Pokazuje rezultate 1 do 38 od 38

Tema: u taksiju bez autosjedalice!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno u taksiju bez autosjedalice!

hmm ja sam naivka, ali stvarno sam mislila da ako se s djetetom trebas ili zelis voziti taksijem lijepo nazoves radio taksi i kazes da imas dijete i da ti oni odnekud izvuku taksi vozilo koje ima sjedalicu i gotovo. nije mi na pamet palo da je to nemoguce. i ne budi lijena, poslala ja mail s pitanjem koji taksi ima sjedalicu da ga direktno nazovem kad mi bude trebalo.

nema!!! nijedan!!! stovise, tvrde da zakon to nije regulirao!!!!

evo maila

poštovana,

zakon oprijevozu u cestovnom prometu nije regulirao pitanje sjedalice za dijete u taksi vozilima. Zbog toga do daljnjega taksi vozila neće imati sjedalice već ste dužni na zadnjem sjedalu držati dijete u naručju.

Sa poštovanjem

PREDSJEDNIK

Juraj Šnidarić
    ----- Original Message -----
    From: xxxx
    To: info@radio-taksi-zagreb.hr
    Sent: Tuesday, November 14, 2006 12:48 PM
    Subject: autosjedalica

Postovani!

Molim Vas da mi odgovorite kako je moguce dobiti taksi vozilo koje ima autosjedalicu za dijete 1-3 godine. Uskoro će mi vjerojatno zatrebati pa bih se voljela pripremiti. Bilo bi idealno kad bih dobila izravno broj mobitela vozača koji ju ima. Radi se o relaciji xxxx
    Zahvaljujem, uz pozdrav

xxxxxxxxx

nadam se da se mome pitanju necete cuditi, s obzirom na zakonsku odredbu o prijevozu djece u osobnim vozilima.
    ne kuzim? zakon o sigurnosti prometa na cestama ne odnosi se na njih? idem ih pitati.....

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bih onak laički rekla da taj Zakon neće vrijediti dokle god ga se ne počne PRIMJENJIVATI, odn. kažnjavati nepoštivanje istog (ak te policajac zaustavi, a dijete nije u sjedalici obično nema nikakve sankcije - u to sam se osobno uvjerila).

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

nedavno je o tome bio bas lijepi prilog u 'dobro jutro hrvatska' gdje je policajac citirao zakon i rekao da se clanak odnosi i na taksiste i da su i oni duzni prevoziti putnike po tom clanku. znaci djecu mladju od 12 godina na straznjem sjedistu, a mladju od 5 u autosjedalici.

e sad, po taksistima valjda bi rodittelj morao osigurati autosjedalicu. ima to i nekog smisla ali ne bi ni njima kruna pala da osiguraju mogucnost da ju i oni imaju.

Zbog toga do daljnjega taksi vozila neće imati sjedalice već ste dužni na zadnjem sjedalu držati dijete u naručju.
    a na ovo jedan
    ajd da je rekao da su roditelji duzni ponijeti svoju AS ali ovo. grrrrr

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja iskreno neznam jel oni spadaju pod tu kategoriju na koju se odnosi obveza o sjedalicama hrvatskog zakona, mada laicki gledano meni se cini da da.

Medutim, mislim da je od interesa napomenuti da su taksi vozila u vecini drugih zemalja izuzeti od odredbe koja se tice obveznog koristenja sjedalice.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Inesica prvotno napisa
    e sad, po taksistima valjda bi rodittelj morao osigurati autosjedalicu. ima to i nekog smisla ali ne bi ni njima kruna pala da osiguraju mogucnost da ju i oni imaju.
    Ima i ovo smisla, ali kaj da radiš sa sjedalicom (ovdje govorim o većoj djeci) ako s taksijem ideš u jednom smjeru??

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A nosis je sa sobom...

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Ancica prvotno napisa
    A nosis je sa sobom...

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A nosis je sa sobom...
    I u Zoološki vrt? I kad imaš blizance? I u kino?
    Mislim, kužiš da je neizvedivo. Treba ih pritisnuti na neki način.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Medutim, mislim da je od interesa napomenuti da su taksi vozila u vecini drugih zemalja izuzeti od odredbe koja se tice obveznog koristenja sjedalice.
    Pa zašto? :/

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zvuci smijesno al ja sam to radila (i ne samo zbog taksija).

~lex~, pa odi u zoo ili kino busem ili tramvajem.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja si samo zamišljam sebe kako na jednom ramenu vučem sjedalicu, na drugom ruksak sa stvarima, a naprijed nosim dvogodišnjaka i tak se spuštam Schlosserovim stubama i mrak mi padne na pamet od same ideje da bih još i sjedalicu navlačila po gradu za sobom, a već tak skupo sam platila taksi kojim sam se dovezla do te Šalate.

Lexinu situaciju ne želim niti zamišljati jer mi se čini kao mission imposible.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mendula prvotno napisa
    Pa zašto? :/
    Ne mogu ti sa sigurnoscu reci ali pretpostavljam da je to zato sto je prosjecnom taksistu nemoguce sa sobom nositi sve tri vrste sjedalica cijelo vrijeme a taman i da mu stanu sve u gepek, di bi stavljao prtljagu putnika?

Druga stvar je sto bi ipak ovdje trebala biti odgovornost na roditelju odnosono onom u cijoj je skrbi dijete da osigura sigurnost djetetu.

I treca stvar koja mi pada na pamet je liability odnosno zakonska odgovornost u koliko nesto pode krivo (sjedalica nije dobro namjestena, dijete nije dobro vezano, sjedalica neprimjerena djetetovom razvoju), tko bi trebao snositi odgovornost?

Neke taksi kompanije u nekim zemljama imaju organizirano tako da ti mozes, ako to ucinis dovoljno rano, naruciti taksi sa sjedalicom (i nadati se da ce doci s primjerenom sjedalicom i znati kako je pricvrstiti). Ali to je mislim rijetkost. A takvom bi taksistu ta sjedalica mogla donijeti dodatni problem jer on kad tebe odbaci, nemre te odbacit skup sa sjedalicom, i onda ak treba otic po neku grupu odmah nakon sto je tebe odbacio koja jos ima uz sebe prtljagu, to nece moci.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MalaSirena prvotno napisa

Ja si samo zamišljam sebe kako na jednom ramenu vučem sjedalicu, na drugom ruksak sa stvarima, a naprijed nosim dvogodišnjaka i tak se spuštam Schlosserovim stubama i mrak mi padne na pamet od same ideje da bih još i sjedalicu navlačila po gradu za sobom, a već tak skupo sam platila taksi kojim sam se dovezla do te Šalate.

Lexinu situaciju ne želim niti zamišljati jer mi se čini kao mission imposible.
    Puno se stvari u zivotu cini kao mission impossible. Ako stvarno i je, ne treba je poduzimati. A ako nije, onda se treba pomiriti s tim da nece biti lako izvesti je.

Ako nije moguce nositi sjedalicu sa sobom kad nisi u autu i ne zelis riskirati voznjom u taksiju bez sjedalice, onda jednostavno treba izbrisati iz glave opciju taksija i baciti se na razmatranje ostalih mogucnosti. Jednostavno zamisliti da u tvom mjestu nema taksija. Kao sto uostalom, u velikoj vecini mjesta u Hrvatskoj (i drugdje), ih i nema.

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

A po čem su bus il tramvaj sigurniji od taksija :? ?

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Postoji još jedna situacija u kojoj bi taksi s autosjedalicom bio neophodan. (Sa svime ostalim navedenim, slažem se s Ancicom.) U pitanju je bolesno dijete, usred noći, recimo da nemaš auto, susjed nema auto sa sjedalicom, a dijete kuri i morate na hitnu. Kako onda? Zvat hitnu? Niti kombi hitne nema autosjedalicu, jel' tako?

Pitam ovo jer je mene tata barem deset puta godišnje tako furao u Klaićevu i/ili Zaraznu, u dobi od 1-4 godine.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja nemam statistike (al pokusat cu ih nabaviti) koje bi to potvrdile ali po mojim dosadasnjim saznanjima rizik da ce doci do sudara ciji ce rezultat biti ozbiljna ozljeda putnika vozila javnog prijevoza, posebno kod javnog gradskog prijevoza, je znatno manji od onog kod prijevoza u automobilu.

Al, kao sto rekoh, nemam u ovom trenutku nikakve brojke. Idem ih potraziti.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo odgovora, stvarno su brzi

Poštovana,

Taksi vozilo nije registrirano kao osobno vozilo nego kao uslužno vozilo i kao takvo pročitajte odredbe koje se odnose na taksi vozila u istom Zakonu. Inače izvršili smo i konzultacije sa djelatnicima policijske uprave i Ministarstvom prometa u kojima smo dobili isto tumačenje, odredbe o sjedalici za djecu odnose se samo na osobna vozila, a u taksi vozilu djete obavezno mora biti na zadnejem sjedištu privezano pojasom.
    zanimaju me samo ove konzultacije koje su izvrsili, jel to doslo do onog policajca koji je govorio u dobro jutro, hrvatska, ili kako to ide

ali ovaj dio nije registrirano
    kao osobno vozilo nego kao uslužno vozilo i kao takvo pročitajte odredbe
    mi je

idem sad kao usluzno vozilo citati zakon

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ~lex~ prvotno napisa
    Postoji još jedna situacija u kojoj bi taksi s autosjedalicom bio neophodan. (Sa svime ostalim navedenim, slažem se s Ancicom.) U pitanju je bolesno dijete, usred noći, recimo da nemaš auto, susjed nema auto sa sjedalicom, a dijete kuri i morate na hitnu. Kako onda? Zvat hitnu? Niti kombi hitne nema autosjedalicu, jel' tako?

Pitam ovo jer je mene tata barem deset puta godišnje tako furao u Klaićevu i/ili Zaraznu, u dobi od 1-4 godine.
    Zoves taksi, vezes sebe, vezes dijete ukoliko je to moguce, i vibras da nece doci do sudara.

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja nemam statistike (al pokusat cu ih nabaviti) koje bi to potvrdile ali po mojim dosadasnjim saznanjima rizik da ce doci do sudara ciji ce rezultat biti ozbiljna ozljeda putnika vozila javnog prijevoza, posebno kod javnog gradskog prijevoza, je znatno manji od onog kod prijevoza u automobilu.

Al, kao sto rekoh, nemam u ovom trenutku nikakve brojke. Idem ih potraziti.

To sam htjela i ja reći, iako niti ja ne mogu potvrditi brojkama.
    Ali u javnom prijevozu najopasnije je - obično kočenje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U Svedskoj je obavezna stolica u taxiju.

Nedavno sam zvala taxi i rekla da imam djete od 20 mj. sa sobom. Zena sa druge strane slusalice je rekla da taxi dolazi za desetak minuta jer se sjedalica treba namontirati. I dodje fakat za deset minuta sa sjedalicom.

U Sarajevu nismo koristili taxi jer je kod njih sjedalica nepoznata imenica.

elie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ivana7997 napisa:

idem sad kao usluzno vozilo citati zakon

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo me, jesam . za sada sam nasla samo

»vozilo« je svako prijevozno sredstvo namijenjeno za kretanje po cesti, osim dječjih prijevoznih sredstava, prijevoznih sredstava na osobni ili motorni pogon za osobe s invaliditetom ili starije osobe, ako se pritom ne kreću brzinom većom od brzine čovječjeg hoda,

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ma taxi valjda spada u usluzna vozila ali, ruku na srce, to je osobni automobil, pa je kao takav jednako podlozan prometnim nesrecama. pogotovo sto je konstantno u gradskim voznjama gdje su nesrece i najucestalije.

a sad koji zakon vrijedi za njih i kako se te uklapaju AS trebalo bi vidjeti. mislim da se tu radi o kombiniranju zakona i labirintima unutar, pa sad, ko je vjestiji u igricama.

ako za taxije vrijedi da se u njima svi moraju vezati pojasom onda bi mi bilo logicno da se mora i dijete, a kako ne moze pojasom onda mu se mora omoguciti vezanje - dakle u AS

opet, ko je duzan to osigurati, to nigdje ne pise. po tome taxi je duzan osigurati pojas na sjedistu, a na putniku je dalje.

moj osobni primjer je bio takav da je taxist maknuo pojaseve pa ja ni uz najbolju volju nisam P privezala. bila mi je u AS koja je bila zaglavljena sicom . kako smo isli dr, nisam imala druge nego mantrat da ne bude nista do odredista.
    u takvim situacijama, logicno mi je izvagati rizike situacije. odnosno sto je manje zlo i tako napraviti.

taxijima bi bilo zgodno da imaju AS. ne moraju imati svi ali kod poziva taxija, kaze se da se ide sa dijetetom i onda u centrali posalju taxi koji ima AS. tri vrste AS i ne moraju imati mogu'prtljagu' smanjiti sa nekom kombinacijom kombiniranih.

s druge strane ako taxi ne moze osigurati AS, roditelj bi to ipak trebao. nanasanje AS po gradu, u tom slucaju ipak nije potrebno jer taxi dodje do mjesta gdje ga se pozove, a iskipa nas tam gdje trebamo. ipak je malo veci problem kod sjedalica 9-18

e da, i cetvrt par carapa. ako su taxiji duzni prevoziti djecu u AS i nekim cudom ih zaustavi policija i ulovi u prekrsaju i naplati kaznu (ne znam kojeg bi smajlica stavila) taxist bi je vjerojatno prebacio roditelju na racun. ipak da do takvih situacija dodje...

JBT avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zakon o sigurnosti prometa vrijedi za sve, pa i taksiste. I tu završava sva diskusija. Pa nisu oni niš' posebno, dapače treba ih se paziti kada ste na cesti.
    Taksisti su inače posebna sorta ljudi o kojima ne valja trošiti prostor.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

baš mi je drago da si pokrenula ovu temu ovdje. :5

Irena001 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

E ovo je grozno i jedan ogromni thumb down za naše prijevoznike

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

iako sam veliki pobornik autosidalica i nema šanse da se negdi vozim autom a da mi mala ne sidi u sidalici, ipak su mi vaše reakcije malo čudne.
    di bi taksist triba držat tu autosidalicu? u portapaku? nema šanse - ne može stat.
    držat je montiranu u autu? nema šanse - gubi najmanje jedno misto na kojem može zaradit.
    držat je na taksi stajalištu? nema šanse - još ćete se pobunit da je stala na kiši, buri, hladnoći i ko zna koliko godina provela u opticaju.
    bez obzira koliko mi bile za obaveznu vožnju dice u sidalicama ipak negdi triba postojat i granica i kompromis.
    ako ne želite vožnju bez sidalice, sidnite u javni gradski prijevoz i sve 5.
    ili tražite i od njih da u autobuse ugrade dičje sidalice jer i autobus može itekako naglo zakočit i dite se od pada po busu polomit. a ruku na srce, teže ćete dice zaustavit u padu kad autobus naglo zakoči nego kad taksi to uradi di mu je dite nazad vezano pojasom i ima kakvu takvu sigurnost (malu i neznatnu, ali je ipak ima).

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

loryblue, ja stvarno nisam od onih koji idu glavom kroz zid, ne vide tudje argumente, postavljaju nerealne granice itd. ali ako je ovo moguce i izvedivo u Svedskoj

Nedavno sam zvala taxi i rekla da imam djete od 20 mj. sa sobom. Zena sa druge strane slusalice je rekla da taxi dolazi za desetak minuta jer se sjedalica treba namontirati. I dodje fakat za deset minuta sa sjedalicom.
    mislim da je potrebno samo malo dobre volje da se izvede i kod nas. ne mora svaki taksi imati sjedalicu, zato sam ja takvo pitanje i postavila, jasno mi je kakve to probleme moze stvarati, pogotovo ako se djeca prevoze rijetko i zapravo je sjedalica vecinu vremena visak. ali da ih cijelo taksi udrzenje ima pet, deset komada, da se zna gdje su i kod koga i da kad nekome zatreba moze nazvati bas taj taksi... meni to stvarno nije SF

JBT avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ista stvar je i drugdje.
    Baš me briga gdje će i kako će držati stolicu, ono što ja želim je da kada se koristim taksijem da je moje dijete sigurno; a to je samo u AS.

elie avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

ivana7997, imas pp glede i u svezi... poslala sam ti ga malo prije, ne znam jel ti vec stigao.

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj ivana7997 prvotno napisa
    loryblue, ja stvarno nisam od onih koji idu glavom kroz zid, ne vide tudje argumente, postavljaju nerealne granice itd. ali ako je ovo moguce i izvedivo u Svedskoj

mislim da je potrebno samo malo dobre volje da se izvede i kod nas. ne mora svaki taksi imati sjedalicu, zato sam ja takvo pitanje i postavila, jasno mi je kakve to probleme moze stvarati, pogotovo ako se djeca prevoze rijetko i zapravo je sjedalica vecinu vremena visak. ali da ih cijelo taksi udrzenje ima pet, deset komada, da se zna gdje su i kod koga i da kad nekome zatreba moze nazvati bas taj taksi... meni to stvarno nije SF
    upravo sam ovo htjela napisati.
    oni su pružatelji usluge i bilo bi zgodno da pruže i tu mogućnost da nam se djeca prevoze sigurno. ne moraju svi taksisti imati sjedalice ali mogu ima par stajati negdje, pa po potrebi.

s druge strane, svakako moraju omogućiti roditelju da montira svoju sjedalicu.

idealno bi bilo da ne dozvoljavaju da se putnici voze nevezani pa tako ni djeca i to ne zbog kazni nego zbog sigurnosti putnika pa i sebe samih. nevezan suputnik može biti opasan za one koji jesu vezani.
    e sad ko bi u tom slučaju trebao osigurati AS to je drugi par čarapa.
    moje je mišljenje da je odgovoornost nna rooditelju pa bi i trebao imati AS za svoje dijete. nerealno bi biloo očekivatti da će roditelji u svakoj situaciji biti u mogućnosti izvući AS iz džepa pa bi tu taksisiti mogli pružiti usluga da i oni imaju koju.

bucka avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

ja sam seu 5-om mjesecu ove godine vozila u taxi-u(isla sam sa nikom u klaicevu) i IMALA sam SVOJU AUTOSJEDALICU,ali je taxi bio toliko star da nije imao one remene na stražnjem sjedištu,pa naravno,autosjedalicu nisam mogla zavezati!!!

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam se nekoliko puta sa bebom vozila u taksiju. Svaki put sam naglasila da imam sjedalicu i neka posalju vozilo u koje se ona moze bez problema montirati.
    Ali oni pojma nemaju.
    Mnogi cak misle da je ne treba ni vezati. Obicno su pojasevi bili knap pa sam ih navlacila i namucila se, a oni komentirali da pretjerujem (pa necu jako kociti, nikad nisam imao sudar, pa nisu ti pojasevi predvidjeni za ovo...).
    strasno

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

evo da se i ja uključim u raspravu,daleko smo mi još....mi smo živjeli u Njemačkoj i tamo sam kupila Roemer sjedalicu do 36 kg,naravno koristimo ju i ovdje jer moja mala mršavica od 11,5 god nema još toliko kila,ali da čujete komentare kad vide sjedalicu,čini mi se da se moram ispričavati zato što pazim na sigurnost svog djeteta...užas....inače u Nj. je po zakonu obavezna upotreba sjedalice u taxi vozilu,pa se vlasnici taxija sve češće odlučuju za model auta koji ima ugrađenu sjedalicu tj. dio zadnjeg sjedala se podigne da klasični pojas bude u visini ramena. Slučajno to znam jer je BM bio taksista...

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj JBT prvotno napisa
    Ista stvar je i drugdje.
    .
    gdje?
    u Austriji ne,jucer sam zvala taxi centralu samo da se informiram oko ovoga i rekli su mi da su taxisti izuzeti iz ovoga zakona
    prema tome opciju imas da je nosis sa sobom il da biras drugo prevozno sredstvo

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj JBT prvotno napisa
    dapače treba ih se paziti kada ste na cesti.
    sa ovim se slazem

[qoute]Taksisti su inače posebna sorta ljudi o kojima ne valja trošiti prostor.[/quote]

dok mi je ovo poprilicno neukusno receno

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

cesto sam se razmisljala sta bi ucinila u situaciji da mi auto nije na raspolaganju (MM otisao negdje) a mi moramo hito npr. doktoru, a AS u autu i razmisljala sam se ako mozes naglasiti kad zoves taxi da placas karticom i oni ti posalju takav taxi, zasto ne mogu naglasiti da idem sa malom bebom i da mi treba AS. mislim, ako vozac odgovara za suputnike....ja kao vozac cu platiti kaznu ako suvozac nije vezan, tako treba i policija naplatiti taxisti ako suvozac nije vezan ili ako vozi dijete bez AS. zar ne? stvarno bi nazvala npr. 101 kad je speakers corner ili nesto slicno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam prosle zime bila u situaciji da sam sa bebom u autosjedalici isla taksijem, isto nije imao otraga remene, tj. imao ih je zgurane otraga i iscudjavao mi se, da sta , pa drzat cu ju ja i slicno. tek kad sam pocela vadit autosjedalicu van rijecima da cu ici u drugi taksi, tek onda se potrudio izvadit straznje pojaseve.
    NIje mi jasno kako taksi moze imati zgurane pojaseve straznje tako da ih uopce nema.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •