-
Štetnost mikrovalne pećnice
Koristimo mikrovalku svaki dan i jako nam je praktična za podgrijavanje i odmrzavanje, ali u posljednje vrijeme me muči moguće štetno djelovanje.
Ako i jest štetna, odnosi li se to na hranu koju smo podgrijali ili na zračenje dok pećnica radi (npr. stojim s bebom na rukama pored pećnice dok čekam da se ugrije mlijeko, čaj...)?
-
nemoj stajati blizu, pogotovo s bebom!
-
Mikrovalne pećnice emitiraju elektromagnetske valove u uskom dijelu spektra oko 2,4 GHz. Drugog tehničkog zračenja nema.
Što se štetnosti takvih uređaja tiče, preporuka je ne približavati oči prorezima i spojevima, a jedini takav je spoj vrata s kućištem. Kritične udaljenosti bile bi recimo 2-3 cm, a štetnost se manifestira u vidu zagrijavanja tkiva.
Priču naravno možeš kompletno postaviti naglavce i u izlaganju prešutiti neke kritične detalje. Recimo, sasvim je normalno postići razine polja veće od dopuštenih (ali samo u uskom prostoru gdje se niti jedan dio ljudskog tijela nikada ne nađe). Ako u ugašenu mikrovalku staviš mobitel i nazoveš ga - zvonit će (jer je izolacija kućišta od dvadsetak decibela sasvim dovoljna za usklađenost s normama, a nikako za blokiranje GSM komunikacije).
Ako je pitanje bilo u vezi s radiestezijskim zračenjem, onda ti ovo gore ne pomaže.
-
Joj, Davore... ne znam jesam li munjena ili kaj, ali ovaj drugi dio nisam skontala. Reci ti meni onak zdravo seljački- da li je štetno dok stojim s bebom pored mikrovalne, udaljena nekih pola metra- metar?
Ja to često radim, pa MM urla da se obavezno maknem. Stvarno sam totalni bedak za tehniku, ali logično mi je da određeno zračenje ipak postoji, pa se pitam koliko je štetno.
-
Ispravno razmišljaš.
Utjecaj neionizirajućeg zračenja je isključivo termički, a opada s udaljenošću. Udaljenost od metra možeš smatrati sasvim sigurnom, ali buljiti u pećnicu s glavom naslonjenom na vrata - ne.
-
Hvala!!!
-
I mene ovo zanima. A hrana? Jel štetno za hranu?
-
Pa... ako hranu voliš hladnu i sirovu onda je
Mikrovalna je jednostavno drukčija. Što se tiče "zdravlja" pojedinih namirnica tu ima odstupanja, ali je dokazano krumpir kuhan u mirkovalnoj zdraviji od kuhanog u vodi: manji je udio solanina (otrovnog alkaloida kojeg ima najviše u zelenim dijelovima krumpira).
-
Pa baš sam mislila, jadna hrana, kak je njoj unutra.
-
Ja sam negdje čula da pečnica visokom temperaturom ubije bakcile, dok ih mikrovalna ne ubije, ali to mi nema smisla. Zna li netko nešto više o tome?
-
ja sam gledala kao ne ubija mrave
-
Negdje sam pročitala da od svih kućanskih aparata mikrovalna najviše zrači.
-
Dok radi, sasvim sigurno da, samo treba razlučiti o kojoj vrsti zračenja pričaš. Uz pretpostavku da se radi samo o elektromagnetskom polju, ono postoji samo dok pećnica radi, a nitko te ne sili biti joj preblizu. Uz normalne uvjete korištenja i metar udaljenosti razine polja su sasvim sigurno manje nego od mobitela na uhu.
Radiestezičari bi ti rekli da zrači dokle god je uštekana u struju.
-
-
:D odličan link. Korektno napisano na popularan način.
-
thx na linku
lijepo sve objašnjeno
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma