Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: od malih nasilnika, nastaju veliki :(

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno od malih nasilnika, nastaju veliki :(

Poljska: Samoubojstvo zlostavljane učenice

Tragična sudbina tinejdžerice iz Gdanjska koja nije izdržala šikaniranje u školi potreslo je cijelo poljsko društvo. Nesretna djevojka objesila se nakon groznog poniženja koje su joj priredili kolege iz razreda, koji su je skinuli i 20 minuta simulirali da je siluju. Sve su snimali mobitelom, a cijeli razred se zabavljao na njen račun

VARŠAVA - Ministar prosvjete Roman Giertych najavio je da će maloljetne izgrednike i nasilnike ubuduće izolirati u posebne škole. Četrnaestogodišnju Anu su krajem prošlog tjedna na satu poljskog jezika, kada se nastavnica morala udaljiti na cijeli školski sat, uhvatila petorica dječaka iz razreda, položili su je na klupu, svukli i simulirali pred svima silovanje.

Jedan je mobilnim telefonom snimio svih tih 20 minuta ponižavanja Ane. Njene kolegice su samo mlako pokušale da je obrane, nitko nije pozvao učitelja iz susjednog razreda koji je bio zadužen da ih nadzire, a većina razreda se slatko smijala.

Ana nije roditeljima kazala što se točno dogodilo, u petak nije došla u školu, a u subotu je majka u Aninoj sobi našla njeno tijelo.

Za skandalozno šikaniranje u gimnaziji u Gdanjsku i samoubojstvo vješanjem, poljski mediji su saznali tek poslije skoro tjedan dana, kada je istragu u školi započela policija.

Cijela Poljska je od jučer u šoku kako se nešto takvo uopće moglo dogodit, zašto nitko nije pozvao nastavnike u pomoć, a nitko ni nastavnici nije rekao što se zaista dogodilo kada se vratila.

Policija je privela svu petoricu sudionika, međutim, s obzirom da još nisu stariji maloljetnici ne prijete im ni zatvor, ni redovni sud, a specijalni obiteljski sud će odlučiti hoće li će biti smješteni u popravni dom.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Previše sam ogorčena da bih dala kakav smisleni komentar.

Kaja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja radim u školi, al u osnovnoj. Ovo je stvarno za ostat šokiran, al drage moje, što ta djeca sebi dozvoljavaju. Ma to je katasrofa. Ja jednostavno mrzim dane kad sam dežurna u školi. To se jednostavno ne može ni opisati. A i onako sam sitne građe pa me osmaši po visini šišaju za glavu.
    A da čujete jezik npr. trećih i četvrtih razreda.
    Užassss

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

meni nije jasno kako netko može cijeli sat bez nadzora ostaviti učenike????

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a meni nije jasno da više ne može

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj ninochka prvotno napisa
    a meni nije jasno da više ne može

odličan point ,nažalost ninochka, više se to ne može napraviti.....

Matovila avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno zzzzz

U zadnje vrijem se stalno po medijima povlaci pitanje nasilja u skolama. Uzmite dnevne novine i prelistajte ih, naci cete barem 3-4 clanka o nekakvom nasilju u skoli, i tako svaki dan.
    Sjecam se da jedna prof. na mom fakultetu jednom rekla kako je vrsnjacko zlostavljanje prenapuhana stvar u Hrvatskoj, a da je statistika da je svako 4 dijete zrtva glupost te da su djecji sukobi normalni tijekom odrastanja. BTW da ne zaboravim ta zena je bila (i jos uvijek jest) klasicni primjer za mobing. Mislim da je bulling u skoli prvi korak do mobinga na radnom mjestu...

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

tragedija tranzicije.
    gdje su bili nastavnici je sigurno pitanje.
    ali da ostala djeca mirno gledaju zlostavljanje i nista ne poduzmu, je apsolutno nerazumljivo i neoprostivo.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A da li se itko zapitao ZAŠTO ta curica nije rekla ništa svojim roditeljima, nastavnicima, zašto nije imala dovoljno samopouzdanja i povjerenja u njih i mogućnost drukčijeg rješavanja situacije? Vjerujem da to nije bilo prvi put da je doživjela neko poniženje od svojih "kolega", a da se prije reagiralo stvari bi krenule drugim tokom.

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ali da ostala djeca mirno gledaju zlostavljanje i nista ne poduzmu, je apsolutno nerazumljivo i neoprostivo.
    zanima me, kako poticati djecu da NE sute, da brane svoje kolege, da zauzimaju cvrst stav i da budu aktivni a ne pasivni u grupi?
    Neki dan sam u kvartu srela curicu koja ide s mojim sinom u razredu, malo je bucmasta (al je preslatka ) i ispricala mi je kako ju je moj sin branio pred drugima u razredu kad ju je jedan decko ismijavao zbog izgleda. Vec nekoliko puta prosle godine se fizicki potukao s deckima u razredu jer ne podnosi kad maltretiraju drugu djecu, nadam se da bude tako i nastavio. Ne odobravam ficicke obracune, no isto tako ne odobravam ravnodusnost.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Djeci treba ozbiljno objašnjavati stvari, ne puštati da prolaze. Meni se dogodilo da mi je M. prokomentirao jednu jako debelu curicu iz vrtića, stvarno jako debelu, da mu je odvratna. Ja sam ga pokušala staviti u njezinu kožu. Rekla sam mu da je možda bolesna ili da je roditelji neadekvatno hrane i rekla sam mu kako se ona osjeća kad čuje takve komentare (on je to rekao tiho, meni). Onda sam mu rekla da je i naš tata bio debeo kad je bio mali i kako je patio zbog toga. Uglavnom, shvatio je: rekao je da bi trebalo opomenuti njezine roditelje.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

objavljeno 03.11.2006.

Grčka:

Tinejdžeri silovali *Bugarku (16)

Četiri grčka srednjoškolca optuženi su za silovanje 16-godišnje Bugarke s kojom su išli u razred. Djevojka je u svjedočenju pred policijom ispričala da su tri djevojke promatrale silovanje i snimale ga mobitelom. Slučaj je izazvao strah od rasizma u Grčkoj.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Privatne televizije u Grčkoj, točnije njih četiri kažnjene su s 730 000 eura jer su prikazale kolektivno silovanje bugarske maloljetnice u jednoj gimnaziji.

Najveću kaznu dobila je postaja Ant1 jer je objavila identitet žrtve i obavila razgovor s osumnjičenima.

Silovanje maloljetne djevojke dignulo je veliku prašinu pa je čak i grčki predsjednik oštro reagirao.

Osumnjičeni su sinovi lokalnih policajaca i jednog nastavnika, a djevojka je nakon monstruoznog zločina s majkom pobjegla iz sela.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno nasilje

osobno sam jako nezadovoljna našim školstvom koje je izgubilo odgojnu ulogu, npr. situacija u školi moga sina, koji je stao u obrani svojih prijatelja jer ih za dva razreda straiji učenik nije puštao u wc; moj je mali sa 20 i nešto sitno kila zauzeo stav , ali ga je veći učenik zgrabio, uhvatio za nogu i malo vukao, kažu po stepenicama.
    I sad najvažnije, nama nije mali ništa rekao, sada je u fazi sklapanja prijateljstava, već smo o tome čuli od drugog učenika. Naravno da sam odreagirala, prvo se osokolila na nastavnicu iz dnevnog boravka, koja o tome nema pojma, zatim na razrednicu koja isto tako nema pojma iako se incident desio u njenoj smjeni. I tako sam došla do psihologice koja je smatrala da nije shodno tako "mali " incident prijavljivati,ali starijem je učeniku svejedno udjelila ukor, jer on je znate problematičan dečko, ima hiperaktivan poremećaj. Tko je odgovoran?
    I sama imam problem što mi sin burno reagira , neki put isprovociran, neki put sam provocira. Vjerujte da se trudim i trudim, ali bez utjecaja nastavnika, malo ću postići.
    Nasilja je sve više i to me plaši, a nastavnici uglavnom vole problem prebaciti na roditelje ili psiholozima.
    Treba djelovati na najmanji sukob, učiti djecu mirnom rješavanju , i biti uporan i dosljedan.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Znam...i ja se trudim....i nitko mi jos nije uspio savjetovati sto da
    ucim dijete ako ga netko stalno tuce i lupa iz cista mira, uciteljica ne reagira ili je u tom trenutku nema u blizini,
    moj tekst udalji se od njega,
    reci mu da to nije lijepo ponasanje
    ili tako nesto pada u vodu - kad lijepe riječi ne pale a nikoga od velikih
    da sprijece udaranje JASNO MI JE DA MORA REAGIRATI i ja bi, vjerovatno...e onda je moj zlocest isto kao i ovaj
    "koji ima dijagnozu"(zao mi je ali sto mu ne pomognu, a ne da on diktira
    odnose).....i tuzni smajlici nicu po ploci i lagano smo u kategoriji onih ZLOCESTIH...ne kazem da je miran i bubica, ali ne bi ni voljela da bude, imam normalnog , veselog pametnog decka punog energije..
    i citam sve sto mi dodje pod ruku (od Odrastanja Kaina pa nadalje)
    i cinjenica je da su u skoli od 8 do popodne i da nisu stalno po nadzorom
    i da moraju nauciti postaviti se, kontrolirati, obraniti.....i nekako mi se cini da su sami u tome dok su tamo.
    znam da je stara tema, ali mi je VRUĆA....

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj dini prvotno napisa
    .....i tuzni smajlici nicu po ploci i lagano smo u kategoriji onih ZLOCESTIH...ne kazem da je miran i bubica, ali ne bi ni voljela da bude, imam normalnog , veselog pametnog decka punog energije..
    I ja imam istog takvog dečka. Užasno me iritira trpanje djece u kategorije, pogotovo u kategoriju zločestih s jednim jedinim kriterijem, a to je da su mirni dobri, a nemirni zločesti. Sljedeći korak je još blesaviji, a to je da su curica dobre, a dečki zločesti. Protiv toga se borim svim silama, jer mislim da se radi o najobičnijoj predrasudi i o liniji manjeg otpora učitelja. Nemir, skakanje, penjanje, hrvanje - igre dječaka nisu same po sebi zločeste, samo iziskuju nešto više nadzora. Naravno da je učiteljici lakše kad netko sjedi na mjestu i šuti, ali ne vidim kakve to veze ima s dobrotom ili zločestoćom djeteta.

Zoila avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

I ja imam istog takvog dečka. Užasno me iritira trpanje djece u kategorije, pogotovo u kategoriju zločestih s jednim jedinim kriterijem, a to je da su mirni dobri, a nemirni zločesti. Sljedeći korak je još blesaviji, a to je da su curica dobre, a dečki zločesti. Protiv toga se borim svim silama, jer mislim da se radi o najobičnijoj predrasudi i o liniji manjeg otpora učitelja. Nemir, skakanje, penjanje, hrvanje - igre dječaka nisu same po sebi zločeste, samo iziskuju nešto više nadzora. Naravno da je učiteljici lakše kad netko sjedi na mjestu i šuti, ali ne vidim kakve to veze ima s dobrotom ili zločestoćom djeteta.
    lijep poklon uciteljima za razbijanje takvih nacina razmisljanja je knjiga Odrastanje Kaina

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Za Sv.Nikolu ili za Božić ?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Šalim se malo.....stvarno bi im bilo dobro pokloniti knjigu, ali nekako da "krivo" ne shvate..

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

za Sv.Nikolu, a za Božić će nadam se, ipak staviti igračke na 1. mjesto kako i dolikuje njegovim godinama

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •