Pokazuje rezultate 1 do 43 od 43

Tema: Tamo gdje bebe ne plaču

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno Tamo gdje bebe ne plaču

Kada sam u 6. mjesecu trudnoće pročitala priču s poroda od Felix toliko mi se svidjela da sam cijelu noć razmišljala kako bih ja rado jednom tako, a onda mi je sinulo- pa kad ako ne sad!
    I tako je ta tiha želja tokom noći postala čvrsta odluka.

U 34. tjednu trudnoće uputili smo se u Graz k babici Moniki Felber na pregled. Prvi dojam bio je fenomenalan!
    Kuća u prekrasnom mirnom kvartu, sa lijepim vrtom i jezercem i sjenica skrivena među raslinjem.
    A zatim sama Monika Felber uz koju mi se činilo mi se da se tokom poroda ne može desiti ništa na što ona ne bi znala pravilno i brzo reagirati.
    I to mi je bilo dovoljno.
    Naravno, ja ziheraš, pitala sam je ima li bolnica u blizini- ima 10tak min udaljena, ako slučajno zatreba ona ide tamo sa rodiljom i s njom je tijekom poroda.
    Vratili smo se u Zagreb zadovoljni i s preporukom da ne čekamo zadnji tren, već da budemo u Grazu tjedan dana prije termina. Inače, kod nje nakon poroda, uz majku i bebu mogu boraviti i otac djeteta i starije dijete.

Tako smo i došli u Graz, Tirna, MM i ja, i očekivali porod u roku par dana. Ali Noa se izgleda opustila i nije joj se žurilo. Svaka 4 dana odlazila sam kod M. Felber na pregled i tretman akupunkturom, jer sam imala nesanicu i osjećala sam se dosta iscrpljeno. Nakon 7 dana MM se morao vratiti u Zgb i poveo je Tirnu. Namjeravali su se vratiti u Graz za par dana.

Ali…druge večeri mog samotnog boravka gore, sjedile smo frendica kod koje smo bili i ja, i pričamo… i tad je počelo. U stvari prije je ona shvatila da su mi trudovi pravilni na 7 min nego ja, jer se ja uopće nisam mogla koncentrirati na štopanje.
    Nazvala sam babicu da pitam što sad- da li da dođem ili da čekam dok trudovi ne postanu češći, i skroz me zbunila kad je rekla: dođi odmah i odmah nazovi muža da krene u Graz. Nisam baš taj dio sa zvanjem MM shvatila ozbiljno, činilo mi se kao da me se pokušava ubaciti u neki ubrzani film…a meni se toliko spavalo! Ali nazvala sam ga, onako, da mu kažem da ja idem babici (bilo je negdje oko 23.15) koja mu poručuje da odmah krene, ali kako se meni čini da ima još vremena i da ću mu se javiti od nje.
    Sva sreća da je on bio u ubrzanom filmu, jer je nazvao moju mamu da pripazi Tirnu i krenuo oko ponoći k nama.

U to vrijeme ja sam baš stigla babici, i dok sam izlazila iz auta pukao mi je vodenjak. E pa tad sam shvatila da se neću vratiti kući spavati. Uskoro će prestati trenuci iščekivanja i ugledat ćemo se!
    Nakon pregleda čekala me kada s toplom slanom vodom. Toplina vode potakla je sve jače i češće trudove, i u sljedeća 2 sata otvorila sam se sa 2 na 7-8 cm.
    Babica je cijelo vrijeme bila uz mene, dodavala mi je čašu s vodom, hladila glavu s ručnikom, otvarala prozore i držala me za ruku u svakom trudu. Kroz to vrijeme par puta mi je promijenila položaj u kojem sam bila, što mi nije svaki put pasalo, ali svrha toga je bila omogućiti bebi da se brže i lakše spusti.
    Za poticanje trudova uzela sam homeopatski lijek, a ona mi je u pauzi između trudova radila akupunkturu. I disala je zajedno samnom. Pokazala mi je par različitih načina disanja tokom poroda koji su mi stvarno pomogli
    Oko 2.30u sobu za porod ušao je MM, onako živ i pun akcije nakon lude vožnje do Graza. Tada su mi trudovi već bili toliko bolni da sam mu se samo nasmijala, pomislila kako izgleda kao neko veliko,toplo sunce i dalje nastavila naizmjenično si puštati toplu vodu u kadu i hladiti se ledenim ručnikom po glavi. Ali laknulo kad sam ga vidjela, ipak ćemo Nou dočekati zajedno!
    Nakon nekoliko sljedećih trudova, pri čemu mi je ona tajnim zahvatom pomogla da se otvorim do kraja, rekla je: uskoro ćeš roditi. Pokazala mi je u kojem položaju bi mi moglo biti najugodnije i što trebam napraviti kad osjetim potrebu za tiskanjem. A ja, onako hipnotizirano, radila sam što mi je rekla i nakon sljedećeg truda u kojem sam tiskala rekla je: evo, osjeti kosicu! Kosicu?! Bilo mi je toliko nevjerojatno kako se sve brzo desilo, da mi je trebalo cijelu vječnost da prstima dotaknem tu kosicu! boljelo me je, ali u usporedbi s prvim porodom puno manje u samoj fazi izgona. Zato sam i bila toliko iznenađena brzinom kojom se sve dogodilo.
    I u sljedeća 2 truda izronila je Noa. Koji je to trenutak blaženstva ugledati malo biće na svojoj koži. Nešto najnježnije na svijetu!
    Noa se brzo bacila na sisanje, i tako je nastavila sljedećih sat vremena. Svi zajedno preselili smo se u 'našu' sobu, MM i Noa brzo su utonuli u san, a ja sam se osjećala jednostavno prekrasno i bila sam tako ponosna što sam u stvari sve napravila sama. Babica je tu samo podrška sa strane, i ne miješa se u prirodan proces poroda, osim savjetom, naravno dok sve ide OK samo po sebi.
    Porod je jedno prekrasno iskustvo, i za ženu izvor velike snage i samopouzdanja. Čini mi se da je zamišljeno da tako bude...ako sve pustimo da ide prirodnim tijekom.

Sljedeća 2,5 dana koliko smo ostali kod Monike Felber bila su tako nježna i mirna da smo joj rekli kako se kod nje osjećamo zaštićeno, kao da smo i sami u velikoj maternici. Bebe i mame uopće se ne bi smjeli odvajati nakon poroda. Između njih postoji jaka intuitivna veza i nitko je ne smije narušiti. Nakon što smo mi proveli svaki trenutak zajedno ta praksa u našim rodilištima mi se čini pomalo barbarska. Nadam se da će se to promijeniti. Zbog toga što smo bile stalno skupa ja nisam imala nikakvih problema s dojenjem ili sa zastojem mlijeka, bolnim i otečenim grudima i sl, a Noa nije imala razloga za plač.
    Puno se trudila sa savjetima o dojenju, i jako mi se svidjelo da nije zadovoljna samo s time da beba i mama uhvate dobru tehniku, već stalno naglašava mami da je bitno da doji u udobnom položaju, naravno pokaže i kako.
    Što se tiče cijepljenja- u Austriji novorođenčad ne dobiva BCG cjepivo, a vitamin K je stvar izbora roditelja.
    MM je zatim u Grazu podigao rodni list za bebu, a onda otišao u Beč u hrvatski konzulat po putni list, koji služi umjesto pasoša za bebu.

...I tada smo se uputili natrag doma.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Predivno
    Zvuči tako opušteno i smirujuće da kad čitam zaboravim da si imala i trudove

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tako opušteno, prekrasno

Iva M. avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Prekrasna priča i prekrasan porod.
    Da je to barem uobičajena praksa...

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

bas lijepo iskustvo

Tiwi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Jako lijepo

Čestitke!

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Predivno, i ja sam primetila kako je cela prica bez boli, i sto je najvaznije, bez grca.
    Cestitam!

Početno

predivno!
    takav porod bi trebala imati svaka zena na svijetu..

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Prekrasna priča

kloklo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prekrasno, divno

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

zaista prekrasno, čestitam!

kako kažu cure - a je l' bilo i trudova?

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ma ja vam šaljem veliko

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma sta da ti drugo kazem nego

(maša) avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Prekrasan porod

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zaista prekrasno. Nakon ovakve priče, obavezno mi se plače, jer se sjetim naših bolnica.

ninni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

stvarno predivna priča, blago vama
    a moje pitanje glasi - koliko ta divota košta?

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Savršeno.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Prekrasno iskustvo

~lex~ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Savršeno!

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Prekrasno

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prekrasno i čestitam!!!

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

čestitke, predivna priča!

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno Re: Tamo gdje bebe ne plaču

cestitke!

Citiraj hagulkica prvotno napisa
    Bebe i mame uopće se ne bi smjeli odvajati nakon poroda. Između njih postoji jaka intuitivna veza i nitko je ne smije narušiti. Nakon što smo mi proveli svaki trenutak zajedno ta praksa u našim rodilištima mi se čini pomalo barbarska. Nadam se da će se to promijeniti. Zbog toga što smo bile stalno skupa ja nisam imala nikakvih problema s dojenjem ili sa zastojem mlijeka, bolnim i otečenim grudima i sl, a Noa nije imala razloga za plač.
    kad jednom to imas, uopce, ali uopce ne mozes zamisliti da ti netko uzme bebu nakon poroda.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

predivno

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Bas sam ja htjela pitati. . .koliko kosta ta prica. . . Divno i na zalost vecini nas nedohvatljivo. . .

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Prica za deset. Toliko topline i njeznosti
    Ja bih samo primijetila da cijena i nije toliko velika jer sam cesto cula da u nasim rodilistima zene znaju placati po 500 ili 1000 eura da im odredeni lijecnik bude na porodu. A ovdje se ipak dobije nesto neprocjenjivo + cjelokupni boravak i smjestaj.
    Naravno, shvacam da ima dosta ljudi koji si to ne mogu priustiti, samo sam zadnjih dana razmisljala o placanju doktorima i babici Felber i usporedivala.

buby avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

predivno
    baš mi je bilo lijepo čitati tvoju priču sa poroda
    slike su mrak, tko ne bi poželio odmah tamo?

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ovaj podatak za zahericu je gotovo jednako dragocjen kao i sve drugo što si napisala

hvala što si si dala truda i napisala sve na jednom mjestu. sigurna sam da će nekome i te kako pomoći.

a o tvom porodu nemam dovoljno lijepih riječi i smajlića s blentavim zadovoljnim osmijehom kojima bih opisala ono što želim. pa zato samo šaljem trima curama po jednu veeeeeeliku pusu i jednu za tvoje veliko toplo sunce .

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Hani, baš lijepo što si priču podijelila s nama.
    Savršeno!!!!!
    Pusa curkama!!!!!!

Isabel avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Hagulkice, dočekali smo i tvoju priču!!!! Prekrasna je kao i Felixina! :D
    Smijem se i plačem i znam da je to "raj" za donijeti anđelića na svijet! Divno! To je ono što svaka žena zaslužuje, i trebalo bi tako biti po defaultu. Al dok nije, preostaje nam to da počnemo šparati čim ugledao + na testiću, i put pod noge kod Kraljice, Carice, Boginje i divne žene; gospođe Monike Felber!
    P.S. Hvala na PP, odmah sam jurila pročitati. Isplatilo se čekati...

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

!
    Eto ima sve što poželite, pa i više od toga!

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Divno...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

joj ja sam čitala te vaše predivne priče s poroda jučer valjda do 3 sata i onda sam sva uzbuđena išla buditi MMa da mu saopcim kako bi ja jako, jako, jako išla u austriju....a ovaj me samo blijedo gledao i mislio si kakvi hormoni sad nju pucaju...

Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Joooj, i ja sam totalno dirnuta ovom pričom, stvarno nešto prelijepo, predivno...

Osoblje foruma pujica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

porod i kuća iz snova, stvarno

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Da, to s boli... samo je stvar percepcije. U opuštenoj atmosferi žena u porodu će vjerojatno manje razmišljati o svojoj boli, a više o tome kako će uskoro ugledati svoje dijete. U hladnoj i sterilnoj atmosferi vjerojatno će biti obrnuto.
    Mislim, naravno da je bolilo, ali sve skupa porod je trajao 3 sata.
    Čim sam ušla u vodu trudovi su postali jači i češći, ali ta bol sve do kraja nije postala neizdrživa i u stvari me iznenadilo kad je babica rekla da ću u sljedećih par trudova roditi, jer su ti trudovi izgona bili manje bolni nego ih pamtim s prvog poroda.
    Mnoge žene koje su rodile u vodi kažu isto, izgleda da porod u vodi manje boli.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Tamo gdje bebe ne plaču

velike čestitke

Citiraj seni prvotno napisa
    cestitke!

Citiraj hagulkica prvotno napisa
    Bebe i mame uopće se ne bi smjeli odvajati nakon poroda. Između njih postoji jaka intuitivna veza i nitko je ne smije narušiti. Nakon što smo mi proveli svaki trenutak zajedno ta praksa u našim rodilištima mi se čini pomalo barbarska. Nadam se da će se to promijeniti. Zbog toga što smo bile stalno skupa ja nisam imala nikakvih problema s dojenjem ili sa zastojem mlijeka, bolnim i otečenim grudima i sl, a Noa nije imala razloga za plač.
    kad jednom to imas, uopce, ali uopce ne mozes zamisliti da ti netko uzme bebu nakon poroda.
    e baš tako. baš sam neki dan to Felix rekla, sad imam osjećaj da bi bila u stanju ugristi :shock: da mi pokušaju uzeti zdravo dijete nakon poroda.
    to razdvajanje stvarno JE barbarska praksa koju hitno treba mijenjati.

ja sam to zapravo već tako osjećala i nakon 1. poroda, na kojem sam iskusila razdvajanje .
    i s takvim osobnim iskustvom, shvatila sam koliko je to do srži pogrešno i okrutno.
    i zaista bi se mi majke mogle po tome (a i po mnogočemu drugome) ugledati na mame medvjedice .

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Jooj, suze mi iduu , kako je to lijepoo , svaka čast na hrabrosti za odlazak u Graz.

Isabel avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ponovno, i ponovno, i opet iznova pročitano! Jednostavno predivno! :D :D

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

malo sam ti izmasakrirala topic, sori hagulkice
    na rodilistima sad napokon postoji topic o kuci za porode felber sa potrebnim informacijama. mislim da ce ovako biti puno preglednije.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •