Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234
Pokazuje rezultate 151 do 193 od 193

Tema: Vuneni coveri - iskustva

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Za farbanje, draga za farbanje, ne radim ju za rucak.
    Aaaaaa, tek sad sam procitala cijeli clanak, sorry sweety,
    Joooj, meni je rerna - rerna, bila ona mikrovalna il obicna.

Vjesticice i svi ostali, mislim farbat vunu u bar tri boje. A posto nemam mirkotalasnu ko sto sam vec i prije objavila, ne znam kako bih to kuhanje izvela. Imas kakvu ideju? Nemam ni onu ruzu da skuham na paru u obicnom loncu, a nekako mi ideja kupovanja mikrovalne u svrhu farbanja vunice nije bliska. Doduse, bas mi palo napamet, imam onu mrezicu za pomfrit negdje, mozda bih s tim mogla nesto iskemijat...

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I mene isto zanima, jer je naša mikrovalna (dobili je) u fazi udomljavanja - ja se s time bojim raditi, ima mi nešto izvanzemaljsko u njoj, par puta sam je uključila i držala se dva metra od nje od straha.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ovca_i_janje prvotno napisa
    I mene isto zanima, jer je naša mikrovalna (dobili je) u fazi udomljavanja - ja se s time bojim raditi, ima mi nešto izvanzemaljsko u njoj, par puta sam je uključila i držala se dva metra od nje od straha.

Ti si gora od mene.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Nisam nikad bojala vunu, ali sam od pamuka bojala sve i svašta.

Klasičnim stilom:
    -voda
    -kuhanje (ne pečenje)

Znači lonac i mješanje ili vešmašina.

Na bojama koje ja kupujem stoje fino i uputstva za bojanje vune...

Za lonac se ne sjećam, a za vešmašinu kaže da se vuna smoči, stavi u bubanj, pospe bojom (koja je u prahu) te stavi na program za pranje vune. Bez naravno praška i omekšivača .
    Nakon toga još jednom pranje sa praškom, omekšivač po potrebi.
    I gotovo. Osušiti i obući!

Tako da mi ni teoretski nije jasno kako bi to izvele u pećici, mikrovalnu još mogu i shvatit, ali kako znam da tkaninu treba mješat da podjednako uhvati boju, i dalje ne shvaćam proces u mikrovalnoj :? , a što se tiče temperature, ako se stavi mokra vuna, ipak se stvori jako visoka temperatura koja može utjecat da se vuna skupi.
    Ako je nekome uspjelo to sve bez problema, onda skidam kapu!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi tu raspravljamo o situaciji kad vunu bojas sa vise boja odjednom. Znaci jedan dio namotane vune u jednu boju, drugi u drugu boju, treci u trecu and so on. I to prehrambenu boju.

Postupak je malo drugaciji nego kog obicnih boja. Te i ja koristim, ali ovo nisam jos probala. Vjesticica jeste pa ju zato pilim.

Da bi se vuna sfilcala, mislim (ok, misliti je drek znati, al trudim se) da je osim zagrijavanja potrebno jos par stvari u jednandzbi, odnosno, ako se samo zagrijava, bez mijesanja, prevrtanja, gnjecenja, mislim da se nece puno sfilcat.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Za grand finale mi je u mikrovalnoj došlo do pravog rata iskrama..., zato je završila kod mm-a u ateljeu... U kakvu foliju treba staviti vunu? Meni se rat dogodio zahvaljujući nečem metalnom, pa pretpostavljam da treba staviti u onu prozirnu.

Ja sam od onih koji će pokušati bojiti štof sa jestivim bojama, ali mislim da nije neka razlika. Želim dobiti neki batikooblačasti look.

Vještičice, gdje si?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da se javim, isplela sam dosta gusto zaštitne superwash, DOBRO lanolizirala i dosta dobro drže, kad su malo vlažne na dodir stavim na termo peć i ponovo su u upotrebi. Jedino su malo plitke na guzi, ottobre dizajn, morat ću s okruglom iglom malo nadodati.
    Sad idem plesti bijele, 100% vuna od Unitasa (kupila u Goviću) nije superwash, pa da vidim razliku.
    U Ani našla isto 100% žutu vunu, uvoz iz Bugarske Sonnet.
    Jedino da još počnem stavljati slike, a i to ću valjda naučiti. :?

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

jel ima jos koji link, osim ottobre dizajna, gdje ima vunenih covera

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vještičice, vidim te da si online, dolaz' vamo!

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Sori, evo me, bia sam na ptu 4 dana
    koja potraga zamnom
    Šta je/su konkretno/a pitanje/a?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znas sta? Kasno Marko na Kosovo stize.

Evo mi se vuna kuha na pari u loncu.... u mrezici za pomfrit...

Nisam nista upackala, osim svojih prstiju (jer kome jos trebau rukavice kad se nesto boja )...

Sta ce ispast vidjet cemo. Bojala sam prehrambenim bojama sivu vunu u zeleno i plavo....

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Sretno!

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

anjice - meni je jako zgodan Curly purly na okrugle igle (s opaskom nikako ne filcati, i staviti duplo dno)
    A i jako mi je zgodan Day to night felted soaker - samo se moraš registrirati, ali je besplatan. I vrlo jednostavan.

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Olivija

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Daklema, sto se postupka farbanja tice, sve 5. Ali vuna mi je originalno bila nekakva siva, pa mi zelene nijanse nisu ispale bas kako sam ocekivala. Zato je plava vrhunska. Sad se susi.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

marta
    čekamo sličke

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bogme ces se nacekat. Zaboravila fotoaparat u Zg kod bratica....

Vidit cu ocel se sta vidit ako uslikam MM-ovim mobitelom, pa cu staviti to. Jednom.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ajd' Marto, sad još jednom korak po korak; koliko se kuhalo i ostalo. I neki drugi se spremaju kuhati vunu za ručak.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Namocis vunu u hladnoj vodi preko noci (mogla bi se i oprati prije namakanja).
    Pustis da se dobro ocijedi.
    Razmutis boju ili boje u nekoj plastici.
    Stavis najlon na stol.
    Umaces vunu u boju ili zlicom nanosis. Pri tom pazis da sve jednoliko natopis. (Ja nisam posebno pazila pa mi je ostalo jako sareno, vise nego sam htjela.)
    Zatim uzmes loncinu, ubacis unutra ruzu za kuhanje na paru ili ako nemas, onda ko ja ubacis mrezicu za pomfrit, uvijes vode, zakuhas, stavis vunu na to.
    I onda kuhas na pari (ja sam poklopila drugim loncem) 30-40 minuta.
    Poslije ispires do besvijesti i stavis susiti.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj ovca_i_janje prvotno napisa
    ... Meni se rat dogodio zahvaljujući nečem metalnom, pa pretpostavljam da treba staviti u onu prozirnu...

Dobra fora!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Hvala!
    Ovo s ispiranjem se čini i korisno za poticanje trudova.

mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Imam novi soaker, baka nastrikala :D , samo mrvicu je velik i sirok oko nogica. Kad bi ga hrjela filcati, tj malo zgusnuti trebam staviti u ves masinu na 40 stupnjeva, to je jasno. Zanima me na koliko trebam staviti centrifugu i da li na program za vunu ili neki drugi?
    Inace vuna je superwash pa mislim da se nece puno skupiti.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

mina30 probaj radije ručno. Jeste da je tegobno, ali ako je samo mrvicu prevelik i to će biti dovoljno. Ako ga frkneš u mašinu imaš velike šanse da se skupi do beskraja, iako je superwash. Olivija se namučila i isplela soaker, koji joj se u mašini skupio do veličine, citiram: "za medu"
    Ručno filcanje ide sa vodom vrelom koliko ti ruke mogu podnijeti i malo bebi šampona. Gnjaviš vunu kao da ručno pereš sve dok nisi zadovoljna rezultatom. Onda ispereš, lanoliziraš, osušiš, i eto ih gotove i spremne gaće za malu guzu .
    Pusa

mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Hvala, vec sam ih bila utrpala u masinu, al idem prvo rucno

mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Koliko dugo vam se suse ti saokeri. Meni ni nakon 24h nije bio suh :? Dolazim u napast da ga stavim na radijator.

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Nemoj, nemoj radijator! Jesi li ga uvaljala u ručnik prije sušenja? Ja ga prvo umotam u ručnik i tako stisnem, pa položim na rešetku sušila (tak da ima zraka i od gore i od dolje). I bude suh sigurno do sutradan...

mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ma jesam stisnila sam ga sa rucnikom. Evo i sad filcam rucno vec 45 min po vjesticinim uputama a cini mi se da gace postaju vece i rastezu se umjesto da se smanjuju :?

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Samo ih daj meni, aki ti trebaju za medu! A ti probaj ove moje malo povećati

mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Samo se ti smij, moja vuna je izgleda stvarno superwash . I sad ipak ide u masinu jer nakon sat vremena ruke su mi unistene a gace su se samo malo pocele mucati.

Rozi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

joooj, kak ste vi sve stručnjakinje sa šivanjem i pletenjem... stvarno svaka čast. moja mama bi s užitkom čitala vašu prepisku jer ona je isto tip 'sam svoj majstor', dok ja nisam

i zato vaša pomoć: ako kupim vunene gaćice npr. popolini (iako su taaako ružne) jel onda samo trebam lanolizirati i to je to? mislim da ću to lanoliziranje ipak nekako skužiti

a što s pranjem - samo na ruke ili mogu i u veš mašini (na koliko stupnjeva)?
    sušenje - netko je napisao nikako ne na radijatoru. a kako onda, samo položim na vješalicu?
    eto ako ima još neki trik na koji moram paziti pliz pišite.

(a ja se bacam na daljnje proučavanje jer mislim da ćemo se ipak moja mama i ja baciti na ručni rad - ali samo štrikani vuneni liner )

i još nešto iz vašeg iskustva: ako uzmem popolini M, a beba sada ima 6,5 kg koliko će mi taj cover dugo trajati (do koliko kg). ili onaj od imse vimse ima duži rok trajanja kada je riječ o kilogramima

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Rozi prvotno napisa
    ...i još nešto iz vašeg iskustva: ako uzmem popolini M, a beba sada ima 6,5 kg koliko će mi taj cover dugo trajati (do koliko kg). ili onaj od imse vimse ima duži rok trajanja kada je riječ o kilogramima
    ovaj dio i mene zanima pa podižem

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

popolini (a i ostale vunene covere) perem i u mašini (na 30 ili 40) i na ruke, kak mi dođe
    sušim prvo onako da ih zamotam u ručnik, a onda stavim na rub stolice ili kreveta, ili na hladni radijator dok se ne posuše do kraja.
    naš popolini je L, margita sad ima oko 9 kg, a kupila sam ga kad je imala 7.5 kg i bio joj je dobar.

mama Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

pitanjce jedno - koji su krojevi ako se želi napraviti od starog pulovera zaštitne gaćice?? npr benetton ima pulovere od 100% vune - filcati ga prije, ne filcati, gdje naći kroj!?!?

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

a ima li itko ovaj prvi baby beehinds
    http://www.kittykins.co.uk/wraps/type/3

mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj mama Jelena prvotno napisa
    pitanjce jedno - koji su krojevi ako se želi napraviti od starog pulovera zaštitne gaćice?? npr benetton ima pulovere od 100% vune - filcati ga prije, ne filcati, gdje naći kroj!?!?
    odi na sivanje pelena tamo imas linkove sa krojevima, pelena ali i zastitnih. Mislim da je ta vuna u benetonovim vestama obradjena na sve moguce nacine i da se ne moze filcati. Ja sam njihov vuneni džemper oprala brdo puta i nista se nije filcalo.
    Olivija moje moje dvoje vunene gace oprala na 40 u masini i nisu se upce skupile. To je neka talijanska marka vune "filo" i ne filca se. Nista od gaca za medu

Olivija avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj mina30 prvotno napisa
    Olivija moje moje dvoje vunene gace oprala na 40 u masini i nisu se upce skupile. To je neka talijanska marka vune "filo" i ne filca se. Nista od gaca za medu
    je, ni meni se ""filo" nije umucao, već ona šatirana (Gab mi skinuo etikete i pobacao, pa ne znam kako se zove)

mama Jelena avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

MM ufilcao svoj novi Kappa pulover , što on zna da se vuna pere ručno!!! Eto nam materijala!!!
    Dobio ga od sestre, 100% šetlandska vuna!
    E sad, kako posotje upute - hvala, hvala Vještičice!! planiram se upustiti u to...
    No, ta vuna grebe! Što sad- staviti mikrofleece iznutra?!?! samo po rubovima gdje dolazi u kontakt sa kožom?!?!

anjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

kako otapate lanolin, nama je cover propustio nakon druge pelene, ocito sam pogrijesila u postupku lanoliziranja :? , stavila sam kap sampona, malo lanolina i vodu, i cover sam drzala par sati

i mi koristimo popolini L a Anja ima 13kg, na njemu pise velicina 86/92

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prvo u malu šalicu staviš kipuću/ proključalu vodu, lanolin i šampon, to dobro promiješaš da se lanolin skroz otopi.
    a onda to uliješ u lavor s mlakom ili hladnom vodom.
    i tek tada staviš vunu na namakanje

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mama Jelena prvotno napisa
    MM ufilcao svoj novi Kappa pulover , što on zna da se vuna pere ručno!!! Eto nam materijala!!!
    Dobio ga od sestre, 100% šetlandska vuna!
    E sad, kako posotje upute - hvala, hvala Vještičice!! planiram se upustiti u to...
    No, ta vuna grebe! Što sad- staviti mikrofleece iznutra?!?! samo po rubovima gdje dolazi u kontakt sa kožom?!?!

Kad napravis cover, iznutra ga iscetkaj nekom grubom cetkom i nece vise grebati. Nemoj jako trljati, procijeni sama koliko treba cetkati.

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj willow_tree prvotno napisa
    Imam ja i jako sam zadovoljna. Što te zanima?

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj blis prvotno napisa
    Citiraj willow_tree prvotno napisa
    Imam ja i jako sam zadovoljna. Što te zanima?
    Može li se dobro podesiti oko nogu i ostavlja li tragove? Izdrži li noć?

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Samo noću ga i koristim i izdrži i 13 sati. 8) Rubovi su meki i ne urezuju se u kožu.
    Što se tiče podešavanja - meni su OK, ali ja baš nisam zahtjevna što se toga tiče jer mala, još uvijek, spava jako mirno tako da se pelena niti ne pomakne do jutra. Ali mi u potpunosti pokrije zeleni racman nafilan svim i svačim.

Stranica 4 od 4 PrviPrvi ... 234

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •