Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Pad na kilaži od 500gr!!!!

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka

Datum pristupanja
    May 2004

Početno Pad na kilaži od 500gr!!!!

Filip je prošli tjedan imao proljev (enteroviroza) s laganom dehidracijom. Davala sam mu sisati svakih 1h po par minuta te rehidromix. Kad mu se smirio proljev nakon 2 ili 3 dana izvaala sam ga i bio je 8260gr - nije dobio na kilaži od zadnjeg mjerenja ali nije niti izgubio. Kako su proljevi i učestale stolice prestale nisam ga više vagala. Sinoć je bio jako uznemiren, cijelu noć nije spavao duć od 30min i stalno je cicao i nervozno primao i puštao cicu. Tokom dana je bio loše volje, cicao je svaki cca 1 do 2h, plakao je tužno a ne kao kad je gladan (vriskom) ili s grčenjem kad ga mući probava. Manje propišava ali ipak ima dovoljno mokrih pelena. Večeras sam ga vagala i imao je svega 7700gr.
    Vagala sam ga i obučenog prije podoja i odmah nakon što je sisao obje cice i u 20 min pocicao je 190gr.
    Što se desilo? Je li to dovoljno? Da li da ga dohranjujem? Da odem pedijatrici (ne izleda bolesno)?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

"Rezultat" proliva moze se pokazat i koji dan kasnije padom kilaže. Ako dijete inače nije mršavo i normalno dobija na težini , mislim da nebi trebala brinut , svako dijete izgubi par stotina grama kad je bolesno , neko manje neko više . Vratit će on svoju kilažu brzo natrag , za koji tjedan .

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moguće je da je taj pad na težini posljedica bolesti. Jesi li uopće bila kod pedijatra zbog te enteroviroze ili? Pripazi da nije dehidriran. Ako se osjećaš imalo nesigurno, pođi kod pedijatra. Ako ne, daj mu par dana da vidiš ide li s kilažom na bolje.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Evo upravo se vratili od pedijatra. Još čekamo nalaze urina a iz preliminarnih mjerenja težine od sinoć do sada ispada da dobiva manje od potrebnog (iako siše svakih 1h). Sad idem po nalaz pa javim.
    Dobila sam i formulu za izračun koliko djetetu treba pa ga stavim kasnije na forum

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A koliko to dobiva?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Paula prvotno napisa
    Evo upravo se vratili od pedijatra. Još čekamo nalaze urina a iz preliminarnih mjerenja težine od sinoć do sada ispada da dobiva manje od potrebnog (iako siše svakih 1h). Sad idem po nalaz pa javim.
    Dobila sam i formulu za izračun koliko djetetu treba pa ga stavim kasnije na forum
    Valjda ce biti bolje ubrzo... I mi mucimo muku s tezinom - dobiva vec 3 mjeseca jako malo na tezini pa me strasno zanima ta formula :/

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Evo ovako:

težina djeteta x 140ml za manje bebe
    težina djeteta x 120ml za veće bebe (mi smo veći)
    dakle: 8,2 x 12o = 984

100ml : 70 = x :984
    x = (984 x 100)/70
    x = 1405
    1405ml bi Filip morao posisati za 24h
    Dakle sad ga važem prije i poslije svakog podoja i zbrajam grame (to su ml) i nakon 24h mora pojesti oko 1400ml (može i 10% manje)

Za sada smo papali ovako:
    20:00h 190ml (sinoć)
    22:40 60ml
    23:50 40ml
    01:30 40ml
    02:30 40ml
    04:40 40ml
    06:40 110ml
    11:40 100ml (bili kod doktora pa nije jeo - bio je jako )
    14:40 190ml

Danas mi puno bolje spava po danu. Pedijatrica rekla da bi morali malo razvući vrijeme između sisanja jer siše često i po malo.

E da manje bebe bi trebale popapati 1640ml/24h

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Zaboravila sam napomenuti da vrijednosti važe samo za kilažu od 8,2kg. Za manje ili više morate izračunati sami

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bi htjela vidit bebu, malu il veliku, koja moze popit 2 litre mlijeka dnevno. Mislim nevjerojatno kako se sve da zgurat u neku finu formulu a sve u cilju da zavrsis na formuli....

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Paula, moja preporuka bi bila da se ne zabrinjavaš s toliko brojki i da ga ne važeš prije i poslije svakog podoja. Bojim se da te to ne izludi ako ne bude sve po PS-u pa iz podoja u podoj može biti gore.
    Možda da radije pratiš opće stanje i važeš ga svakih nekoliko dana?

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Isto tako, gornje preporuke se ne mogu nikako odnositi na majčino mlijeko, obzirom na različitu količinu masnoća i hranjivih tvari koje se u njemu nalaze tijekom podoja i tijekom različitih podoja. Majčino mlijeko nije nikako dovoljno homogeno za gornje izračune.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni je ovo nevjerojatno! Pa ni odrasli čovjek ne pojede svaki obrok ili svaka 24 sata jednako. Mene je vaganje prije i poslije obroka doslovno koštalo dojenja bebe od mjesec i pol.
    Paula, stvarno poslušaj što ti je Maja napisala i nemoj ga vagati više od jednom u par dana. Prati pelene i opće stanje.
    I još jedno pitanje, da li svaki podoj mijenjaš stranu?

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Mjenjala sam kod svakog podoja. Sad mu dajem dvaput istu ako siše svakih 1h a ako napravi 4h pauze onda posiše obje.
    I meni ovo zvuči puno ali to su njihove tablice iz pedijatrije.
    Inače ga niti ne važem. Kontrolirala sam ga zbog proljeva i jer sam primjetila da su mu neke platnene postale prevelike a nosimo ih već više od 1mj i bile su nam taman.
    Sad ću ga još vagati kako je tražila pedijatrica do 20h a onda vaga na tavan
    Ne izgleda bolesno, danas je i dosta dobre volje ali jučer je cijeli dan plakao i to žalosno onako kao kad beba lagano malaksa i stalno brunda (obično kad je gladan viće iz petnih žila i jako se gura nožicama i maše rukama). Noć s srijede na četvrtak je loše spavao (više smo ga nanašali i nacicavali nego što smo spavali).

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam da li je tvoja pedijatrica upoznata sa novim tablicama rasta, nedavno ih je izdala WHO

u svakom slucaju, drzi se, ti mlijeka imas, vjeruj u to , i treba nadoknaditi gubitak zbog enteroviroze...

nemoj mijenjati dojku unutar 2-3 sata, (nek bude jedna u tom vremenskom periodu) i nek jednu sigurno do kraja posise ako ih mijenjas...

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pedijatrica rekla da bi morali malo razvući vrijeme između sisanja jer siše često i po malo.
    nema veze sto sise cesto i po malo, bitno je ne mijenjati dojku precesto....

nemoj ga 'drzati gladnog' zato sto nije proslo vremena izmedju podoj koliko si zamislila

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ajme... mene su sa starijom ćerkom kao bebom izludili s tim vaganjem prije i poslije podoja . Uradili smo to ( po savjetu p. sestre ) i sa malim ( sad mu je 6 tjedana ) ... naravno da ne uzima koliko bi trebao - par vaganja je svaki put uzimao po 50 ml , ne više ( a i kako bi kad sisa najviše 4-5 Minuta ) - no on doji ponekad i po 12 put u roku od 24h , pa valjda dođe nekako na ono što mu treba , ipak je dobijao do sad po 200g prosječno tjedno . Uglavnom , kako god da se izračuna on uopće ne uzima dnevnu količinu po tabeli .

Ja sam njima ( i doktorima i sestrama ) jednom postavila sljedeće pitanje : " ok , i kad ustanovimo i zbrojimo da dijete ni približno ne uzima koliko bi trebalo po vašim tabelama- što ćemo onda ??? Ne uzima dobrovoljno - dali da mu stavimo cijev u grlo i šopamo kao gusku " ???

Odgovor uz kiseli smiješak : " naravno, ne "

Pa... onda ??? Znači , opet se sve svodi na to da je vaganje podoja besmisleno ( a i adaptiranog neće popit više količinski - znam iz iskustva )

Prema tome ... pa dabome

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ma u strahu sam da mi neće pojesti ono najhranjivije pa ako prođe više vremena između podoja on ozbiljnije jede. Definitivno sam fulala jer sam mu mjenjala dojke (tek od jučer mu dajem jednu 2x zaredom).
    Sad ću mu unutar 3 sata (to su nam ponekad i 3 podoja) davati istu.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tako je paula
    bitno je da dodje do zadnjeg, masnijeg mlijeka - pravog obroka

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma nisi fulala, tim vise sto je imao proljev.
    bas kod takvih situacija je dobro mijenjati dojku cesto da dijete izme sto vise tekucine. tad je bila vaznije tekucina nego hrana, odnosno, sad mu vise nudi jednu dojku da opet dodje do izrazaja unos hrane, tj. masnijeg mlijeka.

mozda se nisam bas najjasnije izrazila, u svakom slucaju dobro radis sto mu sad nudis jednu dojku u nekom duljem vremenskom periodu.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

TNX svima
    Davala sam mu i rehidromix jer je dehidrirao (skroz je malaksao i samo spavao) a nije toliko loše izgledao (htio je jesti) da idemo na zaraznu. Moram priznati da je stvarno živnuo nakon toga. Jučer nam je pedijatrica spominjala i adaptivno za proljeve ali to bi stvarno željela izbjeći jer nemamo ni dudicu ni flašicu i nije ovisan o njima (što bih željela da i ostane)
    Sada više nemamo proljev pa ću forsirati jednu dojku da nadoknadimo kilažu pa da opet možemo u naše pelenice (koje trenutno moram preklapati pa ne drže :shock: )

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Evo mi smo nabrojali 1080ml u 24h. Mislim da mu stvarno više netreba - ipak je to preko 1l mlijeka

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Super Paula
    Sad samo pripazi da ti se dok nudiš jednu dojku unutar 2-3 sata druga ne prepuni. Ako se to i dogodi izdoji je tek toliko da napetost popusti.

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

TNX

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hmm...male bebe 1640ml :shock: :shock: :shock: , neznam, ja kako god gledam par tabela , bar ovdje po -njemačkim- prosjecima ( a zašto bi kod nas bilo drugačije :/ ) - moj mali bi morao pit 120mlx6 u roku od 24h - što znači 720ml ( naravno da su naznačena i odstupanja ali kako u plus tako i u minus ) - a po njihovim tabelama - preko litru mlijeka dnevno pije tek dijete od nekih 10-12 mjeseci .

1640... :shock: :/ .....

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

još da dodam i ovo ( opet ja ) ... nama je davno rekao specijalist za dječiju ishranu kojem smo vodili ćerku .. : " uopće nije bitna količina mlijeka koju dijete uzima- ako 3-mjesečno dijete uzme i samo 500ml u roku od 24h , a ipak dobija koliko-toliko redovno na težini - onda nas uopće nijedna tabela ni pravilo ne zanima. Dodao je još da pozna djece među pacijentima koji uzimaju i KOLIČINSKI mnogo - no ipak ne napreduju u prirastu dovoljno - i da se ne kačimo za te tabele .

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Toliko ispada za Filipa jer je velika beba. Za dijete od 4kg iznosi 685ml

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Danas smo bili na vaganju i cjepljenju i dobili smo u 4 dana 150gr :D

I dalje samo cikamo stalno i po cijele dane (ali i noći :/ )

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Bravo :D !

(i mi cikimo po cijele noći, nastojim ne razmišljati o tome kako bih se rado naspavala ).

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •