Pokazuje rezultate 1 do 30 od 30

Tema: Išijas u trudnoći

Jyoti

Početno Išijas u trudnoći

Noćas me probudila oštra bol u stražnjici koja se protezala kroz cijelu lijevu nogu. To je već drugi put ovaj mjesec. Prvi put ssam otišla na hitnu, ali mi nisu htjeli dati ništa protiv bolova zbog trudnoće već su mi rekli da mogu popiti samo Lupocet. Jučer sam popila 2 Lupoceta što je malo poboljšalo stvar, ali nije skroz pomoglo...
    Ima li tko slično iskustvo i kako si pomoći kad imate neizdržive bolove?!

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Mene je to mučilo u trudnoći i ništa nije pomoglo osim malo razgibavanje prije spavanja. Pronađi negdje vježbe istezanja za trudnice.
    Meni je moj gin rekao da se u trudnoći može piti samo jedan lupocet dnevno. (500mg)

sanja30 avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Mozda bi ti masaza mogla pomoci tj. bar samo malo olaksati bolove, jer nekog lijeka (osim onih jakih za bolove koje nesmijes uzimati) nema.

A u kojem si tjednu? Jer i ja se bojim da bi mogla sa time imati problema, jer sam ih imala i prije trudnoce.

Jyoti

Početno

U 26. sam tjednu. Meni je moj gin. rekao da mogu cak popiti i Voltaren, ali ja to radije ne bih. Buduci da imam dosta problema sa zdravljem, kroz cijelu trudnocu pijem nekakve lijekove (naravno, samo po preporuci doktora). Bolovi od išijasa su stvarno grozni i morala sam posegnuti za Lupocetom, ali ma da me ne znam kako boli ne bih se usudila uzeti Voltaren i slicne pain killere.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mislim da je ipak bolje uzeti tabletu nego trpiti nesnosne bolove.

Ja nemam takve probleme sada u trudnoći, ali jake bolove u leđima sam imala u tijeku jednog IVF postupka. (Da je bio uspješan, to bi bilo razdoblje vrlo rane trudnoće). Dvije noći doslovno nisam mogla zaspati od bolova, nakon toga nisam više mogla izdržati i otišla sam doktoru. Prepisao mi je Voltaren, ali čepiće i to one blaže. Koliko sam shvatila, čepići su manje opasni od tableta. A trpljenje bolova definitivno nije dobro za bebu.

Rhea avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

I ja sam negdje na sredini trudnoće imala problema s išijasom, ali, srećom, nije dugo trajalo. Nisam mogla spavati od bolova, ali nisam pila nikakve tablete. Probaj kombinirati lagane vježbice i masažu, meni su masaže znale ublažiti bol.

ava2

Početno Re: Išijas u trudnoći

Citiraj Jyoti prvotno napisa
    Noćas me probudila oštra bol u stražnjici koja se protezala kroz cijelu lijevu nogu. To je već drugi put ovaj mjesec. Prvi put ssam otišla na hitnu, ali mi nisu htjeli dati ništa protiv bolova zbog trudnoće već su mi rekli da mogu popiti samo Lupocet. Jučer sam popila 2 Lupoceta što je malo poboljšalo stvar, ali nije skroz pomoglo...
    Ima li tko slično iskustvo i kako si pomoći kad imate neizdržive bolove?!
    Ja sam trudna 28. tjedana i pojavilo mi se isto to prije par dana. Iako sam na strogom mirovanju doma-predvečer sam šetala po dnevnom boravku ko luda :shock: i namazala si lumbalni dio kralježnice ice gelom-ne znam smijem li to..malo sam se istezala i sada je bolje ...a i uhvatila me viroza pa sam mislila da je to od nje-ipak sam shvatila da nije

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam trudna ali sam nedavno isijas izlijecila homeopatijom. pokusaj!

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Voltaren se ne smije uzeti u zadnjem tromjesečju trudnoće jer je poznato da je jedan lijek sličan Voltarenu izazvao oštećenje ploda u zadnjem tromjesečju. Voltaren je u prva dva tromjesečja u skupini B lijekova, a u zadnjem tromjesečju je u skupini D.

klara avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Prvi puta čujem za te skupine. Lovorka postoji li negdje lista po skupinama?

Jyoti

Početno

Evo, bila sam sad u ljekarni i žena mi je rekla da najbolje da ne uzmem ništa, a ako se baš ne da izdržati od bolova onda eventualno Lupocet. Ja sam je pitala za Voltaren, a ona je rekla da se ustvari ne zna kako on djeluje na trudnice i da ga ona ne bi preporučila dok ga neki doktori vrlo olako propisuju. Uglavnom, žena si je dala truda i pregledala sastav svih krema koje imaju u ljekarni i nijedna baš nije 100% sigurna. Rekla je da deep relief i sl. ne bi trebala uopće upotrebljavati (ja sam jednom stavila deep relief, rekla je da jednom neće štetiti, ali da više ne bi to trebala stavljati). Uglavnom, rekla je još da su najunčikovitije lagane vježbe istezanja.

Nice avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Meni najviše pomaže sjedenje i hopsanje na lopti i istezanje (ali moram to raditi svaki dan inače niš od toga)...

mfo avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

i meni se u trudnoći pojavio išijas, ali ja se nisam usudila ništa uzeti pa čak niti namazati nekom kremom tako da je MM bio osuđen da me svako jutro masira barem 20 minuta i tek poslije toga sam mogla funkcionirati. sva sreća to je trajalo jedno mjesec i pol i onda je prestalo. doktor mi je rekao da se išijas u trudnoći pojavi kad se bebač tak namjesti da pritišće neki živac u zdjelici, a onda kad se beba pomakne i to prođe! ali, tužna vijest je da sam i poslije trudnoće imala 2 epizode išijasa :/ od par dana i ponovo je MM morao masirati!

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nisam trudna, ali me katkad mučio jednaka stvar, pomogne mi da legnem prvo na leđa i da ispod lumbalnog dijelia kralježnice (di nastane rupa) stavim mali jastuk jer se tako smanji pritisak na donji dio leđa i bol popusti. Ujedno mi pomogne i kad legnem na bok i između koljena također stavim jastuk, a sve to obavezno prati mazanje leđa Arnika gelom, on mi je pravi spas u tim trenucima, pa pokušaj!

Hera avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Meni je malo pomogla masaža, ali naravno, ne u potpunosti....Upravo sam danas dobila potvrdu, pa sutra krećem na vježbe za trudnice (napokon i to ima odnedavno u Vž!), pa se nadam da će to pomoći.

Ustvari, išijas me zeza samo povremeno, dnevno užasni bolovi u leđima, počne u lijevoj lopatici i onda se širi na prednju stran ispod grudi, kao neki obruč, a odozada na čitava leđa, najgore kad sjedim. Pa malo legnem, malo šetam, malo maltretiram MM da me masira, malo se istežem i tako nekako iz dana u dan...

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Imala sam išijas u drugoj trudnoći,trajao je skoro mjesec dana i bolovi su bili nesnosni.Pila sam lupocet i pomagao je.Uzrok išijasu je bilo nisko nošenje bebe koja je pritiskala živac.Kad se pomaknula s tog mjesta bol je prestala.Ali je bilo stvarno grzono i da je potrajalo do kraja mislim da nebi mogla roditi jer nisam bila u stanju niti mrdnuti nogu.sretno!

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Budući da na trudnicama nisu moguća ispitivanja štetnog djelovanja lijekova na plod , ispituje se njihov učinak na životinjama. Na temelju tih podataka lijekovi su svrstani u nekoliko kategorija prema svom riziku štetnog djelovanja na plod(teratogenosti).Najčešće se koristi FDA klasifikacija koja svrstava lijekove u 5 kategorija.

A - kontrolirana ispitivanja na ženama nisu pokazala štetni učinak na plod; lijek se smije upotrebljavati u trudnoći

B - pouzdani dokazi o štetnosti nisu nađeni ; ne preporuča se primjena u trudnoći

C - ispitivanja su pokazala štetne učinke na životinjama , a kontrolirani pokusi na ljudima nisu provedeni. Ti se lijekovi koriste samo ako je korist za majku veća od rizika za plod

D - postaje pouzdani dokazi štetnih učinaka na plod. Ti se lijekovi primjenjuju samo u akutnim , hitnim i po život opasnim slučajevima.

X - ispitivanja na ljudima i životinjama dokazala su štetne učinke na plod ; kontraindicirana je primjena tih lijekova u trudnoći.

Osvrnuvši se na ovu kategorizaciju vidimo da su, u biti, samo oni lijekovi iz kategorije X apsolutno kontraindicirani dok se drugi ipak u određenim prilikama mogu uzimati. U kategoriju X svrstava se svega 50-ak lijekova.

Važniji lijekovi svrstani u kategoriju X:

Beladona alkaloidi Goserelin pravastatin
    Klomifen Izotretinoin plikamicin
    Danazol Levonorgestrel Kvazepam
    Dienestrol Lovastatin Ribavarin
    Dietilstilbestrol Medroksiprogesteron Kvazepam
    Dihidroergotamin Megestrol Ribavarin
    Efedrin Mestranol Simvastatin
    Ergotamin Metotreksat Stanozolol
    Estrazolam Metiltestosteron Temazepam
    Estradiol Mizopristil Testosteron
    Estramustin Nandrolon Triazolam
    Etinil estradiol Noretindron Urfolitropin
    Etretinat Norgestrel Vitamin A
    Finasterid Oralni kontraceptivi Varfarin
    Fluvastatin Oksitocin zidovudin

Preuzeto s http://ljekarna-bjelovar.hr/savjeti.php?savjet=trudnoca

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno FDA kategorizacija lijekova

Za svaki lijek se može naći kojoj od ovih kategorija pripada.
    Ako na Google upišem "diclofenac FDA" dobijem npr. na stranici http://www.drugs.com/diclofenac.html

Diclofenac is in the FDA pregnancy category B. This means that it is not expected to cause harm to an unborn baby. Diclofenac must not be taken late in pregnancy (the third trimester) because a similar drug is known to affect the baby's heart. Do not take diclofenac without first talking to your doctor if you are pregnant.
    • Diclofenac passes into breast milk. Do not take diclofenac without first talking to your doctor if you are breast-feeding a baby.

Dakle, u zadnjem trimestru trudnoće Voltaren može izazvati oštećenje srca kod bebe.

Lidali avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Indi prvotno napisa
    Nisam trudna, ali me katkad mučio jednaka stvar, pomogne mi da legnem prvo na leđa i da ispod lumbalnog dijelia kralježnice (di nastane rupa) stavim mali jastuk jer se tako smanji pritisak na donji dio leđa i bol popusti. Ujedno mi pomogne i kad legnem na bok i između koljena također stavim jastuk, a sve to obavezno prati mazanje leđa Arnika gelom, on mi je pravi spas u tim trenucima, pa pokušaj!
    Prije trudnoće sam imala prestrašnih problema vezanih uz dotični živac - više od godinu dana mi ama baš ništa nije pomagalo, nije bilo te droge koja bi me dovoljno oduzela, a između ostalog, mjesecima sam odlazila na akupunkture, i tek mi je pomogla akupunkt-masaža (kod nas ju na žalost nitko ne radi, a obično je krivo poistovjećuju sa akupresurom).

Do sada me u trudnoći (trenutno sam 28. tjedan) ćopilo u dva navrata u trajanju po par dana, i isto mi se bilo smrklo, jer nisam mogla stati na nogu...

No, htjela sam napomenuti sljedeće; prilikom ležanja na leđima treba dignuti noge pod pravim kutom (ili približno) u kukovima i koljenima, a ne leći ravno i pod lordozu umetnuti jastučić. Ovo umetanje jastučića pod lordozu ima smisla kad se legne na trbuh, pa se ispod trbušnog dijela stavi jastučić da bi kičma bila ravna (naravno u trudnoći neizvedivo).
    Iako, barem meni, ležanje na leđima od kad mi je trbuh već popriličan, nije niti malo ugodno.
    Ležanje na boku sa jastučićem među koljenima je apsolutni must.

Držim nam fige svima skupa da nas slični problemi zaobiđu u što širem luku 8)

anica55

Početno

to je česta pojava kod trudnica. mene je boljelo na trenutke jače, a na trenutke slabije, i po danu i po noći prva 3 mj. umjereno sam radila vježbe istezanja. nisam uzimala lijekove. odjednom je prestalo...

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Cure,
    podižem ovaj topic, jer me snašlo isto.

Jel mi može netko pojasnit što točno mislite pod vježbama istezanja?

Postoji li neki način vježbanja da se bebu malo makne iz tog položaja na kojem mi pritišće živac?jel bi pomoglo plivanje u bazenu?

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Joj, i ja bih malo da se pojasne vježbe istezanja ... uhvatilo me i ne pušta već cca tjedan dana ... razgibavam se na lopti, no nemam baš nekih rezultata ... samo se vućem po kući i kukam ... katastrofa ... inače, termin mi je 10. 01. - trbuh ogroman, leđa (donji dio + kukovi) bole, šepam na desnu nogu ... please, help!!!

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj Kornelija i Borna prvotno napisa
    Joj, i ja bih malo da se pojasne vježbe istezanja ... uhvatilo me i ne pušta već cca tjedan dana ... razgibavam se na lopti, no nemam baš nekih rezultata ... samo se vućem po kući i kukam ... katastrofa ... inače, termin mi je 10. 01. - trbuh ogroman, leđa (donji dio + kukovi) bole, šepam na desnu nogu ... please, help!!!
    Ovo mi je poznato!

Meni je beba isto tako pred kraj trudnoće nasjela na živac da ja gotovo nisam mogla hodati tj oslanjat se na tu desnu nogu.
    Bol je bila intenzivna od stražnjice do pete, ponekad se nisam mogla spustiti po stepenicama u zgradi, imala sam osjećaj da će mi noga popustiti i da ću se srušiti, a o boli i da ne pričam.
    Noću sam se jedva dizala iz kreveta na wc, jedva sam se okretala u krevetu, ma užas - suposjećam sa svima ovdje.
    Nema koristi piti nikakve analgetike za to, bolje je potrpit malo jer proći će samo od sebe, čim beba malo promijeni položaj.
    Poboljšanje je tada trenutno, koje je to bilo olakšanje....želim vam svima da to bude čim prije!

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Ja sam imala isijas samo na pocetku trudnoce i onda je proslo. Zasto se moze javiti na pocetku i da li neko ima to iskustvo?

vjestica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

i mene počinje hvatati išijas, zasad još i nekako podnošljivo,a već me strah na šta će izać
    imala sam jedan napad išijasa prije trudnoće koji sam riješila lijekovima i fizikalnom terapijom
    sad nažalost ne smijem ništa od toga
    smijem li neku kremu utrljavati da prođe (ne deep relief, jer je antireumatik), ali neku biljnu na bazi mentola ili kamfora, to mi je znalo prije pomagati
    ili bilo koji sajet šta mi može pomoći
    ja sam u 22 sedmici i imaš još dosta do kraja i strah me dame ne ukoči skroz

dee dee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

bok svima evo da se i ja pridružim jadikovki
    Ja sam u 21 tjednu i već 2 tjedna primjećujem jake bolove u području leđa, ali i u području stražnjice. Najčešće kada sjedim. Osim bolova u leđima imam i bolove preko trbuha koji me još više brinu nego ovi u leđima. Bol preko trbuha kao da me reže i to jako nisko po trbuhu, te u području prepona. Idem sutra svojoj doktorici pa ću je pitati je li to normalno i zašto se to dešava. Strah me jer trbuh nije veliki - tek je prošao početnu fazu zaokruživanja pa si mislim šta će biti za mjesec, dva Čak sam dobila preporuku da pijem šumeći magnezij, te da doktoricu pitam za nekakve tablete za smirenje koje bi pomogle da se mišići opuste. Ali ja sam malo skeptična prema tim tabletama pa ne znam je li netko imao sličnih iskustava? Poprilično me sve to već brine jer se nekada navečer ne mogu dići iz ležećeg položaja a da me ne reže maksimalno, a moram se dizati često jer svaki malooooo moram piškiti

lugo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Meni je najviše pomoglo istezanje na lopti i ima u Laroussovoj (valjda se tako piše) jedna super vježba.
    Legne se na pod, može i bez podloge, koljena se priljube na prsa i lagano rašire, otprilike u širini ramena i klati se lijevo desno.
    eto ne mogu baš objasniti kako to izgleda i ne mogu naći nigdje sliku, ali vježba je stvarno super, nekako kao da se sve poštima.
    jer ne mora biti da je išijas, nego iznad trtice postoje zglobovi koji često znaju iskočiti iz ležišta pa im ta vježba pomaže da se poštelaju.

dee dee avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Na žalost moram opet pisati o ovoj temi. Već tri dana ne ustajem iz kreveta. Bol u donjem dijelu leđa je toliko jaka da se ne mogu uopće sama okrenuti kako bi promjenila položaj niti se ustati iz kreveta. Uz bolove u leđima bole me i jajnici (kao menstrualna bol). Popila sam u ova tri dana jučer jedan Lupocet i danas jedan jer jednostavno ne mogu izdržati bol, a tableta mi pomaže koliko toliko. Beba unutra luduje (ne više nego uobičajeno) ali sada svaki njezin i najmanji pokret u meni izaziva nevjerojatnu bol i to nekako u isto vrijeme i u leđima i u jajnicima. Sutra idem doktorici na redovni pregled, ali uopće ne znam ima li pomoći. Čak sam se par puta namazala i nekakvim gelom od aloe vere koji pecka a služi inače baš za bolove u leđima, vratu itd. ali ne znam smijem li ja to u biti koristiti.
    Uglavnom jako sam tužna, iscrpljena ... Znam da ima i gorih problema (nedaj Bože) ali ova bol je stvarno za plakati. Najgore od svega je što danas i sutra imam obaveza kod doktora pa ne mogu po cijeli dan ležati tako da uopće ne znam kako ću u auto iz auta itd. Inače bebica i ja smo u 31.tjednu.
    Ima li pomoći?

a.k. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Meni kod ishijasa pomaze da stavim nogu na poviseno.

a.k. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Meni kod ishijasa pomaze da stavim nogu na poviseno.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •