Drage moje,zatrudnila,taman se zaposlila a ugovor na odredeno,istece mi 31.12.,sef mi rekao da uzmem bolovanje dok ne istekne ugovor i sta cu onda.Molim vas pomozite!
Drage moje,zatrudnila,taman se zaposlila a ugovor na odredeno,istece mi 31.12.,sef mi rekao da uzmem bolovanje dok ne istekne ugovor i sta cu onda.Molim vas pomozite!
Nakon isteka ugovora na određeno, poslodavac nema nikakvih obveza prema tebi. Prijavljujes se na burzu kako bi imala zdravstveno i ostala prava kao nezaposlena. . . zao mi je.
Ovo što je napisala Pina vrijedi za slučaj da u trenutku isteka ugovora nisi na bolovanju.
Ako budeš na bolovanju kad istekne ugovor, onda te HZZO uzima pod "svoje" i isplaćuje ti naknadu za trudničko bolovanje i nakon prekida radnog odnosa, sve do zaključenja bolovanja. Nakon toga tek ideš na Zavod za zapošljavanje radi rodiljne nakande za nezaposlene majke:
http://www.hzzo-net.hr/obvezno/zakon...osiguranju.htmČlanak 42.
Osiguraniku kojem je za vrijeme trajanja bolovanja prestao radni odnos, odnosno obavljanje djelatnosti osobnim radom, pripada naknada plaće, još najviše 30 dana nakon prestanka radnog odnosa, odnosno obavljanja djelatnosti osobnim radom.
Iznimno od stavka 1. ovoga članka, ako je osiguranik u vrijeme prestanka radnog odnosa bio u korištenju bolovanja koje je neposredna posljedica sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripada mu naknada plaće za navedeno bolovanje i nakon prestanka radnog odnosa, sve dok ponovno ne bude radno sposoban, odnosno dok mu konačnim rješenjem nadležnog tijela ne bude utvrđena invalidnost.
Za vrijeme bolovanja zbog bolesti i komplikacija u svezi s trudnoćom i porođajem, korištenja obveznoga rodiljnog dopusta, korištenja rodiljnog dopusta do jedne godine života djeteta, rodiljnoga dopusta do navršene treće godine djetetova života za blizance, treće i svako sljedeće dijete, rodiljnog dopusta iz članka 58. stavka 9. Zakona o radu, posvojiteljskog dopusta, prava na rad s polovicom punog radnog vremena do jedne, odnosno tri godine života djeteta iz članka 59. stavka 1. Zakona o radu te prava na rad s polovicom punog radnog vremena do tri godine života djeteta iz članka 59. stavka 3. Zakona o radu, dopusta iz članka 57. Zakona o radu, korištenja stanke za dojenje djeteta iz članka 60. Zakona o radu osiguraniku koji koristi jedno od navedenih prava pripada pravo na naknadu plaće i po prestanku radnog odnosa do isteka korištenja istog prava.
i samo da napomenem, na bolovanje se ide nakon liječnikove preporuke, a ne na preporuku od poslodavca.
A svaki lijecnik ce trudnici napisati bolovanje . . .Minnie prvotno napisa
Baš i ne , pogotovo na početku trudnoće....Pina prvotno napisa
Ovisi naravno o doktoru, ali . . . koji ce lijecnik imati "na dusi" ev. spontani ako je rizicna trudnoca, a on nije dao bolovanje . . . a ti dokazi da nije rizicna . . . da sad ne pricam u detalje, moze se dobiti bolovanje.
Osim ako trudnica ima jako neprijateljski nastrojenog doktora. . .
Hvala na brzim odgovorima,bolovanje sam otvorila,za dalje cu razgovarati sa sefom da mi produzuje ugovore,ako bude htjeo.
ovakva ti je situacija bila kod mene,meni je istekao ugovor 1.9 a prije toga sam otvorila bolovanje i novac 2200kn dobivam za sada uredno i rekli su mi da cu dobivat sve do 45 dana prije termina.
Kad mi dodje tih 45 dana tada se prijavljujem na zdrastveno i oko 1000 kn cu dobivat kao porodiljni u svakom slucaju imam pravo i preko biroa jer sam kontinuirano radila 9 mjeseci.
Bok cure, nadam se da ima netko stručan tko mi može pomoći.
Na porodiljnom sam evo teče 9. mjesec, 15.11. stekao mi je (drugi uzastopni) ugvor na godinu dana u firmi. Nitko me nije kontaktirao, ne znam što trebam naraviti. Zanima me moram li odmah na burzu ili po isteku porodiljnog. Ili oni možda uopće ne moraju produživati mi ugovor dok ne počnem ponovno raditi?
U dilemi sam, jer sam upravo dobila jednu poslovnu ponudu pa ne znam što da činim (a ne bih ni htjela negativne reakcije s poslodavčeve strane..)
Zna li netko?
Hvala vam puno!
Evo da podignem temu..Trebam pomoc!
Prijateljica je ostala trudna,tek je pocetak trudnoce, radi u ugostiteljstvu i ugovor joj istice za 6 mjeseci - do tada nece ni roditi. Razgovarala je sa poslodavcem i on joj je ponudio da ostave ugovor za sada ovakav kakav je i da ce joj nakon isteka ugovora produziti ugovor na godinu dana. Da li je to u redu?? Da li ce ona ostvarivati pravo na punu naknadu (prosjek od zadnje 3 place) ili ce ici kao da je na burzi?? Molim Vas za savjete jer je u panici a rekli su joj da danas dode na finalni dogovor!
Hvala!!
Ako joj poslodavac produži ugovor ,nakanada će biti kao da radi.
Lijepo da je poslodavac ponudio opciju produživanja ugovora,jer zakonski nema nikakvu obavezu podužiti ga.
nisam ovo prije vidjela, ali možda pomogneTiwi prvotno napisa
ako se radi o ugovoru na određeno vrijeme, onda isti prestaje istekom vremena na koji je sklopljen - dakle, nemaš obveza prema poslodavcu niti on prema tebi (zakonski). Sve drugo je stvar dogovora. Ako ti je poslodavac bio korektan, možeš s njim porazgovarati; ako ti je ova druga ponuda interesantnija - dogovori se s drugim poslodavcem za posao, a bivšem se "zahvali na suradnji"![]()