Results 1 to 39 of 39

Thread: kad se pravi orahovac?

  1. #1
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,480

    Default kad se pravi orahovac?

    dakle u kojem stadiju sazrijevanja mora biti orah za orahovac?
    imam na selu jaaako puno oraha ali ne znam da li je još prerano?

    ima netko neki provjereni recept?

  2. #2
    superx's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    zagreb
    Posts
    1,395

    Default

    Znam da su ga moji napravili vec ima 2 tj! Stavljaju smedi secer, limun, mahune vanilije, cimet! I ne znam recept i ne pitaj, moj tata je zaglibio u te rakijetine i ne usudim se pitati jer onda krene prica od cijelo popodne

  3. #3
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,480

    Default

    ajme, da mi je s tvojim tatom stupiti u kontakt
    i ja sam napravila prvi višnjevac u životu pa me sad ponijelo

  4. #4
    Storma's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Zagreb, Vidovec
    Posts
    4,583

    Default

    kasnis. orasi se beru oko sv. ante (pa si ti sad misli) (isla sam gledat, 13.06.). poanta je da se orasi beru dok je onaj unutarnji dio ljuske jos mekan odnosno da se prerezati. al mos probat i sad. obavezno stavi rukavice jer ce ti prsti potamniti i neces to duugo moc oprati.
    neki ugrubo recept ti je - uzmes teglu/staklenku, orahe rezes po pola i meces unutra. 2/3 staklenke trebaju biti orasi, mozes i ne moras ubaciti limun - dva (nespricani, isto polovice ili cetvrtine) i do vrha nasuti secer. zatvoriti, staviti na sunce i povremeno tresti/mijesati dok se secer ne otopi.
    orasi ce pocrniti al to tako treba biti, nemoj brinuti. (moji jos nisu ne znam sto im je lol)

  5. #5

    Default

    evo ti link za recept po kojem smo mi radili, ima tome već 2 tjedna, a sad ... moguće da još nije kasno...

    http://www.ivantic.net/Ostale_knjiig.../orahovaca.htm
    Last edited by afrodita; 05.07.2012 at 15:30.

  6. #6
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    I mi napravili prije 2 tjedna, moram MM pitati za recept.

  7. #7
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,480

    Default

    hvala cure

  8. #8
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Orahovac:
    - 12 - 15 oraha na 1 l rakije
    - 30-40 dkg šećera
    Orahe narezati na ploškice i sve skupa ostaviti u staklenoj posudi na suncu cca 4 tjedna.
    Dodatak: svaki drugi dan promiješati.
    Last edited by Anemona; 05.07.2012 at 21:17.

  9. #9
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Malo ti je kasno... ali to zapravo ovisi u kojem stadiju su orasi. Moraju biti relativno mekani i dati se lako prerezati (otprilike kao... štajaznam...luk), a iznutra moraju biti potpuno bijeli u trenutku rezanja. Možeš napraviti i sada, ali orahovac će biti gorči nego inače (otprilike kao pelinkovac) pa ako voliš, nema razloga zašto ne bi probala, možda s pol ovdje navedene količine.

    Moja svekrva radi ovako:

    40 zelenih oraha, oprati i raspoloviti
    1 naranča i 1 limun - narezano na kriške (ne bih sad o ekološkom uzgoju, u ovo doba godine nikad nemam eko limuna)
    2 kg šećera
    2 litre rakije (najbolja je loza, ali zapravo može svaka - radili smo i sa šljivom kad nije bilo loze i orah preuzme smrad šljive, nije to problem)

    Odabir posude: imamo namjensku veliku staru rajnglu s poklopcem koji dobro sjeda, a odozgo se pokrije krpom da ne upada prašina. Crna je iznutra služi uglavnom samo za ovo.

    U veliku posudu oštrim nožem narezati oprane orahe (koristiti rukavice za jednokratnu upotrebu da ruke ne pocrne), nasipati šećer, dodati rakiju i začine. Osim limuna i naranče može se staviti vanilin šećer ili par zrna nemljevene pržene kave. Tako to treba stajati najmanje 40 dana. Promiješa se otprilike 1x tjedno. Ne stoji na suncu jer nije u staklu, ali ne škodi ako bude na suncu. Nakon najmanje 40 dana ako je sav šećer rastopljen može se procijediti kroz gusto sito (ili gazu - poslije se može baciti) i rastočiti u boce koje se mogu čvrsto zatvoriti. Ako nije, dodati još malo rakije (cca 2 dl) i pustiti još tjedan dana.

    Od ove količine obično ispadne 5x 0,7 litara, ako se ne varam, možda malo manje (ovisno o vanjskoj temperaturi koliko će rakije ispariti).

  10. #10
    Canaj's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    na pravom mjestu
    Posts
    618

    Default

    kad sam ja prošle godine radila orahovac, nisam narezala orahe na ploške (kao luk) nego sam cijele samo "načela"..onako - par puta zarezala...a ispao je "dobar" orahovac...-( sve se popilo ....hehe)
    ali hm . nisam znala da mora baš na ploške...ili je ovo moje neka varijanta?


    ??

    ps - i meni su rekli da sam zakasnila...iako još vrebam da negdje nađem koje nisu zreli....

  11. #11
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Ma da, pa orasi se režu samo zato da bude bolji faktor punjenja tj. da ih se može nagurati u manju posudu, ali to nije bitno. Ja prepolovim, a ako su baš veliki, onda na 4 dijela.

  12. #12
    Storma's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Zagreb, Vidovec
    Posts
    4,583

    Default

    zasto mi orasi nisu potamnili? stoje na suncu u tegli sa secerom, sve ko i do sad, al nisu pocrnili.

  13. #13
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Storma View Post
    zasto mi orasi nisu potamnili? stoje na suncu u tegli sa secerom, sve ko i do sad, al nisu pocrnili.
    Jesi li ih prerezala? Možda ih stvarno treba prerezati ili bar zarezati da izađe onaj tanin van...

    Znala sam ja raditi i s neprerezanima, ali uvijek bih odrezala peteljku pa je to valjda bilo dosta.
    Last edited by Peterlin; 03.09.2012 at 09:38.

  14. #14
    Storma's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Zagreb, Vidovec
    Posts
    4,583

    Default

    prerezala, naravno, i stavila na vrijeme. :zbunjeni:

  15. #15
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Storma View Post
    prerezala, naravno, i stavila na vrijeme. :zbunjeni:
    ???? Čudni neki orasi... Meni to uvijek tak pocrni da moram dobro paziti kad prelijevam jer ostavlja gadne flekove.

    Kakav je okus? Ne bi me smetalo da ne pocrni, ako ima fini okus.

    ***
    Sad sam se sjetila nečega - teta iz Slovenije stavlja puno manje šećera i njezin orehovec uvijek bude svjetliji. Možda je to... A ja stavljam limun i naranču, pa možda i to ima veze (kiselina).

  16. #16
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,480

    Default

    Storma kakve ti to orahe imaš?
    neki kineski?

  17. #17

    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    1

    Default

    Najbolje je početi praviti tamo polovinom 6. mjeseca.

  18. #18
    Storma's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Zagreb, Vidovec
    Posts
    4,583

    Default

    Quote Originally Posted by flopica View Post
    Storma kakve ti to orahe imaš?
    neki kineski?
    Prigorski

  19. #19
    Storma's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Zagreb, Vidovec
    Posts
    4,583

    Default

    Sjetila sam se da su na balkonu. I sad novi problem - tako je jak okus oraha da ne znam što napraviti. Help? Osim što je očito bilo premalo šećera.

  20. #20
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Storma View Post
    Sjetila sam se da su na balkonu. I sad novi problem - tako je jak okus oraha da ne znam što napraviti. Help? Osim što je očito bilo premalo šećera.
    Ako si ostavila orahe unutra cijelo vrijeme, nije čudo da je prejak okus. Ne znam da li se to još može spasiti. Orasi stoje 30-40 dana, a tada se procijedi.

    Probaj ovako: makni orahe, ostatak tekućine razrijedi s još toliko rakije i dodaj šećera toliko da ti se dopadne. Ostavi pokriveno tanjurićem neko vrijeme (štajaznam 2 tjedna) da ishlapi višak alkohola i vidi je li to ok.

  21. #21
    Storma's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Zagreb, Vidovec
    Posts
    4,583

    Default

    Dodala sam rakije i šećera i ok je, osim sto se na kraju osjeti... kao orahovo ulje. Vidjet ćemo za par dana

  22. #22
    Zima77's Avatar
    Join Date
    Feb 2013
    Location
    velika gorica
    Posts
    416

    Default

    orahovac se pravi od sredine 6 mj pa do svetog ive pravila prošle godine i sve je otišlo

  23. #23
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Jučer sam na Žumberku na 570 m/n pokupila orahe s grane koju je MD morao odrezati da ne uđe u kuću... kao raditi ću orahovac. Obzirom da gore sve kasni 2 tjedna, kontam da mi još nije kasno? Ili ipak je?

    Tu spominju mahunu vanilije? http://www.coolinarika.com/recept/orahovac/
    Netko od vas stavlja vaniliju?
    Last edited by Mojca; 30.06.2013 at 08:00.

  24. #24

    Default

    ja sam stavila mahunu vanilije, jednu koru cimeta i 2 klinčića

  25. #25
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Jučer sam na Žumberku na 570 m/n pokupila orahe s grane koju je MD morao odrezati da ne uđe u kuću... kao raditi ću orahovac. Obzirom da gore sve kasni 2 tjedna, kontam da mi još nije kasno? Ili ipak je?

    Tu spominju mahunu vanilije? http://www.coolinarika.com/recept/orahovac/
    Netko od vas stavlja vaniliju?
    Prereži orah - ako je bijeli iznutra, nije kasno. Ako ima smeđu nijansu - kasno je. Možeš napraviti orahovac, ali imat će gorak štih. Netko to voli. Mi smo pretprošle godine tako zakasnili i nije nam bilo fino, ali imam susjede i prijatelje kojima je takav gorki bio bolji nego naš standardni. Probaj, pa ćeš vidjeti.

    Što se tiče vanilije - ja ne stavljam mahunu u ovo (stavljam u višnjevac) ali samo zato da mi svi likeri nemaju isti vanilija okus. U ovo stavljam naranču i limun, ponekad desetak zrna pržene kave (stucati batom za meso) ali to su sve eksperimenti - probaš pa vidiš.

  26. #26
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Prerezala, mekan je i bijeli.


    Imam još par domaćih limuna, pa ću samo limun dodati. Je to ok?

  27. #27
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Prerezala, mekan je i bijeli.


    Imam još par domaćih limuna, pa ću samo limun dodati. Je to ok?
    Pa ok je sve što ti je fino.... Moja svekrva radi baš tako - samo s limunom i bude super.

  28. #28
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    E... dosad sam samo pila i nisam pitala što je unutra.
    Idem zvati na Mljet, njihov orahovac mi je po guštu, pa ću tražiti recept.

  29. #29
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    nemojte sad graknuti, jer ja moram pitati :neznalica:

    jel moguce napraviti "orahovac" bez rakije?

    npr. radim "visnjevac" bez alkohola, samo visnje i secer, i koristim ga u kolacima (sok), visnje kao nadjev u kuglofu, ili bilo kojem drugom kolacu
    kuzim da su visnje socne, i ne treba im dodatna tekucina, a orasima treba
    pa moze li se njih zaliti secernom otopinom, ili necim slicnim
    ne volim rakiju, pa jos litru, meni uzas

  30. #30
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    nemojte sad graknuti, jer ja moram pitati :neznalica:

    jel moguce napraviti "orahovac" bez rakije?

    npr. radim "visnjevac" bez alkohola, samo visnje i secer, i koristim ga u kolacima (sok), visnje kao nadjev u kuglofu, ili bilo kojem drugom kolacu
    kuzim da su visnje socne, i ne treba im dodatna tekucina, a orasima treba
    pa moze li se njih zaliti secernom otopinom, ili necim slicnim
    ne volim rakiju, pa jos litru, meni uzas
    Nisam probala, ali vidi ovdje - ima nešto o tome, umjesto rakije koristi se šećerna otopina: http://www.dugirat.com/kultura/108-g...ja/6165-Kogo--

  31. #31
    Trina's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    6,874

    Default

    Može li se raditi s votkom?

  32. #32
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Trina View Post
    Može li se raditi s votkom?
    Naravno! Votka je najbolja za te likere, ali obično radimo s lozom zato jer je nabavljiva po povoljnoj cijeni (čitaj: od susjeda za nula kuna).

    Moja svekrva tvrdi da se orehovec može raditi doslovce s bilo kakvom žesticom (ja sam bila skeptična na šljivovicu) jer miris rakije izvjetri, a ostane miris oraha. I napravila je tako jedne godine. Nije bilo loše, ali votka je svakako bolja jer je neutralnog mirisa.

  33. #33
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    slušala sam pred 10 dana vikend u voćnjaku, i veli Krpina da se može raditi i od lišća, da je bolji, i da i od ploda i od lišća treba raditi iza sv. Ante

  34. #34
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    slušala sam pred 10 dana vikend u voćnjaku, i veli Krpina da se može raditi i od lišća, da je bolji, i da i od ploda i od lišća treba raditi iza sv. Ante
    Potpis za sv. Antu. Drugi kriterij je da se treba prerezati orah i mora biti bijel, ali s formiranom jezgrom. AKo je tamniji, ima previše tanina i gorak je.

    Za lišće nisam čula, ali nekako mi se čini da bi isto bilo gorko, osim ako se ne uzme sasvim mlado svijetlozeleno.... Ali to je zanimljiva informacija.

  35. #35
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    pričam jutros s bakom i sjetim se da sam vidila ovaj naslov, uglavnom, moja baka je radi danas

  36. #36
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Je, sad je vrijeme. Moji su jučer

  37. #37
    sara38's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Hrvatska
    Posts
    1,364

    Default

    Quote Originally Posted by Jurana View Post
    Je, sad je vrijeme. Moji su jučer
    A moji danas.
    Kaže mama da je sad orah najbolji (formira jezgru) pa je manje gorak. Orahe su prepolovili, dodali 3 kg šećera, 2 vanilije, 1/2 limuna (kriške) i to će pustiti 1-2 dana. Onda će uliti rakiju i držati sve zajedno na suncu. Izađe im oko 15-ak l orahovice.

  38. #38
    sara38's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Hrvatska
    Posts
    1,364

    Default

    [QUOTE=Peterlin;2888752]Drugi kriterij je da se treba prerezati orah i mora biti bijel, ali s formiranom jezgrom. AKo je tamniji, ima previše tanina i gorak je./QUOTE]

    Isto razmišljamo. Sad sam ovo vidjela.

  39. #39
    sara38's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Hrvatska
    Posts
    1,364

    Default

    Zaboravila sam napisati da na 1 l rakije ide 6-7 oraha. Moji su ubacili oko 130 oraha, dodat će 16-17 l rakije i to je to.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •