Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 84

Tema: PMS

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno PMS

Ok. Kao prvo želim naglasiti da doista želim ozbiljno razgovarati o ovoj temi.
    Ja, iz svog iskustva, vidim da je pms opasno stanje koje mijenja moju percepciju svijeta i mog zivota i mene same tih nekoliko dana. Takoder je izrazena jaka potreba da jedem slatkise (tj. cokoladu) i enormna sklonost depresiji.

Mucilo me sve to i prije posljednje trudnoce i vec sam pomislila da nesto ne valja sa mnom, ali svaki put bi to proslo s dolaskom mjesecnice i bila bi skroz "normalna" do (pred)dolaska slijedece. Dugo sam mislila da je to pleacebo i čak ustvari nikad nisam htjela apsolutno potvrditi da tu neki problem (s hormonima) postoji. Posebice mm koji je imao ponekad osjecaj da krivimo pms za sve sto ne valja.

Puno sam istrazivala i dosla do zakljucka da se radi o nesrazmjeru estrogena/progesterona i u principu kod mene se vjerojatno radi o manjku progesterona. Citala sam i neke knjige koje povezuju i potrebu za secerom itd... koji čini stvar jos losijom, itd.
    Otisla sam ginekologu i sve mu ispricala naglasivsi da mi ne trebaju tablete za smirenje jer (osim sto me samo ljuti nesto sto me omamljuje) poanta je u tome da mora postojati nekakav fizicki uzrok zasto se to ponavlja ucestalo i zelim to rjesiti. Dao mi je Dabroston. Nisam ga zeljela piti iako sam ga podigla, jedno dva mjeseca. Onda sam toliko duboko zaglibila u slijedecem da sam shvatila da je vjerojatno bolje popiti to, nego ludjeti. Dan kasnije dobila sam m (4, 5 dana ranije nego bi da ga nisam popila, znaci preskocismo dane malih katastrofa).... . 3 mjeseca nakon uzimanja tih (ne bas puno) dabrostona ja zatrudnih (napokon!) sa Liamom! Opet sam naravno skoro imala spontani i pila jos tih dabrostona da sam izgledala kao zaba, ali uglavnom definitivno se pokazao manjak progesterona - sudeci po svemu.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::::::::::::

Svih 5 mjeseci nakon Liamovog rodenja ja sam boravila u najsretnijem mogucem dozivljaju zivota.
    I dogodi se jedne nedjelje da luuudim jer nema cokolade (stvarno nisam takva inace!) i da opet padam u isti stari poznati osjecaj, s potpuno istim obrazcima vezanim za brigu, samo-postovanje i sl. I 3 dana nakon tog "ispada" dobijem m. prvi put nakon poroda. Shvatih tada da ja stvarno "bolujem" od ove bolesti i da su "dani srece" prosli.

I evo, upravo sad bolujem od ove bolesti. Tonem, a ne znam zasto. Da me bilo sto trenutno muci u zivotu vjerojatno bi to uvelicala i mislila da je u tome stvar, ali stvarno realno gledajuci sve mi super ide trenutno, a ja se osjecam kao da se sve rusi. Da, postoje problemcici svakodnevni koji umaraju i ispijaju, ali to nema veze sa time kako ja te gluposti dozivljavam i kako se s njima (ne) nosim ovih dana.

Ne zelim tako zivjeti. Mora postojati neki nacin da ne moram strepiti od "same sebe" uoci 15.og...

Sad, nisam niti u poziciji da obavljam kojekakve pretrage i puno vremena provodim na taj nacin. I ok, ne trazim neko instant rjesenje. Ali ne mogu prihvatiti da je ovo normalno, jer nije.

Jesam li jedina koja je ovaj problem otkrila i priznala?
    Kod nas (u hr) se ovaj problem ismijava, a u Americi se zene na sudu brane pms-om....
    Sama sebi idem na zivce kad uopce spomenem taj termin - pms - jer je on tako pogresno shvacan da bi rado uvela neki novi.

Jaako bi me veselilo da se javi netko tko je imao ovakvo iskustvo i uspio ga rjesiti! Naravno, pozdravljeni su i svi drugi koji mogu doprinjeti u bilo kojem pogledu.

Smatram da je zivot previse lijep da prihvatim Dr. Jekyl / Mr.Hyde opciju, pa makar i na tih par dana mjesečno.

Hvala.
    Anita

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

A zato mi ne odgovaraš na PP.
    (nisam uspijela poslati mail, komp mi šteka).

život žena uistinu je okrutan. Potpuno te razumijem(ali ja utjehu nađem u kili čokolade i nekoliko kolača dnevno, u te dane.)

[size=9]P.S. Kasnije ću ozbiljno, odnosno na večer, kad dijete zaspe.[/size]

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nikad nisam patila od pms-a, ni fizicki ni psihicki, ali dodje maca na vratanca
    prosli tjedan sam zivcanila, posvadjala se sa sveki (inace to ne radim, vec samo ignoriram), urlala vise nego obicno , glava me rasturala ....
    dva dana kasnije pokazao se razlog

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Anita, totalno te kužim. Ista stvar je i kod mene i ne znam niti ja kako da to riješim, a totalno je bezvezan osjećaj...

MM već zna da ću procurit , čim sam tak sva "luda"...

Inače sam vedra i vesela osoba, ali kad se pojavi PMS , ja sam totalno druga osoba...

ornela_m avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Predobro mi je poznat taj osjecaj koji opisujes. Gotovo pa ocaj. Sto se dogadja, jesam li to ja. Tim gore jer ZNAM da ce proci za samo par (predugih) dana i da cu se onda pitati sta mi bi i kako ovo sprojeciti iduci put.
    Koja je prava ja?!?!?

U vremenu nepredvidjeno produzenog cekanja na bebicu je to samo poprimilo gigantske razmjere i fakat sam se bojala da cu unistiti brak zbog tih par dana nezamislivih skokova u raspolozenju i opcem stanju. Izolorana epizoda je jedno, ali kad se to krene ponavljati, brrrr. Dna koja sam tada pronalazila, toga se ne volim ni sjetiti.

Uvijek me iznova zapanjivao drastican skok u mom stanju onog momenta kad bih napokon dobila. S jedne strane ogromno razocarenje (zadnjih godina), s druge ogromno olaksanje jer znam da cu opet biti normalna. Trenutno, ali bas trenutno bih osjetila nekakav smiraj. Cak sam par puta radila ekperimente poput odlaska po teglicu Nutele (koji bih bez problema slistila kad mi naidje zuta pms minuta) i uopce mi vise ne bi bila zanimljiva! I iz mene bi poceo izlaziti onaj stari, neopterecni smijeh, kao da se nista nije desavalo prethodnih dana.

Ono sto sam primjetila je da dijeta jako utjece na moj pms. Vidim da ti spominjes cokoladu. Kada medju obroke zaluta dosta slatkisa, a za njima imam potrebu ako ne planiram unaprije sto cu jesti ili ako doma nemam uvijek neke zdrave grickalice ili brze domace obroke, pa u naletu gladi navalim na prvo sto ju moze utaziti, tada je puno gore. Ali kad jedem svjeziju hranu, puno salata i voca, tada nemam ni potrebu za slatkisima, i to se donekle odrazi na moj pms. Definitvno mi "sladji" mjesec bude "gorci" pms.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ja osobno nema jako izražen pms-tj. znam točno večer prije nego ću dobiti biti malo živčanija, ali ništa posebno, međutim, moja prijateljica je imala tako jake napade ljutnje za vrijeme pms da bi bacala stvari po kući, od toga da je lupala depresija- to joj je trajalo oko godinu dana i onda se smirilo. Znam da je bila pred odlsazak doktoru jer se ozbiljno zabrinula nad sobom i nad tim da je osjećala da gubi kontrolu.
    Ako je istina da jačina pms ovisi o tom nesrazmjeru hormona i ako znaš da ti doista fali progesteron, onda je tim lakše jer možeš lupati na sam uzrok. Obično manjak progesterona uzrokuje povišen prolaktin, pa provjeri njega jer ako je tako možeš uzimati Agnus Castuas-Vitex (biljka) koja smanjuje prolaktin i samim time se progesteron povećava inače tu biljku imaš u Encijanovim tabletama PMS-free pa pokušaj i s time.
    Druga stvar je da možeš piti čaj od vrkute (gpospin plašt) koji dovodi hormone u ravnotežu, pa pokušaj i s time. Vjerujem da se tome može doskočiti, samo treba način način.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Kada bi mogla zauvijek bih to izbrisala iz svog života.U vrijeme ovulacije imam jake bolove u trbuhu ,napuhujem se, a po licu izbijaju brojni prištići. A o nervozi niti da govorim...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Indi - thanks!

Ha, cuj, trenutno je visoka razina prolaktina radi dojenja, ali inace je problem u previsokom estrogenu! Kako njega smanjiti, to je pitanje!

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

I ja sam jedno vrijeme imala jako izražen PMS, najviše ispade ljutnje i nakon par takvih ciklusa zaključila sam da moram nešto probati s tim napraviti.Probala sam s gospinom travom i pomogla mi je, e sad možda je riječ i o placebo učinku ali svejedno nakon što sam popila par kapsula jednostavno sam se preporodila.
    Pila sam po jednu na dan- ujutro (aktivin h ) i to jednu kutiju i stanje se smirilo- dok sam pila kapsule gotovo da nisam imala nikakve simptome, a nakon prestanka su se vratili u sasvim blagom obliku, nema više bezrazložnih napadaja ljutnje i bijesa, depresije.
    Potreba za slatkim je još tu, ali ja oduvijek volim slatko.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

nauči se čovjek na to ko magare na batine.....

a što je najgore kod mene ,ja ti imam totalno neredovite cikluse i pms zna trajati po 2 tjedna :shock:

sa usponima i padovima

najprije počne sa čeprkajućim i štipajućim bolovima u jajnicima,onda se napuhnem ko žaba,pa mi se poremeti probava i pokvari ten.....naravno prišt se nalazi na najuočljivijem mjestu a ponekad ih bude čitavo jato ,crvenih semaforskih,bolnih i turbo uočljivih

onda imam par dana proljev,onda malo piiiiizdim po kući,onda mm ode van na 3 sata

onda se ja rasplačem nad sobom i smišljam kako bi trebao izgledat moj sprovod

i onda dobijem menzes

napokon

nakon 44,56 ili 72 dana

i onda opet

jedva čekam menopauzu

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Pa u menopauzi valunzi...
    Nikako mi na zelenu granu.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj suncokret prvotno napisa
    Pa u menopauzi valunzi...
    Nikako mi na zelenu granu.
    mislim da ću procvjetat u 50 toj

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Da, skroz sam zanemarila da još dojiš i da je normalno da ti je prolaktin povećan. A estrogen, ja bih na tvom mjestu onda pokušala s vrkutom jer ona doista uravnotežuje hormone, pa samim time i estrogenen. Taj čaj je doista izvrstan, ukucaj u google, pa malo pročitaj. Jedino što djelovanje čajeva nije instant, tj. neki počnu djelovati brzo, a neki nakon mjesec-dva... U svakom slučaju nadam se da će se pms-ovi smiriti.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A menopauza, mama i teta mi je sad lagano prolaze- jedna se stalno znoji, druga ima napadaje vrućine, a kad ih krenu raspoloženja u duetu

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Maria mogu samo reći bolje ikad nego nikad, ali treba dočekati pedesetu, ja svoje turbo pms-ove nisam mogla izdržati dulje od 3-4 ciklusa, a ni mojima oko mene nije bilo baš naj, posebno MM-u.
    Srećom našla sam nešto što mi je pomoglo- možda ima za svaku ženu nešto samo ne treba odustati.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

kod mene pali keks 8)

ali mm nije u fazi s mojim potrebama

vibrator?

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

U te dane ja "grizem". Raspoloženje katastrofa, sve crno. Prištevi po bradi.Trbuh ko balon. Apetit ko kod slona. Živčana. Neda mi se ni počešljati ujutro, a kamoli kaj drugo. Neda mi se seksati. Bole me cice.
    Ama svaka stvar je problem, a nedaj Bože da mi neko slučajno kaže da napravim nešto, onda puknem. Plaćem, nitko me ne voli, nitko me ne razumije, ako me mama nazove, odma se rascmoljim. MM samo radi pita kaj je sad: jel pms ili me treba...hm nikad nezna koja je od te dvije stvari.
    A sljedeći dan nakon što procuri, druga žena.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Pms simptomi su posljedica neravnoteže hormona, koja se može ublažiti određenom prehranom.Evo što sam ja pronašla i dosta mi pomaže na stranicama doktorice Harni:
    Prehrana za uspostavljanje hormonalne ravnoteže

Topiva vlakna:grašak, leća,slanutak, zobene pahuljice, mladi grah, bijeli grah, brokoli, od voća jabuke, šljive,kruške
    Vitamin B6: tuna,banane, slanutak
    Vitamini - antioksidansi A C i E (voće, povrće, bademi, orasi)
    Hrana bogata Selenom: sjemenke suncokreta (bolje nepržene), lignje dagnje, tuna, plodovi mora, zobene pahuljice( ne pretjerivati sa dnevnim unosom selena)
    Fitoestrogeni: sjemenke lana, soja (u umjerenim količinama)

Uzročnici neravnoteže: stres, manjak fizičke aktivnosti, bijelo brašno,slatkiši.
    Preporučuje se fruktoza kao zamjena za šećer(voće, slatkiši sa fruktozom)

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

NINAZ - vjerojatno imas pravo jer moje 3 godine makrobiotike su bile apsolutno pms-free!

Ali i sad nastojim pripaziti na prehranu (nije vise makrobiotička i sadrži dosta "smeća" u principu) i dogadja se upravo to - da je blaze! I u principu je on i sad blazi nego prije ove trudnoce.

Neki dan sam se naljutila na jednu prijateljicu koja tvrdi da je pms razdoblje kada zena jače "vidi" i ustvari tada izbija ono što se inače potiskuje. Inače bih čak i vjerovala u tu teoriju, ali trenutno se ne mogu sjetiti ničega što me uistinu realno opterećuje. Naravno, naljutih se jer sam u pms-u , a i ne volim kad se SVE teoretizira i baca na psiholoski uzrok. Kao prvo... psiha je vrlo širok pojam i ja definitivno nisam savršena pa da nemam što za naučiti u životu, stoga se može taj moj "unutarnji nedostatak" manifestirati i na fizičku razinu, ali k vragu valjda se nekad zbiva i nešto što i nije povezano sa nečim toliko površnim da to mogu samo tako lako otkriti i ukloniti. Neke stvari možda kreću jednostavno od tijela, a ako i ne, možda im se može pomoći putem tijela. Tko zna kakve sam sve pogrešne i traumatične obrasce života stekla njegovim tijekom, zasigurno sam prošla fazu kopanja po svemu i svačemu i traženju vlastitih nedostataka da bi bila bolja (kome, čemu?).
    Ja sam ja. Napredujem svojim tokom. Rastem, učim, otvaram srce i um svojim tokom, uz pomoć okolnosti, prijatelja, ljubavi, djece..... Sve što vidim kad nekome izrazim ovaj problem je ili njegovo poricanje ili pokušaj da me motivira da se potrudim da budem "bolja, strpljivija, smirenija".... što jesam OSIM u tih dana. Na kraju se opet osjećam ugušeno.. onako tipično: "žena si, šuti i trpi".... i to najčešće čujem upravo od žena... grrrrrrrrrr....

Morala sam ovo podijeliti sa vama.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Prije trudnoće sam PMS osjećala u dan...Naime, znala sam kad sam "čista" od hormona...negdje između 18 i 25 dana ciklusa sam bila normalna. A ono između je bila ludnica.....
    PMS mi je bio ili krajnja depra ili krajna aktivnost....posebno u zadnjih 24 sata prije nego što procurim...

Dok sam još hodala sa MMom...on kod mene..i ja mu navečer govorim da ću sutra procurit...on mene pita kako znam? govorim: ZNam!...3 sata kasnije..ponoć. Spremamo se spavati. On se otušira i dođe moj red. Ja se otuširam i izlazim van iz kade i skužim da sam smočila pod. Uzmem krpu da ću obrisati pod i idem je namočiti u lavabo. Skužim da je ostalo paste od zubi. Idem prvo oprati lavabo. Taman završim sa lavaboom i pogledm WC školjku...mislim si: Ma idem na brzinu i nju.... Pa kada....i onda se napokon spustim obrisati pod...i dok brišem (perem!!) pod u kupoanici, onak četveronoške ispužem iz kupaonice i dođem u mali hodnik između kupaonice, sobe i kuhinje..i mislim si : Gle, do sim sam došla idem brzinski i ovo...i pužem i dalje i perem...dođem do vratiju kuhinje i skužim mucice i taman krenem u kuhinju...i tad se sjetim moje ljubavi koja čeka keksanje, i viknem: "Ej, zlato! Vidi kako znam da ću sutra procuriti!!!!!"

A sad nemam ovakvih skokova i padova u raspoloženju...sad sam stalno "dolje".... :/ dojim, pa mi je valjda sve u kolapsu...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja ne znam sto je sa mnom. Danas sam pak u deliriju!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja sam ti vec pisala o tome... hrana, kretanje, smanjenje soli, secera... fakat djeluje...
    frendica mi kaze da postoji forum za pms... kaze, utjesi vas masa dobrih savjeta ali i price koje su :shock: ...
    dobro je utvrditi tocan/ne razlog/e svog pms-a i poraditi na tome.... ne pomazu svima iste stvari ali moguce je da nam razmjena savjeta moze pomoci da nadjemo svoj lijek... super topic...

meni najvise pomaze tjelovjezba i vlaknasta prehrana... svjez zrak i mirniji drustveni zivot... no poanta je da to moram skuziti PRIJE pms-a dan-dva i polako poceti na (samo) smiraju u tom dijelu ciklusa... jednom kad pocnem tinjati jaaako mi je tesko zapoceti sa potrebnom 'terapijom'... pa cekati da pocne djelovati...
    a inace, sto se promjene prehrane tice, kazu da pravo poboljsanje kod pms-a se moze ocekivati tek nakon negdje 3 ciklusa 'terapije zdravom hranom' zato je dobro ustrajati prije nego se proglasi nedjelotvornim...

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Hm, ja sam danas čistila :? . Samo da ne dođe opet...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Irchi, kad trebamo dobiti?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Zaboravih reci da je i nesanica jedan od simptoma.

S dobrom namjerom sam lezala u krevetu dobrih sat i pol vremena i smisljala novi patent za novu vrstu marame za nosenje beba... Onda se odlucih dignuti i malo prosurfat.

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja sam se samo htjela doci ovamo pojadati i reci da trenutno imam: mastitis, krvave ragade, virozu, povremeno temperaturu i PMS k tome.
    Muz je na putu. Ne mogu odluciti da li je to dobro (ne svadjamo se) ili lose (sama s dvoje djece).

Irchi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj Anita-AZ prvotno napisa
    Irchi, kad trebamo dobiti?
    Pa ako ćemo je imati svakih 15 dana to bi trebalo biti svaki čas. :/

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    ja sam se samo htjela doci ovamo pojadati i reci da trenutno imam: mastitis, krvave ragade, virozu, povremeno temperaturu i PMS k tome.
    Muz je na putu. Ne mogu odluciti da li je to dobro (ne svadjamo se) ili lose (sama s dvoje djece).
    Moj muz je jucer bio na putu. Izgledala sam izmedju i .

SAljem ti ~~~~~ da prodje!

Irchi
    meni je skroz izgledalo kao da ce doci i sad ono sve stalo, osim sto sam žabasta jos uvijek. Relativno sam normalna ....
    Mislim da to jos nama nije doslo kako spada radi dojenja.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Neki dan sam se naljutila na jednu prijateljicu koja tvrdi da je pms razdoblje kada zena jače "vidi" i ustvari tada izbija ono što se inače potiskuje. Inače bih čak i vjerovala u tu teoriju, ali trenutno se ne mogu sjetiti ničega što me uistinu realno opterećuje.
    Mislim da ti prijateljica ukazuje na mudrost našeg tijela koje prolazi mjesečni ciklus. Razdoblje ovulacije je razdoblje kad je žena kreativna, poletna sklona poduzimanju novih pothvata, dok je razdoblje PMS-a razdoblje kad se žena povlači u sebe i sklonija je unutarnjem istraživanju. Neke su emocije snažnije u to doba a to je samo znak da bi ih trebale prapoznati. Razdoblje menstruacje je doba kad žena treba pažnju i ljubav iz svih mogućih izvora, pogotovo onog unutarnjeg...
    To je period stvaranja i umiranja (jajne stanice) i nema šanse da je naše tijelo samo tijelo i da energija koju koristi za taj proces nije povezana sa umom ili emocijama.

Budi blaža prema sebi, strpljivija i prihvati te oscilacije raspoloženja kao znakove da rasteš i prepoznaješ se.

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

moje 3 godine makrobiotike su bile apsolutno pms-free!
    Dakle - eto rješenja

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

kod mene isto pomaze zdrava hrana, definitivno!
    a i ovo sto je mamma san opisala je definitivno isto i kod mene!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj mommy_plesačica prvotno napisa
    moje 3 godine makrobiotike su bile apsolutno pms-free!
    Dakle - eto rješenja
    Eh, rjesenja.... znas ti koliko je to posla? Trebalo bi svaki dan kuhati i to ne jednom!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni je dovoljno da se puno krećem, i to po mogućnosti vani. I što manje slatkog (što ga manje jedeš manje ti se jede, i obrnuto). Neke frendice kažu da im pomaže kad smanje kavu.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno PMS

PMS se prije moje trudnoće, nekoliko prethodnih godina, pretvorio u jedan od mojih najstrašnijih problema. Ta njegova strahotnost se sastojala u tome da je postajao sve gori, sa sve više i više simptoma, protezao se na sve veći broj dana i ono najgore - gubila sam svaku bitku s njim, svi pokušaji da ga riješim ili ublažim su bili apsolutno bezuspješni, osim jednog - Yasmin kontraceptivnih tableta - koje su malo ublažile problem.

Praktički je PMS počinjao odmah nakon ovulacije i trajao 2 tjedna - do sljedeće menstruacije, s tim da su svaki dan simptomi bivali sve gori i sve brojniji. Fizički simptomi su pjesma u odnosu na depresiju, nesanicu i nervozu. U trenutku kada dobijem menstruaciju, kao da se upali svjetlo u mraku i sljedećih 14 dana ja sam sretna žena.

Trudnoća mi je divna, između ostalog i zato jer nema PMS-a. Užasavam se pomisli da će se vratiti. Zaista me jako, jako strah. Ne želim ni pomisliti da do menopauze moram živjeti u tom bipolarnom stanju: pola mjeseca sam normalna, a pola nisam. Slobodno mogu reći da mi je PMS zadnjih godina upropaštavao život. Nisam pretjerala.

Uvjerena sam da je uzrok neka hormonalna neravnoteža što dokazuje i činjenica da se u trudnoći osjećam dobro kao nikada u životu. Ne samo psihički, nego i fizički.

A kamo se obratiti za pomoć, koji će liječnih ozbiljno shvatiti ovaj problem? Tko će mi pomoći ako opet padnem u glib PMS-a, stvarno ne znam...

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Lovorka! Locirat cemo problem, otkriti uzrok i pronaci rjesenje!

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Vidiš Lovorka, a meni su prva tri mjeseca trudnoće bili kao konstantan pms... nisam povraćala ali sve ostale tegobe su me strefile, naročito u prvoj. No nakon trudnoća mi je bolje, možda zato što dugo nisam imala m. (prvi put 9, drugi 13 mj. nakon poroda).

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ha! Vidi, poklapa se sa teorijom! Btw.. i meni su prva 3 mjeseca bila cisti pms... uzasno je bilo. A u to vrijeme je vrlo bitan nas progesteron, nakon 3.eg mjeseca trudnoce stvara ga posteljica!

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma anita, nije to kuhanje takav bed.
    osim ako mrziš kuhati - onda je.

za početak jedi više kratko kuhanog zelenog, smanji slatko i žvači zalogaj duuuugo.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    No nakon trudnoća mi je bolje, možda zato što dugo nisam imala m. (prvi put 9, drugi 13 mj. nakon poroda).
    ja sam uživala nakon poroda bez menstruacije rekordnih 25,5 mjeseci /uz dojenje, ofkors / i bio je to raj na zemlji - ali kad je stigla menstruacija nakon toliko duuugo vremena PMS mi je bio koma totalna; promjene raspoloženja ;ono dpra-tjeskoba-štajaznam, kad hoćeš iskočiti iz kože, pa kao neki valunzi, glavoboljice..ma užas.
    ali nakon 6 mjeseci se situacija nekako primirila, ne osjećam tegobe više tako jako; ovaj zadnji ciklus skoro uopće, pa se nadam da su se možda hormoni malo "stabilizirali" :?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moguce Anek da jesu!

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno PMS

:D Tako je, Anita A-Z!!! Pobijedit ćemo PMS! Svaki problem ima rješenje. Idemo sad polako. Najprije taj progesteron - u početku trudnoće on se pojačano izlučuje. Ako sam se tada osjećala odlično, znači da inače imam višak estrogena, a manjak progesterona, je li tako?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

U pocetku trudnoce nase tijelo ga izlucuje, ako ga nema dovoljno prijeti nam pobacaj (dozivjela )... Nakon 3. mjeseca izlucuje ga posteljica, znaci vise nije bitno da li nase tijelo inace stvara premalo progesterona jer je sad tu ulogu preuzela posteljica! I zato nam je tako suuuper!

Fora sa slatkisima i debljinom je da se estrogen pojacano stvara u masnim stanicama, osim sto slatkisi opterecuju jetru toliko da ona ne moze procistiti visak estrogena (jer cisti nase toksine...secer i dr.)!

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Evo ga opet.

Opasno me puca.

Nadajmo se da će ovo proći što brže i bezbolnije i da će trajati kratko jer ovo je katastrofa.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

evo jedan tekstić o PMS-u:

http://www.htnet.hr/fset.html

Početno

PMS. tjeskoba do bola, stezanje u prsima, apokaliptične misli i to uvijek po noći tako da 7 dana prije m spavam po 3-4 sata.

10 dana PMSa + 5 dana m koji mi je obilniji nego ikad prije...dakle...pola godine provodim u u*ranom stanju

liječnik ustanovio da je fizički sve u redu, ne preporuča hormnosku terapiju zbog primjerno redovitog ciklusa..

hrana mi je vrlo raznovrsna i obuhvaća sve gore spomenuto...

i što sad?
    kako u gužvi s 2 djece vježbati neke tehnike opuštanja?
    dođe mi da poludim te dane zbog tjeskobe i zbog umora i zbog nesanice..

moram se uvježbati u neke tehnike autogenog treninga da mogu u miru kreveta otjerati turoibne misli..ima li tko iskustva? savjeta? čarobnih napitaka?

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ono što bi vam moglo puno pomoći kod depresije izazvane pms-om je najobičniji c vitamin, tj. askorbinska kiselina...

jeftina varijanta podizača pozitivne energije, a nije čokolada

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Meni moja dr. pika neke točkice na uhu za uravnoteženje hormona( zbog migrene vezane uz ciklus), pa mi je i pms puno blaži. 8)

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ma svaka cast i c vitaminu i eteričnim uljima, ali k vragu radi li ijedno od tog na povecanju količine progesterona?

Jos uvijek se cijeli ovaj problem pripisuje zenskoj urodenoj prirodi i nikako ga se ne gleda kao pravi fizicki problem! Kad dodje do problema sa stitnjacom, tada nitko ne preporuca vjezbe opustanja i eterična ulja, zar ne? U čemu je onda razlika?

Ja sam sad daleko bolja i "normalnija" nego prije Liama, ali da mi se cijela percepcija promjeni, da sve vidim crnije, da se moj karakter doslovce izobliči.... to je nešto što c-vitamin ne bude rješio. :/

Probat ću ja naravno sve... opet i opet...dat ću šansu...

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

, Anita A-Z...
    Žao mi je što te to opet muči...
    Ja redovito pijem C vitamin, i to veće količine, i nema baš nikakvog efekta na PMS.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

ja megadoziram c vitaminom i ima efekta na pms koji mi je prije bio gadan...

eto vam i jedan mali članak o utjecaju c vitamina na hormone, doduše na engleskom, ali...

http://www.bastyrcenter.org/content/view/620/

sam c nemre škoditi, višak se popiški. ako povećavate dozu, radite to postepeno da ne dobijete proljev.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •