rodila iz polu-induciranog poroda i imala je gotovo sve komplikacije i negativne poslijedice koje se u literaturi navode kao moguce.

s druge strane gledala sam dosta fotografija tek rodjenih beba, imam dojam da doslovce prepoznajem razliku u ekspresiji lica beba rodjenih njezno.

znam da ima i dosta znanstvenih studija koje potvrdjuju ova moja razmisljanja ali bas me zanimaju iskustva iz prve ruke, sto vi o tome mislite?

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

novi je rodjen uz pomoc petocasovne indukcije, i kad se rodio bio je super miran, faca mu je bila i vise nego blazena.
    To jako dobro znam jer su ga ostavili sa nama u apartmanu za porodjaj nekih 40-ak minuta, i to vreme je proveo tati u krilu.
    ovako smo "bogato" bili nagradjeni od babice, jer sam po njoj to zasluzila sto sam bila "dobra". malo se i salim, ali jako lepo smo saradjivale.
    On je kasnije mnogo plakao, mada mislim da je to vise zbog toga sto meni nije doslo mleko 5-6 dana po porodjaju, pa smo mu davali i adaptirano koje mu i nije bas prijalo.
    Nije imao motorickih poteskoca, cak naprotiv, izuzetno je napredan.
    Plus, nije bio ni modar, imao je super boju koze...
    Ne znam, po njemu se stvarno nije videlo nista posebno sto je rodjen uz drip.
    Nije imao ni zuticu, milim jeste malo, ali ispod granije za terapiju.
    Da, imao je mekonijumsku plodovu vodu (to mislim da je definitivno od indukcije), pa se nije pokakio prvi dan.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja na mojima ne vidim u kojem smislu je bilo utjecaja, ako je bilo.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja vidim!
    Erik je rođen na zadak, ostao bez kisika, bio u inkubatoru 5 dana. Uvijek je bio plačljiva beba ( i sada je plačljivi dečko), stalno je plakao "bez razloga" i sada je "teško odgojivo dijete". Srečom nema posljedica (fizičkih) , ali sigurna sam da je to zbog poroda.
    Ali bio je prekrasna beba, po faci mu se ništa nije moglo primjetiti.
    Ira je rođena iz divnog, ne induciranog poroda. Iako je bila sva smežurana i ne baš najljepša beba, sada je divno, mirno i uvijek veselo dijete.

Mislim da porod jako utječe na bebe.

sladjanaf avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

kd nas skroz obratno.
    ali stvarno.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

sladjanaf, ja ti verujem.
    iako mislim da je ovo sto se desava na porodjajima u smislu siljenja i pozurivanja katastrofalno, ipak mislim da nema direktne veze sa daljim ponasanjam deteta.
    Mislim da je vrlo moguce da zbog dripa beba ostane bez kiseonika i ima poteskoce u neuromotornom razvoju, i da su ceste povrede bebe pri takvom porodjaju, ali ipak licnost i ponasanje deteta mi nisu za povezati sa nacinom porodjaja.
    Jer pazite, mi smo sve razlicite, kao i nase bebe. Neki prirodni porodjaji su brzi, neki uzasno dugi, neki na zadak neki glavicom, i stvarno je moguce svasta da se desi u tom moru kombinacija.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moji su jednaki.
    rabadžije oboje.
    za sad ne vidim razliku.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

I ja vidim. Moj porod je bio skroz umjetni! Od vodenjaka pa na dalje, doktoru se je žurilo izgleda, a ja needucirana. U trbbuhu je bila tako mirna curica, rijetko se je jako ritala, samo je štucala. Carskim rezom je porođena, krvarenje na mozgu I-II stupnja, izvija se u luk. Vježbamo mi, trudimo se, ali kad je na rukama i kad počne ići samo iza i iza tada je i jaako nemirna i plačljiva. A svi su rekli da ako je u trbuhu mirna da će i biti mirna bebica, na mamu . Stoga ja mislim da način na koji dolaze bebice na svijet itekako utiječe na njih. Nažalost.

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

kod mog poroda jedino je klistir bio prirodan
    (hitan carski, bez ijednog truda)
    ali na svu sreću Vid je super!!!!

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja mislim da je na moje dijete traumaticno djelovalo neuspjesno dojenje u bolnici i cijeli taj boravak tamo, vise nego sam porod, koji je bio dosta dug, ali ne bas tezak.

makar mislim da kod drugog djeteta bez obzira na nacin poroda si smireniji i lakse se uspostavlja veza s bebom, dojenje, bolje i brze znas odgovoriti na djetetove potrebe, a to sve utjece na ponasanje bebe, bar mi se cini.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

moje prvo dijete rođeno pod dripom, plakalo je od prvog trenutka non stop, a danas slijedi isti obrazac ponašanja, teško je upravljiva, i dalje plače/vrišti u nedogled za sitnice, bori se za svaku stvar do koje joj je stalo svim sredstvima koje zna, ne obazirući se na okolinu. Bez obzira da li je to gledanje crtića, ili trčanje po cesti. Nije ju moguće skrenuti sa nedozvoljenih radnji obraćanjem pažnje na nešto drugo, nikada ne reagira na priču, objašnjavanje. Potrebno je jaaako odlučni i na granici hladonoće prekid zabranjenog, jer opet ne reagira ako je rečeno sa dozom mekoće. Poneka imamo osjećaj da nas ne "doživljava", ali ne u smislu da nas ne čuje ili da je zaigrana, nismo sigurni da li malo dijete od godinu dana može svjesno ignorirati.

Drugo dijete rođeno je bez dripa, u dugom laganom porodu, na samom kraju pristala sam na prokidanje vodenjaka. Mirno dijete je, veselo, prati signale, neverbalne i verbalne, prai upute, jakoo puno se smije, grli sve po kući, u vrtiću se svako malo pomazi sa sekom (i ona sa njim), druželjubiv; moguće ga je smiriti sisanjem, nošenjem, pričanjem, skrenuti sa nedozvoljenih rdnji skretanjem pažnje na nešto drugo, itd. Rasplače se kad osjeti samo preoštro opominjanje, reagira i na blago rečene upute (koje seka uopće ne doživljava).

Dojeni oboje. Prvo dijete je bilo izuzetno mirno u trbuhu, drugo dijete nemirno, okretao se, teška trudnoća, ritao me, pikao i ne znam kaj sve.
    Po tome su trebali biti sasvim obrnutog karaktera.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

bojan, rođen indukcijom; nije bio plačna beba, a i sada je smiren, uvijek za dogovor, nikad nisam imala osjećaj "da ne mogu do njega", voli se maziti, prava dobrica

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Cure, malo ste zabrijale, ako smijem tako reći.
    Znači, kad bi sve bebe bile rođene prirodno, sve bi bile iste-ne bi plakale, zadovoljne, privržene...
    A to nije tako, ljudi su različitih karaktera, što se vidi od prvog dana.
    Sigurna sam da kada bi proveli anketu među mamama s ovim pitanjem, ne bi došli do nikakvog zaključka.
    Ali sigurna sam da stav majke prema bebi, njezine bojazni i strahovi izravno utječu na ponašanje bebe od prvog dana, pa tako majka koja je rodila npr. indukcijom i nema ama baš nikakve loše osjećaje oko toga sigurno neće primijetiti da je njena beba ovakva i onakva zbog-poroda.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ja ne vidim razlike među klincima (prvi bez, drugi s dripom).

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja ne primjećujem razlike među svojpm djecom, a svi su rođeni carskim rezom, s dosta komplikacija. I jako su raličiti u karakterima.

Ali vjerujem u dobrobit nježn og poroda i za dijete i za majku.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj momtobe prvotno napisa
    Cure, malo ste zabrijale, ako smijem tako reći
    momtobe, zasto mislis da smo zabrijale? pa te stvari su gotovo znanstveno dokazane, zasto mislis da su inace na zapadu poceli voditi toliko racuna o indukcijama, a mnoge stvari koje su se do nedavno radile u rodilistima, hvala bogu vise nisu rutina?

ako te zanima imas vise o tome na ovim linkovima:

http://www.bmj.com/cgi/content/full/317/7169/1346
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/q...tool=iconabstr

dakle to nije nikakvo zabrijavanje, ima mnogo znanstvenih studija o tome, a mene ova tema jako zanima. upravo zbog toga sam pozeljela cuti i iskustva iz prve ruke.

Irena001 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Moja Ellica je bila totalno blažena, neizmučena a rodila sam uz pomoć epiduralne. Ne znam dal postoji razlika, imam samo jedno djete

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne može se to tako crno bijelo povezati, ali da postoje indicije postoje.
    A nije niti svaka indukcija ista ... ja sam npr. došla s netom puknutim vodenjakom, otovrena 2 cm i rodila pod dripom u roku cca 6-7 sati (prvorotka). Samo ova satnica po sebi za prvorotku nije uobičajena, usudila bih se reći nije normalna. Plus luđački drip. Curica se rodila ljubičasto/plava.
    Teško je ovako stvoriti vezu, ali ja bih svakako bila oprezna s tom inudkcijom, zbog najboljih namjera za svoje dijete.

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Tridesetri, ja sam prva koja se slažem da je prirodno najbolje za majku i dijete.
    Ali kao što kaže TinnaZ, ne postoji crno-bijeli svijet, pa ne volim kada se i ovo gleda u tom svijetlu.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

momtobe, ajde procitaj moj prvi post, pa mi reci gdje si vidjela crno-bijele stavove?

momtobe avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

U naslovu, draga, i nek to bude kraj razgovora.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ok, naslov je malo nespretan, priznajem...
    ali zasto bi to bio kraj razgovora?
    mozda s tobom, ako te ovo ne zanima, onda nemoj citati!

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

porod je samo jedan od faktora koji oblikuju neciji zivot, njegove osobine, svijest i podsvijest. vjerujem da njezan i human porod pozitivno djeluje na bebu kao i da nasilan i ubrzan porod moze biti traumaticno iskustvo za bebu koje ce se upisati negdje u podsvijest. vlastito rodjenje je nedvojbeno najjace i najvaznije iskustvo u nasim zivotima. ali to je samo jedan od faktora; i trudnoca (psihicko i fizicko stanje majke, stresovi, pusenje...), i dojenje, i povezanost sa majkom, i uvjeti u kojima zivi, i slucajni dogadjaji u zivotu, i genetske predispozicije, pa tako i prelazak iz maternice u ovaj svijet, nedvojbeno cine slagalicu zvanu zivot.

ne treba generalizirati na nacin: ako je dijete humano i njezno rodjeno, bit ce mirno i smireno, a ako ne, bit ce mali vrag. situacija je slicna kao s dojenjem: dojeno dijete ima manju mogucnost dobiti alergije i biti pretilo u zivotu, ali ima jos puuno faktora koji odredjuju hoce li biti alergicno ili pretilo npr s 20 godina. i ako nije dojeno, necu ocajavati sto je tako, nego se potruditi da ostali faktori budu jaki i pozitivni. isto tako, human i njezan porod nije nikakva garancija za nista; to je samo korak vise u trudu da djetetu omogucimo najbolje. u kojem mozemo uspjeti, ali i ne moramo.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Vidjet ćemo kako ću roditi ovu bebu pa ću moći uspoređivati.

Lovro je veselo i druželjubivo dijete, nikada nije bio plačljivac, možda je malo nestrpljiv. Ali kada gledam na svoj porod - koji je bio užasno stresan, hitan carski radi obilnog krvarenja, ja sam se tresla nevjerovatno i Lovra koji je rođen kao hipotonus i nakon 5 minuta prestao disati, a nakon toga bio blijed i jako tih, mislim da je tu neka poveznica.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne slažem se s tim da porod bitno određuje kakvo će biti dijete kasnije.

prije bih rekla da je važna komunikacija s bebom dok je u trbuhu (i da to bude od prvog dana), odnos prema trudnoći...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja bih rekla da je bitno sve to sto si navela i jos mnogo toga...
    ali svakako bih rekla i da porod utjece jednako bitno kao i sve ostale stvari.
    zaista ne vidim zasto bi komunikacija s bebom u trbuhu bila vaznija od nacina na koji ce beba biti rodjena? po meni je sve to jednako vazno.
    i jednako zelim utjecati na sve te stvari.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Teško je predvidjeti što bi bilo kad bi /ne bi nešto bilo, odnosno kakvo bi dijete bilo da je porod bio drugačiji.
    Ja sam oboje vrlo lako i brzo rodila, prvo uz malo neizbježnog dripića kojeg nisam tada znala odbiti, drugo dijete sasvim prirodno.

Razlike među njima su velike u smislu karaktera, ponašanja u određenim situacijama, osjetljivosti i još koječega, ali u globalu su oboje djeca "laka za održavanje".

Sad, koliko to s porodom ima veze. :?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    zaista ne vidim zasto bi komunikacija s bebom u trbuhu bila vaznija od nacina na koji ce beba biti rodjena?
    zato što komunikacija traje cijelu trudnoću. zato što se bebi u trbuhu može puno toga reći, objasniti, poručiti . zato što to znam iz svog primjera, i vidim rezultate.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ok, moze se reci da je vaznije utoliko sto ta komunikacija traje mjesecima, a porod traje samo nekoliko sati.
    ali malo mi je moram priznati cudno da netko tko toliko razmislja o prenatalnoj komunikaciji, porice utjecaj poroda na psihu novorodjenceta.
    kao sto rekoh, mislim da je sve to jako i podjednako vazno i treba utjecati na sve koliko god je to u nasoj moci.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    ali malo mi je moram priznati cudno da netko tko toliko razmislja o prenatalnoj komunikaciji, porice utjecaj poroda na psihu novorodjenceta.
    gdje piše da poričem utjecaj poroda? ja mu samo dajem manju važnost od one koju mu ti daješ. pročitaj pažljivo moju rečenicu:

Citiraj sorciere prvotno napisa
    ne slažem se s tim da porod bitno određuje kakvo će biti dijete kasnije.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a tkoje zapravo hrabar da kaze da bi dijete bilo bolje da je porod tekao ovako ili onako...ili...ili...ili... (slobodno upisite bilo sto sto se stavlja u neke generalizacije) pa zivot nije kontorlirani eksperiment u kojem je neka ista F rodila istu D u drugim uvjetima...ali sve je drugo islo isto (jer bi inace i to moglo utjecati na dijete i ponasanje)...nema toga nema mogucnosti kontrole ni mogucnosti meta analiza, ni ostalih cudesa nad obicnim /neobicnim zivotom... a sve te price sto bi bilo kad bi bilo su zapravo vrlo zamorne i odugovlace paznju od sada i mojeg djeteta koje je takvo kakvo je...a takva je jer smo si njen tata i ja bas takvu narucili...

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a najljepse se bebe ionako radjaju carskim rezom..to barem tako pise u svakom pro carski materijalu...

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ipak, meni je ped rekla da je trzanje i vriskanje u snu što je moj sin radio, posljedica teškog i traumatičnog poroda.
    Ne mislim da bi on karakterno bio drugačiji, samo bi npr. bolje spavao, bio bi mirniji i manje uplašen kao beba, a mislim da se to odražava i kasnije u životu.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sjecam se da je jedan nas poznati strucnjak za mucanje rekao da su mucavci obicno imali tezak porod, stresnu trudnocu, ili oboje. nemojte me sad hvatati za rijec da to znaci da ce svako tesko rodjeno dijete postati mucavac; to samo znaci da je statisticki znacajan dio takvih, i da postoji neka poveznica.

slazem se sorciere za prenatalnu komunikaciju, ali porod kao takav je ipak jedno posebno iskustvo, koliko god trajalo. beba se iz sigurnosti maternice izgura u potpuno nov, strani svijet, u kojem cak ne zna ni koji zakoni vladaju. to je ogroman sok. a sok je tim veci ako nije islo prirodno.

flower, slazem se da nema smisla pricati šbbkbb. ali sve se vise prica o tome i jedva cekam neko opseznije dugorocno istrazivanje na tu temu.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

felix mislim da je takvo istr. po pravilima znanstv. rada nemoguce izvesti jer je previse faktora u igri...
    ono sto znam je da se odnos stvara od pocetka, pa bi mozda faktor stresnosti poroda mogao utjecati na odnos majke i djeteta...znaci ne direktno na dijete nego indirektno preko majke. naravno tu treba iskljuciti stvarno teske porode u kojima dolazi do asfiksija i sl. stvari sto utjece na prokrvljenost mozga i sl. sto moze dovesti do Cparalize, ment. retardacije i sl... tu je stvar nazalost jasna

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ja ne znam kako bi se takvo istrazivanje uopce moglo izvesti. (osim donekle na fizickom nivou)
    dakle morali bi imati skupinu roditelja sa istim pogledima na svijet, socijalnim statusom , zivotnim pricama i ostalim parametrima, a da bi se uopce moglo bilo sto usporedivati.

osim toga do prije dvije generacije se radalo prirodno, i sto mozemo zakljuciti?
    u etiopiji, kongu, se i danas rada prirodno.

cime ne zelim reci da nacin poroda nema nikakvog utjecaja, dapace, ali to sigurno nisu matematicke linearne relacije, pa mi u tom smislu price u mirnoj i centriranoj djeci nasuprot placljivoj i razdrazenoj izgledaju prilicno neuvjerljive.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tocno tako seni...moglo bi se istr. raditi u zemljama koje i danas imaju najveci dio prirodnog poroda - ali je upitan utjecaj svih onih - genetskih, socijalnih i iinih faktora...
    uostalom zdravo dijete je zdravo dijete i u sebi nosi kapacitet da prevlada lose stvari u zivotu (npr. los porod ili rane hospitalizacije ili ne dojenje ili stogodvec), najvaznije je da ima dobru skrb 8fizicku i emocionalnu) od majke (u toj ranoj dobi) odnosno obitelji...
    postoje tzv. zastitni faktori pa je moguce da npr. netko tko je imao jako medikament. poroda ali toplu, zasticnicku i svijesnu majku ispadne "puno bolje iskoristenih prirod. potencijala" od nekog tkoje mozda imao prirodan porod, a kasnije ne tako lijepu pricu.
    nije zivot deterministicki.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tome se i ja nadam ...
    I možda će osoba koja gura svoj cilj, ne doživljavajući previše svijet oko sebe imati jednostavniji život u ovome našem dobu.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    postoje tzv. zastitni faktori pa je moguce da npr. netko tko je imao jako medikament. poroda ali toplu, zasticnicku i svijesnu majku ispadne "puno bolje iskoristenih prirod. potencijala" od nekog tkoje mozda imao prirodan porod, a kasnije ne tako lijepu pricu.
    nije zivot deterministicki.
    to sam isto htjela reci

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Eci prvotno napisa
    Ipak, meni je ped rekla da je trzanje i vriskanje u snu što je moj sin radio, posljedica teškog i traumatičnog poroda.
    Ne mislim da bi on karakterno bio drugačiji, samo bi npr. bolje spavao, bio bi mirniji i manje uplašen kao beba, a mislim da se to odražava i kasnije u životu.
    sjecam se da je jedan nas poznati strucnjak za mucanje rekao da su mucavci obicno imali tezak porod, stresnu trudnocu, ili oboje.
    ono sto znam je da se odnos stvara od pocetka, pa bi mozda faktor stresnosti poroda mogao utjecati na odnos majke i djeteta...
    e na ovakve stvari sam ja mislila.
    naravno da ne mislim u nikakvim ekstremima, pa sama sam svjedok tome, imam dijete koje je bilo osteceno i imalo "los start" zbog poroda, pa vec sada sa dvije godine nema vise niti traga tome.

sad, naravno pitanje je kao sto ste spomenule "sto bi bilo kad bi bilo" tj. "sto bi bilo da nije bilo toga", ali mislim da u tome pitanju nema nista lose. dapace, mislim da bi se u nasem drustvu trebala podizati razina svijesti o tome da je nacin na koji su bebe rodjene bitan, mozda bi se tada neke stvari u nasim rodilistima i promijenile.

jer s jedne strane moze sve biti naklapanje, ali drugi ekstrem je ona stara "pa sto, i moja baba je pusila tri kutije dnevno pa dozivjela stotu", a ja ne volim takav nacin razmisljanja.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

33, sigurno da je nacin poroda vazan i da je lijepi, njezan porod bez stresa ljepsi, ugodniji, i bolji za mamu i za bebu. ( i za ostale ukucane )
    i kako felix kaze jedan korak u nizu da djetetu omogucimo najbolje (mada naravno kao i sve druge stvari nije garancija)

radi se samo o tome da zivot nije deterministicki, te da je ljudska vrsta jako prilagodljiva i sposobna napraviti razne kompenzacije.
    kao i o tome da fizicki i psihicki razvoj dijeteta ovisi o toliko puno vidljivih i nevidljivih faktora, pa je vrlo tesko izdvojiti jedan i promatrati ga neovisno o drugim ciniocima. ( kao sto napr. mozes uzgojiti nekakvu bakterijsku kulturu u laboratorijskim uvjetima, pa je proucavati)

devet_mjeseci avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Nešto o meni osobno (još nisam rodila, no nadam se da Mihovil neće biti rođen kao njegova mama). Porod je bio izuzetno težak, trudovi su trajali dugo, na kraju sam se počela gušiti, pa je mama od šoka pala u nesvijest. Rođena sam strelovito tako da je doktor legao mami na trbuh... Jedina posljedica bila je uklješteni očni živac zbog kojeg sam škiljila, pa sam operirana sa 6 godina (uspješno).
    Bila sam cijelo djetinstvo hiperaktivna, razigrana, a odrasla sam u neizlječivog optimista i bila sam jako sretno dijete. Visoko sam školovana i posao mi dobro ide...

Drugim riječima, ako nema nekih stvarnih oštećenja pr. mozga, ne vjerujem da šok od poroda mora na bilo koji način utjecati na razvoj djeteta...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ne vjerujem da šok od poroda mora na bilo koji način utjecati na razvoj djeteta...
    i ja se slazem s ovim i s vecinom ostalih stvari sto ste napisale... i htjela bih samo potsjetiti da sam ja zapocela ovu temu potanjem da li primjecujete razlike izmedju beba rodjenih ovako ili onako.

nisam niti mislila ici tako daleko da procjjenjujem koliko ce to utjecati na razvoj u odraslu osobu...
    i sama imam iskustvo toga da se sve to dade vrlo brzo ispraviti, a ono na sto sam ja zapravo mislila je koliko su bebe ostecene na porodu zahtjevnije od onih drugih?

a zasto mislim da je to bitno? zato sto bih stvarno voljela da se o tome otvoreno razgovara i uvidi da u tome ima istine jer bi se onda procedure u nasim rodilistima sigurno promijenile.

ovako, momentalno je stanje takvo da vecina ljudi, pa cak i rodilja, a sto je najzalosnije i strucnjaka uopce nije informirano kako recimo drip moze utjecati negativno na neuroloski status novorodjenceta i na takve stvari sam mislila.

DaDo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Mamita prvotno napisa
    moji su jednaki.
    rabadžije oboje.
    za sad ne vidim razliku.

ja moram priznati da razlike između mog sina koji se rodio induciranim porodom i moje djevojke koja se rodila prirodno nema. moj malac je bio divna beba i narastao u krasnog dječaka. nismo imali nikakvih problema, dapače dok s 18 mjeseci nije krenuo u jaslice nije mu ni nosić nikad curio. bio je veliki bebač s velikim opsegom glave (40 cm), tako da mu je jedno oko bilo malo otečeno i zatvoreno, ali mislim da to nema veze s dripom. uvijek je dobro spavao i jeo.
    moja cura je isto odlična beba .
    eto moje iskustvo je da su oboje lako odgojiva djeca..

DaDo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

htjela bih još dodati da se slažem s 33 i temom, jer moram priznati da nisam prije 1.poroda znala za eventualne probleme koji se mogu javiti kao posljedica induciranog poroda. edukacija je neophodna za sve pa tako i za to! kad znamo imamo mogućnost izbora.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

po toj teoriji bi fakat najsretnije, najbolje, najmirnije i najnezahtjevnije bebe koje spavaju po cijele noći bile one rođene nehitnim carskim rezom!

teorija nikako ne drži vodu...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mislim da bi se prije radilo o nekoj vrsti neuroloških oštećenja kao posljedica indukcije (opisane su na jednom topciu moguće posljedice), koja nisu možda dijagnosticirana, ali se očituju na neki način .... ne znam, pretpostavljam.
    Kuži, zbog vezanih trudova (drip) dijete ostaje bez kisika, da li znamo koje su moguće posljedice i kako se kasnije mogu očitovati u ponašanju.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ali ima i onih koje su spavale uz indukciju: pa ne znači da tu može biti nekih pravila.

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

porod je samo jedan od faktora koji oblikuju neciji zivot, njegove osobine, svijest i podsvijest. vjerujem da njezan i human porod pozitivno djeluje na bebu kao i da nasilan i ubrzan porod moze biti traumaticno iskustvo za bebu koje ce se upisati negdje u podsvijest. vlastito rodjenje je nedvojbeno najjace i najvaznije iskustvo u nasim zivotima. ali to je samo jedan od faktora; i trudnoca (psihicko i fizicko stanje majke, stresovi, pusenje...), i dojenje, i povezanost sa majkom, i uvjeti u kojima zivi, i slucajni dogadjaji u zivotu, i genetske predispozicije, pa tako i prelazak iz maternice u ovaj svijet, nedvojbeno cine slagalicu zvanu zivot.

ne treba generalizirati na nacin: ako je dijete humano i njezno rodjeno, bit ce mirno i smireno, a ako ne, bit ce mali vrag. situacija je slicna kao s dojenjem: dojeno dijete ima manju mogucnost dobiti alergije i biti pretilo u zivotu, ali ima jos puuno faktora koji odredjuju hoce li biti alergicno ili pretilo npr s 20 godina. i ako nije dojeno, necu ocajavati sto je tako, nego se potruditi da ostali faktori budu jaki i pozitivni. isto tako, human i njezan porod nije nikakva garancija za nista; to je samo korak vise u trudu da djetetu omogucimo najbolje. u kojem mozemo uspjeti, ali i ne moramo.
    slažem se. i mislim da način na koji smo rođeni, kao i sve okolnosti trudnoće i poroda jako, jako utječu na cijeli život djeteta. ne određuju ga, jer ono nije tabula rasa, nego se rađa kao osoba - pupoljak, ali jako utječu na osobnost i odnos prema životu.
    da bi se primijetile korelacije, mislim da treba proanalizirati ne samo porođaj, nego i osjećaje tokom trudnoće, odnos s partnerom i ostalo.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj TinnaZ prvotno napisa
    ali ima i onih koje su spavale uz indukciju: pa ne znači da tu može biti nekih pravila.
    evo ja kao primer.
    moj porodjaj uz sve intervencije je bio jako nezan i intiman, jer smo bili u apartmanu, babica je bila super, doktorka skoro nije bila tu...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •