zanima me kakva je praksa s Petrovom nakon poroda, da li su bebe s vama u sobi ili su odvojene. namjeravam tamo roditi. naravno da bih htjela da su bebe s majkama. :?
zanima me kakva je praksa s Petrovom nakon poroda, da li su bebe s vama u sobi ili su odvojene. namjeravam tamo roditi. naravno da bih htjela da su bebe s majkama. :?
odvojene. dobijes ih par puta dnevno na podoj. osim ako ne uzmes apartman.
zato ovu drugu bebu ne idem tamo roditi
bebe nisu s mamama,osim u apartmanu,ja sam 2 puta rodila tamo,uglavnom nemam neku kritiku,bebe donose svaka 3 sata na dojenje,nekad ih znaju ostavit i 2 sata s mamama,mislim da je vikendom tako i ujutro iza vizite.posjeta ti može doći u bilo koje vrijeme,naravno,vani na hodnik.
sestre nisu nešto osobito ljubazne,ni za bebe,ni za mame,ali zato ih možeš tračat sa cimericama.
---------------------------------
L.-2002.![]()
L.-2006.![]()
tracanje s cimericama mi je apsolutno nebitno, ljubaznost osoblja takodjer, ali mi je neopisivo bitno da beba bude sa mnom 24 sata dnevno.
8)
...bih također da su bebe s mamama. zašto je to toliki problem u Petrovoj? nema mjesta ili što?
poznato je da bebe zauzimaju jako puno mjestaninaa prvotno napisa
![]()
Meni se isto Petrova zamjerila zbog toga. Ja sam još imala i dijete "teškaša", u našoj sobi sva su djeca imala preko 4 kg i nama su donosili djecu svaka 4 sata. Vrijeme s djecom bilo mi je izuzetno kratko, stalno sam bila napeta da će mi ga odnijeti a još se nije najeo do kraja, pa će onda tamo dugo plakati....fuj...
Ne postoji niti jedan realan i normalan razlog da djeca ne budu s majkama. U većini rodilišta koja nemaju rooming djecu odnose samo na presvlačenje i za vrijeme posjeta, vizita eventualno... Sve ostalo vrijeme djeca su s majkama i to je već prihvatljivije.
ninaa, razmisli o drugom rodilištu ako ti je bitno da ste ti i beba skupa (a očito i s razlogom da je).
u merkur ili na svetom duhu se to da ostvariti.
i ne zaboravi to jasno i glasno tražiti.
sretno.
zrinka prvotno napisa
pa s obzirom na krevetiće naravno da im je lakše ostaviti odvojeno djecu u malim boksovima. Pogotovo jer su sobe koliko sam čula bukirane ženama.
Uopće nije toliko stvar u krevetićima. Bolnice koje nemaju rooming uzimaju bebe i odnose na spavanje u boksove, eventualno na presvlačenje, za vrijeme posjeta i sl. Ali sve ostalo vrijeme bebe su maksimalno s majkama.
Npr., Vinogradska nema rooming, ali sestre su znale virnuti već poslije 5 ujutro, kad smo mjerile temperaturu i ako je nečija beba jako plakala od gladi znale su pitati da li je želimo odmah nahraniti. Isto tako naveče nisu bebe silom otimane, nahranjene i uspavane bebe odnosile bi prve, ako bi neka beba još sisala vraćale su se kasnije. Ja sam bebu dobila odmah poslije carskog na intenzivnoj, čim sam se probudila i ostala je sa mnom kao da sam sasvim normalna rodilja.
Kasnije na odjelu,često smo imale dojam da se jedva stignemo oprati i obaviti higijenu, već bi bebe bile s nama, uopće nisam osjećala taj presing kao u Petrovoj. Imala sam osjećaj da je beba stalno sa mnom, kad bi je odnosili kasno navečer već smo i mi napol spavale, a ranim jutrom već smo je mogle uzeti...
Eto, to je jedan primjer kako se i bez roominga i krevetića kraj maminog kreveta i punih soba rodilja ipak može maksimalno postići da beba i mama budu zajedno najviše koliko je moguće u tim uvjetima.
Za Petrovu to, na žalost, ne mogu posvjedočiti.
Sanjice, po danu još kako-tako, ali ostaje problem (kao u Vinogradskoj) noćnog odvajanja.
a bebe trebaju majku i po noći.
jednom kad probaš bolje (recimo moje riječko iskustvo s 24 satnim rooming in-om) , ne možeš zamisliti da ti netko samo tako uzima dijete.
barem tako je bilo samnom.
za otić na wc ili se istuširat nije nikad bio problem, na bebu bi oko bacile cimerice, a to bi obavljali dok bebe spavaju.
kada bi se napravila takva reorganizacija u bolnicama da se "boksovi" u kojima su bebe pretvore u sobe za majke i bebe, sve što bi trebalo je jedan dio rodilja koje su sada u svojim sobama, smjestiti u sobe u kojima su sada bebe.
jer broj djece i majki je isti, treba samo drugačije podijeliti.
kad bi se shvatilo koliko je to bolje, ključno, nužno za novorođenčad i majke, kada bi to postao prioritet, našlo bi se i načina.
tamo gdje taj senzibilitet postoji-i nađe se, bez obzira na ne baš sjajne uvjete.
ja sam rodila u petrovoj i imam samo riječ pohvale...
sestre u rađaoni su bile super, sestre na odjelu su bile super... imala sam dosta kompliciran porod i zahvalna sam im na trudu i dobroj volji....
Tadej je praktički bio stalno sa mnom, nekad sam imala osjećaj da ih uzmu samo na kupanje i prematanje... ili je to ispalo slučajno tako baš u periodu kad sam ja bila tamo...
ja sam zabranila da moje dijete hrane ad, tako da su mi ga donijele ako je preko noći plakao, al noć je trajala oko 4 sata... to je bilo max vrijeme koje smo bili razdvojeni...
meni je isto bila grozna sama pomisao na to da mi donesu i odnesu dijete kad im se hoće.. al stvarno nije bilo tako...
i još nešto jako bitno... stvarno su poštovali svaku moju odluku i pitanje... kad sam rekla da neću ad, doktorica mi je rekla da je to super odluka i da me max podržava.... te da bi bilo super da sve mame tako rade...
eto, ne znam jel me tko išta skužio..(malo me temp pere pa pričam gluposti)
uglvnom, sad idem drugi pit roditi i moj odabir je petrova
Ma, u pravu si skroz što se toga tiče. Ja sam prije Vinogradske imala puno lošija iskustva u kojima je Petrova prednjačila u odnosu na vrijeme koje oduzima djeci i majkama da ga provedu zajedno. Zato sam u Vinogradskoj bila relativno zadovoljna, osobito što sam poslije carskog odmah dobila dijete i najnormalnije dojila i sve 5. To apsolutno nisam očekivala s obzirom na stravična iskustva "carica" u ostalim bolnicama.
Noćna odvajanja i dalje su kritična točka i treba i dalje nastojati da rooming postane praksa, a ne izuzetak.
mlukacin, drago mi je ako je situacija u Petrovoj sada takva. Ali nisam stekla dojam da je svima tako kako je tebi. Ja sam ipak tamo rodila prije dosta godina i žalostilo me kada bih pročitala da se ništa bitnije nije promijenilo.
Ako tvoj post govori u prilog pozitivnih promjena - super. Možda da se jave mlađe rodilje iz Petrove, tada bi se stvorila čistija slika.
jedino zasto mi je drago sto sam rodila carskim rezom jer sam imala rooming in. kakav takav.
Ja sam rodila u Petrovoj oba puta, i sada je situacija bila puno bolja nego prije. Ne smiješ zaboraviti da je Petrova centar za patologiju trudnoće, ili tak nekak, ne znam kako se to točno zove.
Sad su bebe bile skoro cijeli dan s nama, kao svaka tri sata, ali u biti su dva i po sata s tobom i onda ih premotaju i vrate. Jedino je bed što je jedna sestra bila na 30 djece. Pa dok ih srede :/
U ponoć su ih odvodili na pranje i na pretrage, vađenje krvi i sve te gluposti kaj im rade su radili tijekom noći. I donesu ih u 6 ujutro. Tih 6 sati je jedino neko veće odvajanje. I ujutro imaju vizitu.
Samo kad sam sad drugi put bila, bolnica je bila pretrpana i nakon drugog dana su nas slali doma jer su žene ležale na drugim odjelima pošto na babinjačama nije bilo mjesta pa im nisu stizali nositi bebe, nego bi one morale dolaziti. A baš nije ugodno ići sa kata na kat kad tek rodiš, i iz jedne zgrade u drugu.
Uglavnom, nekako je isto osoblje sad bilo više educirano. Valjda su imali neke seminare, tko zna :?
Mislim da se kod njih stvari popravljaju, istina sporo, ali ipak...
Potpisujemmamma Juanita prvotno napisa
Moja beba je bila sa mnom 24 sata, a kad sam se tuširala dogurala bih njen krevetić (na kotačićima) u kupaonicuili bi beba bila s tatom.
Kad pročitam to za odvajanje bebe i mame, stegne me oko srca. To ne košta puno, malo dobre volje i logike.
Mama-jos-malo ti si bila u apartmanu ili kaj?
ugh tek sad vidim da ti uopce nisi rodila u petrovoj, sorry.
ja sam rodila u Petrovoj, nisam imala rooming, ali osim tih par sati po noći imam osjećaj da su bebice bile non-stop s nama. D. je prihvatio cicu od početka i mislim da ga čak nisu dohranjivali jer je uvijek navalio na cicu ko lud, a znala mi ga je sestra donijet (nisam posebno tražila da ga ne hrane nego da ga meni nose) kad bi počeo plakat, pitat imam li mlijeka i hoću li ga nahraniti, što sam ja naravno objeručke prihvatila :D
za Petrovu s obzirom na uvjete imam samo riječi hvale, pogotovo na osoblje u rađaoni - imala sam prekrasan tretman i još ljepši porod, bez obzira na trudove, bol i sve ostalo, u sjećanju mi je samo ono lijepo (a nisam tako davno rodila)
ja sam isto rodila u Petrovoj,ma najgore mi je bilo kad se noću plaču ...ja imam mljeka a ne mogu je nahraniti...sa dojenjem nikakvi problema...voljela bi da je dijete sa mamom.![]()
Ja sam oba puta rodila u Vinogradskoj,i sve je OK po danu,ali noć je problem.
Na primjer,meni je treći dan nadošlo mlijeko navečer u veelikoj količini(oko 23.15 ) a bebe su odnijeli.
Kakv bi spas za mene bio da sam imala bebu kraj sebe da ju podojim,a sebi ispraznim prsa!![]()
Ovako sam stajala nad umivaonikom pola sata i pokušavala isprazniti prsa tvrda ko kamen,jer mi je sve došlo jako naglo,a da sam plakala od bolova ne moram ni spominjati.
to kužim,ma to mi je koma,grudi pune mljeka,a dijete i tebe dijeli zid i nemreš ga dojiti![]()
ja bi se na ovo pitanje otkačilaPrinceza prvotno napisa
nesto najtuznije na svijetu...taj plac!mama_jos_malo prvotno napisa
a dijelio nas je zid. i znala sam po noci stajati u hodniku ispred vrata, da sam joj blize.
a kad mi je dosla sestra i rekla "mama vi ste rodili pod spinalnom, jos je ne mozete dojiti, nemam vam je sta donositi", kad sam rekla da je zelim u narucje, pitala je "a kako je mislite smiriti kad pocne plakati ako je ne mozete dojiti" rekla sam da sam joj mama i da je kao takva mogu umiriti bez problema. tako je i bilo. na prvo kme sapnula sam joj Leeeea i ona se stisnula uz mene. plakala sam ko kisna godina kad su mi ju odnosili. danas mi je tako zao, danas bi je dojila na sebi, onako kako doje majke koje stave bebu na prsa istog trena kada rode. danas bi otvorila vrata one sobe. danas bi imala bolji odgovor na "ne smijemo vam dati bebu preko noci, morate se odmarati", danas ne bi dopustila da nas razdvoje.
trebala sam citirati ružu i
klik na krivi post...to kužim,ma to mi je koma,grudi pune mljeka,a dijete i tebe dijeli zid i nemreš ga dojiti![]()
Istina, bebe donose svako 3h od 6 ujutro do 21 navece, a nekad bebaci znaju ostati i po puna dva sata s mamama. To je kad je sve ok, ali kod mene nije bilo, imala sam nekakav hormonalni poremecaj i prva 4 dana nisam mogla dojiti jer mi je iz dojki isla sukrvica i to sam morala sama izdojiti. U medjuvremenu sam morala moliti da mi bar jednom dnevno donesu CHI, a i kad bi je donijeli bila bi gladna i onda bi mi se srce paralo slusati ju kako place pa bi ih molila da je odnesu naraniti!![]()
Nasa mrvica je manje vise bila stalno s nama s obzirom da smo bili u apartmanu. Prekrasni su nam bili prvi trenuci mazenja u troje i mogucnost da nas tata u bilo koje doba moze posjetiti. Drustvo/iskustvo/pomoc drugih rodilja mi zaista nije nedostajalo, nas troje smo 3 dana bili svijet za sebe![]()
MAXIME i ja planiram roditi u Petrovoj i uzeti apartman upravo radi mira nas troje.![]()
![]()
Jesi li unaprijed rezervirala apartman (oko termina), ima li puno zainteresiranih i koliko si platila taj aranžman? :?
to i mene zanima, ja sam odlučila uzeti apartman pa koliko god da košta!!!
da li u petrovoj ima više od jednog apartmana?
Cijena apartmana je 600,00 dnevno i mi smo ga rezervirali preko mojeg privatnog dodatnog osiguranja: Croatia Osiguranje (polica je pokrivala kn 350,- a mi smo nadmirili ostatak u bolnicu). U Petrovoj na odjelu babinjaca postoje 2 apartmana; nova su i uredna, s komotnim krevetom koji se podesava na daljinski, vlastita kupaonica, nesto malo bolja klopa (u svakom slucaju su porcije vece), umivaonik u sobi i koljevka za bebu. Apartmani se mogu i rezervirati preko poslovnog centra KBCa (cini mi se kod glavne sestre Marije ... Sto se tice raspolozivosti mislim da je to stvar srece, tko prvi, njegova mlada - garancije da apartman bude raspoloziv nema. Mi smo imalo srece i uzivali u svakome trenutku!
Ja sam izvisila(kad sam pitala za rezervaciju rekli su mi da je to nemoguće)...
ja isto imam croatia osiguranje :D :D
maxime, a kad si ti bila u apartmanu, tj. prije koliko vremena je to bilo?
i kako mogu rezervirati, po datumu termina?
Rodila sam prirodno prije 16 dana i rezervirali smo apartman po terminu poroda ...
citam sad ove zelje da djeca budu pored vas kad se rode i u biti to podrzavam ali nikako ne mogu zamisliti kako bi to bilo da je moja Lara bila sa mnom nakon poroda.
meni je bilo jako lose.rez me bolio do te granice da sam htjela poluditi.nisam mogla sjediti,stajati,lezati..nikakav polozaj mi nije pasao.kad bi dolazila hrana ja nisam mogla zalogaj pojesti-stalno sam bila na rubu placa.bila sam neobicno slaba i malaksala.sve zene u sobi su me u cudu gledale kako mi moze biti bas tako lose..dalje,malena je rodjena s IUGR-om i bila je na intenzivnoj.isla sam je dva puta dolje dojiti(hvala bogu,odmah je prihvatila cicu) na one pretvrde stolce u sobi za dojenje.jednu vecer se nisam otisla izdojiti jer fizicki nisam mogla.skoro sam se srusila.
cure,stvarno ne izmisljam i ne preuvelicavam-bilo je grozno--i zato ne mogu zamisliti sta bi bilo da je to malo zlato bilo sa mnom u sobi-kako bi se ja digla po nju,kako bi je lijepo u miru podojila?
i koliko god to vecini od vas ruzno zvucalo,drago mi je da nije bila u sobi sa mnom jer bi ja bila prava katastrofa za to prelijepo bice.
Jenny, ja sam imala tu srecu da sam vec isto popodne nakon poroda sama mogla ici na wc i bauljala po apartmanu (rodila sam prirodno ali sam imala dosta savova od epizotomije). Nije tesko zamisliti da je tebi bilo lose nakon poroda i da ti je trebalo malo vise vremena da dodjes k sebi i da nisi mogla biti stalno sa svojom bebicom. Svaka zena drugacije reagira a da ne bi bilo zablude i ja sam zamolila sestre da nasu Principessu nakon zadnjeg podoja (od 23.00 do 05.30h) uzmu da mama skupi snagu do izlaska iz rodilista![]()
jenny zao mi je sto ti je bilo tako grozno.
ne znam da li je to mozda neko pravilo ili samo moje iskustvo ali kada su me nakon 48h maknuli sa intenzivne i od kada smo imali rooming in mene sav nije bolio. mislim je, ali ja se toga ne sjecam. samo znam da sam se sa svojim stvarima dogegala do kreveta, u bolovima sjela i onda su donijeli Leu i to je to. od tog trenuta mene nije vise nista bolilo. nosala sam je, skakala po krevetu, dojila u svim pozama....pa su dosle posjete, Leu bi odnjeli a ja bi se jedva odgegala do hodnika. cim nje nije bilo sve me bolilo. a kad bi ona bila kraj mene sva moja paznja bila je usmjerena prema njoj i jednostavno nesvjesno ja nisam osjecala bol, umor, sav...ne znam da li me kuzite. da nje nije bilo vjerojatno bi 24h bila u agoniji i trazila injekcije. ovako, one mi nisu trebale.
stvarno mislim da je to jos jedan od razloga ZA rooming in jer beba tvoj prirodni analgetik, izvor energije, pokretac svega.
sto se tice sna....odmor kao odgovor sestara i razlog odvajanja je za mene bila velika pogreska. s obzirom da nije bilo Lee po noci i nije mogla dojiti ja sam spavala sat i pol i dva sata se izdajala. znaci ona je bila samnom do ponoci a ja bi se vec oko 2 budila i do 4 izdajala a oko 6 bi je donjeli. umjesto da je ona u nekoliko minuta pojela i da smo jedna kraj druge spavale, ovako je ona plakala s jedne strane zida, a ja izdajala s druge. nisam se odmorila, bas naprotiv. (inace ne ostavljaju bebe do ponoci vec do 9-10. za ovo extra vrijeme sam se izborila sama)
Maja, Felix![]()