Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: Od kada se računa prvih šest mjeseci porodiljnog?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno Od kada se računa prvih šest mjeseci porodiljnog?

Dakle, zanima me tzv. porodiljna naknada koja se prima prvih šest mjeseci - da li se tih šest mjeseci računa od datuma otvaranja porodiljnog ili od dana rođenja djeteta?

Naime, porodiljni se otvara ipak određeno vrijeme prije poroda (mislim da je minimalno 26 dana u pitanju, nisam sigurna).

Znači, riječ je o onih 80 posto odnosno čini mi se maksimum 4350 kn koliko se prima prvih šest mjeseci - zanima me kada počinju teći tih prvih šest mjeseci.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Toliko ces primati od dana kada otvoris porodiljni, bilo da je to 45 ili 28 dana prije termina ili ako ides na komplikacije ranije. . . jos 6 mj od kad rodis . . . . 4250 je max.
    Dakle i prije nego sto rodis i jos 6mj od kada rodis, a drugih 6 mj do 1 godine 2500 kn.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Puno hvala na odgovoru Pina.
    Još samo jedno pitanje - koliki je ono krajnji rok kad moram po sili zakona na porodiljni, jel 26 ili 28 dana prije termina?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

28

sis avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Nakon što rodiš, tvoj doc (opće prakse) ti treba napisati korekciju kako bi koristila porodiljski do 6 mjeseci starosti djeteta, jer se porodiljski otvara na 6 mjeseci (od trenutka otvaranja).

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Kod nas nije tako, izgleda da svaki grad ima druga pravila.
    Opca praksa mi je otvorila bolovanje 28 dana prije termina. Tu doznaku sam nosila u firmu i na HZZO i to je to. S tim da je doznaka bila "bez zakljucenja", dakle bez krajnjeg datuma.
    Kada mi je dijete imalo 5,5mj islo se na HZZO "prijaviti" produzetak do 1 god. I to je to.
    S jos jednom napomenom za ZG-Jukicevu - ne mora se ici osobno. Onaj tko ide mora sa sobom imati zdravsvenu rodilje i JMBG. Meni je sve odradio MM.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

I jos nesto. . . nakon rodjenja djeteta ide se na HZZO sa kopijom rodnog lista kako bi se dobilo 1360kn koje HZZO daje, iza 01.01.07. bi trebalo biti vise.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Nije isto u svim gradovima.

Meni (u Varaždinu) 6 mjeseci ide od dana rođenja djeteta, a u Imotskom (odakle sam rodom, pa mi se mama raspitivala prije poroda) računa se 6 mjeseci od dana otvaranja.

Ja sam 2 puta nosila doznake. Prvu kad sam otvorila porodiljni (koja je imala trajanje dopusta do termina), a drugu nakon poroda.

M.a.r.t.a avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Ja ću otvoriti porodiljni 45 dana prije termina tj. 5.11. jer mi radni odnos prestaje 15.11. Koliko sam skužila HZZO će mi isplaćivati naknadu 6 mj bez obzira na istek ugovora, tj do djetetovih 4,5mj?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Nisam sigurna kako je sa radom na određeno, ali kod stalnog radnog odnosa neknada je OD otvaranja bolovanje, porodiljnog. . .nazovimo ga kako god, pa dok dijete navrsi 6mj.
    Dakle, nije bitno od kada se odlazi, veca naknada, oni to vole zvati i 100% place (je za one koje imaju manje od 4250) pa sve DO djetetovih navrsenih 6mj.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

I samo još jedno pitanje - govori se o zakonskom roku kad "moraš" na porodiljni (28 dana) - što se događa ako ga npr. otvoriš 26 dana ranije?

Ono, dobiješ prekršajnu prijavu, alarmiraju centar za socijalni rad da ti oduzme nerođeno dijete, what? ž

Meni je doktor napisao termin 28. 1. (mada je inače po izračunu 26. 1.) i sad kako imam pun kufer još godišnjeg - iskoristila bi ga tijekom 12 mjeseca - poprilična mi je razlika između moje plaće i tih maksimalnih 4250 kn.

Znači, otvorila bih porodiljni 2.1. odmah nakon praznika - a to je manje od 28 dana ranije - tko i kako onda to sankcionira?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Najjednostavnije, bez kompliciranja, dogovori s doktorom da ti "pomakne" termin. . . taj datum je tak i tak "proforma"

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj kuruza prvotno napisa
    I samo još jedno pitanje - govori se o zakonskom roku kad "moraš" na porodiljni (28 dana) - što se događa ako ga npr. otvoriš 26 dana ranije?

Ono, dobiješ prekršajnu prijavu, alarmiraju centar za socijalni rad da ti oduzme nerođeno dijete, what? ž

Meni je doktor napisao termin 28. 1. (mada je inače po izračunu 26. 1.) i sad kako imam pun kufer još godišnjeg - iskoristila bi ga tijekom 12 mjeseca - poprilična mi je razlika između moje plaće i tih maksimalnih 4250 kn.

Znači, otvorila bih porodiljni 2.1. odmah nakon praznika - a to je manje od 28 dana ranije - tko i kako onda to sankcionira?
    Nisu predviđene sankcije za trudnicu nego za poslodavca. Ne igrajte se s datumima, ne daje Bože neke strke i frke oko poroda 02.01., a rodiljni još nije otvoren (ne radi tebe, nisi ti u prekršaju, nego poslodavac):

Najteži prekršaji poslodavca

Članak 248.

(1) Novčanom kaznom od 61.000,00 do 100.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac pravna osoba:

...
    30. ako majci ili ocu djeteta ne omogući korištenje rodiljnog dopusta ili rad u skraćenom radnom vremenu pod uvjetima propisanima ovim Zakonom (članci 66. i 67.), - članak 66. govori o početku rodiljnog dopusta

...

(2) Novčanom kaznom od 7.000,00 do 10.000,00 kuna za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se poslodavac fizička osoba i odgovorna osoba pravne osobe.

(3) Ako je prekršaj iz stavka 1. ovoga članka počinjen u odnosu na malodobnog radnika, iznos novčane kazne uvećava se dvostruko.

(4) Za prekršaj iz stavka 1. ovoga članka poslodavcu pravnoj osobi može se izreći novčana kazna na mjestu izvršenja prekršaja u iznosu od 20.000,00 kuna, a poslodavcu fizičkoj osobi i odgovornoj osobi pravne osobe u iznosu od 6.000,00 kuna.
    Zakon o radu, NN 137/04

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne mogu vjerovati da tih 6 mjeseci ovisi od grada do grada. Zar to nije na nivou države? Pa isplaćuje ga HZZO!

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I da gornji limit je 4250 a ne 4350 kn.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Brunda prvotno napisa
    Ne mogu vjerovati da tih 6 mjeseci ovisi od grada do grada. Zar to nije na nivou države? Pa isplaćuje ga HZZO!
    Je na nivou drzave, ali papirologija nije

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Nije čak ni do grada, rekla bih da svaki doktor ima svoju politiku oko toga. Doc uopće ne treba pisati krajnji datum, HZZO ga ne traži. Naravno da se prije poroda ne može odrediti trajanje obveznog rodiljnog, zato se mora s rodnim listom regulirati njegovo trajanje čak i slučaju da se ne traži dodatni rodiljni.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

A termin se upisuje u trudnicku knjizicu, na osnovu dana ZM koji je trudnica rekla. . . i tko to moze provjeriti??

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno kako se računa broj dana za početak porodiljnog

imam pitanje?

kako se računa početak porodiljnog bilo da je min 28 dana ili max 45 dana prije termina - da li se računa kalendarski svi dani ili samo radni dani dakle 28 radnih dana ili svi dani uključujući i praznike i vikende?

i još nešto ako je propisano min 28 a max 45 dali to znači da se može poći bilo koji broj dana između od 28 - 45 prije termina?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Racunaju se svi dani, trudnoca tece i vikendom . Da, mozes otici bilo koji dan izmedju 45 i 28. . . ali je bolje 28, prije toga uzmi godisnji ako imas dana.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Pina prvotno napisa
    A termin se upisuje u trudnicku knjizicu, na osnovu dana ZM koji je trudnica rekla. . . i tko to moze provjeriti??
    Valjda je bio i bar jedan uzv + visina fundusa, opseg trbuha, nije određen termin baš samo na temelju zm (u početku jest, ali da bi to i ostao termin, trebaju i ovi drugi parametri biti u redu.)

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

hvala pina - sad sam sve skontala

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tražim negdje po rodi (znam da sam to vidila) ali mi ne uspijeva,što je sve potrebno od papira priložiti za otvaranje porodiljnog?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Doznaku od doktora (opce prakse), zdravstvenu i karticu tekuceg na koji ce ici naknada. To nosis na HZZO, a u firmu samo doznaku, naravno .

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Doznaku od doktora (opce prakse), zdravstvenu i karticu tekuceg na koji ce ici naknada. To nosis na HZZO, a u firmu samo doznaku, naravno .
    A stani, a prosjek isplaćenih plaća ?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Astralis prvotno napisa
    A stani, a prosjek isplaćenih plaća ?
    Da i to, of course

blis avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Sada ću ja opet tražiti potvrdu onoga što mi se čini vrlo jasno napisano (s Rodinog portala):
    Obvezni rodiljni dopust majka obvezno koristi u razdoblju od 28 dana prije poroda do navršenih šest mjeseci djetetova života. Obvezni rodiljni dopust koristi se u neprekinutom trajanju.
    Naime, jučer sam bila na trudničkom tečaju i ženska koja je pričala se kune da obavezni rodiljni ne traje do 6 mjeseci starosti djeteta nego 180 dana od otvaranja rodiljnog dopusta. Dakle, ako ga otvorim 45 dana prije termina traje mi do 4,5 mjeseca starosti djeteta. Zvučala je vrlo samouvjereno pa zato pitam je li 180 dana ili do 6 mjeseci starosti djeteta?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Do 6 mj starosti djeteta! Sve ostalo su gluposti. . . .

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Zakon o radu rodilju obvezuje na korištenje porodiljnog 28 dana prije termina poroda i 42 dana nakon rođenja djeteta.
    Sve ostale kombinacije idu po željama i mogućnostima.
    Porodni dopust

Članak 58.
    (5) Radnica obvezno koristi porodni dopust u razdoblju od 28 dana prije poroda do šest mjeseci djetetova života (obvezni porodni dopust). Pravo na obvezni porodni dopust utvrđen prema odredbama ovoga Zakona koristi se u neprekinutom trajanju.

(6) Na vlastiti zahtjev, žena iznimno može početi raditi prije nego dijete navrši šest mjeseci života, ali ne prije isteka 42 dana poslije poroda.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj blis prvotno napisa
    Sada ću ja opet tražiti potvrdu onoga što mi se čini vrlo jasno napisano (s Rodinog portala):
    Obvezni rodiljni dopust majka obvezno koristi u razdoblju od 28 dana prije poroda do navršenih šest mjeseci djetetova života. Obvezni rodiljni dopust koristi se u neprekinutom trajanju.
    Naime, jučer sam bila na trudničkom tečaju i ženska koja je pričala se kune da obavezni rodiljni ne traje do 6 mjeseci starosti djeteta nego 180 dana od otvaranja rodiljnog dopusta. Dakle, ako ga otvorim 45 dana prije termina traje mi do 4,5 mjeseca starosti djeteta. Zvučala je vrlo samouvjereno pa zato pitam je li 180 dana ili do 6 mjeseci starosti djeteta?
    Eto i meni je upravo u petak obračunalo u doc. 180 dana od dana kada mi počinje porodiljni tj. točnije 1.12. pa do 29.5 mi je sračunala i stavila točno taj datum. :? A na više mjesta sam čitala da je do 6mj starosti djeteta

Dalm@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

Ne određuje doc kraj porodiljnog, nego HZZO (temeljem rodnog lista i zahtjeva rodilje)!
    On samo određuje termin poroda, da se ima s čime početi računati dio porodiljnog prije poroda.

Ponavljam raniji citat zakona, mijenjam bold:
    Porodni dopust

Članak 58.

(5) Radnica obvezno koristi porodni dopust u razdoblju od 28 dana prije poroda do šest mjeseci djetetova života (obvezni porodni dopust). Pravo na obvezni porodni dopust utvrđen prema odredbama ovoga Zakona koristi se u neprekinutom trajanju.

(6) Na vlastiti zahtjev, žena iznimno može početi raditi prije nego dijete navrši šest mjeseci života, ali ne prije isteka 42 dana poslije poroda.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Astralis, slobodno uputi svoju doktoricu: u novom Pravilniku o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja stoji:

http://www.hzzo-net.hr/pravilnici/1-novo.htm

Članak 121.

Izvješće o bolovanju izdaje se:

1. kada bolovanje tereti sredstva pravne, odnosno fizičke osobe – poslodavca:
    a) posljednjeg dana bolovanja, ako je bolovanje trajalo kraće od 7 odnosno 42 dana (članak 32. Zakona)
    b) 7. odnosno 42. dana bolovanja ako bolovanje traje duže od 7 odnosno 42 dana

2. kada bolovanje tereti sredstva Zavoda:
    a) posljednjeg dana bolovanja ako je bolovanje prestalo prije posljednjeg dana u mjesecu
    b) posljednjeg dana u mjesecu ako bolovanje prelazi iz jednog mjeseca u drugi.

U izvješću o bolovanju zbog korištenja obveznog rodiljnog dopusta upisuje se samo početni datum otvaranja bolovanja.

Za vrijeme trajanja bolovanja unutar rokova iz stavka 1. ovog članka, izabrani doktor obiteljske (opće) medicine obvezan je na zahtjev osiguranika, radi obračuna naknade plaće koja tereti sredstva poslodavca, izdati pisanu obavijest o trajanju bolovanja na tiskanici koja je sastavni dio ovog Pravilnika.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Evo ja ne budi luda na doznaci od doc za porodiljni prekrižila samo krajnji datum na svoju ruku i tako dala ovim mojima u firmi da predaju, međutim na zavodu im reklo da je drugi datuma prekrižen i da ponovo treba tu doznaku tražiti 'jer kao biva nešto nije u redu'.
    I dobro ja došla u doc i rekla da sam izgubila tu doznaku i ona mi opet ispuni...sve isto od 1.12-29.05 (tj. 180 dana)
    Uglavnom da li mogu kasnije na osnovu djetetovog rodnog lista tražiti korekciju porodiljnog, dakle do 6mj starosti djeteta?

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Da. Kad se beba rodi i tako nosis rodini list za onih, po sadasnjem, 1360kn koje dobijas za bebu, pa ce onda i to valjda korigirati. Ili najbolje pitaj u HZZO kad nosis doznaku. Ahhh, kako je to glupo u nasem zdravstvu. . . svatko vodi svoju politiku. . . .

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Do 6 mj starosti djeteta! Sve ostalo su gluposti. . . .
    Tako je! U svim gradovima i županijama isto! Porodni dopust se može otvoriti najviše 45 dana prije očekivanog termina poroda, ali on završava 6 mjeseci ili godinu dana od rođenja djeteta, već prema tome za koju duljinu bolovanja ste se odlučili.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •